„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sigurno ima nekih koji pričaju napamet, ima opet oni koji pričaju sve što im padne na pamet, onih koji iznose sve bitno što zapažaju a i onih koji to podrobno analiziraju. Za razliku od konvencionalnog pristupa koji ima svoj metodološki pristup na univerzitetima, ali koji nažalost pokušava sve da stavi u okvire koje je postavila BB škola, mi ovde pokušavamo da pristupimo problemu sa malo drugačije strane. Dok se ne omogući ljudima da se na ozbiljan način bave ovom tematikom u odgovarajućim ustanovama, ovo će sigurno ljudima iz struke nastaviti da deluje kao neozbiljno ili amaterski.

Ne postoje BB škola i druga strana. To je puna fikcija, dvije potpuno izmišnjene 'strane' u nepostojećem sukobu; ovo je gore od američke ratne propagande.

Jedno je koristiti mozak, a drugo pričati napamet.

Ko npr. vučko, ja sam mu bio skenirao i slao more literature, ali on je rekao da u svom životu (čak ni kada bi napravio izbor i čitao pomalo pet godina) jednostavno nema vremena da se bavi ovim stvarima. No, u isto vrijeme postavlja ponekad i to vrlo obilate poruke ovdje o svakojakim teorijama koje se tiču stvari koje ni najmanje ne razumije. To znači da je svrha zapravo čista zajebancija.

Možeš ovde da pričaš do mile volje kako neko nema pojma ali ja još uvek čekam na odgovore, koje ne možeš da objasniš - jer ne ostavljaš prostor za neke druge varijante toka događaja istorije; zato jer si preopterečen germanskom nadnacijom.

Što se tiče RALA:

orati
ornica
-e [SIZE=-1]ž[/SIZE] (í) 1. orna zemlja
oratar -ja [SIZE=-1]m[/SIZE] (á) [SIZE=-1]zastar.[/SIZE] 1. orač 2. seljak
oratev -tve [SIZE=-1]ž[/SIZE] (ȃ)oranje
oranje -a [SIZE=-1]s[/SIZE] ȃglagol od orati
oranica -e [SIZE=-1]ž[/SIZE] (í) [SIZE=-1]nar.[/SIZE] njiva
oralo -a [SIZE=-1]s[/SIZE] (á) [SIZE=-1]star.[/SIZE] plug
oráč -a m (á) onaj koji ore
orál -i [au̯] ž (ȃ) star. oranje

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=or&hs=1

Poslednja izmena:
Možeš ovde da pričaš do mile volje kako neko nema pojma ali ja još uvek čekam na odgovore, koje ne možeš da objasniš

Šta ti ja mogu ako ti ne želiš čitati?

jer ne ostavljaš prostor za neke druge varijante toka događaja istorije;

:)
Svako ko zna iole išta o mojoj aktivnosti na ovom forumu, zna da se uglavnom bavim i zalažel drugačijim pogedlima, novim aspektima i da u svakom slučaju podržavam razbijanje starih zabluda i mitova (ne treba nabrajati da se podsjeti kolike sam retke i retke potrošio pišući o Mehmed-paši Sokolović primjerice, u moru različitih pitanja iz istorije).

zato jer si preopterečen germanskom nadnacijom.

:hahaha:

Ovo bih molio da se nekim citatima i potpori. Na koji sam ja to način "preopterečen" germanskom nadnacijom? :D

Impresivan je spisak staroserbskog onomastickog materijala koji su naši forumski pregaoci pronašli u raznim terminima diljem balkanskog areala koje su podli Latini , Grci, Kelti i drugi pripisivali sebi ( ili su im to činili drugi ). Medutim to je sve mačji kašalj za starog vuka, velikog lingvistickog gurua Milojevica. On je uspeo da u za vecinu Evropljana jedva sročivim rečima kineskih jezika pronađe toliko starosrpskih izraza da mu ovdašnji forumski pronalazači nisu ni do kolena.
Evo dela iz njegovih "Odlomaka" gde se to može videti;

milojevic-nabraja-srpske-1.jpg

milojevic-mabraja-srpske-1.jpg

milojevic-nabraja-srpske-2.jpg

Milojević je bio toliko ubeđen u ispravnost svojih stavova da je serbskom pokoljenju ostavio u amanet zadatak koji bi doneo konačnu potvrdu njegovog postupka primenjivanog i ovde.

milojevic-tvrdi-kako-u-k-1.jpg

Zato paleolingvistička ekipa sa krste treba da posluša svog duhovnog pretka pa u dokazivanju iznetog postupka krenu u pretraživanje kitajskih gudura, tako će ostali učesnici bar neko vreme ostati pošteđeni umobolnosti.

Poslednja izmena:
Poslao sam ti internet starnicu "Slovenski toponimi čine većinu toponima Albanije", pa malo pogledaj pre nego što išta pišeš.

Ja ne znam gde je negde bilo nekih večih borbi između "starosedelaca" i Slovena. Ako imaš neko informciju molim te prosvetli nas.

Ja sam na osnovu onoga što sam do sada pročitao i video došao do nekih svojih zaključaka koji se uklapaju u Mrkaljeve zaključke, ako tako mogu da kažem. Znači suprotno od tebe što gledaš kao onaj fijakerski konj, samo napred, a nevidiš šta se dešava sa strane.

1. Nije tacno da "slovenski toponimi cine vecinu toponima Albanije". Zasto si tako nedokazan? Znaci, tebi je vaznija jedna internetska stranica od filologa koji je objavio cijelu knjigu o slovenskim toponimima u Albaniji, ukljucujuci izuzetno preglednu i detaljnu mapu.

2. Ti ne znas (nista zacudjujuce jer tvoje neznanje je stravicno), ali postoje izvori koji govore o makljazi nadirucih Slovena sa tim 'starosjediocima', ubijanju, klanju, pljackanju i protjerivanju tih domacih ljudi. Zasto da te prosvijetlim, kad ces opet mantrati iste stvari?

3. Uputio si me na Mrkaljev blog (obicno propagandisticko smece, nikakve tu nauke nema, prvoklasnih izvora, sinteze i analize, nego adolescentna jednodimenzionalna i paranoicna izdrkavanja na racun Germana). Sem toga, tamo jos uvijek stoji glupost o nepostojecoj odredbi Dusanovog zakonika. Takva osoba nije kompetentna da rjesava bilo kakve vlaske zagonetke. Umjesto da ga konstruktivno kritikujes sto postavlja pogresne informacije o slovenskim toponimima u Albaniji, nepostojeve vlaske odredbe i politicki obojene traktate (svakodnevno), ti ga podrzavas? To samo govori o tvom stanju svijesti.

Šta ti ja mogu ako ti ne želiš čitati?

Slavene nemoj pričati napamet. Ja čitam mnogo. Ono što si ti slao sve sam pročitao. I u toj literaturi je ustanovljeno da su starosedeoci posle rimske okupacije ostali na svojim ognjištima u velikoj večini naspram Rimljanima koji su bili prisutni jedinu uz "Limes" i večim gradovima, odnsono utvrđenjima - ali i te rimske vojnike/legionare u posle 1-2 veka zamenili stareosedioci.

:)
Svako ko zna iole išta o mojoj aktivnosti na ovom forumu, zna da se uglavnom bavim i zalažel drugačijim pogedlima, novim aspektima i da u svakom slučaju podržavam razbijanje starih zabluda i mitova (ne treba nabrajati da se podsjeti kolike sam retke i retke potrošio pišući o Mehmed-paši Sokolović primjerice, u moru različitih pitanja iz istorije).

:hahaha:

Ovo bih molio da se nekim citatima i potpori. Na koji sam ja to način "preopterečen" germanskom nadnacijom? :D

Ajde Slavene nemoj da opet prolazimo kroz sve ovo.

"U nekim akademskim krugovima se smatralo da su Lugijci raniji naziv za Vandala, ili da su Vandali bili deo Lugijske federacije" (http://sh.wikipedia.org/wiki/Vandali).
"Lugijci (lat. Lugii), skupina istočnogermanskog plemena, nastanjena potkraj I. st. na području rijekâ Odre, Warte i Visle; najpoznatiji → Vandali" (http://proleksis.lzmk.hr/35220/).

Vidiš, opet imamo Lugijce i Vandale zajedno u antiki, pa onda u srednjem veku Lužičane i Vende. Ako su to za tebe dva suprotna naroda/plemena, to je tvoje mišljenje, ali mene neće niko da uveru da je to tako.
LUGIJCI I VANDALI SU KASNIJI LUŽIČANI I VENDI.

Slaven777:
Da citiram čuvenoga poljskoga arheologa Jana Čarnečkoga:

books

Do negdje 1970-ih su se zaista Lugijci i Vandali poistovjećivali, tako što se smatralo da su Lugijci obitavali do okvirno govoreći Markomanskih ratova u drugoj polovini II st. naše ere, da bi u određenom smislu Vandali bili njihovi kulturno-etnički nasljednici. To ludilo je išlo bukvalno do toga da su neki stručnjaci Lugijce doslovno zvali Vandalima.

Danas znamo da to nije tako, a Čarnečki je to možda najargumentovanije i najjasnije i obrazložio. U najgoru ruku možemo govoriti o Lugijcima i Vandalima kao, eventualno, srodnim narodima, u onoj mjeri u kakvoj su to bili Goti i Gepidi. Ali poistvojećivanje? Nikako. I to nije moje mišljenje, to je naučno dokazana činjenica; ne znam čemu takav stav da te niko ne može uvjeriti u istinu; čemu prihvatai nešto što je potpuno nedokazivo i za šta jednostavno nema nikakvih argumenata (naprotiv, ima za sasvim suprotno)? :dontunderstand:

Ako govoriš o plemenu Lužičana, to je jedno maleno slovensko pleme koje se bilo nastanilo na prostoru Lužice. Djeluje mi da ti smatraš da su svi Zap. Sloveni nosili se lužičkim imenom.. (i Srbi, i Poljaci, i Česi, i Moravci,..)? Ali prijatelju, nisu. Poslije kraha Polapskih Slovena lužičko ime se (zajedno sa srpskime) širi još samo na Milčane (tj. njihove potomke) i otuda moderni Lužički Srbi.

Ovde se postavlja pitanje kako je moguče da su praktično na istom prostoru gde su u antici LUGIJCI i VANDALI u srednjem veku živeli LUŽIČANI i VENDI, VINDI, a da oni nemaju ništa zajedno?

Ni dan danas nauka nema odgovor zašto su zapadne Slovene počeli nazivati VENDI/VINDI. I u tome se i ti slažeš.

Impresivan je spisak staroserbskog onomastickog materijala koji su naši forumski pregaoci pronašli u raznim terminima diljem balkanskog areala koje su podli Latini , Grci, Kelti i drugi pripisivali sebi ( ili su im to činili drugi ). Medutim to je sve mačji kašalj za starog vuka, velikog lingvistickog gurua Milojevica. On je uspeo da u za vecinu Evropljana jedva sročivim rečima kineskih jezika pronađe toliko starosrpskih izraza da mu ovdašnji forumski pronalazači nisu ni do kolena.

milojevic-nabraja-srpske-1.jpg

milojevic-mabraja-srpske-1.jpg

milojevic-nabraja-srpske-2.jpg

Milojević je bio toliko ubeđen u ispravnost svojih stavova da je serbskim pokoljenjima ostavio u amanet zadatak koji bi doneo konačnu potvrdu njegovog postupka primenjivanog i ovde.

milojevic-tvrdi-kako-u-k-1.jpg

Zato paleolingvistička ekipa sa krste treba da posluša svog duhovnog pretka pa u dokazivanju iznetog postupka krenu u pretraživanje kitajskih gudura, tako će ostali učesnici bar neko vreme ostati pošteđeni umobolnosti.

Hvala na literaturi. Postavi još nešto ako nađeš.

1. Nije tacno da "slovenski toponimi cine vecinu toponima Albanije". Zasto si tako nedokazan? Znaci, tebi je vaznija jedna internetska stranica od filologa koji je objavio cijelu knjigu o slovenskim toponimima u Albaniji, ukljucujuci izuzetno preglednu i detaljnu mapu.

Pa reci mi onda šta su sva ta slovenska/srpska imena sela po Albaniji?

A koja je to knjiga. Ima li je na internetu?

Pa reci mi onda šta su sva ta slovenska/srpska imena sela po Albaniji?

A koja je to knjiga. Ima li je na internetu?

Схваташ ли ти разлику између "постоје" и "чине већину"?

Ево да ти осликам, можда буде јасније.

Ти кажеш "Кинези чине већину становништва Београда"

Онда дође Тандорије и каже да си недоказан и да није тачно да "Кинези чине већину становништва Београда".

Међутим ти онда узвратиш са питањем - "реци ми онда шта су сва она кинеска имена по Београду"?

А да све време гледаш у списак кинеских радњи по Новом Београду.

Ето то је ниво на којем ти водиш расправу, још се буниш када ти се пребацује да не желиш да читаш литературу.

Схваташ ли ти разлику између "постоје" и "чине већину"?

Ево да ти осликам, можда буде јасније.

Ти кажеш "Кинези чине већину становништва Београда"

Онда дође Тандорије и каже да си недоказан и да није тачно да "Кинези чине већину становништва Београда".

Међутим ти онда узвратиш са питањем - "реци ми онда шта су сва она кинеска имена по Београду"?

А да све време гледаш у списак кинеских радњи по Новом Београду.

Ето то је ниво на којем ти водиш расправу, још се буниш када ти се пребацује да не желиш да читаш литературу.

Ja sam siguran da slovenski (srpski) toponimi čine većinu toponima Albanije.

Relativno gledano, Kineza u Beogradu ima daleko manje nego srpskih (slovenskih) toponima po Albaniji. Kada sam davao ime temi "Slovenski toponimi čine većinu toponima Albanije - Ko bi se tome nadao?" gledajući preko Guglove mape, stekao sam utisak da je 2/3 toponima u Albaniji slovensko. Ako neko ima tačan podatak o udelu slovenskih toponima u Albnaniji, neka napiše koliki je procenat slovenskih toponima u Albaniji (može i koliki je udeo latinskih, koliki grčkih, koliki turskih i koliki šiptarskih) da bismo nadalje operisali tim brojem, a ja ću zamoliti moderatora da promeni naziv teme prema procentu ukoliko se ne radi o slovenskoj (srpskoj) većini (apsolutnoj ili relativnoj).

Milojević je bio toliko ubeđen u ispravnost svojih stavova da je serbskom pokoljenju ostavio u amanet zadatak koji bi doneo konačnu potvrdu njegovog postupka primenjivanog i ovde.

1. Pa sta sad hoces da kazes? Sta bre nas briga sta je neki lik radio sa kineskom terminologijom. Ako zaista verujes da ovde ima istine idi u Kitaj, nama ne pada na pamet.
2. Uopste ne mora da znaci da je staroserbski. Vec ima dosta ukazatelja da je Balkan i pre seobe Srba iz 6. veka bivao naseljavan sa teritorija koje su mogle govoriti slovenskim jezikom.Jedino ako prihvatas Safarikovo da se se svi Sloveni ranije zvali Srbima.

U Srbskom mr, mor je koren većine reci koje imaju negativno, snizavajuće, umanjujuće, lose znacenje. Uzmite recnik pa pogledajte. Mora, Morana je zenski princip vode, hladnoce, negativnog, tamnog, umanjujućeg, jeseni i zime koji je suprotstavljen muskom principu kojeg simbolizuje Jarilo, vatra, expanzija, svetlo, sunce, proleće i leto...Zato su u Slovena Morana i Jarilo sestra i brat koji se izimaju, sjedinjuju. Ovo je sjedinjenje dve suprotnosti koje proizvode zivot. Ovo je jin i jang....

Poslednja izmena:
Igor kaže da nema ni jedne reči iz starog grčkog za koju može da se pokaze da je Slovenska. Evo ja da ponudim jednu.

Hephaestus "Grčki" bog kovanja i metala. Zvanično ime mu je pred grčko i nema etimologiju. Ali mu je glavni epitet "šepavi". Stari kovači koji su radili sa arseničkom bronzom su od trovanja arsenikom postajali šepavi. Ovaj problem nije postojao sa kasnijom kalajnom bronzom i gvoždjem. To znači da Hephaestus potiče iz ranog bronzanog doba, dakle definitivno pre gčki bog. A ciji je on onda bog? Ljudi obicno daju svojim bogovima imena koja na njihovom jeziku nešto znače. Ako je glavni atribut Hephaestusa to da je on bio šepav, da li postoji jezik na kome ime Hephaestus zvuči kao šepav? :)

Za Igora i slične koji ne mogu da vide i da čuju, postoji, na Slovenskim jezicima, Srbskom.

Da li je Hephaestus = šepav jest?

Ove dve reci daju glavni atribut Hephaestusa. Dakle na Srbskom Hephaestusovo ime ima tačno značenje njegovog glavnog atributa. Kako je ovo moguće?

Jeli igore jel to dijalekat iz bavarije gde je do pre par stotina godina većina stanovnika bila Slovenska? Jel nije moguće da je nemačka reč došla od mnogo starije Srbske reči? Da li si znao da je najčešća haplogrupa nadjena u prinčevskim grobovima iz kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba I2 pogotovu I2a. Mozda je ovo odgovor čija je ovo reč ustvari...

Igore. Pogledaj kako su Rimski istoricari opisali Odina Vodana i sa kojim su ga Rimskim bogom uporedili. Sad pogledaj sta na Srbskom znaci Odi i Vodja. Pa uporedi Srbsku etimologiju i Gotsku etimologiju pa vidi koja vise odgovara onom sto su Rimljani napisali. Da li je Odin onaj koji besni ili onaj sto Odi i Vodi...Mora da su Rimljani pisali napamet,...

Evo ti odakle je ova veza gota i slovena

https://en.wikipedia.org/wiki/Chernyakhov_culture

Pazite sad ovu sliku. Ovo je distribucija Balkanske I2a u Evropi. Zaokružena je rudne planine (English: The Ore Mountains, German: Erzgebirge, Czech: Krušné hory)), najvažniji centar rano bronzane metalurgije u Evropi. Tu je bio prvi rudnik kalaja, tu je nastala Unetice kultura i kasnije Halstat. Sve ove kulture su imala značajan procenant I2a. Odatle dolaze Sasi, "Nemački" rudari koji su osnovali Belo Brdo... I dan danas kao sto vidite ovde je procenat I2a povećan u odnosu na okolno nemačko stanovništvo...

Pogledajte prilog 357268

https://en.wikipedia.org/wiki/Ore_Mountains

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back