truthSeeker
Primećen član
- Poruka
- 862
ja priznajem da sam amater...ali umem da prepoznam I veće amatere koji foliraju da znaju nešto vise...Твоје "аматерско проучавање митологије, историје и генетике" није уродило плодом,
govoriš proizvoljno.. citiraj gde sam uopšte dao svojstva Dajboga, zatim pojasni gde su netačna a zatim citiraj izvore iz kojih tvoja saznanja potiču...тако си на пример писао поптуно нетачна својства Дајбога, а етимологије су ти чисти промашаји и субјективне креације.
jedino što sam kazao za Dajboga je da je kao i keltski Dagda po meni isti kao tj. izveden iz ranijeg obožavanja Dagona
При том би могао видети шта су егзоними и јесу ли полапски Словени збиља себе звали Вендима.
znam ja vrlo dobro šta su egzonimi...
međutim to da je Vendi egzonim je takođe pretpostavka za koju bi ti morao da citiraš izvor...
to je ta Bečko-Berlinska škola o kojoj raspravljamo... neko jednom provalio da mora da je egzonim jer zaboga Sloveni su došli iz Azije u 6-om veku a i šta bi bili drevni Veneti nego Germani, a Venedi ime koje su Germani preneli na svoje nove susede....sve pretpostavka do pretpostavke.... a ostali kao papagaji ponavljali...
a otkud sve to?
zato što je Tacitus prošao kroz par naselja Veneta ili blizu njih i zaključio sledeće
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.02.0083:chapter=46&highlight=venetiAs to the tribes of the Peucini, Veneti, and Fenni I am in doubt whether I should class them with the Germans or the Sarmatæ, although indeed the Peucini called by some Bastarnæ, are like Germans in their language, mode of life, and in the permanence of their settlements. They all live in filth and sloth, and by the intermarriages of the chiefs they are becoming in some degree debased into a resemblance to the Sarmatæ. The Veneti have borrowed largely from the Sarmatian character; in their plundering expeditions they roam over the whole extent of forest and mountain between the Peucini and Fenni. They are however to be rather referred to the German race, for they have fixed habitations carry shields, and delight in strength and fleetness of foot, thus presenting a complete contrast to the Sarmatæ, who live in waggons and on horseback. .
za Tacitusa znači kriterijum je: žive u kućama a ne lutaju okolo pa mora da su Germani iako su im običaji i karakter sarmatski....
po tom kriterijumu danas samo Germani i postoje na svetu...
ono što znamo je da Lužičani I Milčani ili tzv. Lužički Srbi sebe nazivaju Wends...
znamo i da Porfirogenit tvrdi da i Srbi i Hrvati sebe nazivaju "beli" u svojim pradomovinama ....
(referenca De Administrando imperio)
da je na jeziku kelta Windo = belo (referenca rečnik keltskog jezika)
da Jordanes kaže
http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.htmlWithin these rivers lies Dacia, encircled by the lofty Alps as by a crown. Near their left ridge, which inclines toward the north, and beginning at the source of the Vistula, the populous race of the Venethi dwell, occupying a great expanse of land. Though their names are now dispersed amid various clans and places, yet they are chiefly called Sclaveni and Antes. (35)
takođe sam objasnio PIE poreklo reči Veneti / Venedi / Anti
Vendi, Veneti i Anti su verovatno reč istog porekla...
anta- means "fontier, end" (in Saskrit), thus *ant-ya could mean frontier-man .[4]
http://en.wikipedia.org/wiki/Antes_people
*uend znači isto to na proto-indoevropskom
http://www.koeblergerhard.de/idgwbhin.html
engleska reč "end" (kraj) očigledno potiče od PIE *uend
dakle Anti, Veneti, Vendi sve to među PIE ljudima znači samo vojnik / graničar
sad kad znaš šta su bili Veneti i da se jezgro PIE jezika nalazilo na istoku od njih možeš da razmisliš čija su granica bili i kome je verovatnije da pripadaju jezički i kulturno...
strani koja se prostire tamo gde je bilo jezgro PIE carstva (Sarmati sa kojima po Tacitusu dele karakter i običaje) ili strani koja je imala znatno manji uticaj PIE jezika (Germani sa kojima im je zajedničko jedino da žive u kućama)...
uostalom koji narodi i dan danas imaju običaj da daju imena tipa krajišnik svojim delovima koji su na nestabilnim granicama prema drugim narodima...
šta je Ukrajina nego krajina? koliko krajina je bilo na prostoru bivše Yu?
gde su kod Germana takvi običaji?
itd...
sad da vidim tvoje reference iz istorijskih dela a ne iz bečko-berlinskih tumačenja...
А референцу једну једину немаш, дакле твоје жврљотине немају везе чак ни с псеудоисторичарима.
za šta konkretno ti nedostaje referenca?
gde su tvoje reference?
На остале несувилости се чак ни не може човек осврнути, толико су погрешне
и без смисла да не знам одакле почети показивати њихово бесмисленост,
премда се може рећи како се све своди на произвољно играње словима и ништа више.
ovo nije diskusija... ovo je paušalno vređanje...
ako tvrdiš da je nešto pogrešno navedi konkretno šta i objasni zašto tako misliš
Људи цели живот посвете науци а неки "аматерски проучивачи" умишљају како њихове форумске објаве "vrede mnogo vise od mnogih naučnih radova", зато ми не просипај ту причу о поштовању. Укажи ти поштовање према науци па завири мало у књиге уместо што си умишљаш како си ти преко интернета и успео доћи до таквих збиља револуционарних открића која су, ето, некако промакла свим учењацима овога света. Вређаш науку и унакажаваш мој омиљени потфорум, такве поштоват нећу.
iz ovog što sam u dva posta gore naveo mogli bi mnogo da nauče i bečko-berlinska i srpska autohtona škola...
kad bi ih interesovala istina a ne veća vrednost....
Poslednja izmena: