„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ja ću! Rushes (iliti 'rashes') su ti site!

220px-Juncus_effuses.jpg

Zadovoljan? Hoćeš li sada otići sa foruma poražen?

wirerush4.jpg

Pogledaj original tekst i uporedi sa standarbnim engleskim:

http://www.worldburnsclub.com/poems/translations/green_gro_the_rashes_o.htm

Greska je ocigledna u slobodnom prevodu, a ne u istinskom etimolosko-semantickom znacenju rijeci. Englezi kao ni danasnji Srbi ne znaju pravo znacenje rijeci RASH(ES) = RUZE. Kakav rogoz u bozicnoj himni? To je van pameti.

Nije samo Krim bio tatarski.

A Ukrajina je sama po sebi dobila ime po tome sto je kranicna zemlja za Tatarima.

Ukrajinci se smatraju naslednici kosaka, ima u himni stih sinovi kosacki ili tako nesto slicno.

Pa ako ćemo tako, čitava istočna Evropa je bila Tatarska, sve što je obuhvatala Zlatna Horda... ali poenta je da je etničkih Tatara bilo malo u odnosu na Slovene... čak i današnji muslimanski Tatari u Kazanju npr. više liče na Ruse nego na originalne kosooke Turko-mongole, male zdepaste, širokih ramena i sa izbačenim jagodicama...

Zapravo, vikinzi su u i u pitanju - ljudi koji su nastanjivali Roden-e po obali današnje Švedske su bili vikinzi, a i vikinzi (Varjazi) su došli i uspostavili u IX stoljeću prvu rusku državu - Rurik, Sinej i Trufor, po tradiciji. Istorijski utemeljivač ruske države je bio Helgu (poslovenjeno Oleg) oko 880. godine.

Uzgred, kada se kaže 'Vikinzi' naravno da se misli na Nordijce u globalu u slobodnijem govoru...to je samo jedan od primjera kolokvijalne upotrebe koja se poklapa za narode i profesije...

Jesi gledao emisiju na history-ju o porijeklu Šveđana, gdje neki njihov istoričar (bigaje zaboravih mu ime) razbija skandinavske mitove o neustrašivim Vikinzima sa šljemovima sa rogovima... za koje kaže da nisu njihovi :)

Evo koristim priliku da na ovoj temi izrazim moju razočaranost BBC-jevim istorijskim emisijama... strašno je koliko ti ljudi nipodaštavaju tuđe istorije a pogotovo mediteranskih i slovenskih naroda... u emisijama o I svjetskom ratu Srbe ili samo spomenu ili nas nema nikako :( ...

Da li je to cenzura, ili misle da naše hiljade žrtava ne vrijede koliko 1 Britanac, Danac, Holanđanin?!

Pa o Luksemburgu i njihovom doprinosu u svjetskim ratovima su pravili emisije, a o Srbima ni riječi... :dash:

Poslednja izmena:
Jesi gledao emisiju na history-ju o porijeklu Šveđana, gdje neki njihov istoričar (bigaje zaboravih mu ime) razbija skandinavske mitove o neustrašivim Vikinzima sa šljemovima sa rogovima... za koje kaže da nisu njihovi :)

Najveci deo Skandinavaca je ostao kuci i gajio stoku, oni koji su isli po svetu da pljackaju su sigurno bili u manjini.

Evo koristim priliku da na ovoj temi izrazim moju razočaranost BBC-jevim istorijskim emisijama... strašno je koliko ti ljudi nipodaštavaju tuđe istorije a pogotovo mediteranskih i slovenskih naroda... u emisijama o I svjetskom ratu Srbe ili samo spomenu ili nas nema nikako :( ...

Da li je to cenzura, ili misle da naše hiljade žrtava ne vrijede koliko 1 Britanac, Danac, Holanđanin...

Pa o Luksemburgu i njihovom doprinosu u svjetskim ratovima su pravili emisije, a o Srbima ni riječi... :dash:

Ko nam je kriv što ulećemo u ratove i ginemo za druge. Dobro , ovo stvarno nije tema.

Pogledaj original tekst i uporedi sa standarbnim engleskim:

http://www.worldburnsclub.com/poems/translations/green_gro_the_rashes_o.htm

Greska je ocigledna u slobodnom prevodu, a ne u istinskom etimolosko-semantickom znacenju rijeci. Englezi kao ni danasnji Srbi ne znaju pravo znacenje rijeci RASH(ES) = RUZE. Kakav rogoz u bozicnoj himni? To je van pameti.

Nisam napisao rogoz, već site, a ako ti znaš bolje od autora te pjesme i od samih Škota koji tim jezikom govore, te svih lingvista na planeti, molim te informiši nas šta znači i prosvijeti škotski narod da ne koriste riječi pravilno.

Nisam napisao rogoz, već site, a ako ti znaš bolje od autora te pjesme i od samih Škota koji tim jezikom govore, te svih lingvista na planeti, molim te informiši nas šta znači i prosvijeti škotski narod da ne koriste riječi pravilno.

Danasnji Skoti nemaju rijec rash u smislu crven. Povezivanje rijeci rash sa sadasnjom rijecju rush je samo neuspio pokusaj njihovih lingvista, mozda slucajan, a prije namjeran. Oni danas zaista ne koriste ovu rijec pravilno.

Rash nema nikakve etimoloske veze sa skotskim rush , jer da zaista ima, znalo bi se pravo znacenje rijeci koja oznacava crveni osip rash, a ne bi nagadjali ovako:
[Possibly from obsolete French rache, a sore, from Old French rasche, scurf, from raschier, to scrape, scratch, from Vulgar Latin *rsicre, from Latin rsus, past participle of rdere; see rd- in Indo-European roots.]

http://www.thefreedictionary.com/rash

"Possibly", dakle samo moguce, a ne kazu da je to tacno.

Poslednja izmena:
Dragi moj, imaš li ti neki razlog da osporiš, ili samo kažeš da je netačno jer bi to značilo da moraš da otiđeš sa foruma? :mrgreen:

Ko crvenu boju zove 'rašom'?

Inače, samo da ti napomenem:

http://www.google.com/search?q=GREE...gc.r_pw.&fp=82f9f46bc5e7e168&biw=1280&bih=661

Ukupno 0 rezultata; a ako probamo sa rushes umjesto rashes:

http://www.google.com/search?q=GREE...gc.r_pw.&fp=82f9f46bc5e7e168&biw=1280&bih=661

Dakle, samo rushes daje rezultate, a nemam pojma odakle si to pokupio...

Е, ако је на интернету онда ти је јак доказ. Ајде потруди се да нешто исцедиш из своје главе. Људи се убише доказујући ти користећи разна средства а понајвише своју памет али узалуд сада њу замењује интернет. И доста више о једној те истој ствари већ постаје досадно.

Е, ако је на интернету онда ти је јак доказ. Ајде потруди се да нешто исцедиш из своје главе. Људи се убише доказујући ти користећи разна средства а понајвише своју памет али узалуд сада њу замењује интернет. И доста више о једној те истој ствари већ постаје досадно.

Koji to ljudi ? Imamo samo maloumna naklapanja ovog Hrastovnika.
Da dodam , slažem se da su dosadili i bogu i narodu sa ovim rash .

Poslednja izmena:
Danasnji Skoti nemaju rijec rash u smislu crven. Povezivanje rijeci rash sa sadasnjom rijecju rush je samo neuspio pokusaj njihovih lingvista, mozda slucajan, a prije namjeran. Oni danas zaista ne koriste ovu rijec pravilno.

A ko uopšte govori o crvenom? :hahaha: Nema tu ničeg crvenog.

Rash nema nikakve etimoloske veze sa skotskim rush , jer da zaista ima, znalo bi se pravo znacenje rijeci koja oznacava crveni osip rash, a ne bi nagadjali ovako:

"Possibly", dakle samo moguce, a ne kazu da je to tacno.

Pobrkao si, Hrastovniče; to ti je osip, o tome smo već pričali. Ja ti govorim o rash/rush ili kako se kaže na našem jeziku site.

A ko uopšte govori o crvenom? :hahaha: Nema tu ničeg crvenog.

Pobrkao si, Hrastovniče; to ti je osip, o tome smo već pričali. Ja ti govorim o rash/rush ili kako se kaže na našem jeziku site.

Pokazao sam ti da lingvisti ne znaju etimolosko porijeklo medicinskog termina rash (osip).To nije ni engleska rijec, niti ta rijec ima veze sa skotskom rijecju rush. to je stara srbska rijec za tamno-cvenu boju: raša. Evo ti dokaz jos jednom, procitaj:

rash

1. A skin eruption.
2. An outbreak of many instances within a brief period: a rash of burglaries.

[Possibly from obsolete French rache, a sore, from Old French rasche, scurf, from raschier, to scrape, scratch, from Vulgar Latin *rsicre, from Latin rsus, past participle of rdere; see rd- in Indo-European roots.]

http://www.thefreedictionary.com/rash

Ne znaju ili nece da kazu pa vele: Possibly , tj. mozda, moguce!

Poslednja izmena:
Ja vec rekoh i opet ponavljam: sve dok se vjera tretira kroz istoriju, tu zajednicke rijeci nema, bas kao sto u pravoslavlju i rimokatolicizmu zajednicke vjere nema. Pravoslavac vjeruje da Sveti Duh samo od Oca ishodi, rimokatolik vjeruje da ishodi i od Sina. Eto, ti kao Hrvat to stanoviste prenosis i na istoriju (sa tvoje strane gledajuci to ja kao Srbin cinim). Zaista je Srbima besmisleno o srbskoj istoriji raspravljati sa Hrvatima, Siptarima, Sandzaklijama...

Hraste , ako ćemo tako kako možeš da veruješ jednoj nehršćanki kao što je Olga LP ? Ili kako možeš da veruješ jednom katoliku kao što je Tadeuš Sulimirski ? Ili kako možeš da veruješ jednom Herodotu koji je pagan ?

Zofr, prelistaj malo i saznaćeš koji je kontekst. Hrastovnik je to pokupio jednu pjesmicu škotskog Njegoša, tvrdio da nema prevoda na britanski engleski književni jezik (a ima, što je i sam poslije postavio), potom potpuno nju pobrkao sa istoimenom engleskom pjesmom koja je božićna himna, a sa njom nema nikakve veze, te na kraju tvrdi da su site ustvari ruže, ne vjerujući ni definiciji upravo autora te pjesme iz 1783. godine, a koja glasi prema pojmovniku koji je štampao na kraju knjige, ovo izdanje koje citiram konkretno 1793. godine:

books

..tvrdi da je otkrio toplu vodu i da bolje od pjesnika zna što ovaj piše! :rotf:

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

P. S. Podsjetiću sve šta je Hrastovnik napisao:

PS Ko nadje prevod (znacenje) "engleske" rijeci RASHES , nek se prvi javi da opovrgne moje tvrdnje i ja odoh sa foruma porazen.

Vidjećemo da li je čovjek od riječi! :lol:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back