Сребрена,
опет уз сво дужно поштовање, које теби можда недостаје за саговорника, плашим се да ти за тај хагиографски спис Чуда св. Димитрија ниси ни чула док га ја нисам споменуо.
Ијуууууууууу, види сад. па зар није поштовање према саговорнику да га не лажеш у лице?
Истина је да сам у твом посту видела, па пошто си пропустио, као знак непоштовања према свим саговорницима, да нас "понудиш" линком за читанје изворника и проверу твоојих коментара, ја тражила ..Нашла сам један наш превод, није ми се допао, црквена варијанта и овај исечак, у коме заиста пише да су се враћали са пленом кући. Што значи да нису били никако покорени , него раскалашни весели и необуздани.
а који је претпостављам из Дурнова,
Интуиција ти није јача страна, заиста.
Не памтим да сам видела код Дурнова, он се бави Балканом, али прелистај га, па нам јави.
Најпоштеније је да нам представиш овде тај цитат или нам даш линк за "Чуда", зар не?
Најпрагматичније и најкорисније.
Да те не ватам опет и јопет, као тамо на оној теми, да ниси ни ти видео, него преписао из нечијих напомена.
Današnji dodatak:
Moj citat bio je iz ove knjige ( i samo još da dodam da se u citatu ne odredjuje da li su svi koji su pošli vratili, brojki nema)
http://img834.imageshack.us/img834/2201/lamanskinaslovna.jpg
Isti autor ima još jednu knjigu , štampanu 1906, skinula sam i nju ali nisam je još čitala (Stati o slavjano vjedaniju)
a treba pronaći i knjigu Čertkova iz 1850 o slovenskim plemenima u Italiji, na Balkanu i Maloj Aziji, koju vidim naznačenu u fusnotama.
I još jedan dodatak, vrlo bitan:
Lamanski nalazi Slovene u Vitiniji pre vremena Aleksandra Makedonskog, zbog koga su, piše (oko 160-170 str citirane knjige ), oni pobegli prema Baltiku ..pa se tek otuda, kasnije naseljavali po Trakiji,Balkanu I Tesaliji. Usput pominje i slovenska naziva gradova u tzv"Vitiniji", prvi naziv je sličan "Kijevu ili Klijevu" , a drugi je "Ljubuša"..takođe identifikuje ZAGORJE u tzv "Paflagoniji" ..Izvori su mu žitije Sv.Klimenta (za gradove) a niz antičkih autora za Zagorje.
Znači, Gotski, možeš da osporavaš ovo samo kad pronađeš žitije Sv.Klimenta (zajedno sa "Čudima") i ako dokažeš da je Lamanski pogrešno interpretirao isto.
Kopiram namerno samo ovoliko malo, ne bi li naterala Gotskog da nauči da čita stare izvore, umesto što se razmahuje naslovima.
Ostalima, ako imaju teškoća da dodju do knjiga Lamanskog , poslacu , kad mi zatraže.. preko pp.
Moguće je da Lamanski govori o vitinijskom Srbogradu, ali ja nisam detaljno čitala. jer mi je trenutno bitnija literatura za teritoriju balkanskog Zagorja.
A tema o Totili nimalo nije napuštena i ne trpi digresije , s obzirom da on pripada nekom od ovih slovesnkih plemena koja nasljevaju predeo izmedju Baltika i Egeja, Jadrana i Crnog mora.