Агарта
Poznat
- Poruka
- 8.355
100% je bila negde oko Sirmijuma, ipak je to bilo najvažnije mesto tada.

У мом роману крећу из Сирмијума у бој

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
100% je bila negde oko Sirmijuma, ipak je to bilo najvažnije mesto tada.

Мој Београд, моја и тема, а ти си и сувише на њој за некога кога то не занима![]()

To su već druge teme. A što se tiče ove bitke, ne ćuti se o njoj namerno, nego usled nedostatka podataka, a na osnovu raspoloživih se smatra da nije bila baš toliko od presudnog značaja, što se i meni čini, ako ne iz konkretog događaja, ono bar iz drugih primera. Čim krenu razmirice oko nasledja prestola, to oslabi i spoljnu politiku države. To se desilo Hunima posle Atiline smrti, koja je došla kao poručena posle Katalunskih polja.
A šta ima toliko da se priča o Gepidima? Po čemu su oni posebni?
Ima ponešto intrigantno u tim Gepidima, a to je da je otprilike to jedino germansko pleme koje se trajno naselilo na teritoriji današnje Srbije i time ih možda ima i danas među nama. Sve što se pouzdano zna da su imali prestonicu u Sirmijumu i onda ih poražavaju Avari i onda ni traga ni glasa ?
A šta je tu intrigantno? Balkan je jedna vetrometina, ko sve nije tu špartao. To što su ih Avari pobedili ne znači da su ih zbrisali sa lica zemlje, nego je nakon toga usledila njihova asimilacija. I da jesu medju nama, i ne samo Gepidi nego nema naroda koji danas nije medju nama na neki način.
Ma nije tačno. Ovde na ovom prostoru su ponajviše Goti i druge manje grupe Germana zadavali muke Istočnom Carstvu i bili jedan od glavnih problema više od jednog veka. Istočni deo se polako oslobadja jedne po jjedne grupe tako što oni odlaze na zapad. A to ne izgleda tako, Alarih ili Teodirih svirnu u pištaljku i svi a bre, u bre, potrče za njim svi do jednog i nestane kao da ih nikad nije ni bilo. Sigurno su ostale manje grupe koje su se asimilovale.
Ali Gepidi su ostali kompletni

Pa kamo ih? Nemoj samo da mi kažeš da aludiraš na to da su Srbi Gepidi..![]()

Odkud ja znam gde suBitno se nisu odselili iz Srema. Ima ih među savremenim Srbima, Hrvatima i Mađarima
![]()
Kao i svih drugih koji su špartali ovim prostorima. Ko zna čiju sve krv ti imaš ili ja ili bilo ko od nas. A i Gepidi nisu ostali u celosti ovde..Deo njih je otišao sa Ostrogotima na zapad, a deo ostao ovde i asimilovao se.

Vizantija je formirala Temu Sirmia sa sedištem u Sirmu (Sirmion, ex-Sirmium) kojom su vladali podanički u njeno ime Gepidi.
Od naziva SIRMIA vremenom postaje SRBIJA (SIRMIA-SERMIA-SERVIA-SERBIA-SRBIA-SRBIJA). Eto zašto su bitni![]()
Pa da, samo sto ovi kvazi-istoricari, sve sto ima slova S R B(V) u nazivu povezuju sa Srbima..Otkud sad to. Zar Srbija nije dobila ime po etnonimu Srbi.
Meni je ceo Srem uz Savu zagonetan. Sava je tamo dosta menjala tok pa je dosta naselja nestajalo. Obedska bara krije potopljena mesta. Interensantan mi je i onaj nalaz kod Hrtkovaca.![]()

Ma nije tačno. Ovde na ovom prostoru su ponajviše Goti i druge manje grupe Germana zadavali muke Istočnom Carstvu i bili jedan od glavnih problema više od jednog veka. Istočni deo se polako oslobadja jedne po jjedne grupe tako što oni odlaze na zapad. A to ne izgleda tako, Alarih ili Teodirih svirnu u pištaljku i svi a bre, u bre, potrče za njim svi do jednog i nestane kao da ih nikad nije ni bilo. Sigurno su ostale manje grupe koje su se asimilovale.
И ето разлога да се проучава и цени њихова историја.

A mogla bi biti i reka Nadel u blizini Pančeva, koja se uliva u tamiš, a ovaj u Dunav. To sam čuo pre nekoliko godina, kao zanimljivu hipotezu.
Ima nešto što se zove istorijska metodologija, bila ona kliše ili ne, ja nisam pisac romana, kao ti, da pustam mašti na volju.Па хвала ти што ми дозвољаваш слободе, а ипак ја теби не дозвољавам олако робовање клишеима. Које доводи дотле да се пада у логичке контрадикције. Ти, истина, ниси рекла нешто о томе, но игноришеш изнете или познате ти чињенице.
Ne znam odakle ti potreba da mi stalno stavljaš reči u usta koje nisam izgovorila. Da li je bilo toliko vojnika uopšte? I sam si rekao na početku "ako je ta procena tačna" . A ako je tačna, jeste za divljenje, ali nije to jedina takva bitka. U mnogo bitaka je bila presudnija sposobnost vojskovođa nego brojčanost. Uzmi na primer Cersku bitku. Austrijska strana je imala 20.000 vojnika više i nadmoćniju vojnu tehniku pa su prošli ko bosi po trnju zato što je Poćorek izabrao najgore moguće mesto na koje će da udari na Srbiju, a onda i sposobnosti naših vojskovodja i predanost vojnika-seljaka i tako dalje.Ерго, теби је 1) Кад се на бојишту судари 35 хиљада с једне и 50 хиљада с друге стране извесно и нема ничег чудног (у смислу занимљивог, не бој се не помињем "натприродно") да победи страна која има 35 хиљада. Ја сам такав податак изнео. Кад си већ стална на теми, не мож' га игнорисати (навео сам и извор)
2) Није ништа спектакуларно у битци где се у савезу германских и словенских племена окупило пола Европе. И батали ме с хумором...
само марсовци могу да "приме" Србију у ЕУ, ако баш хоћеш![]()
п.с. Роман је написан одавно, а од пре пар дана у продаји![]()
Šalim se..Da li je bilo toliko vojnika uopšte? I sam si rekao na početku "ako je ta procena tačna" .
A ako je tačna, jeste za divljenje
Значи да је Ардарик био способнији војсковођа од Атилиног сина.U mnogo bitaka je bila presudnija sposobnost vojskovođa nego brojčanost.
Austrijska strana je imala 20.000 vojnika više i nadmoćniju vojnu tehniku pa su prošli ko bosi po trnju zato što je Poćorek izabrao najgore moguće mesto na koje će da udari na Srbiju, a onda i sposobnosti naših vojskovodja i predanost vojnika-seljaka i tako dalje.
Da bi se procenilo koliko je jedan izvor verodostojan, proučava se biografija autora, okolnosti u kojima je pisao, vreme u kom je pisao, da li piše na osnovu autopsije, priča koje su doprele do njega, pisanih izvora, pa se traži potvrda u drugim izvorima itd.
Jordanes kaže da je delo napisao na osnovu izgubljenog dela Kasidora Senatora, koje mu na raspolaganje od samo tri dana stavio u tajnosti Kasidorov sluga i sam govori da je najveći deo tog dela rekonstruisao kasnije po sećanju. Daću ti bilo koju istorijsku knjigu u tom obimu podacima i imenima da je pročitaš brzinski i vratiš, pa da je ti opet napišeš, da vidimo koliko će se podaci poklapati. Prema tome, Jordanes se ne uzima tek tako zdravo za gotovo, ako misliš da se baviš naukom. A ako misliš da piskaraš romane, tu je, kao što rekoh, sve dozvoljeno.

DaДа ли тако критички гледаш и на De administrando imperio?
Može, a i ne mora.Значи, ипак може бити за дивљење.
Može biti, ali ne mora da znači.Значи да је Ардарик био способнији војсковођа од Атилиног сина.
Eto opet mi stavljaš neke reči u usta. Da divim se Cerskoj bici, tačnije sposobnostima srpskih vojskovođa i predanosti srpskog seljaka u toj bici. Cerska bitka se zbila maltene juče, skoro pa da ima živih učesnika same bitke (možda i ima neki otkud znamБаш леп пример. И шта сад, не треба да се дивимо Церској битци?!![]()
), o njoj se zna mnogo, znaju se razmere, tok bitke sve živo. O bici na reci Nedao ne zna se ni gde je bila. I hoću ja i njima da se divim, ali nemam pouzdani dokaz za to.
Kakve veze ima DAI sad sa Isusom?Da istina je da mnog istoričara kaže Isus i istina je da je to bzvz, ali to je drušrveno nametnuto nekako pa se odomaćilo, kad je on centralna figura 2000 godina, kad se od njegovog navodnog rodjenja i vreme računa po aktuelnom sistemu itd. Ne volim ni ja što je tako ali eto.Опет... De administrando imperioДа и не говорим колико историчара каже Исус, иако би једино исправно до краја било "ако је Исус постојао".
Već mislim da me ti zajebavaš.... Naravno da trebamo da istražujemo, ali gde i kako, i na osnovu čega? Našao si neki novi izvor? Zapis? Daj materijal pa da istražujemo.И шта сад, због тога не треба да истражујемо ништа о томе...
Na Viasat History ili onom drugom Historiju što je više za sprdnju nego za ozbiljno gledanje?Inače da, trojanski rat bi mogao biti istina, BI MOGAO, na tome je akcenat...Ali nema pouzdanih dokaza da JE BIO. Koje su to pesme koje pouzdano opisuju Kosovski boj? Kneževa večera možda što baca ljagu na Vuka Brankovića?Да и ја теби кажем неку о изворима. Веровала или не, на америчком Хисторију рекоше да би Тројански рат могао бити истинит догађај, иако га је само Хомер опевао, неколико векова касније. Одакле им то? Кажу - српски гуслари су релативно веродостојно пренели Косовски бој, исто неколико векова касније. Ето, да помену Србе а да није Сребреница![]()