vučko
Ističe se
- Poruka
- 2.199
Ti baš voliš da stavljaš to navodno.Pa šta misliš zašto do sada nije niko to uspio osnovano osporiti; upravo zato što i nije 'navodno'.
O tesalskoj Serviji smo već ranije pričali; grad je zaostatak staroga imena za tu oblast. U DAI se kao 'oblast' Servija i spominje. Živkovićev prevod tog dijela u DAI na engleski:
Dakle u pitanju je cijela oblast; znači ne ono što će docnije postati poznato kao solunska tema, već neki njen dio (okvirno u rejonu gdje se danas nalazi Servija).
Imaš sve to pojašnjeno u literaturi koju sam ti slao i koju ti šaljem. Ako te zanima, pročitaj.O tome zalazeći u dosta detalja piše i Živković.
Broj 'Bijelih Srba' koji su došli neki procjenjuju na 20-30.000 duša (tako su jednom predlagali Živković i ostali vodeći medievisti srpski), a ja bih bio smio da tu brojku još smanjim, jer mi se čini doista prevelikom.
Kako god. U najboljem primeru tih 20 000 ljudi da se naseli na područje "zemlje današnje jugozapadne Srbije, Crne Gore i istočne Bosne i Hercegovine", a i bili su na sveru " a interese Carstva na severnim granicama, štitili su Srbi i Hrvati". Ovo je nemoguče.
O ovoj karti govorimo tek negdje u IX stoljeću, na koju ti misliš. Znači prošlo je okvirno govoreći dvjesta godina od dolaska Srba. Ne smiješ interpretirati kao da je došlo do nekakvog razmnožavanja Srba i nastanjivanja tih područja; ne, Srbi su se zahvljujući svojoj vojničkoj sposobnosti i organizaciji koju su donijeli sa sobom sa sjevera od Dunava i Save uspjeli nametnuti vlast zatečenom stanovništvu. Tako dolazi i do nečega što se naziva početkom etnogeneze Južnih Srba; procesa u kojim su se Srbi stopili sa starinačkim slovenskim stanovništvom, nametnuvši mu vojno-upravno uređenje i ime, te možda i neka obilježja narodne religije (kao što je recimo kult dinastije), dok su s druge strane od starosjedilaca sve preuzeli. I sami Srbi, 'novi' da kažem, balkanski, konstituišu prvenstveno potomke ljudi koji su Bijeli Srbi zatekli kada su došli na ove prostore - a ne nekakve doseljenike sa njima.
Ne govorim ja o ovoj karti nego o onome što Porfirogenit govori - znači za vreme Cara Iraklija.
Pa ako su Srbi imali več takvu "vojničko sposobnost i organizaciju", zašto to nisu nametnuli več slovenskim plemenima u REGIJI SERVIJI ili okolini Soluna ili kako već. Zašto su morali da nametnu svoju "vojno-upravno uređenje i ime, te možda i neka obilježja narodne religije" drugim slovenskim narodima nakon BORBE SE SA AVARIMA?
To što ti pišeš su sve tehnička pitanja, koja dovode u pitanje kako su se Srbi doselili, a ne osporavaju ni na koji način da se dogodilo; zato i jesu od sekundarnog značaja za ovu temu.
To što ne zna ime vladara nije uopšte smiješno; može da djeluje neuobičajeno ako nisi čitao dosta srednjovjekovnih izvora. Car Porfirogenit ne zna za njegovo ime, jer ga u izvorima koji su njemu i naučnicima koji su radili na njegovom dvoru, jednostavno i nema. Odgovor na to i mnoga druga pitanja koja si pokrenuo imaš u literaturi koju sam ti slao; ako te zanima, pročitaj.
Pa u tome i jeste problem, JEDNOSTAVNO IH NEMA. Kaku imaju podatke za naprimer povratak onih Sermisijana koje je onaj Kuver odveo u zadunavske krajeve? Kako imaju podatke za vođe Hrvata?
Srbi prvo dolaze u kontakt sa Carom Iraklijem, pa ga onda mole da ih negde naseli, a ne zna se za njihovog vođu - PA MOŽDA BAŠ ZATO ŠTO SE TO NIJE NI DESILO.
Управо тако - није Порфирогенит једини извор који иде у прилог досељавања Словена и Срба. Ја лично мислим да најчвршће доказе нуди археологија - треба прочитати шта о томе пишу, на пример, Валентин Седов, Ђорђе Јанковић и други.
Koliko ja znam Porfirogenit je jedini pisani izvor za doseljavanje Srba na Balkansko poluostrvo.
A što se tiče g. Đorđa Jankovića o prapostojbini Slovena (Srba):
Poslednja izmena od moderatora: