„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не читаш пажљиво, или читаш селективно, па си пропустио да уочиш да Живковић говори и о бројним другим факторима који су довели до депопулације Балкана. Он помиње и Хунска пустошења у V веку, и каснија Аварско-Словенска пустошења, помиње и катастрофалне земљотресе на Пелопонезу, велику епидемију куге 541./542. године, говори и о економским проблемима који су довели до депопулације планинских крајева западног Балкана. Треба само да се чита, и да се жели да се разуме прочитано.

Уосталом, Klaudije II Gotski је навео књигу у којој се може наћи више детаља о томе. Купи књигу па прочитај.

Zanimljivo je to, da su najviše "Iliri" ili bolje rečeno Romeji u Iliriku osetili te neprilike i zbog toga znatno oslabili, navodno se znatno smanio njihov broj; a sa druge strane Sloveni još više ojačali - kada su u tolikem broju naselili Ilirik.

Ja samo logički razmišljam - ako je neki narod mogao nastradati zbog kuge, sigurno bi to u prvom redu morali biti Grci, jer se kod njih nalazio veči broj gradova nego u Iliriku - a kuga se najčešče širi baš po gradovima.

Вукељићу, после овог твог поста сам дефинитивно сигуран да имаш озбиљне менталне проблеме и да треба што пре да се јавиш психијатру.

Када неко, читајући Живковићеву књигу, не може да схвати да се реченица "Tako izlazi da su Srbi i Hrvati boreći se prodrli u svoja nova staništa, pa s toga postavljati pitanje: kako su uspeli da prođu kroz Panoniju i avarski haganat? – postaje potpuno bezpredmetno. Probili su se onako kako su jedino i mogli – ratujući sa Avarima" (str. 197) односи на досељавање Срба са севера, из Беле Србије, на Балкан, и пробијање кроз територију Авара, и каже "OVA SELIDBA SE DEŠAVA POSLE ODLASKA SRBA OD CARA IRAKLIJA - MOŽEŠ SLOBODNO DA PROVERIŠ OD STR. 196-197", то може да значи само то да нешто није у реду са његовом главом. Да ли си свестан да ти заправо тврдиш да су Срби заробљени од стране Авара и силом одведени у Панонију, да би се кроз Панонију пробијали онако како су једино могли, ратујући са Аварима. Да не наводим и друге бесмислице које пишеш, нема сврхе.

У сваком случају, ти си се изјаснио да не верујеш у насељавање Срба на Балканско полуострво у VII веку, и да стога не желиш о томе да дискутујеш. Исто тако, ја не верујем у аутохтоност Срба на Балкану, верујем да су се они доселили у VII веку, па по узору на тебе не желим да дискутујем о аутохтоности. Дакле, завршили смо!!!

Poslednja izmena:
Вукељићу, после овог твог поста сам дефинитивно сигуран да имаш озбиљне менталне проблеме и да треба што пре да се јавиш психијатру.

Može ali samo ako ideš sa mnom :)

Да ли си свестан да ти заправо тврдиш да су Срби заробљени од стране Авара и силом одведени у Панонију, да би се кроз Панонију пробијали онако како су једино могли, ратујући са Аварима. Да не наводим и друге бесмислице које пишеш, нема сврхе.

Jesam svestan sam.
Ali problem je u tome što to g. Živković piše to - USTVARI ON PIŠE DA SU SRBI OTIŠLI OD CARA IRAKLIJA KA SVOJOJ STAROJ POSTOJBINI PREKO DUNAVA I TAMO SU SE ONDA BORILI SA AVARIMA I TAKO DOŠLI U SVOJU NOVU DOMOVINU.
A po čemu možemo da vidimo da su Srbi prešli Dunav i došli do Avara? PA ZATO ŠTO PRE 630. GODINE JOŠ UVEK NIJE DOŠLO DO NASELJAVANJA PREKO DUNAVA I SAVE U SVOJU NOVU DOMOVINU!

A onda sam ja rekao/napisao, da su Srbe verovatno odveli na silu Avari; pošto nije logično da su Srbi sami otišli da se bore sa Avarima i tako ugroze svoje živote da bi stigli u svoju novu domovinu. Zašto ih car Iraklije nije odmah naselijo u jugoistočnu Srbiju, Hercegovinu ili gde već? Nego ne, oni su se rađe predomišljali, pa se im nije sviđalo prvo u svojoj prapostojbini, pa im se nije sviđalo kod Iraklija, pa im se onda opet nije sviđalo kod Avara, pa se im eto konačno svidjelo u današnoj Srbiji, Hercegovini.

Znači ja sam tebi dokazao da su Srbi kada su se vračali od Iraklija ka svojoj pradomovini prešli Dunav i došli kod Avara.

Dokazao sam ti da se teoretski mogu povezati sličnosti u vremenu oba događaja: "odlazak Srba od Iraklija nazad u svoju pradomovinu" i "odvođenje Sermisijana kod Avara".

I dokazao sam da je g. Živković morao da dobije podatak da je Sermisijane tako nazvao neko drugi i da ih nije on tako nazvao, on je samo pokušao da objasni zašto su se tako zvali

У сваком случају, ти си се изјаснио да не верујеш у насељавање Срба на Балканско полуострво у VII веку, и да стога не желиш о томе да дискутујеш. Исто тако, ја не верујем у аутохтоност Срба на Балкану, верујем да су се они доселили у VII веку, па по узору на тебе не желим да дискутујем о аутохтоности. Дакле, завршили смо!!!

Pa baš zato postoji ta tema ako nisi mogao da shvatiš do sada. Neko veruje u autohtonost a drugi ne. I zato vodimo diskusije. Ako si ti završio, nemoj onda molim te da mi ne odgovaraš na pitanja :)

...
Ali problem je u tome što to g. Živković piše to - USTVARI ON PIŠE DA SU SRBI OTIŠLI OD CARA IRAKLIJA KA SVOJOJ STAROJ POSTOJBINI PREKO DUNAVA I TAMO SU SE ONDA BORILI SA AVARIMA I TAKO DOŠLI U SVOJU NOVU DOMOVINU.
A po čemu možemo da vidimo da su Srbi prešli Dunav i došli do Avara? PA ZATO ŠTO PRE 630. GODINE JOŠ UVEK NIJE DOŠLO DO NASELJAVANJA PREKO DUNAVA I SAVE U SVOJU NOVU DOMOVINU!
...
Znači ja sam tebi dokazao da su Srbi kada su se vračali od Iraklija ka svojoj pradomovini prešli Dunav i došli kod Avara.

Dokazao sam ti da se teoretski mogu povezati sličnosti u vremenu oba događaja: "odlazak Srba od Iraklija nazad u svoju pradomovinu" i "odvođenje Sermisijana kod Avara".

I dokazao sam da je g. Živković morao da dobije podatak da je Sermisijane tako nazvao neko drugi i da ih nije on tako nazvao, on je samo pokušao da objasni zašto su se tako zvali

Pa baš zato postoji ta tema ako nisi mogao da shvatiš do sada. Neko veruje u autohtonost a drugi ne. I zato vodimo diskusije. Ako si ti završio, nemoj onda molim te da mi ne odgovaraš na pitanja :)

На питање зашто избегаваш да говориш о Порфирогенитовом писању да су Срби дошли из северних крајева, из Беле Србије (која је окружена Францима, Угрима и Северни Хрватима), и да су се доселили у Далмацију, ти си са смешком одговорио: Pa zar ti ni posle toliko vremena nisi shvatio da ja ne verujem u naseljavanje Srba na Balkansko poluostrvu u VII veku. Ко онда избегава да води дискусије?

Али, нема везе. Дискусија са тобом је оно што ми најмање треба. Не знам да ли си само безобразан или је нешто друго (то треба да установиш уз помоћ стручног лица), али ако ти толико безочно изокренеш оно што пише у Живковићевој књизи и претвориш га у нешто потпуно супротно од оног што је Живковић рекао, која је онда сврха "дискусије" са тобом, ти можеш да наопако изокренеш било шта што прочиташ.

Јадни Тибор Живковић, умро је а да није знао да USTVARI ON PIŠE DA SU SRBI OTIŠLI OD CARA IRAKLIJA KA SVOJOJ STAROJ POSTOJBINI PREKO DUNAVA I TAMO SU SE ONDA BORILI SA AVARIMA I TAKO DOŠLI U SVOJU NOVU DOMOVINU.

Не треба се на аутохтонисте ништа претерано освратати, поготово на ове што се играју интернет археолога и реформичара историје, то ионако није ништа до трабуњање људи с неким тешким комплексима. Било би нужно, верујем, једино чинити нешто поводом оних познатијих у јавности који раде на ругло нашега народа, а и науке уопштено. Нпр.0 неко је овде раније спомињао како тако Руси имају часописе у којима се умеју осврнути на неке тамошње псеудоисторичаре и побијати њхове тврдње.

Poslednja izmena:
Не треба се на аутохтонисте ништа претерано освратати, поготово на ове што се играју интернет археолога и реформичара историје, то ионако није ништа до трабуњање људи с неким тешким комплексима. Било би нужно, верујем, једино чинити нешто поводом оних познатијих у јавности који раде на ругло нашега народа, а и науке уопштено. Нпр.0 неко је овде раније спомињао како тако Руси имају часописе у којима се умеју осврнути на неке тамошње псеудоисторичаре и побијати њхове тврдње.

Слажем се да се на аутохтонисте не треба превише освртати, посебно на ове ситне на нашим форумима, као и да су опаснији су они познатији у јавности. Ја чак понекад мислим да и сам Деретић не верује у све то што пише, да на то гледа само као на добар извор зараде. Међутим, не могу да оћутим на ово што Вукељић ради, јер ми све то личи на неку врсту некрофилије - није Тибор Живковић заслужио да му овако касапи књигу и изокреће речи.

Иначе, ја сам тај који је помињао да Руси имају часопис којим откривају и разрачунавају се са псеудонауком. Ево шта се каже:

Комиссия по борьбе с лженаукой и фальсификацией научных исследований — научно-координационная организация при Президиуме Российской академии наук. Образована в 1998 году по инициативе академика РАН Виталия Гинзбурга.

Комиссия вырабатывает рекомендации Президиуму РАН по спорным научным вопросам и занимается публичной критикой лженауки (псевдонауки) и верований в существование паранормальных явлений — астрологии, уфологии, учения о торсионных полях, псевдоисторических теорий, нетрадиционной медицины и религии в науке и образовании. Наиболее критично комиссия рассматривает псевдонаучные материалы, посвященные попыткам технического «внедрения» новых неизвестных полей и источников энергии, существование которых не доказано наукой (например, торсионные поля, холодный ядерный синтез, «антигравитация», «волновой геном» или биоэнергоинформатика).

C ноября 2006 года Комиссия выпускает информационный бюллетень «В защиту науки»[4]. Члены Комиссии также выступают в открытой печати с критическими статьями.

Ево и одговарајућих линкова:

Псевдонаука
http://ru.wikipedia.org/wiki/Псевдонаука
Комиссия по борьбе с лженаукой и фальсификацией научных исследований
http://ru.wikipedia.org/wiki/Комиссия_по_борьбе_с_лженаукой
Бюллетень «В защиту науки»
http://www.ras.ru/digest/fdigestlist/bulletin.aspx

Слажем се да се на аутохтонисте не треба превише освртати, посебно на ове ситне на нашим форумима, као и да су опаснији су они познатији у јавности. Ја чак понекад мислим да и сам Деретић не верује у све то што пише, да на то гледа само као на добар извор зараде. Међутим, не могу да оћутим на ово што Вукељић ради, јер ми све то личи на неку врсту некрофилије - није Тибор Живковић заслужио да му овако касапи књигу и изокреће речи.

Иначе, ја сам тај који је помињао да Руси имају часопис којим откривају и разрачунавају се са псеудонауком. Ево шта се каже:

Комиссия по борьбе с лженаукой и фальсификацией научных исследований — научно-координационная организация при Президиуме Российской академии наук. Образована в 1998 году по инициативе академика РАН Виталия Гинзбурга.

Комиссия вырабатывает рекомендации Президиуму РАН по спорным научным вопросам и занимается публичной критикой лженауки (псевдонауки) и верований в существование паранормальных явлений — астрологии, уфологии, учения о торсионных полях, псевдоисторических теорий, нетрадиционной медицины и религии в науке и образовании. Наиболее критично комиссия рассматривает псевдонаучные материалы, посвященные попыткам технического «внедрения» новых неизвестных полей и источников энергии, существование которых не доказано наукой (например, торсионные поля, холодный ядерный синтез, «антигравитация», «волновой геном» или биоэнергоинформатика).

C ноября 2006 года Комиссия выпускает информационный бюллетень «В защиту науки»[4]. Члены Комиссии также выступают в открытой печати с критическими статьями.

Ево и одговарајућих линкова:

Псевдонаука
http://ru.wikipedia.org/wiki/Псевдонаука
Комиссия по борьбе с лженаукой и фальсификацией научных исследований
http://ru.wikipedia.org/wiki/Комиссия_по_борьбе_с_лженаукой
Бюллетень «В защиту науки»
http://www.ras.ru/digest/fdigestlist/bulletin.aspx

Нисам размотрио да тако можеш гледати на ствари но скроз ми је јасно, тако се и ја згрозих пре који дан над лажним позивањем на радове неколико наших језикословаца од стране једнога форумаша.
И ја сам истога мишљења што се Деретића тиче, напросто не могу веровати да тај човек збиља мисли то што говори, сигурно све то чини зарад новца.
И хвала ти што си ми проследио ово о руским часописима. =)

Нисам размотрио да тако можеш гледати на ствари но скроз ми је јасно, тако се и ја згрозих пре који дан над лажним позивањем на радове неколико наших језикословаца од стране једнога форумаша.
И ја сам истога мишљења што се Деретића тиче, напросто не могу веровати да тај човек збиља мисли то што говори, сигурно све то чини зарад новца.
И хвала ти што си ми проследио ово о руским часописима. =)

Није само Деретић у питању, ту је и Дејан Лучић - Човек који зна, и многи други који зарађују на рачун глупих, необразованих или оних који мисле да све знају (што му све дође на исто). Скоро сваког јутра слушам на Радио Б92 феноменалну емисију "Ментално разгибавање" (углавном онај последњи део од 8:00 до 9:00). Јутрос је главна тема била ТВ емисија Миломира Марића у којој су гостовали Дејан Лучић и неки пуковник у пензији Богосав који "погледом обара америчке авионе". Даре и Маре су од тога направили врхунску зезанцију, али, када се озбиљно размисли, то и није толико за смех. Треба се забринути одакле у овој земљи толико лудака, а још више одакле толико људи који падају на идеје тих лудака.

На питање зашто избегаваш да говориш о Порфирогенитовом писању да су Срби дошли из северних крајева, из Беле Србије (која је окружена Францима, Угрима и Северни Хрватима), и да су се доселили у Далмацију, ти си са смешком одговорио: Pa zar ti ni posle toliko vremena nisi shvatio da ja ne verujem u naseljavanje Srba na Balkansko poluostrvu u VII veku. Ко онда избегава да води дискусије?

Ja stvarno ne znam šta ti hoćeš da kažeš sa pitanjem "зашто избегаваш да говориш о Порфирогенитовом писању да су Срби дошли из северних крајева, из Беле Србије (која је окружена Францима, Угрима и Северни Хрватима), и да су се доселили у Далмацију?".

Kako izbegavam kada upravo diskutujemo o tome. Ali je problem u tome da ja tome ne verujem, kao što g. Živković nekim stvarima ne veruje Porfirogenitu - a o tome sam već pisao i citirao Živkovića.

Јадни Тибор Живковић, умро је а да није знао да USTVARI ON PIŠE DA SU SRBI OTIŠLI OD CARA IRAKLIJA KA SVOJOJ STAROJ POSTOJBINI PREKO DUNAVA I TAMO SU SE ONDA BORILI SA AVARIMA I TAKO DOŠLI U SVOJU NOVU DOMOVINU.

Uredu. Da mi molim te onda objasni šta tebi znači ovaj celi kontekst o naseljavanju Srba (da ne vadim opet rečenice iz konteksta).

"U međuvremenu, Srbi su, odprilike u isto vreme, prišli Irakliju, koji ih je primio i naselio oko grada Servije. I dok je za Hrvate, u najvećoj meri, carevo izlaganje jasno (što ne znači nužno i da je verodostojno) – dolazak, pobeda nad Avarima i konačno naseljavanje – dotle je pripovest o Srbima pomalo maglovita i manje jasna. Izgleda da je Iraklije naseljavanjem Srba jugozapadno od Soluna sledio vrlo određenu zamisao, zato što su oni sa ovog područja mogli da pruže izvesnu zaštitu Solunu sa svih strana okruženo ni malo prijateljskim slovenskim plemenima, pre svih Droguvitima i Sagudatima. Dužnost novih federata, Srba, bila bi u tom slučaju suzbijanje daljih napada makedonskih Slovena na Solun, poslednji (izuzmu li se Carigrad i gradovi u Trakiji) značajniji grad Carstva na Balkanu. Izgleda da je položaj Srba bio prilično težak, pošto su se i oni sami našli na prostoru okruženom sa svih strana Slovenima. Na zapadu su im stajali Vajuniti, na severu Droguviti i Sagudati, a na jugu Velegeziti. Pod takvim okolnostima im verovatno nije preostalo ništa drugo nego da traže otpust od cara i zapute se u svoju staru domovinu.
Srbi su, dakle, posle izvesnog vremena odlučili da se vrate u svoju staru domovinu. Dobivši saglasnost od cara, oni su se zaputili prema severu, stigli do Dunava, ali su se onda predomislili i preko stratega Beograda zatražili novu zemlju za naseljavanje. Kako su zemlje današnje jugozapadne Srbije, Crne Gore i istočne Bosne i Hercegovine, bile zapustele usled avarskih pustošenja, car ih je tamo i naselio.
Razmotre li se dobro političke i vojne prilike tridesetih godina VII veka, izgleda sasvim uverljivo da je Iraklije naseljavanjem Srba Avarima zatvorio pravac prodiranja kroz središte balkanskog poluostrva.
Koliko su zapravo pouzdane vesti Konstantina Porfirogenita o naseljavanju Srba i Hrvata? S jedne strane naseljavanje Srba i Hrvata predstavljeno je kao Iraklijeva politika, a njihovi potčinjeni položaj prema caru Romeja ukazuje na vrlo ograničeno razdoblje kada je ovo moglo da se dogodi. Usuštini, različiti izvori se vrlo dobro dopunjuju. Naime, još pesnik Georgije Pisida piše da su, Avari i Sloveni međusobno ratovali oko 630. godine, što bi moglo da se poveže sa hrvatskim i srpskim vojevanjem protiv Avara. U tom slučaju, oko 630 godine još uvek nije došlo do naseljavanja Srba i Hrvata na zemljište južno od Save i Dunava.
Ukoliko se obrati pažnja na sveukupni vojni položaj Carstva između 610. i 629. godine, uočava se da je Iraklije mogao da utiče na slovenska plemena tokom vrlo ograničenog razdoblja svoje vladavine. Pošto je od 611. do 627. godine vodio dugi rat sa Persijancima, okončan pobedonosno 628. godine, izlazi da je Iraklije tek tada imao snage i mogučnosti da se okrene oblastima u Iliriku. Ako je do promene težišta njegove politike od Istoka prema Zapadu zaista došlo, onda je to moglo da traje samo do 634. godine, kada odpočinje arabljanska invazija i vizantijski slom na Istoku.
Porfirogenitovo izlaganje o seobi Srba i Hrvata, posmatrano u odnosu na vojni poožaj i mogućnosti Carstva tokom Iraklijeve vladavine, pokazuje da je ova seoba mogla da se odigra samo i isključivo između 628. i 634. godine. Kako Pisida kaže da se avarsko-slovenske borbe vode 630. godine, trebalo bi ovo vreme ograničiti na doba između 630. i 634. godine.Kako Pisida kaže da se avarsko-slovenske borbe vode 630. godine, trebalo bi ovo vreme ograničiti na doba između 630. i 634. godine. Što se tiče Hrvata, budući su oni, prema Porfirogenitu, prispeli na Poluostrvo nešto pre Srba, njihova seoba je mogla da se odigra između 628. i 630. godine. Shodno ovome panonski Sloveni počeli su da prelaze srednji Dunav između 619. (vreme kada su Avari sklopili mir sa Carstvom) i 628. godine, s tim što je njihov glavni talas zapljusnuo zemlje južno od Dunava između 626. (posle propasti avarsko-slovenske opsade Carigrada u avgustu mesecu) i i 628. godine. Tako izlazi da su Srbi i Hrvati boreći se prodrli u svoja nova staništa, pa s toga postavljati pitanje: kako su uspeli da prođu kroz Panoniju i avarski haganat? – postaje potpuno bezpredmetno. Probili su se onako kako su jedino i mogli – ratujući sa Avarima« (str. 196-97).

Eto da sada može svako da vidi gde su se nalazili Srbi kada su se vratili od cara Iraklija ka svojoj prapostojbini.

Ja stvarno ne znam šta ti hoćeš da kažeš sa pitanjem "зашто избегаваш да говориш о Порфирогенитовом писању да су Срби дошли из северних крајева, из Беле Србије (која је окружена Францима, Угрима и Северни Хрватима), и да су се доселили у Далмацију?".

Kako izbegavam kada upravo diskutujemo o tome. Ali je problem u tome da ja tome ne verujem, kao što g. Živković nekim stvarima ne veruje Porfirogenitu - a o tome sam već pisao i citirao Živkovića.

Uredu. Da mi molim te onda objasni šta tebi znači ovaj celi kontekst o naseljavanju Srba (da ne vadim opet rečenice iz konteksta).

"U međuvremenu, Srbi su, odprilike u isto vreme, prišli Irakliju, koji ih je primio i naselio oko grada Servije. I dok je za Hrvate, u najvećoj meri, carevo izlaganje jasno (što ne znači nužno i da je verodostojno) – dolazak, pobeda nad Avarima i konačno naseljavanje – dotle je pripovest o Srbima pomalo maglovita i manje jasna. Izgleda da je Iraklije naseljavanjem Srba jugozapadno od Soluna sledio vrlo određenu zamisao, zato što su oni sa ovog područja mogli da pruže izvesnu zaštitu Solunu sa svih strana okruženo ni malo prijateljskim slovenskim plemenima, pre svih Droguvitima i Sagudatima. Dužnost novih federata, Srba, bila bi u tom slučaju suzbijanje daljih napada makedonskih Slovena na Solun, poslednji (izuzmu li se Carigrad i gradovi u Trakiji) značajniji grad Carstva na Balkanu. Izgleda da je položaj Srba bio prilično težak, pošto su se i oni sami našli na prostoru okruženom sa svih strana Slovenima. Na zapadu su im stajali Vajuniti, na severu Droguviti i Sagudati, a na jugu Velegeziti. Pod takvim okolnostima im verovatno nije preostalo ništa drugo nego da traže otpust od cara i zapute se u svoju staru domovinu.
Srbi su, dakle, posle izvesnog vremena odlučili da se vrate u svoju staru domovinu. Dobivši saglasnost od cara, oni su se zaputili prema severu, stigli do Dunava, ali su se onda predomislili i preko stratega Beograda zatražili novu zemlju za naseljavanje. Kako su zemlje današnje jugozapadne Srbije, Crne Gore i istočne Bosne i Hercegovine, bile zapustele usled avarskih pustošenja, car ih je tamo i naselio.
Razmotre li se dobro političke i vojne prilike tridesetih godina VII veka, izgleda sasvim uverljivo da je Iraklije naseljavanjem Srba Avarima zatvorio pravac prodiranja kroz središte balkanskog poluostrva.
Koliko su zapravo pouzdane vesti Konstantina Porfirogenita o naseljavanju Srba i Hrvata? S jedne strane naseljavanje Srba i Hrvata predstavljeno je kao Iraklijeva politika, a njihovi potčinjeni položaj prema caru Romeja ukazuje na vrlo ograničeno razdoblje kada je ovo moglo da se dogodi. Usuštini, različiti izvori se vrlo dobro dopunjuju. Naime, još pesnik Georgije Pisida piše da su, Avari i Sloveni međusobno ratovali oko 630. godine, što bi moglo da se poveže sa hrvatskim i srpskim vojevanjem protiv Avara. U tom slučaju, oko 630 godine još uvek nije došlo do naseljavanja Srba i Hrvata na zemljište južno od Save i Dunava.
Ukoliko se obrati pažnja na sveukupni vojni položaj Carstva između 610. i 629. godine, uočava se da je Iraklije mogao da utiče na slovenska plemena tokom vrlo ograničenog razdoblja svoje vladavine. Pošto je od 611. do 627. godine vodio dugi rat sa Persijancima, okončan pobedonosno 628. godine, izlazi da je Iraklije tek tada imao snage i mogučnosti da se okrene oblastima u Iliriku. Ako je do promene težišta njegove politike od Istoka prema Zapadu zaista došlo, onda je to moglo da traje samo do 634. godine, kada odpočinje arabljanska invazija i vizantijski slom na Istoku.
Porfirogenitovo izlaganje o seobi Srba i Hrvata, posmatrano u odnosu na vojni poožaj i mogućnosti Carstva tokom Iraklijeve vladavine, pokazuje da je ova seoba mogla da se odigra samo i isključivo između 628. i 634. godine. Kako Pisida kaže da se avarsko-slovenske borbe vode 630. godine, trebalo bi ovo vreme ograničiti na doba između 630. i 634. godine.Kako Pisida kaže da se avarsko-slovenske borbe vode 630. godine, trebalo bi ovo vreme ograničiti na doba između 630. i 634. godine. Što se tiče Hrvata, budući su oni, prema Porfirogenitu, prispeli na Poluostrvo nešto pre Srba, njihova seoba je mogla da se odigra između 628. i 630. godine. Shodno ovome panonski Sloveni počeli su da prelaze srednji Dunav između 619. (vreme kada su Avari sklopili mir sa Carstvom) i 628. godine, s tim što je njihov glavni talas zapljusnuo zemlje južno od Dunava između 626. (posle propasti avarsko-slovenske opsade Carigrada u avgustu mesecu) i i 628. godine. Tako izlazi da su Srbi i Hrvati boreći se prodrli u svoja nova staništa, pa s toga postavljati pitanje: kako su uspeli da prođu kroz Panoniju i avarski haganat? – postaje potpuno bezpredmetno. Probili su se onako kako su jedino i mogli – ratujući sa Avarima« (str. 196-97).

Eto da sada može svako da vidi gde su se nalazili Srbi kada su se vratili od cara Iraklija ka svojoj prapostojbini.

Ако ти није јасно шта је Живковић хтео да каже (а видим да није), и ако желиш да знаш шта Живковић мисли о Порфирогенитовом спису, прочитај књигу Tibor Živković, De conversione Croatorum et Serborum, a lost source, Istorijski institut, Beograd, 2012. Имаш је на http://www.academia.edu/1231887/De_Conversione_Croatorum_et_Serborum . Док то не урадиш, немој више да се јављаш и да нам солиш памет објашњавањем "шта је Живковић хтео да каже", човек није жив и не треба му дрвени адвокат.

Управо сам на Viasat History каналу гледао једну из серије емисија о утицају климатских промена на човечанство. Тема ове емисије су била дешавања из 6. века, када се десила велика природна катастрофа која је, процењује се, усмртила трећину човечанства, а посебно је погодила Византију. Научници кажу да је узрок тих климатских промена била ерупција неког великог вулкана 536. године, верују да се ради о вулкану Кракатау у Индонезији. Пепео и сумпор из вулкана изазвали су еколошку катастрофу и глад на читавој планети, а у Европи, најжешће у Византији, је 541. године избила катастрофална епидемија куге. Наравно, несрећа никада не иде сама, па су се на то сигурно надовезале и многе друге недаће. Ето, дакле, шта је главни (вероватно не и једини) разлог депопулације Балкана непосредно пре почетка насељавања Словена.

Spomen i nečega interesantnog na ovoj temi u gomili alhemijskih bulažnjenja i meskalinskih monologa...

O bottlenecku u evropskoj populaciji i drugim globalnim posledicama erupcije Krakataua 535-536. godine David Keys je napisao kontraverznu knjigu Catastrophe: An Investigation into the Origins of Modern Civilization, u kojoj je pokušao da brojne prelomne događaje iz 6. i 7. veka, od avarsko-slovenske invazije do rađanja islama, prikaže kao direktnu ili indirektnu posledicu vulkanske katastrofe u Indoneziji. Argumentacija i obrazloženje uzročne veze između pomenute prirodne katastrofe i globalnih istorijskih kretanja nisu sasvim ujednačeni i brojni događaji koji su, po Keysu, proistekli kao posledica erupcije ne mogu se bez debelog ostatka svesti na nju kao bitniji uzrok. Ipak, knjiga obiluje dobrim idejama i korisnim informacijama pa je preporučujem za čitanje (nije prevedena, ali - http://lib.free-college.org/view.php?id=866751).

Timeline ključnih događaja prema Keysovoj katastrofičkoj teoriji:

Roman Empire

535 AD- Procopius writes of a year with no sunshine.

536 AD- Slavic invasions of Roman territory, sparked by Slavic poitical instability.

541-3 AD- Justinian Plague.

545 AD- Second Slavic invasion.

550 AD- Third Slavic invasion.

557 AD- the resurgent Avar reach Eastern Europe.

558 AD- Slavs, displaced by Huns (and indirectly by the Avar), invade Roman territory.

568 AD- Avar now control Eastern Europe

578 AD- Avar capture Sirmium. Romans now paying regular tribute to the Avar.

608 AD- Civil war spaked by Phocas.

626 AD- Constantinople surrounded by Avar, Slavs and Persians.

630 AD- recovery under Heraclius.

Britain

535- 555 AD- Dendrochronology records indicate a 20-year period of intense bad weather.

547 AD (or 549 AD)- Maelgwyn Hir dies of plague.

549 AD- Annals of Ulster record plague killing kings.

552 AD- Cynric's Saxons take Old Sarum. After a 40-year stalemate, Saxons push west.

550's- Rise of the Ui Neill in Ireland

577 AD- Battle of Dyrham. Ceawlin conquers British kingdom of Dumnonia. Saxons control England.

France

536 AD- Lothar (Merovingian) saved due to battle being interrupted by giant hailstones.

Spain

535-547 AD- three Visigoth kings assassinated in political turmoil

550 AD- Cordoba revolts against Visigoths.

555 AD- rise of Roman Spain.

China

535AD- "There was twice the sound of thunder"- Nan Shi chronicle.

535AD- Drought, famine "yellow dust rained down like snow" (from the Nan Shi Chronicle).

536 AD- Falls of yellow dust recorded in Sui-Shi chronicle (Southern China). Bei Shi annals report famines and cannibalism in Northern China.

537 AD- Nan Shi chronicle records Frosts and snow in August.

538- 551 AD- Tax amnesty in place due to widespread famine. Tax system collapses.

541 AD- Li Fen revolt around Hanoi area.

540's- Revolts in Northern China in the face of droughts and famine.

547 AD- Hou Jing (Northern General) defects to South, but is betrayed. Starts a major rebellion in the South.

548 AD- Hou Jing captures Southern capital Jiankang (Nanjing). Southern China begins to disintegrate.

575 AD- Northern state of Zhou attacks the South.

581 AD- Sui Dynasty begins in Northern China.

588 AD- North Chinese empire conquers Southern China. Re-unification of China.

South-East Asia

535AD- The Pustaka Raja Purwa chronicle records "a mighty roar of thunder" coming from a mountain in the Sunda Straits, that separates Java from Sumatra.

Mongolia/Steppes

545AD- Turkish revolt against Avar

552AD- Avar leave Mongolia and head West.

Rise of Qarluq Turkish empire on the steppes.

985 AD- Oghuzi (Seljuk) Tuks convert to Islam.

Korea

535-536AD- Massive storms and flooding recorded in the Korean history (the Samguk Sagi)

535 AD- Kingdom of Silla converts from paganism to Buddhism. Launches on an expansionist policy.

536 AD- start of the Konwon era ("the initiated beginning").

550- 576 AD- Silla territories triple in size.

675 AD- Korean unification under Silla.

Japan

536 AD- Nihonshoki chronicle records famine and terrible cold weather. Also plague (believed to be smallpox or measles).

538 AD- King Senka allows the Soga clan to convert to Buddhism as an experiment in the face of climactic upheaval.

540AD- Nihonshoki chronicle suggests increased immigration from Korea. Entries also suggest that Japan less troubled by famine than Korea and China. However, pestilence increases and is blamed on Buddhism. King Senka is assassinated (first royal assassination in Japanese history).

540's- King Kimmei is backed by the Soga clan.

587- Soga clan massacre the anti-Buddhist Mononobe clan.

580- Soga clan murders King Sujun. The pro-Soga Suiko is placed on the throne. Buddhists control Japan. Birth of proto-modern Japan.

South/Central America

535- 565AD- 30 years of drought. Skeletons recovered from Teotihuacan demonstrate signs of malnutrition and an abnormally short life expectancy. Teotihuacano civilisation declines. In South America, the Nasca culture declines too.

In the aftermath of the droughts, widespread irrigation projects take place- a key factor in the later growth of the Huari and Inca empires.

North America

Dendrochronology reveals near-zero tree growth in 536 and 542-3. Tree growth does not resume normal levels until 557AD.

Africa

Conjecture- increased rainfall causes surge in rodent population.

Mid 6th century- abandonment of the "great Metropolis" of Rhapta in west Africa (near Lake Victoria).

Middle East

c. 536-540 AD- Ibn Ishaq (writing 150 years laters) records severe famine in Mecca, relieved by Amr (grandfather of Mohammed) obtaining food from as far afield as Syria. This was also reported by the 6th century poet Wahb ibn Abd Qusayy.

540 AD- Plague hits the Saba civilisation in Yemen.

540's- Plague spreads across Arabian peninsula.

c. 545 AD- Marib Dam bursts after ten years of silting (18 times higher levels than the preceding century).

c. 555 AD- Marib Dam burst again. Irrigation complex largely abandoned. City of Marib unable to feed its population, population levels falling by 80% in next 40 years. Saba civilisation goes into decline. Power vacuum in the area.

575 AD- Birth of Mohammed.

610AD- Beginning of Mohammed's ministry.

Summaries of key events (according to 535 Catastrophe theory)

У првој половини 6. века поред Словена који врше упаде са Дунава, имамо и словене који насељавају простор данашње јужне Србије
Не занм да ли је већ било, али није грешка да се и понови.
Значи Владимир Георгијев, недвосмислено утврђени Словенски топоними забележени од стране Прокопија, прва половина 6. века.
http://groznijat.tripod.com/vg/vg.html
http://groznijat.tripod.com/vg/vg_map2.jpg
Pogledajte prilog 307417
Прокопије помиње Словене, говори о упадима Подунавских Словена.
Међутим, ко су онда ови Словени, које не помиње, а који насељавају читаву јужну Србију? Имају своје градове.
"These Slavonic names from the first half of the 6th century give us an idea of south Slavonic three centuries before the oldest written Slavonic documents. Hence they are very important for Slavonic philology. They contain some archaic features, such as the lack of the third palatalisation, etc. (e.g. = CS *Grbk > grbc > Bulg. grbec)."
...
http://pogledunebo.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

Када су се населили ови Словени? Који извори говоре о њиховом насељавању?

Ако ти није јасно шта је Живковић хтео да каже (а видим да није), и ако желиш да знаш шта Живковић мисли о Порфирогенитовом спису, прочитај књигу Tibor Živković, De conversione Croatorum et Serborum, a lost source, Istorijski institut, Beograd, 2012. Имаш је на http://www.academia.edu/1231887/De_Conversione_Croatorum_et_Serborum . Док то не урадиш, немој више да се јављаш и да нам солиш памет објашњавањем "шта је Живковић хтео да каже", човек није жив и не треба му дрвени адвокат.

Ne radi se ovde o tome šta je g. Živković hteo da kaže nego šta je napisao. A napisao je ono što sam ja stavio gore, gde sam cititao ceo njegov kontekst. I po onome se jasno vidi gde su došli Srbi kada su napustili cara Iraklija - prešli su Dunav.

De mi sad moli te napiši ceo kontekst iz Živkovićevog dela "De conversione Croatorum et Serborum" gde piše kakav je bio njihov pravac kretanja; pre nego što pročitam.

I još nešto. Po tvome Srbi su prvo boreči se sa Avarima dospeli kod cara Iraklija, gde su se nalazili među Slovenima, A ONDA SU SE PREDOMISLILI I HTELI SE OPET VRATITI KOD AVARA? Da li sam te dobro shvatio?

G. Živković ne kaže SIRMIJCI nego SERMISIJANI.

Pa šta? :dontunderstand:
Kaže i Sklavisijani, pa ćemo opet reći Sloveni...a i kako nazovemo ni u kom smislu niti direktno ni indirektno se ne dotiče teme diskusije... :confused:

Sermisijani, Sirmijci, (Sremci?)...kako god...

Ma to nije tačno; gdje si to dokazao? Sklavisijani su samo njegov konstrukt u ovom slučaju...

Pa zar ti ni posle toliko vremena nisi shvatio da ja ne verujem u naseljavanje Srba na Balkansko poluostrvu u VII veku.

Pa ček', šta je onda tvoja zapravo temeljna tvrdnja? Da je srpski etnonim nastao evolucijom od Sirmijuma, a ti prvi Srbi bili u pitanju ljudi koji su napustili svoj jezik i identitet i prihvatili onaj slovenskih zavojevača?

Poslednja izmena:
Ne radi se ovde o tome šta je g. Živković hteo da kaže nego šta je napisao. A napisao je ono što sam ja stavio gore, gde sam cititao ceo njegov kontekst. I po onome se jasno vidi gde su došli Srbi kada su napustili cara Iraklija - prešli su Dunav.

De mi sad moli te napiši ceo kontekst iz Živkovićevog dela "De conversione Croatorum et Serborum" gde piše kakav je bio njihov pravac kretanja; pre nego što pročitam.

I još nešto. Po tvome Srbi su prvo boreči se sa Avarima dospeli kod cara Iraklija, gde su se nalazili među Slovenima, A ONDA SU SE PREDOMISLILI I HTELI SE OPET VRATITI KOD AVARA? Da li sam te dobro shvatio?

Не верујем да си заиста толико луд, све ми се чини да се само правиш луд и да хоћеш да нас под**баваш, али да још једном прихватим твоју игру, али на твој начин. Пошто не волиш да одговараш на питања, али волиш да их постављаш, да и ја тражим од тебе да ми најпре одговориш на питање које сам ти раније поставио:
1) Прво кажеш да Срби из околине Солуна нису отишли добровољно, већ да су их одвели Авари као заробљенике, а потом кажеш да су се Срби кроз Панонију пробијали онако како су једино могли, ратујући са Аварима. Објасни ми како је то могуће, да истовремено буду и заробљеници,а да се боре против Авара.
Такође те молим да ми одговориш и на ово питање:
2) Живковић пише, а ти си то прихватио, да су Срби дошли Ираклију, што значи на територију Византије, на његов позив. Реци ми, одакле су то дошли?

И мислим да је крајње време да завршиш са "тумачењем" страна 196 и 197 Живковићеве књиге, и да пређеш на страну 198, 199 и даље. Рецимо, ево ти страна 198 и 199.
vtoq.jpg
Е ту имам још једно питање за тебе:
3) Како тумачиш уоквирени део текста?

Poslednja izmena:

И још нешто:
gwdo.jpg
Имам још једну молбу за тебе сине.
4) Како ти сине умеш тако лепо да тумачиш шта Живковић хоће да каже, а тата то не уме баш најбоље, молим те објасни тати шта је Живковић рекао у уоквиреном делу текста на страни 201.

Poslednja izmena:
I samo da pojasnim malo o Sermisijanima, Živković to misli na onaj pečat Maura, patrikija i arhonta Sermisijana i Bugara što je bio objavljen 1972. godine. Evo tog pečata iz druge polovine VII stoljeća (i čini mi se da nije jedini, odnosno da je pronađeno nekoliko):

Lead_seal_of_Mauros.jpg

Smatra se da je to zapravo mogao biti baš Kuverov taj saradnik Maur, po nekima čak Kuverov sin, koji se pominje u Čudima Sv. Dimitrija.

Kada sam sada malo porazmislio, čini mi se da Živković ipak bio tu negdje na tragu i da su u pitanju Vlasi (što uopšte nije neuobičajeno za bugarske vladare; mnogi će i u drugim izvorima i docnije biti vlaško-bugarski), a konkretnije složio bih se sa stanovištem koje je bilo dosta staro i sve donedavno isključeno, da su možda to u pitanju preci Kucovlaha. Jedan, mada dosta pozniji izvor, donosi nam podatke koji mogu biti komplementarni u tu svrhu, a to je vijest Kekavmena (iz XI st.) da su Vlasi koji su preplavili Grčku, Epir i Makedoniju upravo sa grubo govoreći sremskoga područja; moguće je da je to predanje još od seobe Sermisijana, a cijelu priču ojačava toponim Keramisijsko polje (Prilep) koji strašno aludira na Sermisijane.

No bilo kako bilo, ova povijest se Srba ne tiče...

I samo da pojasnim malo o Sermisijanima, Živković to misli na onaj pečat Maura, patrikija i arhonta Sermisijana i Bugara što je bio objavljen 1972. godine. Evo tog pečata iz druge polovine VII stoljeća (i čini mi se da nije jedini, odnosno da je pronađeno nekoliko):

Lead_seal_of_Mauros.jpg

Smatra se da je to zapravo mogao biti baš Kuverov taj saradnik Maur, po nekima čak Kuverov sin, koji se pominje u Čudima Sv. Dimitrija.

Kada sam sada malo porazmislio, čini mi se da Živković ipak bio tu negdje na tragu i da su u pitanju Vlasi (što uopšte nije neuobičajeno za bugarske vladare; mnogi će i u drugim izvorima i docnije biti vlaško-bugarski), a konkretnije složio bih se sa stanovištem koje je bilo dosta staro i sve donedavno isključeno, da su možda to u pitanju preci Kucovlaha. Jedan, mada dosta pozniji izvor, donosi nam podatke koji mogu biti komplementarni u tu svrhu, a to je vijest Kekavmena (iz XI st.) da su Vlasi koji su preplavili Grčku, Epir i Makedoniju upravo sa grubo govoreći sremskoga područja; moguće je da je to predanje još od seobe Sermisijana, a cijelu priču ojačava toponim Keramisijsko polje (Prilep) koji strašno aludira na Sermisijane.

No bilo kako bilo, ova povijest se Srba ne tiče...

Znači, na osnovu "pečata Maura, patrikija i arhonta Sermisijana i Bugara" g. Živković je nazvao te Romeje SERMISIJANI - što ne znači da su se oni stvarno tako zvali, ali se predpostavlja (g. Živković tako misli). Uredu, shvatio sam. Hvala

I još nešto. Negde sam našao (neki forum) gde jedan piše sledeče:
"Onda, posebno slovo za glas b ne postoji, nego se on piše kao "mp", a isto tako mp može da se čita i kao b i kao mb. Npr bomba se piše "mpompa" ".
Izgledao mi je kao neki lingvista pošto objašnjava vrlo precizno neke stvari u grčkom.

Da li je moguče da su Grci/Viznatinci tako pisali za npr. SERMISIJANE, pa bi umesto SERBISIJANI napisali SERMISIJANI.

I još: Na osnovu čega je Sirmijum dobio takvo ime?

Poslednja izmena:
Znači, na osnovu "pečata Maura, patrikija i arhonta Sermisijana i Bugara" g. Živković je nazvao te Romeje SERMISIJANI - što ne znači da su se oni stvarno tako zvali, ali se predpostavlja (g. Živković tako misli). Uredu, shvatio sam. Hvala

Нешто ми не одговараш на питања. Вероватно проучаваш страну 198 и пар наредних. Браво!!! :D

Нешто ми не одговараш на питања. Вероватно проучаваш страну 198 и пар наредних. Браво!!! :D

Eto, baš sam hteo sada, veruj mi.

Moram da ti priznam da si u pravu.
G. Živković piše (jeste mišljenja) da su Srbi prvi puta kada su dolazili na Balkansko poluostrvo došli posle 630. godine, pa onda 631./632. godine ponovo se vratili prema prapostojbini na sever.

Ali to je samo Živkovićevo razmišljanje/tumačenje Porfirogenitovog spisa.

Ali g. Živković piše i to: "Shodno ovome panonski Sloveni počeli su da prelaze srednji Dunav između 619. (vreme kada su Avari skolpili mir sa Carstvom) i 628. godine, s tim što je njihov glavni talas zapljusnuo zemlje južno od Dunava između 626. (posle propasti avarsko-slovenske opsade Carigrada u avgustu mesecu) i 628. godine" (str. 197).

Što znači da su Srbi teoretski mogli dođi i dosta ranije.

Ali ako je g. Živković mišljenja da su Srbi došli posle 630. godine na Balkansko poluostrvo (po prvi put), onda na osnovu ove Živkovićeve rečenice ništa mi nije jasno/logično: "Tako izlazi da su Srbi i Hrvati boreći se prodrli u svoja nova staništa, pa s toga postavljati pitanje: kako su uspeli da prođu kroz Panoniju i avarski haganat? – postaje potpuno bezpredmetno. Probili su se onako kako su jedino i mogli – ratujući sa Avarima" (str. 197).

Znači Srbi su (po mišljenju Živkovića) da bi došli do cara Iraklija morali prvo da ratuju sa Avarima - a onda kada su došli do cara Iraklija, predomislili se i opet se hteli vratiti nazad u svoju pradomovinu gde su Avari.
KAKO SE OVO MOŽE OBJASNITI?

A to da su došli nazad u Panoniju (znači preko Dunava) - to sam bio u pravu. To i g. Živković kaže: "Sva je prilika da su oni (Srbi) tada prikupili i poveli sa sobom ona slovenska plemena iz Panonije koja su otpala ispod avarske vlasti i nima se pridružila" (str. 200).

Možda sam sada malo zakompliokovao sve ovo, ali ono što sam hteo da kažem, je to, da je moralo da bude dosta Romeja iz Ilirika (autohtonog stanovništa Ilirika) koji su bili odvedeni pa su se onda vratili nazad u svoju prapostojbinu - normalno neki su i ostali tamo - i moguče je da se time htelo "ubaciti" i navodno naseljavanje Srba. Jer i do dan dans nikome nije jasno kako je moguče da se nekoliko vekova pre navodnog naseljavanja Srba na prostoru Ilirik nalaze najmanje dva srpska toponima SERBINOVO i PONS SERVILI.

Ja sam naprimer u samo dva Živkovićeva dela pronašao dva takva primera. Jedan primer je odlazak Romeja koje je Hagan prisilno odveo, a drugi je ovaj: "Reč je o jednodnevnoj slovenskoj opsadi Soluna iz 584. godine, kada su crkvena lica i drugi građani koji su ostali da spreče širenje požara u crkvi sv. Dimitrija, »svojim naviklim ušima raspoznavali čak i neke znake varvarskog dozivanja«…. Pošto zaista ne postoje čak ni pokazatelji koji bi upućivali na zaključak o nekakvoj ranijoj slovenskoj opsadi Soluna, ostaje jedino da razumemo to poznavanje slovenskog jezika crkvenih lica tako što u njima prepoznamo izbeglice iz Ilirika" (str. 93); T. Živković, ETNIČKE PROMENE NA TERITOTIJI DANAŠNJE SRBIJE U PERIODU OD VI DO X VEKA.

Znači bilo je preseljavanja iz "Ilirika" i u njega - slažem se ja sa tome, ALI DA JE JEDAN NAROD, U OVOM PRIMERU SRPSKI, U TAKO KRATKO VREME NASELIO SRBIJU, BOSU, HERCEHOVINU, CRNU GORU, JE NEMOGUČE - i sa time se ja ne slažem.

Вукељићу, драго ми је да смо се покренули са мртве тачке. Извини због оних тешких речи, али мислим да су биле неопходне да би се ти покренуо са оних пар страна у које си се био закопао.

Да ли сада схваташ шта значи контекст? Када сам те критиковао због чупања ствари из контекста, ти си, уместо једне реченице, наводио и пар реченица испед или иза ње. Надам се да сада видиш да то није било довољно. Контекст може бити краћи или дужи, тј. да би схватили значење неког краћег дела текста, морамо да прочитамо мало или много шири део текста у оквиру ког се онај први део текста јавља. Контексти су најкраћи у математици, због специфичног језика и методологије којим се она користи, нешто су дужи у природним наукама, али у друштвеним наукама знају да буду и прилично дуги, односно морате прочитати много шири текст да би схватили значење неког ужег дела текста. Ето, када си ти прочитао мало више из Живковићеве књиге, неке ствари су ти се мало појасниле.

Ја схватам да ти још увек не верујеш у досељавање Срба на Балкан у 7. веку, али већ из самог увода Живковићеве књиге (ако си га читао) се могло закључити да у књизи Живковић говори управо о досељавању Словена на Балкан у 6. и 7. веку (а међу њима и Срба) и о њиховим каснијим односима са Византијом. Дакле, било је илузорно очекивати да ћеш код Живковића наћи нешто што ће потврдити твоје аутохтонистичке предрасуде.

Кажеш да су Срби теоретски могли да дођу и раније, вероватно мислиш на време у које су, како Живковић каже, почели да се досељавају панонски Словени. Тешко да су могли. Панонски Словени су живели на самом рубу каганата, према Византији, и није им било превише тешко да пребегну на територију Византије, или да након неког похода са или без Авара остану на тој територији. Срби су живели са друге стране Аварског каганата у односу на Византију, између њих и Византије био је каганат, кроз који нису могли да прођу без тешке борбе. Порфирогенит не објашњава како су Срби дошли на Балкан. Живковићев закључак је да су искористили слабост Аварског каганата после пораза од Византије и словенског устанка, и да су се борбом пробили кроз каганат. Ја лично мислим да су можда могли да прођу и без да се лично боре, кроз територије које су контролисали побуњени Словени.

Што се тиче повратка Срба из околине Солуна, Живковић каже да су дошли до Дунава, не каже да су га прешли. То што каже да су покупили део панонских Словена може да се протумачи и као да су им они пришли и прикључили се.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back