„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čitao sam nešto o »servi i serbula - srbi - robovi«, ko zna možda nam stvarno naziv potiće od naziva za robove? Niko, ama baš niko ne može da dokaže da nije tako, a opet možda i nije tako. :eek:

Протура се свашта.Знаш причу о "киселом грожђу"? Зато се протура свашта о Србима.

Ми Немце зовемо Немци , дал су неми? Или смо их звали Мутави? Нису Теутони него Мутавони?
А они имају други назив за себе, доћерски, односно дојчерски.
И бубашвабе смо покрстили по истима, Немци=Швабе.
Па да ли им стварно име потиче од жохара?

Назив Срба за Србе, које јадни Грци и још неки народчићи никако не умеју да изговоре, има везе са прастарим језиком, а вероватно и прастарим значењем.
Римљани, којима приписују да су помешали Сербус и Сервус, убедљиво су најнеителигентнији народ у историји: они су и деци давали имена по месецима: Јануарко (Иануарис), Август (Аугустус) итд. Или дају име детету Други (Секундус), Шести (Секстус).
И онда се бусају у груди:Јао, што смо паметни, најбољи смо, знамо да бројимо и знамо како нам се деца зову.

Шта рећи, него "пих".

Poslednja izmena:
Протура се свашта.Знаш причу о "киселом грожђу"? Зато се протура свашта о Србима.

Ми Немце зовемо Немци , дал су неми? Или смо их звали Мутави, нису Теутони него Мутавони.
Па дачи им стварно име потиче од жохара?

Назив Срба за Срба, које јадни Грци и још неки народчићи никако не умеју да изговоре, има везе са прастарим језиком, а вероватно и прастарим значењем.
Римљани, којима приписују да су помешали Сербус и Сервус, убедљиво су најнеителигентнији народ у историји:они су и деци давали имена по месецима: Јануарко (Иануарис), Август (Аугустус) итд. Или дају име детету Други (Секундус), Шести (Секстус).
И онда се бусају у груди:Јао, што смо паметни, најбољи смо, знамо да бројимо и знамо како нам се деца зову.

Шта рећи, него "пих".

Da, ali nisi mi dokazala da nije ili jeste tako, samo nagadjas.

Ми Немце зовемо Немци , дал су неми? Или смо их звали Мутави, нису Теутони него Мутавони.
Па дачи им стварно име потиче од жохара?

Назив Срба за Срба, које јадни Грци и још неки народчићи никако не умеју да изговоре, има везе са прастарим језиком, а вероватно и прастарим значењем.
Римљани, којима приписују да су помешали Сербус и Сервус, убедљиво су најнеителигентнији народ у историји:они су и деци давали имена по месецима: Јануарко (Иануарис), Август (Аугустус) итд. Или дају име детету Други (Секундус), Шести (Секстус).

Шта рећи, него "пих".

Jedan naš bivši "brat" Ante Starčević je posle odbacivanja njegove molbe da se zaposli i predaje u Beogradu, teoretisao o tome da je ime Srb nastalo od reči svrab.

Nemam toliko vremena, izvini. Naći ćeš ti sam odgovor.
Bitno je koje je naše ime za nas, a kako ko nas ko zove, who cares ?

Pitanje je samo naučnog karaktera i nije uvredljivo, kako se došlo do današnje kovanice S-R-B-I ? Ne vidim ništa ružno u tome. Šta da radi npr. jedan ministar što se preziva Krkobabić? On ponosno nosi svoje prezime, ali je sigurno zainteresovan za izvorni nastanak. Pa šta ako S-R-B-I potiče možda npr. od R-O-B-O-V-I ? Lepo je jednostavno samo znati pojavu te kovanice, ne treba bežati od realnosti, uvijati i tražiti korene u lepim pojmovima BOG, HRABAR, PAMETAN, LEP i slično. Istorija se bavi očuvanjem znanja o istinitim činjenicama prošlosti, a ne po principu pisaću istoriju kako bi želeo i voleo i kako mi se sviđa.

Pitanje je samo naučnog karaktera i nije uvredljivo, kako se došlo do današnje kovanice S-R-B-I ? Ne vidim ništa ružno u tome. Šta da radi npr. jedan ministar što se preziva Krkobabić? On ponosno nosi svoje prezime, ali je sigurno zainteresovan za izvorni nastanak. Pa šta ako S-R-B-I potiče možda npr. od R-O-B-O-V-I ? Lepo je jednostavno samo znati pojavu te kovanice, ne treba bežati od realnosti, uvijati i tražiti korene u lepim pojmovima BOG, HRABAR, PAMETAN, LEP i slično. Istorija se bavi očuvanjem znanja o istinitim činjenicama prošlosti, a ne po principu pisaću istoriju kako bi želeo i voleo i kako mi se sviđa.

Па, рекох ти, пронаћи ћеш ако почнеш да тражиш. Лингвисти су писали о томе.Најстарије тумачење , колико се могло у дубину прошлости да уђе, јесте да је извор у најстаријем језику света.Не треба много времена за тражење по нету, отприлике колико је требало да напишеш овај пост.
Далеко од личног увређивања, заиста не бих да слажем чињенице које можеш и сам да пронађеш, ако потражиш.Да имам мало више времена, можда, али тренутно немам.Ни ја не видим ништа ружно у томе да пронађеш одговор сам.

Узми у обзир само да је корен речи Србин и Србија у прва три слова: Слово, Реци и Твердо, док је основа речи Роб : Реци и Буки.
Исто тако средњевековни извори дају и облик Србљи , са додатком слова Људи.
И потражи Птоломеја и остале старе аутора, утврди када је и ко серб заменио са серв и у којим још примерима се б мења са в, па ћеш разјаснити себи.Научни поступак подразумева шире информације .
Од чега би била кованица С-Р-Б-И ? Мислио си на реч?

Једно слово мења много- ми смо потомке Угра звали Маџарима, због њихове повезаности са племенима Манџурије.Данас се то изговара Мађар, и ништа не значи онтолошки.Истовремено, на шћипетарском језику тако означавају магарца. Ни сам приметила до сада да се неки Мађар ухватио да теоретише да ли је порекло и име Мађара од магарца.
Битно је ,Ненаде, именовање народа од стране тог народа, само то има смисла.Остало су бесмислице.
Србе Шћипетари називају Шкије, а свакако да се не може одатле извести закључак , чак ни теза, да се термин Србин доведе у везу са скијама или можда шпиљама.

Poslednja izmena:
http://srbin.info/2012/10/jos-jedan-veliki-srednjevekovni-grad/
",,Градина је другачија и по томе што је имала мешовито становништво, а на основу материјалне културе може се закључити да су ту живели Романи, односно Ромеји. И једни и други су били поданици истоцно-римског царства. Германи су такодје били присутни, али у својству војника за одбрану царства”, рекао је професор Милинковић.

Он је додао да је популација која је у њему живела користила словенску керамику,

односно грнчарију налик на ону коју су правили Словени под утицајем аварског каганата. О односу према Србима у то време показаће наставак истраживања."

"Градина на планини Јелици је вишеслојни археолошки локалитет који се налази у Драгачеву, 8 km југозападно од Чачка, са налазима из периода старијег гвозденог доба и средњег века (остаци утврђења). Током досадашњег истраживања као најважнији су се показали остаци из 6/почетка 7. века. (рановизантијски период), када је на овом месту изнова подигнут утврђен град, и из раносредњовековног (оквирно 7.-8./почетка 9. века) периода."

Meni je intrigantna ova ABLANA na mapi Tabula Rogeriana iz 1154. godine. Sigurno je nešto bitno čim je na mapi.
Tabula-Rogeriana-1154.jpg

Ja bi je locirao negde u Valjevskom kraju. Ima tamo neka planina Jablanik i izvor reke Jablanica.
Veoma interensantan kraj koji prepun bezbroj nalazišta iz svih epoha (praistorija, antika, rani srednji vek...).
http://almanah.petnica.rs/21/07.html#proslost
Najveći problem u centralnoj Srbiji što se tiće znanja o najstarijoj prošlosti je po meni Velika seoba Srba gde je jedan stariji starosedelački srpski narod
ustupio svoja ognjišta novom srpskom narodu iz Crne Gore, Hercegovine i Kosova koji ne zna ništa o dalekoj istoriji prostora koji sada nastanjuje.
Svi redom pamte da se neki njihov predak doselio iz pomenutih krajeva odakle zna svaku legendu i predanje.
Iseljen narod je sigurno kroz tradicionalne legedne i predanja znao mnogo o prošlosti ali je odneo sa sobom u Hrvatsku i Ugarsku.
Dan danas se po centralnoj Srbiji otkrivaju ostaci veoma razvijenih naselja i utvrđenja o kojima nisu znali da postoje ni lokalni stanovnici. Kako da znaju kada su doseljeni tu pre 300 godina.
Tako npr. za Smederevsku tvrđavu se ne zna ništa pre Đurđa Brankovića. Malo čudno da je izabrao pustu livadu i izgradio tada jednu od najvećih tvrđava na Balkanu.

Па, рекох ти, пронаћи ћеш ако почнеш да тражиш. Лингвисти су писали о томе.Најстарије тумачење , колико се могло у дубину прошлости да уђе, јесте да је извор у најстаријем језику света.Не треба много времена за тражење по нету, отприлике колико је требало да напишеш овај пост.
Далеко од личног увређивања, заиста не бих да слажем чињенице које можеш и сам да пронађеш, ако потражиш.Да имам мало више времена, можда, али тренутно немам.Ни ја не видим ништа ружно у томе да пронађеш одговор сам.

Узми у обзир само да је корен речи Србин и Србија у прва три слова: Слово, Реци и Твердо, док је основа речи Роб : Реци и Буки.
Исто тако средњевековни извори дају и облик Србљи , са додатком слова Људи.
И потражи Птоломеја и остале старе аутора, утврди када је и ко серб заменио са серв и у којим још примерима се б мења са в, па ћеш разјаснити себи.Научни поступак подразумева шире информације .
Од чега би била кованица С-Р-Б-И ? Мислио си на реч?

Једно слово мења много- ми смо потомке Угра звали Маџарима, због њихове повезаности са племенима Манџурије.Данас се то изговара Мађар, и ништа не значи онтолошки.Истовремено, на шћипетарском језику тако означавају магарца. Ни сам приметила до сада да се неки Мађар ухватио да теоретише да ли је порекло и име Мађара од магарца.
Битно је ,Ненаде, именовање народа од стране тог народа, само то има смисла.Остало су бесмислице.
Србе Шћипетари називају Шкије, а свакако да се не може одатле извести закључак , чак ни теза, да се термин Србин доведе у везу са скијама или можда шпиљама.

Pa bitno je kako nas zovu, da bi znali koji izvori se odnose na Srbe.
npr
Da li "The Limigantes are described as Sarmatae servi" znači da su Limiganti robovski lil srpski Sarmati.
@Nenad
Za Smederevo znamo nešto. Otkriveni su ostatci crkve iz X veka.

Чак и кад се о деловима српске територије говорило као о Сервии, то се односило само на јужну Србију- "Сервија која је Скопље и околни му предели,такође и по Македонији " .Извукла сам делић текста из Гласника Друштва србске словесности из 1872.г.("Општи лист пећке патријаршије"), стране 16 и 17.

serviaserbia.jpg

copyofserviamakedonija.jpg

http://scr.digital.nb.rs/document/P-0144-1872-003

Poslednja izmena:
Чак и кад се о деловима српске територије говорило као о Сервии, то се односило само на јужну Србију- "Сервија која је Скопље и околни му предели,такође и по Македонији " .Извукла сам делић текста из Гласника Друштва србске словесности из 1872.г.("Општи лист пећке патријаршије"), стране 16 и 17.

serviaserbia.jpg

copyofserviamakedonija.jpg

http://scr.digital.nb.rs/document/P-0144-1872-003

Zanimljivo je da je ovaj tekst pisan na Bugarskom jeziku

Zanimljivo je da je ovaj tekst pisan na Bugarskom jeziku

Ееееееееее, јадо мој. Зашто велико Б?
Ти би да се бавиш на научни начин историјом ?
Тешко нама, кад ни писмо не препознајеш.
Ни наслов зборника ти ништа није открио.

Можда треба да модератори уведу да се пре регистрације на форум полаже и тест опште културе.

ono što znam jeste da su nas Bugari naučili da pišemo i čitamo u prvom slovenskom Samuilovom univerzitetu u Ohridu.

Образложи ову небулозу.

Кринка?Ни ти не познајеш писмо?????
Ипак сам те преценила.

Poslednja izmena:
Ееееееееее, јадо мој.
Ти би да се бавиш на научни начин историјом ?
Тешко нама, кад ни писмо не препознајеш.
Ни наслов зборника ти ништа није открио.

Можда треба да модератори уведу да се пре регистрације на форум полаже и тест опште културе.

Образложи ову небулозу.

1. Šta ima tu nejasno ? Pre bi ga pročitao i razumeo Bugarin nego Srbin. U opkladu ?
2. Koji je to naš univerzitet stariji od ohridskog koji su osnovali Bugari ? Jednostavno su Bugari opismenili i Srbe i Makedonce, Srbi su ga izmenili (Bečka škola) pod uticajem zapada a Makedoncima je ostao.

Рачунамо и оно пре П.С.?
Обично тако бива.

2.
оно јадно дете што се описменило од Блгара

Па ти сад образлажеш, ја само читам.Само настави.Убаци зашто се само бугарски језик пише са великим Б, молим те.Знак поштовања ?
Не би било лоше и да даш неки доказ да су Константин и Методије били Блгари.
А ако ти неко објасни да је естонским језиком писано 1872.године у Србији, не веруј му. Лаже тај и краде, и једе малу децу.

Poslednja izmena:
1. Šta ima tu nejasno ? Pre bi ga pročitao i razumeo Bugarin nego Srbin. U opkladu ?
2. Koji je to naš univerzitet stariji od ohridskog koji su osnovali Bugari ? Jednostavno su Bugari opismenili i Srbe i Makedonce, Srbi su ga izmenili (Bečka škola) pod uticajem zapada a Makedoncima je ostao.

Ohridski univerzitet? Pa dobro, možda bi univerzitet bila ipak malo prestroga riječ...

Рачунамо и оно пре П.С.?
Обично тако бива.

2.

Па ти сад образлажеш, ја само читам.Само настави.Убаци зашто се само бугарски језик пише са великим Б, молим те.Знак поштовања ?
Не би било лоше и да даш неки доказ да су Константин и Методије били Блгари.
А ако ти неко објасни да је естонским језиком писано 1872.године у Србији, не веруј му. Лаже тај и краде, и једе малу децу.

Nisam spominjao Konstantina i Metodija već Klimenta i Nauma i klimentov univerzitet u Ohridu.
Ohrid je pod svojom jurisdikcijom imao celu Srbiju. Ohrid je bio prestonica bugarskog cara Samuila ili da verujemo novoj makedonskoj teoriji da je on bio Makedonac?

Onda od danas više ne koristimo - U - nego ćemo - VO - može ?

U konverzaciji volim ponekad nešto da istaknem VELIKIM slovom iako znam da nije pravilno, ali tako je istaknuto.

Ja sam Srbin koji voli velikosrbe da spušta na zemlju jer su nas oni doveli do ivice gladi.

Poslednja izmena:
Ja sam Srbin koji voli velikosrbe da spušta na zemlju jer su nas oni doveli do ivice gladi.

Kako ih to "spuštaš" sa dna tvog bunara? Misliš uvlačiš ih?
Ti si Srbin koji ne prepoznaje srpski jezik i srpsko pismo, zato si jadan.
I još si izuzetno neobrazovan.

Nisam spominjao Konstantina i Metodija već Klimenta i Nauma i klimentov univerzitet u Ohridu.
Znači, Blgarin je Kliment i Blgarin je Naum, govore i pišu blgarski. Gde su ga naučili, u Durostolu?

Znaš šta je ovo?
13425833ro1.jpg

Krupna slova su tu da se ne obrukaš više nego do sada.

Poslednja izmena:
Kako ih to "spuštaš" sa dna tvog bunara? Misliš uvlačiš ih?
Ti si Srbin koji ne prepoznaje srpski jezik i srpsko pismo, zato si jadan.
I još si izuzetno neobrazovan.

Znači, Blgarin je Kliment i Blgarin je Naum, govore i pišu blgarski. Gde su ga naučili, u Durostolu?

Znaš šta je ovo?
13425833ro1.jpg

Krupna slova su tu da se ne obrukaš više nego do sada.

Ne znam. Neki crnogorac koga je kidnapovao bugarin?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back