I šta sada očekuješ od mene, da idem (pošto se ne može sve naći na internetu nikako) i tražim po knjigama sliku onog originalnog predmeta koji se čuva u Nacionalnoj biblioteki Francuske u Parizu? Pa nemam vremena niti vidim vajde za tako nešto, jer imam osjećaj da sa ovakvim pristupom kakav imaš namjeravaš optužiti i arheologiju za falsifikat.
Najlakše je sve oklasifikovati kao teoriju zavjere.
Ako ti zaista misliš da su rimski abakus nekakav falsifikat arheologije, ja ti tu ništa ne mogu pomoći (uostalom nisam ni stručnjak za arheologiju, jednostavno im vjerujem na riječ - i nisam vidio nikoga ko do sada tvrdi da su u pitanju falsifikati, do tebe).
Шта ћеш, неко мора да почне. И да, ако је у Паризу, сигурно је истина...
Ma to nije tačno. U Rimu su VC-i bili javni i ljudi su razgovarali jedni sa drugima dok sede jedni pored drugih i vrše veliku i malu nuždu, a za pranje zadnjice su koristili jednu vrstu četke koja je umočena u improvizovani potočić.
Мислио сам на нормалан свет, не на житеље престонице и повлаштене (мада се мој пример односи и на њих):
људи су једноставни ишли "иза куће" или "у шуму", вид се да ниси био како на селу тако ни "у резерви"...
Čekaj malo. O čemu ti to pišeš... Da se apsolutno ništa nije promijenilo danas u odnosu na tada? Šta, Rimljani su stari poznavali električnu energiju, vozili automobile i koristili internet???
возили су се друмовима бољим од већине наших (мада ређим од наших), и познавали су електролизу и електро-позлату, а по свој прилици и друге ствари, мада је најзначајнија ствар у РОМА-и била политика, било је и других достигнућа...
Интернет нису имали, мада су вести за оно време протицале римом несхватљиво брзо...
"Zabranjena" istorija nas ne uči tome, već da su bile amebe, pa Srbi, pa svi ostali narodi nastajali postepeno kroz milenijume odvajajući se od srpskoga...
Ето ти га на! Ја баш доста читам тог "опасног" Деретића и он ама баш нигде не помиње такво нешто,
Човек само налази (археолошке) доказе да су Срби носиоци наслеђа које се протеже до потопа, и, успут, расветљава многе необашњене догађаје на једноставан начин и без "акробација у партеру" својстевних присталицама ББШ типа "пошао читав народ преко европе, и гле, кренуо на балканско полустрво, дабоме, и насело се ту".
Тако нешто је успело само Јеврејима (двапут).
И да, он не тврди да су
сви народи настали од Срба, али ево и данас настају народи од Срба:
Бошњаци, Црногорци, ускоро вероватно Херцеговци, део Шиптара, део Хрвата, део Мађара, део Румуна, део Бугара, део Македонаца.
Ако је то данас модуће, зашто би то било немогуће онда? То би напросто било нешто што прати овај народ само по себи
Pa čekaj, a
zašto je
nemoguće vršiti računicu rimskim (ili pak etrurskim) ciframa? Pa
one su tako i nastale - jedno I je jedan štapić koji ima jednu brojnu vrednost, II su dva III su tri i tako se cijeli numerički sistem razvio.
I još uvijek mi nisi rekao - ti zapravo insinuiraš da su Rimljani koristili
arapske cifre???
1. ни сами арапи их не зову својима него индијским, а добили су их "оданде"
2. не причам о "фонту" него о децималном запису као методи
3. да, римљани су рачунали децимално, отуда им је и систем
4. "римски" броеви су били "мода времена" јес се читко клешу у камен, згодни једино за бројање, бескорисни за аритметику
Ако не верујеш, узми па их користи неко време (ја јесам) па ћеш видети сам...
Ne, i nije baš tako. Spomenuo sam i Jevreje, čije se pismo nije razvilo na temelju feničanskoga, a neki smatraju i da je i starije.
Па, ко сматра да је старије, када се бар за Јевреје све зна? А зна се и за Феничане, и да су били трговци за Јевреје (Феничани путовали свуда, Јевреји нусу, бар не значајно)
И да, писмо јесте насало независно од Феничанског, али је математика "индиго" ископирана и управо по узору на "Феничанску".
Да не спомињем да су "Јевреји дошли први, и када су дошли, Феничани су већ били ту..."
Šta, znači Srbi imaju krvno srodstvo sa Feničanima (preko Grka)? Čak i da je to tačno, kako nekakve eventualne sličnosti mogu ukazivati na krvno orođavanje?
Kako uopšte možemo hipotetički krvno povezati neolitske ljude vinčanske kulture - sa feničanskom civilizacijom (koja inače pripada jednom sasvim drugom vremenu)?
На уобичајени начин, преко писма и културе (погреб,занат,друштвене касте)? И мани Грке (Еладе), знаш ли да се на кжЕленском "Хомер" пише (пази дословно) ОМИР? и једини је "ОМИР" два века пре и после себе?
Latini nisu bili niti robovi niti sluge, već saveznici, u jednom trenutku pokoreni, a potom i integrisani u rimsko društvo kao građani. Loše je predstaviti ih slugama (što neki dakako i jesu bili, ako se razmotri njihov nepovoljni položaj).
Pa latinski jezik se u vrijeme Rimskog carstva od pak samih Rimljana nikada nije zvao latinski - već rimski jezik (lingua romana)...tako mi zovemo danas taj jezik, koji inače i nije bio toliko različit u odnosu na susjedne (Rimu) latinske dijalekte.
А сам Рим и папа не зову језик своје мисе
lingua romana него
лингуа латина??? Учили од Деретића?