„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možeš li se malo pojasniti. Zbog boga Dagona...šta? :think:
Има нека веза. Прочитај Рељу.
Ma daj, hoćeš da kažeš da je Homer opjevao Grke plavookima???
I kakve ovo ima veze sa kolom i gdje u Ilijadi?
Jeleна стоји на бедему, и описује јунаке...
Што се љутиш. И Серди су "Sardinian like people".
Тср је човек у њиховом језику.
Плурал се образује са *би, или *ди, *и, *ци уколико су посредници Клети или сатем индоевропљани.
За б нисам сигуран. Могло би бити од Биће, Барма...

Yes sir?

Poslednja izmena:
Немам при руци Илијаду да поставим тачан цитат, али знам да каже "плавооки". Уосталом погледај слику. :D
images.jpg

Poslednja izmena:
Немам при руци Илијаду да поставим тачан цитат, али знам да каже "плавооки". Уосталом погледај слику. :D
Pogledajte prilog 295052

Ja имам. ;)

http://www.scribd.com/doc/16104469/Ilijada-Homer

Али имам и Jован Малала

6331211q.jpg

Achilles
"Myrmidons and now is called Bulgarians and Huns." :p

http://books.google.bg/books?id=na7...NOKCPgbgO&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

pp 71

http://www.kroraina.com/knigi/gibi/2/gal/2_206.html

Глупо је мислити да су Мирмидонци Бугари, али ово je типично тумачење аутохониста,
као и твоjи (из Хомер) плави sardinians= serdi=serbi коjи играју коло пре 3000 година;)

Poslednja izmena:
Има нека веза. Прочитај Рељу.

Pa nemam sad vremena čitati od korice do korice cijelu knjigu, uz mogućnost da sam to učinio badava. :D

Nemoj me slati na jurnjave sa duhovima; ako ima neka veza, daj napomeni je, il' nisi trebao uopšte postavljati ga ni na prvom mjestu...

Pogledajte prilog 295052

Nadam se da je slika šala.

Što se tiče Ilijade, eno postavio ti je Han Solo pa ti nađi pa da vidimo...

Baci pogled malo na Aristotela, koji razlikuje ljude sa plavim i mračnim očima, a kao glavnu razliku navodi (potpuno neosnovanu naravno) pretpostavku da ljudi plavih očiju lošije vide. Plavooki ljudi su najvjerovatnije ipak bili rijetkost, a u antičkoj grčkoj civilizaciji plavooki ljudi su smatrani bolesnima, odnosna ta boja očiju je bila dovođena u kontekst sa izloženošću bolestima i Grcima je djelovala strano, varvarski. Glaukos je ta boja očiju, a tako su nazivani i ljudi koji su takve oči imali; odatle dolazi i riječ glaukoma - naziv za očne bolesti.
Dakle situacija je zapravo sušta suprotnost...

Kakve uopšte veze ima boja očiju Starih Grka sa ovom temom ili pak aktuelnom diskusijom? Kako smo došli do nje?

Poslednja izmena:
Мораш да прочиташ да би разумео.
...
Коло се игра у преиндоевропској Европи. Данас код популација где је значајно учешће ове популације, укључујући и остатке ове популације међу Курдима, северном Кавказу, Авганистану и код народа Калаш.
Ову популацију у Малој Азији и Србе повезује обожавање Дагона.
Помиње се и у Илијади, уз напомену да становништво класичне Грчке нема везе са Грчком из времена Тројанског рата, а ни са данашњом Грчком.
Сер(б) значи човек (или тсрб); би, и, ди су наставци за плурал. Уз ограду да нису сви Срби аутоматски и Подунавски Срби (ми).

Poslednja izmena:
Коло се игра у преиндоевропској Европи. Данас код популација где је значајно учешће ове популације, укључујући и остатке ове популације међу Курдима, северном Кавказу, Авганистану и код народа Калаш.
Помиње се и у Илијади, уз напомену да становништво класичне Грчке нема везе са Грчком из времена Тројанског рата, а ни са данашњом Грчком.
Сер(б) значи човек (или тсрб); би, и, ди су наставци за плурал. Уз ограду да нису сви Срби аутоматски и Подунавски Срби (ми).

Па види:

И сада χορός (гр: плес,танц) у Илиjaду нема везе са данашно грцко χορός (хоро), има везе са коло плавима sardinians=serdi=serbi jел тако? :super:

Poslednja izmena:
34% Срба, 9,5 % Грка (16% у на северу) и 19,5 % Бугара имају заједничког претка, који је живео пре око 2500 година. (ово само на основу хг И2а).

Управо је то један од безброј аргумената који показују неодрживост аутохтонистичког лупетања - да је I2a аутохтона, морало би бити и старијих предака! Као што већ рекох, дуже времена на овим просторима живели су можда само носиоци хаплогрупа R1b-M269* и R1b-L23*, и евентуално J2b-M205, E1b1b1 и G2a. Од ових хаплогрупа би се једино за J2b-M205 можда могло рећи да је карактеристична за Србе.

Управо је то један од безброј аргумената који показују неодрживост аутохтонистичког лупетања - да је I2a аутохтона, морало би бити и старијих предака! Као што већ рекох, дуже времена на овим просторима живели су можда само носиоци хаплогрупа R1b-M269* и R1b-L23*, и евентуално J2b-M205, E1b1b1 и G2a. Од ових хаплогрупа би се једино за J2b-M205 можда могло рећи да је карактеристична за Србе.
Не бих спустао овако озбиљну тему на овај интелектуални ниво.

Не бих спустао овако озбиљну тему на овај интелектуални ниво.

Не знам зашто ти смета да подигнемо интелектуални ниво? Ако мислиш да висок интелектуални ниво представља расправа о колу као кључном аргументу о пореклу Срба, или расправа о боји очију Бред Пита, онда је боље да одеш у неку кафану на магистрали па тамо мало расправљаш са камионџијама, код њих ћеш наћи интелектуални ново који тражиш и пуно тога ћеш научити!!!

O tom intelektualnom nivou govorim.

Није ваљда да се дуриш због оних "несрећно изабраних" израза? Заиста сам се трудио да пронађем боље речи за то, али ми никако није ишло, ништа друго није боље одговарало. Највише ми се у глави вртео израз "бесмислица", али он баш не осликава суштину - то о чему пишеш заиста је језички смислено, и премисе и закључци, једино је бесмислица то што те закључке изводиш из тих премиса, пошто између њих не постоји никаква логичка веза.

A što da razumijem? Opet i nakon što pročitam bi mi morao reći o čemu je riječ. :D

A gdje se tu uklapaju plavooki..?

I na šta misliš kada kažeš da u Ilijadi piše da klasični Grci nemaju veze sa onima iz herojskog doba?

34% Срба, 9,5 % Грка (16% у на северу) и 19,5 % Бугара имају заједничког претка, који је живео пре око 2500 година. (ово само на основу хг И2а).
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
http://www.familytreedna.com/public/Greece/default.aspx?section=ymap
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=ymap (има их и око Варне, али се не види у јавним базама).

I to je dokaz da su Grci uzeli kolo od Srba ?

Koliko posto Štrumfova ima zajedničkih predaka sa Srbima ?

Prilozi

• strumfovi-igraju-srpsko-.jpg
    strumfovi-igraju-srpsko-.jpg
    39,9 KB · Pregleda: 6
Ајмо опет.
Коло се играло у Европи пре индоевропских инвазија. Илијада потврђује да се играло пре 3000г.
И данас је заступљено тамо где су заступљенији европски старинци. Србија, Сардинија..., па и простор у коме је живео и аутор штрумфова (потомци Беловића).
Подударање фолклорних елемената, се поклапа са етничком блискошћу популација. Тако се путврђују генетски подаци о бликим везама Срба и становника румунске Буковине и Бесарабије.
У овом смислу најзанимљивији је народ Калаша у северном Пакистану (дошли са далеког запада из земље Тсиам)..
Поф Др Реља Новаковић обрађује везе Срба са неким малоазиским популацијама, са посебним акцентом на обожавање Дагона. Он поставља и тезу о трећем правцу досељавања Срба, из Мале Азије. По мени, смер ширења утицаја је у обрнутом смеру, а Дагон је изворно подунавски култ (риболико биће).
Сер (тср) значи човек, на језику европских старинаца. *би, *и, *ди су наставци за плурал (неки индоевропски).
Слично нешто обрађује и Новаковић, где из северокавкаске речи за човека сер, изводи етнониме Серби и Сери.
Није ми јасно шта није јасно.

Poslednja izmena:
Просто не могу веровати каквих све овде има лупања и увек од исте дружине.

Ову тему је увек занимљиво погледати и сазнати нешто ново али у последње време ми се чини да се захваљујући оној митоманској дружини више не зна о чем се тачно говори.
Ужасава ме све чешће изношење насумичних података без икаквих извора а и смисла уопћено, ко ту шта може уопће побијати ?

Ајмо опет.
Коло се играло у Европи пре индоевропских инвазија. Илијада потврђује да се играло пре 3000г.
И данас је заступљено тамо где су заступљенији европски старинци. Србија, Сардинија..., па и простор у коме је живео и аутор штрумфова (потомци Беловића).
Подударање фолклорних елемената, се поклапа са етничком блискошћу популација. Тако се путврђују генетски подаци о бликим везама Срба и становника румунске Буковине и Бесарабије.
У овом смислу најзанимљивији је народ Калаша у северном Пакистану (дошли са далеког запада из земље Тсиам)..
Поф Др Реља Новаковић обрађује везе Срба са неким малоазиским популацијама, са посебним акцентом на обожавање Дагона. Он поставља и тезу о трећем правцу досељавања Срба, из Мале Азије. По мени, смер ширења утицаја је у обрнутом смеру, а Дагон је изворно подунавски култ (риболико биће).
Сер (тср) значи човек, на језику европских старинаца. *би, *и, *ди су наставци за плурал (неки индоевропски).
Слично нешто обрађује и Новаковић, где из северокавкаске речи за човека сер, изводи етнониме Серби и Сери.
Није ми јасно шта није јасно.

Cek', cek' ti starinci kako kazes na prostoru Balkana su uglavnom dosli tu, kolonizovali, ako mislis na Srbe i Hrvate i ostale... Ovako ispada da su tu oduvek. Kao kad bi rekli: posto u Americi postoji New York, a i u Engleskoj je York i pricaju English isto , znaci Amerikanci su tu od ranog srednjeg veka na primer ...

Mislim ako ti je to poenta. Ako nije izvinjavam se. Samo je izgledalo kao da mislis da su Srbi na Balkanu od praistorije ili tako nesto...

Sto se tice kola, mislim da su mnoge slicne igre donesene od plemena sa istoka koja su imala ogroman uticaj na Istocnu Evropu i Balkan, Anadoliju, a i da su postojale u praistoriji opet pod uticajem plemena sa istoka, Arijevaca i ostalo, a osim toga, ljudi se nekako sami po sebi skupljaju i igraju u krug oko vatre ili idola itd. To rade i crnci u Africi... Mislim da to ne govori nikakve posebne fakte, osim pracenja nekih kulturnih uticaja.

Poslednja izmena:

Kao prvo; za Sarmate pišete da su Srbi (ili preci Srba) kada vam to odgovara. A kada ja napišem da je Tiberije 9. godine pobedio Dalmate i Sarmate, onda nema nijednog komentara.

Kao drugo, nije mi jasno iz ovoga da li su Rimljani primili ime SERV od Srba, ili je to bilo u obrnutom smeru? Jer ako su dobili Rimljani to ime od Srba, onda nemamo šta više da pričamo o doseljavanju.

I kao treće; sa svim poštovanjem Marije Gimbutas (nadam se da je ona to pisala), ali ovo povezivanje SERV i HARV pa onda sa HOROATHOS, nema logike.

I Kyrios, ne moraš ni da odgovaraš, ako te moji argumenti nerviraju, može Slaven; samo mi je još on ostao :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back