„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па онда смо се договорили. Ти буди "атеиста" (пошто немаш поузданих доказа), а ја ћу "верник" (у смислу Фокса Молдера). Само, не заворави да и Молдер користи научни апарат, и то не онај од чика Мирољуба Петровића, него правих наука.
Само је реч о томе да ли се гледа да ли је чаша до пола пуна или празна. Познати су случаји оних који су се смејали идеји да се слике преносе на даљину (нису имали поузданих доказа), а у предметној науци су се смејали Срејовићу, па ни Шлимана нису одмах узимали за озбиљно.
Не знам зашто је тема спојена, јел можда зато што нико нема благе везе где би битка могла бити?!

Naravno da trebamo da istražujemo, ali gde i kako, i na osnovu čega? Našao si neki novi izvor? Zapis? Daj materijal pa da istražujemo.

А да ти није на тренутак пало напамет да је тема отворена да би ме-ни не-ко рекао где и како?! Ипак, надам се, није баш све на гуглу, и није увек тако лако доступно.
Или овде сви све знају па нико и не долази нешто да сазна?!

Poslednja izmena:
Па онда смо се договорили. Ти буди "атеиста" (пошто немаш поузданих доказа), а ја ћу "верник" (у смислу Фокса Молдера). Само, не заворави да и Молдер користи научни апарат, и то не онај од чика Мирољуба Петровића, него правих наука.
Само је реч о томе да ли се гледа да ли је чаша до пола пуна или празна. Познати су случаји оних који су се смејали идеји да се слике преносе на даљину (нису имали поузданих доказа), а у предметној науци су се смејали Срејовићу, па ни Шлимана нису одмах узимали за озбиљно.
Не знам зашто је тема спојена, јел можда зато што нико нема благе везе где би битка могла бити?!

Mislim da je tema s pravom spojena, jer ovo zaista liči na fantaziranje autohtonista tj. kvazi- istoričara, koji prvo postave tezu, a onda se koprcaju da je dokažu. To od prilike izgleda tako: Mi tvrdimo to i to, vi dokažite da nismo u pravu..E, pošto nemate dokaze da nismo u pravu, onda smo u pravu i tačka. Istorija traži dokaze u onim okvirima u kojima može da ih izvuče, još nemamo vremensku mašinu da otputujemo i s brda gledamo kako su se makljali u bici na reci Nedao i moramo da raspolažemo sa pisanim izvorima uz korišćenje kritičkog aparata a ne po sistemu zdravo za gotovo.

А да ти није на тренутак пало напамет да је тема отворена да би ме-ни не-ко рекао где и како?! Ипак, надам се, није баш све на гуглу, и није увек тако лако доступно.
Или овде сви све знају па нико и не долази нешто да сазна?!
Palo mi je na pamet u nekom trenutku na početku teme, a onda primećujem da sam pitaš i sam daješ odgovore onako kako ti priželjkuješ da su se dogodili, ondosno da žarko želiš da ti potvrdimo da si u pravu da je ta bitka bila odsudna. A kako nismo u mogućnosti na osnovu raspoloživih izvora da to potvrdimo, mislim da je dalja rasprava bespredmetna. A ti ćeš i dalje ostati pri svome u svakom slučaju.

Donae/Nedao - kao da je anagram.
Čudan naziv, tako podseća na dae/nedae; dao/nedao; daje/nedaje...ali podseća i na Daae/Nedaae, stari naziv za Skite.

Iz Strabonove Geografije, VII, 3:

12 But there is also another division of the country which has endured from early times, for some of the people are called Daci, whereas others are called Getae — Getae, those who incline towards the Pontus and the east, and Daci, those who incline in the opposite direction towards Germany and the sources of the Ister.
The Daci, I think, were called Daï in early times; whence the slave names "Geta" and "Daüs" (156 Davus) which prevailed among the Attic people; for this is more probable than that "Daüs" is from those Scythians who are called "Daae,"157 for they live far away in the neighbourhood of Hyrcania..
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7C*.html

Mislim da treba proveriti antičke nazive reka i pritoka oko Sarmigetuze, baš zato što se tolika silina vojske suprotstavila Hunima - nekako mi taj naziv reke deluje previše srpski, razumem ga kao da je (ako su Skiti Daae, onda su ne-Skiti, možda Sarmati, dakle) Nedaae, pa bih, u pokušaju lociranja antičke bitke, tražila tu reku kao "sarmatsku reku" - nazovi "sarmčicu" ;) i lako bih pronašla reku Sargetiu., istočno od Sarmagetuše. Uliva se u današnji Mureš, pa u Tisu, pa u Dunav...Veruje se da je na njenim obalama "Decebalus" sakrio ogromno blago.

(na ovoj mapi je antička reka Sargetia obeležena kao Strei jer je današnji rumunski naziv Raul Strei)
http://2.***************/-ZfunWCcSW...xW_8/s640/ulpia_traiana_sarmizegetusa_015.jpg
http://de.wikipedia.org/wiki/Strei_(Fluss)

Nadel kod Pančeva postoji.. To je splet bara i udubljenja kojima voda starim Tamiškim koritom otiče prema Dunavu. Proteže se u ataru Kovačice, Debeljače, Crepaje, Jabuke i Pančeva.
http://www.vojvodinaonline.com/sr/opstine.php?op=26

Poslednja izmena:
Kao i svih drugih koji su špartali ovim prostorima. Ko zna čiju sve krv ti imaš ili ja ili bilo ko od nas. A i Gepidi nisu ostali u celosti ovde..Deo njih je otišao sa Ostrogotima na zapad, a deo ostao ovde i asimilovao se.
Ima ono kada Avari od Vizantijskog cara traže da im se da kinta da ne ulaze u Sirmiju. A car odgovara da ga nije briga jer su njegovi prethodnici tu naselili Gepidima.
Uz svo uvažavanje, ali obzirom na omaložavanje neistomišljnika, moram da skrenem pažnju da je jedan istoričar morao da da doprinos u ovom smeru, a ne da mi amateri moramo da kopamo po izvorima.
Da ne bi fantazirali, šta znamo o gepidima pre dolaska na ove prostore?

Palo mi je na pamet u nekom trenutku na početku teme, a onda primećujem da sam pitaš i sam daješ odgovore onako kako ti priželjkuješ da su se dogodili, ondosno da žarko želiš da ti potvrdimo da si u pravu da je ta bitka bila odsudna. A kako nismo u mogućnosti na osnovu raspoloživih izvora da to potvrdimo, mislim da je dalja rasprava bespredmetna. A ti ćeš i dalje ostati pri svome u svakom slučaju.

А где сам ја рекао где се одржала битка? Где је сада та река Недава или Недао, како се сада зове?! Само сам пренео поруку са фејса коју сам у међувремену добио.
А значај битке, прекретница и сл... је веома релативна ствар. Што ће рећи - ако теби не значи, мени може да значи. А ТИ си та која процењује моје мотиве. Шта те бре брига што мене нешто интересује. Можда је разлог крајње тривијалан ;)

Donae/Nedao - kao da je anagram.
Čudan naziv, tako podseća na dae/nedae; dao/nedao; daje/nedaje...ali podseća i na Daae/Nedaae, stari naziv za Skite.

Искрено, нисам знао за тај стари назив за Ските.
Паде ми на тренутак чак Дунав напамет... али рећи "битка на Дунаву", некако ми је много...

А где сам ја рекао где се одржала битка? Где је сада та река Недава или Недао, како се сада зове?! Само сам пренео поруку са фејса коју сам у међувремену добио.

Ti me zezaš opet ili stvarno sve pogrešno ukapiraš ko da pričam kineski. Da l' sam ja negde prokomentarisala to što ti je neki tamo na face rekao da je to reka Nadela? Sutra će ti neko reći da je Neretva, samo u medjuvremenu pretrpela jezičku vratolomiju. To čak nisam ni komentarisala jer smatram besmislenim, možemo da nagađamo od danas do sutra bez dokaza.

А значај битке, прекретница и сл... је веома релативна ствар. Што ће рећи - ако теби не значи, мени може да значи. А ТИ си та која процењује моје мотиве. Шта те бре брига што мене нешто интересује. Можда је разлог крајње тривијалан ;)

Epa kad me već vučeš za jezik da ti kažem šta ja stvarno mislim da su tvoji motivi, ajde da ti kažem...:lol:
Inače i ja mislim da je razlog trivijalan. Kad pogledamo od početka, pitanje si postavio nakon što je izašla tvoja knjiga, u kojoj si o tome pisao već. Kako se majku mu ne seti da pitaš dok si pisao kad te toliko zanimalo? ;) ...A onda kao fol daš opis bitke iz svog romana da zagolicaš narod da se primi na tvoje pisanije, ne bi li utopio koji primerak. Daklem, sve je ovo u cilju samopromocije..kakva reka Nedao, kakvi Gepidi, kakvi Huni. Znaš, nemoj pogrešno da me shvatiš, nemam ja ništa protiv toga..Marketing je čudo i on prodaje robu, treba tako biti, ali mi smeta bezobrazluk kojim si u nekom trenutku nastupio, pa je cela rasprava dobila drugi tok.

Znamo li ko su Gepidi. Germani kažu da su spori u dolasku sa severa, pa su zato nazvani Gepidima. Da li je to doe voljno da ih smestimo među Germane. Šta zanmo o njima pre Huna. Kakosu se zvali pre nego što su "sporo" krenuli ka jugu.

Što se tiče germanskog porekla, podatke nalazimo, kod kog drugog, nego pomenutog Jordanesa, što je više onako mitski zabeleženo. Gepidi po njemu spadaju u Istočne Germane, čija se prapostojbina nalazila na Skandinavskom poluostrvu. U jednom trenutku, Istočni Germani napuštaju Skandinaviju i prelaze na Baltičke obale u današnjoj Poljskoj. (Tacit pominje izvesno pleme Gotona u II veku na baltičkoj obali na Donjoj Visli, tako da se u jednom delu priča može se reći poklapa) Navodno se toliki narod ukrcao u svega tri lađe, u jednoj su bili Goti u drugoj Heruli i u trećoj Gepidi, koji su uvek zaostajali, jer su inače uvek bili spori pa su zato i prozvani Gepidima što bi značilo na njihovom jeziku nešto kao Sporaći. Negde sam čitala, ne mogu se tačno setiti da ima i pretpostavki da su bili azijskog porekla, ali to je manje verovatno od germanskog porekla.

Poslednja izmena:
Искрено, нисам знао за тај стари назив за Ските.
Паде ми на тренутак чак Дунав напамет... али рећи "битка на Дунаву", некако ми је много...

Ne bi pogrešili ime reke Dunav da je bitka bila na Dunavu. ali stvarno jeste mnogo slično.Prvo sam mislila da je neka manja reka koja se uliva u Dunav.
Ali i pančevačka Nedal i sarmatska reka ne idu direktno u Dunav, osim što se sve to može smatrati Podunavljem.

Pomenuo si Nedao i Nedava, onaj standardni nastavak-dava, opet sličan sa tim imenom njihovim Daae.
Ja sam od onih što misli da su Skiti i Sarmati isto, kao Jagodinci i Čarapani danas na primer, ali ipak Strabon je dao naziv Daae za Skite.

Ja bih pročitala tvoju knjigu, da se čujemo preko pp povodom toga?

Poslednja izmena:
Inače i ja mislim da je razlog trivijalan. Kad pogledamo od početka, pitanje si postavio nakon što je izašla tvoja knjiga, u kojoj si o tome pisao već. Kako se majku mu ne seti da pitaš dok si pisao kad te toliko zanimalo?

За роман сама локација није пресудна... Али...
То је само први корак, што се не запиташ зашто је баш та битка?
Разлог је прост - сматрам не много занимљивим да се прича о нечему о чему сви причају. А како нисам много комерцијалан писац, не бих писао о нечему што мене не занима. Дакле, мене лично занима нешто што први пут чујем. Мада занима ме и Алаксандар или Џингис, о њима је толко тога речено, или ДСР, па и ту гледам бар да видим неку "ситницу" која није раније поменута.
Кажеш један извор, па шта!? Колико тога из Старог века има само један извор. А шта да има више контрадикторних извора?!? Па ви не можете да се договорите који је покрет био (више) антифашистички пре 70 година, сад ћеш нешто поуздано да (ни)је било пре 1700:lol:

Што се тиче израза "прекретница" или "одлучила судбина", то је песничка фигура, зар ниси знала?! Што се толико лепиш за тај израз, зар си заиста сигурна да је неки догађај 100% одлучио судбину?! Рецимо да су Немци ушли у Москву? Па шта ушао и Наполеон... А да ли би то било безначајно да су ушли?! Јеси сигурна за неки други догађај да је одлучио исход ДСР, да би све било другачије САМО ТАЈ догаћај да се измени?!? Ја мислим да поштено не можеш бити...
Са друге стране свака ситница, али стварно ситница, мења судбину. Замах крила лептира у Масачусецу изазива тајфун у Индији... или обрнуто. Си чула за теорију хаоса?!
Дакле - је ли битка одлучила историју Европе? И да и не, како се узме...

Дотле, да резимирамо
- У битци учествују племена из пола Европе
- После те битке Хуни потпуно нестају као фактор
- Учествује око 90 хиљада људи
- Личност Ардарика је иначе занимљива (нисам улазио у неке детаље, рецимо да је био омиљени Атилин савезник)
- О битци има један извор
- О много чему из Старог века има један извор...

Ardaric (died around 460) was the most renowned king of the Gepids. He was "famed for his loyalty and wisdom", one of the most trusted adherents of Attila the Hun, who "prized him above all the other chieftains". After Attila's death, Ardaric led the rebellion against Attila's sons and routed them in the Battle of Nedao, thus ending the Huns' supremacy in Eastern Europe.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ardaric

Ne bi pogrešili ime reke Dunav da je bitka bila na Dunavu. ali stvarno jeste mnogo slično.Prvo sam mislila da je neka manja reka koja se uliva u Dunav.
Ali i pančevačka Nedal i sarmatska reka ne idu direktno u Dunav, osim što se sve to može smatrati Podunavljem.

Pomenuo si Nedao i Nedava, onaj standardni nastavak-dava, opet sličan sa tim imenom njihovim Daae.
Ja sam od onih što misli da su Skiti i Sarmati isto, kao Jagodinci i Čarapani danas na primer, ali ipak Strabon je dao naziv Daae za Skite.

Ja bih pročitala tvoju knjigu, da se čujemo preko pp povodom toga?

Kažu da su Sarmati deca oca Skita i majke Amazonke.
Meni je zanimljivo da je jedan od prvih oblika u kome se Sarmati pominju, "Sirmati", što neodoljivo podseća na Sirmijum, kako ga latini pominju. Međutim mislim da Sarmati obuhvataju i neka indoevropska plemena koja nisu Skitska, možda Međansko-Praćanskog (R1a) porekla.

Poslednja izmena:
Što se tiče germanskog porekla, podatke nalazimo, kod kog drugog, nego pomenutog Jordanesa, što je više onako mitski zabeleženo. Gepidi po njemu spadaju u Istočne Germane, čija se prapostojbina nalazila na Skandinavskom poluostrvu. U jednom trenutku, Istočni Germani napuštaju Skandinaviju i prelaze na Baltičke obale u današnjoj Poljskoj. (Tacit pominje izvesno pleme Gotona u II veku na baltičkoj obali na Donjoj Visli, tako da se u jednom delu priča može se reći poklapa) Navodno se toliki narod ukrcao u svega tri lađe, u jednoj su bili Goti u drugoj Heruli i u trećoj Gepidi, koji su uvek zaostajali, jer su inače uvek bili spori pa su zato i prozvani Gepidima što bi značilo na njihovom jeziku nešto kao Sporaći. Negde sam čitala, ne mogu se tačno setiti da ima i pretpostavki da su bili azijskog porekla, ali to je manje verovatno od germanskog porekla.
Hvala.
Znači i Jordanes razlikuje više vrsta Gedmana. I danas bih postavio razliku između Skandinavskih i Nemačko - Engleskih Germana. Ovi potomci Vikinga su Bliži Slovenima i Vendima (hg I1 + R1a),
Tako da ja ne bih isključio mogućnost da su Gepidi Vendskog porekla.
Tim per što postoje tvrdnje o prosustvu Aborita na prostoru današnje Vojvodine.

Poslednja izmena:
Дотле, да резимирамо
- У битци учествују племена из пола Европе - NIJE SIGURNO
- После те битке Хуни потпуно нестају као фактор - Pominju se Huni još čitav jedan vek, doduše ne kao bitan faktor

- Учествује око 90 хиљада људи - NIJE SIGURNO
- Личност Ардарика је иначе занимљива (нисам улазио у неке детаље, рецимо да је био омиљени Атилин савезник)
- О битци има један извор - Napisano kasnije po sećanju na drugu knjigu koju je imao 3 dana na raspoaganju i čitao je verovatno noću, dok se danju vodio V vaseljenski sabor
- О много чему из Старог века има један извор - ima, ali i on se odradi kritički...
- Marketing dobro šljaka, već ima interesenata za tvoju knjigu koliko vidim :lol:
- Inače uopšte ne vidim da se trudiš da saznaš stvarno nešto o toj bici, ako ti se pogleda od početka, sav si u teorijama zavere
- Neću se više oglašavati, pa ćeš tako na miru da se reklamiraš.
Ćao

P.S.
Za jednog pisca koji piše o bitkama, do sad si trebao da naučiš da se u našem pravopisu kaže bici (ređe bitki), nikako bitci. Nadam se da je lektor dobro odradio svoj posao, a ne samo da se potpisao.

......

Слушај ме добро Калатеа...
А ти се ограничи на сигурно.
Не могу ништа да ти гарантујем, но нека те изненади да ти посветим извесну пажњу у будућности.
Дакле, може да се деси да ти нешто почнеш, па ја да те мало преиспитујем.
Из искуства знам да жив човек је увек пристрасан, па биће да ћеш ти негде и некад "сигурности" протерати кроз прсте.
Ако си жива.
А што се овога тиче, није сигурно, па шта!

п.с. А јел знаш ти да нема лоше рекламе ;)

http://srbin.info/2012/10/jos-jedan-veliki-srednjevekovni-grad/
",,Градина је другачија и по томе што је имала мешовито становништво, а на основу материјалне културе може се закључити да су ту живели Романи, односно Ромеји. И једни и други су били поданици истоцно-римског царства. Германи су такодје били присутни, али у својству војника за одбрану царства”, рекао је професор Милинковић.

Он је додао да је популација која је у њему живела користила словенску керамику,

односно грнчарију налик на ону коју су правили Словени под утицајем аварског каганата. О односу према Србима у то време показаће наставак истраживања."

"Градина на планини Јелици је вишеслојни археолошки локалитет који се налази у Драгачеву, 8 km југозападно од Чачка, са налазима из периода старијег гвозденог доба и средњег века (остаци утврђења). Током досадашњег истраживања као најважнији су се показали остаци из 6/почетка 7. века. (рановизантијски период), када је на овом месту изнова подигнут утврђен град, и из раносредњовековног (оквирно 7.-8./почетка 9. века) периода."

Poslednja izmena:
Već bi iz mojih dosadašnjih postova moralo biti jasno da nisam pristalica ideja da se narodi tek tako pojavljuju i volšebno nestaju. Pre ostavljam mogućnost da u različitim izvorima imaju različite nazive.

E, sad kada je već priča o Gepidima prebačena na ovu temu, da vidimo šta tu može da se uradi.
Gepidi na Germanskom znači spori.
"Око 550. Источно-римски (византијски) хроничар Прокопије из Цезареје (Procopius) у свом делу De bello Gothico III ("Готски рат""> , у глави XIV, наводи са друге стране реке Искар (Дунав), највећи део земље припада народу Σπόροι.[1 Прокопије није ништа подробније изнео о овом народу (чији назив ипак одудара доста од српског народног имена), а ни један други извор не помиње име овог народа. Са друге стране, овај извор је ипак значајан у том што представља наставак низа извора који помињу могуће српско национално име на простору од Кавказа до Дунава, а уједно је значајан због тога што је писан у времену првих већих продора словенског становништва на области које су у то време биле под византијском влашћу на Балкану."

Teško mi je da ovo prihvatim kao naziv naroda, onako kako su sami sebe zvali, pre bih ovo nazvao porugljivim nadimkom vladara.
Odakle nadimak?
Arheološki podatci govore da je u bronzanom dobu počelo kulturno razdvajanje jezičk - etničko jedinstvenog Dako - Mezijskog prostora. Narod koji je živeo u ravnicama, nastavio je tradiciju zemljoradnje, za razliku od ratničkih stočarskih plemena. Međutim daleko od toga da su bili inferiorni (naprotiv, kultura im je naprednja), već su našli svoje mesto u podeli posla. Priznavali su vlast novih, ratničkih naroda Boja (u prevodu ratnika), Tribala, Sarmata, kasnije Huna i Avara, bavili se zamljoradnjom, a u sukobima se borili kao pešadinci.
Zato su i spori, u odnosu na pokretljivu konjicu.
A koji je to narod?
Postoji samo jedan kandidat, a to su "robovski" Sarmati, Limiganti.
Njihov opis života odgovra opisu koji antički pisci daju Slovenima.
Još da dodam da lainsko servi ima značenje robovi, što je, verujem, sličajna koicidencija, koja pravi zabunu, pa i Porfirogenit kaže:
"»Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca."

PS.
Ovo mi liči na neku vrstu kasinskog sistema. Boji su ratnici, Limiganti zemljoradnici, verovatno je sveštenstvo na vrhu.
Znamo da Sloveni nemaju robove.

Poslednja izmena:
Misliš ,Ahile, da su Gepidi nemački stari izraz ( Proto-Germanic: *Gibiðaz, "giver" or gepanta) za Prokopijev termin Sporoe, koji su Srbi?
Usput, ako je termin SPOR srpski (onaj koji nije brz) , onda su Gepidi prevod sa srpskog?:mrgreen:
Ima više šanse da se pod Gepidima podrazumevaju GETI (oni iz Sarma-to-Geti-ša)

"This Gothia, which our ancestors called Dacia, we now call Gepidia."(.Haec Gotia, quam Daciam appellavere maiores, quae nunc ut diximus Gepidia dicitur),Jordanes, Getica, XII.74

Poslednja izmena:
Misliš ,Ahile, da su Gepidi nemački stari izraz ( Proto-Germanic: *Gibiðaz, "giver" or gepanta) za Prokopijev termin Sporoe, koji su Srbi?
Usput, ako je termin SPOR srpski (onaj koji nije brz) , onda su Gepidi prevod sa srpskog?:mrgreen:

"This Gothia, which our ancestors called Dacia, we now call Gepidia."(.Haec Gotia, quam Daciam appellavere maiores, quae nunc ut diximus Gepidia dicitur),Jordanes, Getica, XII.74

"Према Јордану, име Гепиди потиче од готске речи „гепанта“ што значи „спор“, јер су Гепиди заостајали у сеоби из Скандинавије.[1]"
Znači Goti ih zovu Gepidima, a Boji (Porfirogenitovi Serbloi) Sporima.
Inače sve su to Dako-Mezijci, u suštini preci današnjih Srba (Goti nisu).

Poslednja izmena:

Makedonci. :hahaha:

omotp.jpg

naslov.jpg

tomezzolliserafimov001.jpg

tomezzolliserafimov002.jpg

P. Serafimov, G. Tomezzolli, Evidence for the Early Slavic Presence on the Island of Crete During the Minoan Period. A New Reading of the Linear - A Script on the Golden Ring of Mavro Spelio, Pre-Cyrillic Slavic Writing and Pre-Chrisitan :lol: Slavic Culture, Materials of the First International Congress 12-14 May 2008, St. Petersburg 2008, pp. 328-329.

Poslednja izmena:
Još da dodam da lainsko servi ima značenje robovi, što je, verujem, sličajna koicidencija, koja pravi zabunu, pa i Porfirogenit kaže:
"»Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca."

Čitao sam nešto o »servi i serbula - srbi - robovi«, ko zna možda nam stvarno naziv potiće od naziva za robove? Niko, ama baš niko ne može da dokaže da nije tako, a opet možda i nije tako. :eek:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back