„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvor mi je Istorija Portugala, odeljak o plemenima- pretečama današnjih Portugalaca. Elem, svaka istorija Portugala, ma kada da je pisana uvažava činjenicu koju sam izneo, to je upravo notorna stvar za istoričare Portugala. Što se tiče Marcelinovih, koga citira Ebhart, trebalo bi da su u IV ili VI, XX.

Istorija Portugala, odjeljak o plemenima? A ko ga je napisao, gdje mogu pronaći tu knjigu?

Da piše u svakoj nisi u pravu. Evo, ovdje ti je jedna istorija Portugalije iz 1889. godine. :) I tu ništa ne piše. :)
Tako da u slučaju da nisi izmislio kao što si učinio sa Marcelinovim Srbima, daj ime toga autora koji je napisao tu Istoriju Portugala, pa da se uvjerimo. :rtfm:

Tako da ili pričaš napamet, ili si nešto opet grdno pobrkao. Plemena Lugije i Pjesike ne postoje, a Sueri uopšte ne bi ni bili u portugalskoj istoriji zato što je to pleme boravilo na prostoru današnje Španije.

P. S. Kakvi sad Iberci Srbi; šta bi sa onim sarmatskim teorijama? :lol: Ode i tvoj negdašnji ljubljeni Milanović u kantu za smeće kao 'BBejac'? :think:

Ovo nije kolo.
Коло се игра код Срба и сродних народа.
Готово идентично се игра у Буковини (Румунија) и Молдавији и тамо се зове "scripcă". Jош ког Гораца у Словачкој и јужној Пољској.
Јако слично је колокоје се игра на Сардинији и код народа калаш у северном Пакистану. А има и елемената у Ирском фолку и деловима Француске, где има трагова Беловића и других "Келта" Имамо и викиншко коло.
Коло Свеба се нешто разликује. Није више коло магијског порекла, већ има елемената других "Германа", плеса завођења (формирају се парови).
Неких елемената има код Турака и Арапа, али изгубљена је суштина.

Ко су ови народи?
Срби или "Sardinian like people"?

Oвде сам намерно прво поставио тезу, па онда "гуглао".
Процените сами (код муслимана нема пипања).

Pa jeste kolo, sad sto ga igraju cetvorica samo, verovatno ocevi ili sta vec :D Ovo je u Turskoj inace :D Kurdi isto imaju tako nesto slicno; i uglavnom po istoku i uglavnom po veoma primitivnim zajednicama je karakteristicno. Opet ne bih to uzimao za nikakvo ozbiljnije dokazivanje pored arheologije, genetike, lingvistike itd.

A koje vikinsko kolo ? To nisam cuo nikad.

Pa jeste kolo, sad sto ga igraju cetvorica samo, verovatno ocevi ili sta vec :D Ovo je u Turskoj inace :D Kurdi isto imaju tako nesto slicno; i uglavnom po istoku i uglavnom po veoma primitivnim zajednicama je karakteristicno. Opet ne bih to uzimao za nikakvo ozbiljnije dokazivanje pored arheologije, genetike, lingvistike itd.
A koje vikinsko kolo ? To nisam cuo nikad.
Mora da koristiš neku davno zastarjelu literaturu; u arijevsku rasu, naučno potpuno neodrživu rasističku tezu, dan-danas još uvijek vjeruju uglavnom samo neo-nacisti.
U svakom slučaju, čak i u tom smislu je potpuno pogrešno; Asirci su Akađani - Semiti i niko ih nikada nije smatrao 'Arijevcima'.
Asirci nisu nikakvi 'Subri'; z(a)bunio si se. Region Subar je jedna od oblasti drevne Asirije, a u izvorima novo-vavilonskog perioda taj naziv se koristi za Asiriju. U pitanju je jedan antički lokalitet iz doba dominacije huritskoga carstva Mitani, Subartu, koji je u sjevernoj Mesopotamiji postojao približno u oblasti koja će docnije biti srce asirskog carstva. U velikoj većini (domaćih) izvora javljaju se pojmovi Ašur i Asirija, te je potpuno neopravdano da ih krstiš 'Surbima'. Kada već želiš iz nekog čudnog razloga da forsiraš taj naziv, onda ti preporučujem da ga bar primjenjuješ dosljedno - zovi ih Subarcima/Šubarcima/Subircima ili, još bolje, Subarćanima/Šubarćanima (Subartu je akadska, a Šubir sumerska varijanta naziva).

Kada su semitski Akađani došli na prostor Subira, oni su drevne Subirce (vjerovatno huritska etnička skupina) potisli na sjeverozapad, u planine, u krajeve u kojima su stoljećima opstali prije odumiranja (sačinjavajući minijaturnu tampon-zonu između Asiraca i Urarćana) pred asirskim ekspanionizmom. Svi domaći nazivi Asiraca na taj način potiču iz isključivo astroloških proricanja, koja su sva vavilonskog porijekla, a naziv je prvenstveno iz vavilonske terminologije, tako da se ni po kojoj cijeni ne smije smatrati endonimom, već samo egzonimom (koji je dospio iz južne Mesopotamije); da ti potvrdim, citirajući asirologa Hildegardu Levi:

books

Ovdje bih naglasio još i da je to bio pogrdni naziv za Asirce. Na staroasirskom jeziku, 'subarum'/'subrum' je postalo označenje za čovjeka koji pripada dnu društvene ljestvice, roba, upravo preuzimajući naziv od subarskoga etnonima.

books

Inače, kada smo već spomenuli Hurite i Urarćane; Urar i Subar su samo jedni od plemenskih naziva huritskoga naroda (u širem smisu); ako već pokušavaš da izvedeš neke moguće etiološke veze sa Srbima (koje ja smatram da bi bile isuviše prenategnute) kako se to čini, onda bar to radi dosljedno, sa Huritima, a ne sa Asircima; ovako ako išta, samo ideš na ruku onima koji bi željeli prikazati da je srpski etnos dobio ime po ropskom položaju! :D

Uzgred, ko su ti ti tzv. 'arijevski Sarbi'?

Kojim to arheološkim nalazima i zapisima se konkretno može ta hipoteza braniti? :think:

Prilozi

• Kurdish-Dance-Khosro-Zabihi.jpg
    Kurdish-Dance-Khosro-Zabihi.jpg
    64 KB · Pregleda: 27
Poslednja izmena:
A zbog čega bi uopšte morala postojati bilo kakva veza između tih plemena, da bi bili iz nekog jednog mjesta? :dontunderstand:

Zbog imena, kao što je slučaj sa imenom SERBLOI.

A zašto? Što se tiče Serbi vrlo je očigledno kako su to Srbi, a istorijski oblik je i Srblji (jedn. Srbljin). Starogrčki oblik toga je Serblos tj. množina Serbloi.

E ne može:)
Vidiš u tome je problem; kada kažeš da je starogrčki oblik imena Srbi SERBLOS, i zato množina SERBLOI. Onda isto tako možemo da kažemo da je starogrčki oblik imena Srbi SUERBI ili SERDI. Kako možemo da pričamo da su Grci nazivali Srbe u antici SERBLOS? Možemo jedino po tome, što imaju slično ime.

Ukoliko bi antički sarmatski Srbi zaista bili nekakvi preci srednjovjekovnih Srbalja, to se savršeno uklapa i konstrukciju istorije etnonima srpskoga etnonima.

Po tvome je onda Tiberije 9. godine n.e. pobedio Srbe ili prece Srba (kako hoćeš) na Balkanskom poluostrvu?

Što se tiče plemena Serda, ne postoji ama baš nikakva etimološka veza sa srpskim etnonimom. Ne postoji apsolutno nikakvo filološko objašnjenje kojim bi nekako eto d pretvorilo se u b. Jedino što sljeduje jeste da nije možda 'd' naknadno proizišlo, kao nekakva greška. Mi ne možemo biti ni potpuno sigurni da je taj trački toponim uopšte zaista keltskoga porijekla kako se često ističe; ali evo čak i da jeste, iako su nam paleobalkanski jezici jedna velika nepoznanica, ne možemo potpuno neosnovano lupetati da su 'Serbi' postali 'Serdi' zbog nekakve nepoznate razlike između tračkog i nekog keltskog jezika.
Čak i ako bi hipotetički postojalo tako nešto (a ne postoji nijedan razlog na osnovu kojega bismo pretpostavili), to bi onda značilo da apsolutno nikakve veze ovi Srbi o kojima diskutujemo sa time nemaju, pošto su određeni Kelti tu zabilježini kratkotrajno prisustvo i Tračanima ostavili ime za pleme i naseljeno mjesto, Serdiku. Dakle, morali bismo pretpostaviti da su nekako 'Serdi' ustvari tracizirani keltski 'Serbi', koji su tako stoljećima postojali sve do onoga upada Bastarna kada je upravnik makedonske provincije Marko Licinije Kras 'Mlađi' oko 29. god. p. n. e. porazio Serde i zauzeo Serdiku. Onda moramo pretpostaviti da su se ti Serdi dovoljno oduprli romanizaciji (i helenizaciji) i opstali narednih šest stoljeća sve do slovenske invazije. Potom, moramo pretpostaviti da su ih Sloveni oslobodili rimske vlasti, te da je to malešno pleme koje je živjelo preko pola milenija pod rimskim podaništvom prebacilo se na zapadne dijelove Balkanskoga poluostrava i nekako postalo jedna od značajnijih regionalnih sila. Morali bismo takođe pretpostaviti da su zbacili srdsko ime i iz nekoga razloga postali 'Srb(lj)i', tj. da su se (što još više umanjuje tu mogućnost) nekako vratili na izvorni navodno keltski etnonim (ako uopšte) od prije devet stotina godina. Potom, znamo da su postojali neki slovenski Srbi u području Zapadnih Slovena, što onda otvara mogućnost da 'Srdi' slično zvuče kao 'Srbi', te da su zbog te sličnosti 'Srdi' bili posrbljeni. Poznato nam je i da se jedan dio tog srpskog naroda preselio u prvoj polovini VII stoljeća u vrijeme vladavine cara Heraklija i onda bi moglo objasniti da su to ti ljudi koji su ove tvoje hipotetičke Srde posrbili. Pa sad ti vidi ima li to ikakva smisla i da li je riješenje jednostavno izbaciti Serde iz cijele ove računice. :)

Sve si to lepo napisao, samo je problem u tome, da ja tvrdim da su Srbi ovde od p. n. e. I onda sve to tvoje obrazloženje nema smisla.

Na ovo sam mislio kada moraš pružiti potpuno obrazloženje. Istorijska hipoteza ne može biti samo predstavljena u fazonu možda je to i to bilo; ona mora biti ubačena u kontekst, vertikalno i horizontalno - kroz vrijeme i prostor. Evo ti si sada npr. predstavio jedan nemogući scenario; zamislimo sada sa ciljem diskusije da su trački Serdi nastali prebacivanjem keltoiberskih Seurba. Kao prvo, to je toliko nategnuto da čak ide uz dvije teorije: 1) da su iberski Seurbi zaista keltsko pleme (zato što se tvrdi da su porijeklom od predkeltskoga IE stanovništva na Pirinejskom poluostrvu, a tek naknadno 'keltizovani'; 2) da su trački Serdi zaista određenog keltskog porijekla. Ako bismo usvojili obje ove hipoteze, onda dolazimo u nemoguću situaciju, zato što je rimska seoba Seurba nije moguća i kroz vrijeme - oni su to mogli učiniti samo poslije 200. godine prije nove ere, dosta nakon keltske najezde na Balkansko poluostrvo. S obzirom da je keltsko prisustvo iz IV stoljeća prije naše ere zapravo i jedini razlog zašto su naučnici krenuli da razmišljaju o keltskom etimološkom objašnjenju, onda zapravo tvoja hipoteza pada u vodu. Ni istorijski izvori joj ne pomažu, jer takva jedna seoba nije dokumentovana, a ne može se ni indirektno zaključiti na osnovu nečega.
Dakle, to je sve uz hipotezu da se može etimološka preobrazba 'Seurba' u 'Serde' objasniti - a kao što sam već naglasio iznad, ne može. Odnosno hipoteza ti nije održiva.

A ko je rekao da su se SUERBI iz Portugalije selili na Balkan. Moja je teza da su oni došli iz Balkanskog poluostrva.
A to što sam tamo naveo iz Wikipedije pleme SUERBI, to je zato jer tamo piše da su oni Kelti, i to sam pokušao da povežem sa time da su i SERDI Kelti - i to je to.

Apsolutno svi navedeni etnonimi javljaju se u upotrebi za Lužičke, odnosno bolje rečeno Polapske Srbe. Također, svi ti etnonimi se mogu naučno objasniti kroz svojstva jezika na kojima su napisani izvori koji ih pominju...
Valjda ti je logično da ako se dva slična imena primjenjuju za jednu te istu populaciju, to svakako znači isto? :D Ono što si ti napomenuo jeste dva različita plemena, čak na dva potpuna kraja Evrope (preko dvije hiljade kilometara udaljena jednog od drugog).

Različita plemena, ali istog porekla valjda? I nije baš dvije hiljade, prema google map rekao bi 800, ali to uopšte nema veze jer su na tom putu nekada svi bili Srbi samo su im Avari presekli put.

Zašto bi nešto moralo biti nužno povezano, samo zato što je sličnog zvučenja?

Kao što je naprimer Serbloi :)

Ali mi pričamo o demografskoj strukturi (istočne) Evrope krajem XV stoljeća; ne razumijem pitanje niti vezu toga sa tim..? :dontunderstand:

Nikako da dobijem odgovor na ovo pitanje:). Možda ja pogrešno izpitujem.

Ko je živeo na prostoru srednje, istočne i jugoistočne Evrope posle VII veka?

Bilo je jedino seobe Srba iz Balkanskog poluostrva?!?! :eek: Pa čekaj malo zar nije tvoja hipoteza da su Srbi porijeklom od iberskih Seurba, koje su kako rečeš Rimljani prebacili na istočne krajeve svoje imperije? To bi značilo da se zaista odvila seoba Srba (proto-Srba?) na Balkansko poluostrvo, najranije u II stoljeću stare ere..?

Ili si ti imao nešto drugo na umu? Gdje su se to Srbi selili izvan Balkanskog poluostrva, prije pojave Turaka Osmanlija?

Ako se Srbi nikada nisu doselili na područje Balkanskog poluostrva, objasni mi onda deder prasrpsku genezu.

Ne znam gde si ti to pročitao da sam rekao da su Rimljani prebacili iberske Seurbe na Balkan? Ako mi nađeš ovo, svaka ti čast.

Agde su se to Srbi selili van Balkanskog poluostrva? Pa sigurno kada su Rimljani počeli napadati na Balkansko poluostrvo, kao što je to bio slučaj sa Osmanlijama.

Nisam još čitao, ali zar ne govori i netorov letopis nešto o tome?

Pa moraćeš da me podsjetiš, zato što očito da nisam učestvovao sa tobom o diskusiji u vezi DAI; ili bar da mi postaviš neku poveznicu gdje si izražavao svoje mišljenje o tome.
Ono što je moj utisak (a vjerujem i većine diskutanata) jeste da niko ovdje nije uspio, barem za sada, oboriti osnovu istorijsku činjenicu da su se Srbi doselili na ovo poluostrvo u prvoj polovini VII stoljeća, za šta nam je od pisanih izvora upravo DAI najjača potvrda (a za hronološko datovanje i jedina odrednica).

DAI najjača potvrda? Misliš jedina (pisana) potvrda?
Evo razpravljačemo sutra o DAI, pošto sada moram još nešto da pišem :)

A u čemu se slažemo to? Da Dalmati i Tribali nisu bili Srbi samo zato što se mnogo kasnije u određenom trenutku zbor arhaične motivistike počinje koristiti to ime za njih? :think:

Aha, onda imaju po tvome Srbi veze samo sa Serbloima i nikome više koji je imao slično ime.

Nisam pominjao južnu Albaniju, već samo sjevernu. Nikada nisu nestali, tamo Srba ima i dana današnjega.
Zašto me to uopšte pitaš?

Pa ako su vizantijski pisci pominjali stanovnike Abanije Ilirima (kako ti kažeš) i ako je bio večinski deo tog stanovništva srpski, onda je to logično. Samo me zanima kakva je bila etnična struktura stanovništva 12., 13. i 14. veka Albanije?

High levels of Paleolithic Y-chromosome lineages characterize Serbia.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037811191200073X

Koliko mi je milo kad tri naučna imena sa Floride potvrde da medju nama ima potomaka onih koji se nikad niotkuda nisu doselili, toliko me to i nervira što mora skoro uvek da nam dođe potvrda sa strane umesto da sami shvatimo ono što narod lepo kaže da još uvek ima starinaca.
Savremena nauka, ipak, polako ali sigurno, dolazi na sve ono što su naši preci oduvek znali ;)

Ovo nije kolo.
Готово идентично се игра у Буковини (Румунија) и Молдавији и тамо се зове "scripcă".

Ahile je u pravu, ono na klipu nije kolo iako se drže za ruke.Koraci nisu, a trešenje telom je atipično za srpska kola i igre proistekle iz srpskog kola.
Srpsko kolo je, u osnovi osnove, imitacija sunčevog kruga i zato je za kolo (osim većeg broja igrača koji igraju nogama a telo drže skoro uvek u vertikalnom položaju, uvek ispravljene kičme) tipično kakv smer uzima,kakve linije i figure pravi u prostoru. To su prastari, pretpostavljam paleolitski, načini imitacije viđenog na Nebu. I opet će, jednog dana, neki naučnici sa Floride da nam otkriju i tu toplu vodu.:(

Evo jedna zanimljivost- filolog nalazi veze između "zlatne žice" iz srpskih narodnih pesama i DNK ;)
http://elibrary.matf.bg.ac.rs/bitstream/handle/123456789/1223/43.pdf?sequence=1

s0s.png

Poslednja izmena:
High levels of Paleolithic Y-chromosome lineages characterize Serbia.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037811191200073X

Haplgrupa I je indikator za sirenje vincanske kulture u aziji. to nemoze biti slucaj da se na prostoru u aziji gde postoj haplogrupa I postoje srpski topomini ili imena.

Браво, видим да си "пронашао" рад који је на теми за генетичку генеалогију одавно сажвакан. Хајде кажи ти мени лепо шта је то што повезује хаплогрупу I са винчанском културом? И где то у Азији постоји хаплогрупа I са фреквенцијом која је вредна пажње?

Koliko mi je milo kad tri naučna imena sa Floride potvrde da medju nama ima potomaka onih koji se nikad niotkuda nisu doselili, toliko me to i nervira što mora skoro uvek da nam dođe potvrda sa strane umesto da sami shvatimo ono što narod lepo kaže da još uvek ima starinaca.
Savremena nauka, ipak, polako ali sigurno, dolazi na sve ono što su naši preci oduvek znali ;)...

Чиме су то они потврдили да "da medju nama ima potomaka onih koji se nikad niotkuda nisu doselili"? Као што рекох, на теми за генетичку генеалогију смо жвакали и жвакали овај рад, и једине хаплогрупе пронађене у том раду за које би се са већом сигурношћу могло рећи да су староседелачке су R1b-M269* и R1b-L23* (заједно их има око 4,8%), J2b-M205 (овде је фреквенција 2,9%, а на Српском ДНК пројекту иде и до 8,3%, према подацима из маја 2013), и можда E1b1b1 и G2a.

Poslednja izmena:
Ja бих рекао да је миграција Европа (Балкан?) - Азија првенствено бронзанодобска, и огледа се више у присуству женских mtDNA, него мушких маркера. Мушка И2 популација је страдала. Међутим имамо индоевропски Р1а, док је, рецимо у Индији, женска индоевропска хг Н реткост.
Мало је компликовано разумети шта се тачно издогађало, али то је нормално обзиром на временски интервал у коме су се промене одигравале.

Poslednja izmena:
Да, коло је присутно на Балкану.

Па рекао си ти:

Готово идентично се игра у Буковини (Румунија) и Молдавији и тамо се зове "scripcă". Jош ког Гораца у Словачкој и јужној Пољској.
Јако слично је колокоје се игра на Сардинији и код народа калаш у северном Пакистану. А има и елемената у Ирском фолку и деловима Француске, где има трагова Беловића и других "Келта" Имамо и викиншко коло.
Ко су ови народи?

Ко су ови народи? :dontunderstand:
Не видим везе између коло и дефинисање и диференцијација народе.

Poslednja izmena:
Бугари су делом сродни са Србима, делом са Пољацима а делом са Протобугарима, ако ме то питаш.
Изгледа да је коло магијског карактера, и да има везе са мегалитском културом и њеним носиоцима.
На Балкану је присутно више од три миленијума, вероватно пуно више.

И извор je...?
Хомер
...
" Константин Николајевић, Критичка покушења у периоду од првих седам векова србске историје. Србскилетопис за годину 1866, година XL, књига III, у Новом Саду 1867, 235. Док ми настојимо да некахо укажемона могућност да су једни Срби стигли у Европу, на Балканско полуострво, са истока, од Кавказа и можда изИрана, преко Јерменнје и Мале Азије, дотле из неких византијских извора сазнајемо као поуздано да се некиСрби помињу у VII веку у Малој Азији, али, наводно, као присилни пресељеници са Балканског полуострва.Наиме, како је већ познато, цар Констанс II (641-668), ратујући против македонских Склавинија, један деопобеђених Словена преселио је у Малу Азију. Да су у овом случају били у питању Срби закључује се поназиву града Гордосервона (Гордосерба) у Битинији, "који је своје име свакако добио по Србима пресељениму Малу Азију". За епископију овог града каже се да се помиње "већ од сабора" Јустинијана II 680...", а наводисе и назив servochoria, "вероватно насеље заробљених Срба које је Јован II (1118-1143) као стратиоте преселиоу околину Никомедије око 1130". Занимљиво је да се превођење Словена у Малу Азију 688-9. везује за прелазкод Абидоса, после чега су насељени у опсикијској области. Упадљиво је да се епископија града Гордосербаналазила у никејској митрополији, а да ни Абидос ни опсикијска област нису далеко од тројанске рекеКсантос (Ксамандер) коју још много пре доласка Срба на Балканско полуострво називају и Србицом. Све је то јако карактеристично, па се морамо питати који су то Срби већ у другој половини VII века пресељени саБалканског полуострва у Малу Азију и откуда да се баш тако поклопе простори ових Срба са простором накојем наслућујемо Србе још пре н.е. Посебну пажњу привлачи чињеиица да се Гордосервон (Гордосерба) уМалој Азији помиње као град већ 680, а Срби су се, како се мисли, коначно населили на Балканскомполуострву тек око 641. године. Посебно је тешко снаћи се са податком да је већ Констанс II преселио некеСловене у Малу Азију и да се баш за те Словене везује и назив града Гордосервона (Гордосерба), а затим иобласт (насеље) Сервохорија, што ће рећи да су у питању Срби. Како онда све то довести у везу сПорфирогенитовим податком да су још за Ираклијеве владе (до б41) Срби из солунске Ср6ице пошли насевер преко Дунава. Није ли у најмању руку чудно да су једнн Срби их околине Солуна пуштени да идуодатле, а други Срби већ за време следећег владара морали да иду у Малу Азију, и то, рекли бисмо, са истогподручја. У сваком случају вредело би подробније истражити шта се у ствари дешавало са Србима негдесредином VII века на југу Балканског полуострва"
http://www.scribd.com/doc/23861679/Božanstvo-Dagon-kod-Srba-Relja-Novaković

Poslednja izmena:
Istorija Portugala, odjeljak o plemenima? A ko ga je napisao, gdje mogu pronaći tu knjigu?

Da piše u svakoj nisi u pravu. Evo, ovdje ti je jedna istorija Portugalije iz 1889. godine. :) I tu ništa ne piše. :)
Tako da u slučaju da nisi izmislio kao što si učinio sa Marcelinovim Srbima, daj ime toga autora koji je napisao tu Istoriju Portugala, pa da se uvjerimo. :rtfm:

Tako da ili pričaš napamet, ili si nešto opet grdno pobrkao. Plemena Lugije i Pjesike ne postoje, a Sueri uopšte ne bi ni bili u portugalskoj istoriji zato što je to pleme boravilo na prostoru današnje Španije.

P. S. Kakvi sad Iberci Srbi; šta bi sa onim sarmatskim teorijama? :lol: Ode i tvoj negdašnji ljubljeni Milanović u kantu za smeće kao 'BBejac'? :think:

Otidi na wikipediju, engleski unos i španski ili portugalski i sve će ti se samo kasti.

Оваj цитат?
"Potom lepa dva na štitu napravi gradasmrtnih ljudi. U jednom i svadbe su bile i gozbe.Mlade iz njihovih soba po gradu su pratiln svati.zublje im sjale, i mnoge svatovske se orile pesme:momci se, vodeći kolo, okretali, med njima tadasilno su ječale frule i forminge; svaka se ženačudila svirci svatovskoj pred kapijom slušajuć' svojom."

Илиjada, песма 18
http://www.scribd.com/doc/16104469/Ilijada-Homer

Па друже, овде не видим српско коло, видим грцко коло. ;)
Рекао си ти:

Ко су ови народи?

:dontunderstand:

Poslednja izmena:
Sve me ovo podsjeti na onu priču sa Trojom u Gabeli iz osamdesetih kada je meksički "arheolog" tvrdio da ima nepobitne dokaze da je Troja u Hercegovini, čak objavio i knjigu o tome sa tobožnjim dokazima. U tadašnjim senzancionalizmu sklonim sarajevskim medijima dočekali su ga kao veliku zvijezdu, a u Zagrebu su za to vrijeme skupili vodeće stručnjake iz raznih oblasti kojih se Salinas Prajs dotakao u svojoj knizi o Troji i objavili fenomenalnu knjižicu pod naslovom "Troja i ako je steći". U toj knjižici su stavku stavku po stavku razbucali Salinasovu teoriju i pokazali diletantizam pisca u mjeri da su pokazali autorovo nepoznavanje elementarnih znanja iz istorije, lingvistike, grčkog jezika...

Moj komšija gospodin Jutarnji prdež poklanja sken ove dragocjene knjižice svim učesnicima i to prije postavljanja na svojoj redovnoj stranici...

Sadržaj:

Dubravko Škiljan: Kako je Roberto protrčao kroz Jugoslaviju
Zlatko Šešelj: Salinasov logistički "pied à terre"
Marina Milićević: Što se se dosad čekalo s otvaranjem kamenoloma u Gabeli?
Mithad Kozličić: Neke primjedbe na astronomska i općegeografska razmatranja u knjizi "Homerova slepa publika" R. S. Pricea
Damir Salopek: Kad krokodili govore grčki
Bruna Kuntić-Makvić: Veliki prigodni kviz: Jeste li Trojanac?
Darko Novakovic: Filologija izvanpansionske potrošnje (mungosi i mafijaši na braniku istine o Troji)
Dodatak: Fragmenta Gabellana

Autori:

dr Dubravko Škiljan, izvanredni profesor na Katedri za opću lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu
prof. Zlatko Šešelj, profesor grčkog i latinskog jezika na Osn. šk. "Rudi Čajavec" u Zagrebu
mr Marina Milićević, asistent na Katedri za antičku arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
mr Mithad Kozličić, magistar povijesnih znanosti, poručnik fregate, aktivni pomorski oficir JNA
prof. Damir Salopek, lektor za starogrčki jezik na Katedri za grčki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu
mr Bruna Kuntić-Makvić, asistent na Katedri za povijest starog vijeka Filozofskog fakulteta u Zagrebu
dr Darko Novaković, docent na Katedri za latinski jezik i rimsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu

"Interpretativno ishodište Salinasovo, lako će uočiti svaki čitalac, uz nekonvencionalnu političku geografiju i izrazito inovativnu etimologiju, tvori klasična, Freudova verzija psihoanalize. Upravo je fascinantno kako je dosadašnja homerologija bila slijepa pred bjelodanom činjenicom da Ilij, tj. Gabela, ima tlocrt faličkog oblika, te da zbog toga ni "Ilijada", koju su laici kroz stoljeća tumačili kao herojski ep, ne može biti to za što se podmeće nego ritualni spjev u slavu muških genitalija. Iz te je perspektive samo po sebi razumljivo veselje Gabelana koji prije ovoga Salinasova otkrića nisu mogli ni slutiti u kakvu su mjestu rođeni i kakve su skladne cjeline nerazdvojan dio. Nešto je naseljeniji, prema karti priloženoj na 89. strani, desni testis, na kojem se nalazi Prijamova palača, pedesetoro sobni dormitorij njegovih sinova, rimsko-turska osmatračnica i lokalna crkva Sv. Stjepana. Lijevi testis, sasvim u skladu s morfološkom razlikom koja postoji i u izvanknjiževnoj stvarnosti, bio je očito manje atraktivna lokacija, i od trojanskih se znamenitosti zasad na njemu sa sigurnošću može uprijeti prstom samo u Aleksandrove odaje (usporedi HSP, str. 89). Središnju faličku poziciju (precizno govoreći, poziciju u kanalu falusa) zauzimaju kuće Hektora (dakako!) i Hekabe, njegove majke (usp. str. 93. i d.). To je istodobno mjesto poznatih Skejskih vrata, koja su, kao i cijeli kanal, dobro poznata našoj javnosti iz antologijske Slobodne srijede RTV Sarajevo, kad su se gledaoci iz svih krajeva naše zemlje, kao i voditelj emisije, plebiscitarno opredijelili za Troju na našem tlu. Dakako, spomenuti kanal nije i topografska međa Ilija scilicet Gabele. Nepobitno su još u trojanska vremena zavist sugrađana morali izazivati oni stanovnici Ilija koji su imali sreću da se smjeste na glaviću penisa."

Darko Novaković, str. 86-87.

Troja i kako je steći (A gdje je onda Troja?), Drugo izdanje, Zagreb, 1985.

Srce mi je umalo stalo od nenormalnog smijeha tokom čitanja od prvog do posljednjeg nadahnutog, kraljevskog priloga...

Veliko hvala investigatoru na letimičnom osvrtu i pregenijalnoj preporuci!

Poslednja izmena:

Možeš li se malo pojasniti. Zbog boga Dagona...šta? :think:

"Грци у време Тројанског рата су, вероватно, "Sardinian like people"? Немају везе ни са класичним Грцима, а тек данашњим...
Плавооки. И то имаш у Илијади.

Ma daj, hoćeš da kažeš da je Homer opjevao Grke plavookima???

I kakve ovo ima veze sa kolom i gdje u Ilijadi?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back