Klaudije II Gotski
Primećen član
- Poruka
- 704
Ne nije validna referenca, već jedno viđenje, prema kom sam i sam izrazio određene rezerve. Ovo je forum, a ne naučni simtozijum.
A, što se tiče "naučnih" radova, tu se tek može svašta pročitati.
Ne možemo tumačiti događaje samo površnim listanjem papira. Ne mislim konkretno na ratove i osvajanja. Mislim na ulogu crkve i crkvene organizacije u utvrđivanju vlasti nad potčinjenim Slovenima. Pre pokrštavanja Protobugari i Sloveni su se vrlo malo mešali, bili su nomadi bez stalnih naselja. I Srebrena je nešto pisala o tome.
Da nije bilo porštavanja, Vizantije i Ćirila Bugarska bi nestala sa političke scene, kao Huni i Avari.
Štto se pominjanja i kontinuiteta Tribala ima punona prethodnim stranama, a biće i još. U svakom slučaaju oni nisu isparili. Možda se malo raselili, malo integrisali, ali su dobrim delom tu, u našim genima (deo I2a2).
Dobro, možda sam bio malo prestrog. Izvučrna je karta bez izvora i konteksta. Po Porfirogenitu ranosrednjevekovna Srpska država je bila uništena, a Srpski župani na prevaru ubijaeni. Medjutim šta znači ova karta. Samo to da su Bugari u jednom istorijskom trenutku porazili Srbiju, i ništa više.
Ali, šta mislite kako bi izgledo DAI da je Porfirogenit živeo u vreme cara Dušana? Mislim da je DAI po pitanju odnosa Srba, Bugara i Vizantijaca krajnje Ideološki obojen. LJPD znatno manje pažnje poklanja Bugarima, čak navodi da su, u početku, bili u prijateljskim odnosima.
Ахиле, ја не сумњам да си од читавог низа античких и средовековних извора ти чуо за ДАИ и можда још понешто. Када се бавимо одређеним историјским проблемима и феноменима гледамо да прво погледамо изворе који су најближи временски догађају који описују. Зато и кажем да прво видимо шта о Трибалима веле антички извори од Херодота до познијих историчара попут Диона Касија (почетак 3. века) и Еутропија (трећа четвртина 4. века) који су сачували одређене информације о Трибалима који се односе на период римског освајања Балкана, а које су преузели од ранијих писаца чија су нам дела изгубљена.
Тек онда можемо прећи на византијске писце 11.-15. века који говоре о Србима-Трибалима, али и о Пеонцима-Мађарима, Персијанцима-Турцима и сл.
Наравно да ми носимо одређено генетско и остало наслеђе предримских народа, самих Римљана и других освајача. Нико то не пориче. АЛИ, називати Србе директним потомцима Трибала или преименовати античке Дачане директно у Србе (као што то чини аутор оног новинског текста), или неко од панонско-далматинских племена која су се побунила против Рима 6-9. година наше ере у Трибале је толико неодговорно, најблаже говорећи, да о томе не вреди ни говорити.
Такође, историчари не узимају ни један извор здраво за готово, па ни Порфирогенита. ДАИ је важан извор не само за историју Срба и Хрвата, већ и Руса, Мађара, Печенега, данашњих Италијана итд. Колико је само писано о ДАИ и Спису о церемонијама у руској и совјетској историографији на пример. Задатак историчара је унутрашња и спољна критика извора дакле тумачење, поређење, интерпретација и сл. АЛИ, опет не може се узети час извор из 9. века, па историјска карта из 19. века, па неки барокни историчар из 17., па онда сећање рођене мајке на време када су породични преци ловили лавове на Балкану и тако у недоглед.
ДАИ јесте идеолошки обојен, само што то није никакво ново откриће. И то што се у византијској историографији користе антички етноними је такође последица идеолошког погледа на свет, о чему је већ било речи, а не историјске реалности по којој су Турци у ствари Персијанци, Срви Трибали, Бугари Мези...Антички и средњовековни извори редом носе печат аутора. ДАИ је идеолошки обојен колико су то и нпр. Тацитови Анали, Ајнхардова биографија Карла Великог, биографије српских краљева и архиепископа Даннила II или Несторов летопис.
Ово није научни симпозијум него форум, лепо си то рекао. Само, да би био форум било би лепо да се сви лепо обавестимо на примерен начин о ономе о чему бисмо хтели конструктивно да полемишемо.