„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti si već pokazao koliko nemaš pojma kad je jezik u pitanju.
I sigurno da ću pre verovati učenim ljudima nego tebi.

Kad se pročita tekst jasno je da je u pitnju nekakva mešavina slovenačkog i staroslovenskog(panonsko-slovenska redakcija),
na srpski liči zbog upotrebe vokativa kojeg nema danas u slovenačkom.

U nekim rečenicama se baš primećuje slovenački:
i zuetemu Michaelu, i uzem crilatcem bosiem, i zuetemu Petru - zapis brižinskog spomenika
i svetemu Mihaelu, in vsem krilatcem božjim, in svetemu Petru - današnji slovenački

Slovenci su bivsi Srbi.

Dakle Slavene, zbog dodatnog maltretiranja, kako tobože nisam naveo izvore tvrdnje kako su Česi postali od Srba, tražim reputaciju nakon što iščitaš ove izvore:)
:cool:1.Da su Bohemljani bili Srbi u VI veku jasno sledi iz studije Johanesa Titmusa De origine gentis Francorum compenium (1514.g.) gde piše: Sorabia, qui sunt Bohemia antiquitus, under Schlavi nuncipati".
:evil:2. Fuldski anali pominju srpskog duksa Zistibora iz Belosrbije kao vladara Boemije.
:lol:3.F.Pubicka: Slavorum in Bohemiam Adventu ad Baptizmum Borzivoi, 1779. piše kako je Boemija bila naseljena Srbima a da je izvorno ime Srbin kasnije zamenjeno imenom Čeh.
:heart:4. J.Jablonovski: Lechi et Czechi, 1771. kaže da je Češka bila naseljena Srbima (Serbos, Srbos, Sorabos).
:think:5.M.Pelcel; Gescichte der Bohmen, 1817) piše: Česi su bili Srbi pre nego što su postali Česi.
Ima tu još autora, a tu su i dve hronike Kozmina i Dalomilova.
Prema tome, prestani da me prozivaš za stvari koje sam uradio, tobože, nisam!:bye:

Па, не ради се то тако. Богатство неког језика се не мери бројем речи, већ бројем различитих корена речи.

Тако се прво проналази корен речи, а онда се он тражи у другим језицима. Ако се нађе онда се каже да су те две речи потекле из истог корена, а у сваком језику су развојем добиле друкчији облик тако да могу и различито да звуче али веза је пронађена. Оно што је најсигурније то је повезивање са коренима речи у Санскриту, ту се могу пронаћи многобројне везе свих индоевропских језика. Грешиш што процес формирања језика посматраш изоловано.

Da demonstriram Hrastovnikovu logiku...

Red znači na engleskom jeziku crveno. Ako pogledamo grb Zmajevog reda, vidjećemo da je on crvene boje:

Dragon-Insignia.gif

Moja baba je mene tukla redovno kada sam god prao jabuke; od toga mi je tur dobijao crvenilo.

Dakle, možemo uspostaviti slično porijeklo porijeklo riječi RED i RASH, zato što likvidnom fragmentacijom s+h daje d, dok se a promijenilo u e prelaskom sa antičkog engleskog u vulgarni engleski jezik.

U našem jeziku REDOV jeste onaj koji RATUJE - dakle, onaj koji prolijeva krv, koja je crvene boje.

Žena kada doživljava menstruaciju, ona postaje RODNA, jer se pokazuje da može da RAĐA - u tom procesu krvari, a krv je crvene boje. Sve su to riječi istoga korijena (red/rod/rad).

DAKLE, SRBI SU ENGLESKO PLEME

Poslednja izmena:
Hrastovniče, niko to nije tvrdio! Tvrdili smo da se balkanski Srbi u vizantijskim izvorima ne spominju sve do Porfirogenita!

A niti je Plinije Vizantinac (Italijan je), niti su ti Srbi koje spominje ovi južni, već skroz na Zakavkazju!

I o kakvim 'dokazima' ti pišeš, kada istorija za tebe nije dokazivanje i nauka, već vjeroispovijest?

Srbi sa Zakavkazja su došli na Balkan. Prvo Jazige, pa Anti, pa Alani.
Vizantijski izvori pominju Sarmate/Srbe Nije šija nego vrat!

Da demonstriram Hrastovnikovu logiku...

Red znači na engleskom jeziku crveno. Ako pogledamo grb Zmajevog reda, vidjećemo da je on crvene boje:

Dragon-Insignia.gif

Moja baba je mene tukla redovno kada sam god prao jabuke; od toga mi je tur dobijao crvenilo.

Dakle, možemo uspostaviti slično porijeklo porijeklo riječi RED i RASH, zato što likvidnom fragmentacijom s+h daje d, dok se a promijenilo u e prelaskom sa antičkog engleskog u vulgarni engleski jezik.

U našem jeziku REDOV jeste onaj koji RATUJE - dakle, onaj koji prolijeva krv, koja je crvene boje.

Žena kada doživljava menstruaciju, ona postaje RODNA, jer se pokazuje da može da RAĐA - u tom procesu krvari, a krv je crvene boje. Sve su to riječi istoga korijena (red/rod/rad).

DAKLE, SRBI SU ENGLESKO PLEME

Da ti možda nešto nije SLoma predavao? Slavene, od tebe očekujem mnogo više, ovo su postovi očajnika. Mada, ni Radić ti više ne može pomoći. Hvataš se za sitnice, nemaš argumente, shvatljivo!

Srbi sa Zakavkazja su došli na Balkan. Prvo Jazige, pa Anti, pa Alani.

A šta Jazige, Ante i Alane čini srpskim plemenima?

Vizantijski izvori pominju Sarmate/Srbe Nije šija nego vrat!

Spominju Sarmate na prostoru Balkanskog poluostrva? Koji? I da ti napomenem, opet činiš grešku, jer to nisu sinonimi za jedan te isti narod, a do sada ničim nisi dokazao suprotno!

A šta Jazige, Ante i Alane čini srpskim plemenima?

Spominju Sarmate na prostoru Balkanskog poluostrva? Koji? I da ti napomenem, opet činiš grešku, jer to nisu sinonimi za jedan te isti narod, a do sada ničim nisi dokazao suprotno!

Za Jazige/srpsko-sarmatsko pleme/ spremam post na Sarmatima, ovde ću pisati isključivo o BB falsifikatima. I, ne činim grešku, Jazige su najveća potvrda da su Sarmati Srbi. Čoveče, ti zaista ovu materiju ne poznaješ.

Poslednja izmena:
Sumnjam, Milanovićevo pisanje je potpuno opozitno njemu niti ga igde citira. Milanović je u svom pisanju baziran na proverenim izvorima.

Nigdje ga ne citira? Evo, citiram Milanovića:

Mavro Orbini piše da je Desa, "koji vladaše u Humu, sve do Kotora i u gornjoj Zeti", imao tri sina: Miroslava, Nemanju i Konstantina i, "oni behu dobri ljudi i dobri ratnici".- Orbini ovde pravi grešku, u koju upade i J. Deretić, jer Nemanjin otac nije bio Desa već Zavida.

Dakle, očigledno je da je Milanović koristio Deretićeve knjige kao literaturu i na njima se učio... ;)

Slovenci su bivsi Srbi.

Dokaz?

Za Jazige/sepsko-sarmatsko pleme/ spremam post na Sarmatima, ovde ću pisati isključivo o BB falsifikatima. I, ne činim grešku, Jazige su najveća potvrda da su Sarmati Srbi.

A Anti i Alani?
Uzgred, ako i jesu Jazige bili Srbi, kako to može biti dokaz da su svi Sarmati bili Srbi? :think:

Čoveče, ti zaista ovu materiju ne poznaješ.

Zar se nismo dogovorili što se tiče ličnih napada i uvreda?

Englesko rash (osip) nazvan je rash jer je crven. To je iz protosrbskog jezika ime za crvenu boju.

Idemo Nordijskom etimologijom:

riječ Hroth (hross) slavan, ruža a i crven u "starogermanskom"! Ruža je crveni cvijet, zar ne!

Kako su Visigoti u izgovarali svoje ime:

riječ rus/Ross je isto što i Goth ( izgovori G kao španjolski vizigoti, th=s samo po sebi).
Gothland = Rossland tj Rossija!

Isto tako i Ross = ruža i Rod/Rot=crven

Da nabrojimo:
Hroth = Goth = Ros = Rus = slavan = Slaven = crven = ruža

Rusi izgovaraju ime svoje zemlje kao RAsija..

Jedna bitna reka oko koje su bili nastanjeni Srbi (po zapisima Plinija i Ptolomeja u 2.veku nove ere) nazivala se RA ili Rha..Ta reka danas nosi naziv Volga..

A u Gruziji tu istu reku nazivaju i Raška..

Moglo bi biti da svaki toponim vezan za Rašku,Rašane, Rasine i Rasiju ustvari vuče koren iz RA..

Ruse kose su ona tamnija varijanta "plave" koja ima crvenkast odsjaj..na način kako opisuju stare Slovene i Pelazge, Tracane.. Kod nas su sad mnogo ređe nego ranije, ali postoje..

"Ruse kose, curo, imaš.
Žališ li gi ti?"

"Pa mu rusu osijece glavu,
Pa je mece sebi u zobnicu."

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_hair

http://books.google.ca/books?id=yEw...=0CEMQ6AEwBA#v=onepage&q=Rasha colour&f=false

http://books.google.ca/books?id=Dr5...ed=0CFsQ6AEwCQ#v=onepage&q=Rasha rose&f=false

http://books.google.ca/books?id=y9Y...ook_result&ct=result&resnum=2&ved=0CC8Q6AEwAQ

Dakle Slavene, zbog dodatnog maltretiranja, kako tobože nisam naveo izvore tvrdnje kako su Česi postali od Srba, tražim reputaciju nakon što iščitaš ove izvore:)
:cool:1.Da su Bohemljani bili Srbi u VI veku jasno sledi iz studije Johanesa Titmusa De origine gentis Francorum compenium (1514.g.) gde piše: Sorabia, qui sunt Bohemia antiquitus, under Schlavi nuncipati".
:evil:2. Fuldski anali pominju srpskog duksa Zistibora iz Belosrbije kao vladara Boemije.
:lol:3.F.Pubicka: Slavorum in Bohemiam Adventu ad Baptizmum Borzivoi, 1779. piše kako je Boemija bila naseljena Srbima a da je izvorno ime Srbin kasnije zamenjeno imenom Čeh.
:heart:4. J.Jablonovski: Lechi et Czechi, 1771. kaže da je Češka bila naseljena Srbima (Serbos, Srbos, Sorabos).
:think:5.M.Pelcel; Gescichte der Bohmen, 1817) piše: Česi su bili Srbi pre nego što su postali Česi.
Ima tu još autora, a tu su i dve hronike Kozmina i Dalomilova.
Prema tome, prestani da me prozivaš za stvari koje sam uradio, tobože, nisam!:bye:

Supertruperu, ne prozivam te, već ću ponoviti da još uvijek to nisi učinio, čak ni poslije ove poruke, ne tobože, već nesumnjivo!

Reci mi, koji je od tih pet danas živ, gdje predaju danas, gdje suto objavljivali knjige u modernoj istoriografiji, ako i jesu živjeli po nekoliko vjekova?!

Dokaz?

A Anti i Alani?
Uzgred, ako i jesu Jazige bili Srbi, kako to može biti dokaz da su svi Sarmati bili Srbi? :think:

Zar se nismo dogovorili što se tiče ličnih napada i uvreda?

Pa čim postavljaš ovoliko pitanja znači da materiju, hajde, oprosti ako sam te napao i uvredio, slabo poznaješ. I, hajde da o Sarmatima i Srbima pišemo na toj temi a ovde se usredsredimo na BB protiv srpske aut. škole. Može? Nisi mi odgovorio na ove autore što tvrde da su Česi bivši Srbi.

Kakve veze Slavene ima ako je neko mrtav ili živ? Predaje ili je udaljen sa katedre?
Naveo sam ti relevantne istorijske izvore i relevantne istoričare! To je i jedino je to važno. Ali tvoj post je bitan jer odražava logiku BB škole a ona glasi - Ako nemamo argumente, insistirajmo da se određen istorijski izvor proveri po ovim parametrima:
1. Ako je istoričar umro, odmah pitaj za živog.
2. Ako u tvojoj školi nema navedenog istorijskog izvora, odbaci ga.
3. Ako istoričar nije predavao na Faksu koji preferiraš, odbaci njegov rad.
5.Ako je navedeni istoričar pisao na latinskom, traži izvor na nemačkom.
6.Uvek preferiraj nemačke izvore bili mrtvi ili živi.:dash:

Pročitao sam Milanovićeve knjige i nigde ne citira Deretića plaćenika BB škole. Ovo nije iz njegovih knjiga, gde si ovo našao, izvor?

Izvor citata: Ko je bila majka Svetog Save, članak Miodraga Milanovića na Trećem oku.

Pa čim postavljaš ovoliko pitanja znači da materiju, hajde, oprosti ako sam te napao i uvredio, slabo poznaješ. I, hajde da o Sarmatima i Srbima pišemo na toj temi a ovde se usredsredimo na BB protiv srpske aut. škole. Može?

Naprotiv, seobu naroda u ranom srednjem vijeku odlično poznajem! Priznajem da su mi Sarmati jedna ogromna nepoznanica, ali kome nisu? I sam Sulimirski koda si toliko bio citirao piše da su oni jedna ogromna misterija koju tek treba prokljuviti. Eto, ako baš želiš da znaš o meni toliko, ni u Ante nisam baš dobro upućen!

Dobro, ali onda moramo negdje pisati i o Antima.

Kakve veze Slavene ima ako je neko mrtav ili živ? Predaje ili je udaljen sa katedre?
Naveo sam ti relevantne istorijske izvore i relevantne istoričare! To je i jedino je to važno. Ali tvoj post je bitan jer odražava logiku BB škole a ona glasi - Ako nemamo argumente, insistirajmo da se određen istorijski izvor proveri po ovim parametrima:
1. Ako je istoričar umro, odmah pitaj za živog.
2. Ako u tvojoj školi nema navedenog istorijskog izvora, odbaci ga.
3. Ako istoričar nije predavao na Faksu koji preferiraš, odbaci njegov rad.
5.Ako je navedeni istoričar pisao na latinskom, traži izvor na nemačkom.
6.Uvek preferiraj nemačke izvore bili mrtvi ili živi.:dash:

Kakve ima veze? A kako je išla diskusija, pobogu? A da tebe ja podsjetim?

Neki češki istoričari zaista tvrde da su postali od Srba.

Čuveni današnji češki istoričari?

Koji! Imena molim!

Ježi Neustupni, B.Shranil.

Češki arheolozi J.L. Pič, K.Buchtela; noviji E.Šimek, J.Schranil sahranili su perjanice BB škole R.Virchow, G. Kossina i C.Schuchard dokazavši da su preispoljeni lažovi i da izmišljaju istoriju. U pokopu su im se pridružili Poljaci J.Kostrezewski i L.Kozlovski. Važan rad u Češkoj je i J.Filipa i I. Borkovskog.

Podatak je uzet iz knjige Praistorija čovečanstva, J.Neustupni, V. Masleša, Sarajevo 1960. str.385 i dalje. Takođe, isto u J.Lisl, K početkum lužicke kultury v Československy, Sbornik, Praha 1955.

I onda nakon što te Tandoori Masala pozove da kažeš tačnu odrednicu zbornika koji si naveo polovično kako bismo utvrdili šta je tačno u pitanju, ti mu nikada ne odgovoriš. A nakon što ustanovimo da gotovo ništa od toga što si naveo nije tačno i da ti autori zapravo kontriraju tebi, nastavljamo sa pitanjima:

Opet jedna nepotvrđena teza...koji poljski istoričar to tvrdi?

Ponavljam; gdje pominju SRBI, nema dakle Srbi - GDJE???

Koji arheolog? Ime i prezime, molim?

2. Koji to brojni poljski, češki i ukrajinski i poneki njemački autori podržavaju tezu po kojoj bi Sarmati bili isto što i Srbi i lužička kultura, a Česi narod srpskog porijekla?

I onda ti meni postaviš gromadu nekih odrednica o djelima i autorima iz ranog modernog perioda...i ja te iznova i iznova opet i opet i opet podsjećam da pričamo o MODERNOJ ISTORIOGRAFIJI I DRUGIM NAUKAMA DANAS, a ti opet postavljaš iste reference 5 puta, nakon što te ja PET PUTA podsjetim o čemu pričamo.

Hajde, ovdje ću ponoviti još jednom, što jasnije mogu:

U kom smislu tvrdiš da su litvanska, ukrajinska, poljska i češka današnja istoriografija protiv 'BB škole' i koji to viđeniji ljudi iz istih tvrde da su Česi narod srpskog etničkog porijekla? Jesam li sada bio jasan?

Poslednja izmena:
Englesko rash (osip) nazvan je rash jer je crven. To je iz protosrbskog jezika ime za crvenu boju.

Idemo Nordijskom etimologijom:

riječ Hroth (hross) slavan, ruža a i crven u "starogermanskom"! Ruža je crveni cvijet, zar ne!

Kako su Visigoti u izgovarali svoje ime:

riječ rus/Ross je isto što i Goth ( izgovori G kao španjolski vizigoti, th=s samo po sebi).
Gothland = Rossland tj Rossija!

Isto tako i Ross = ruža i Rod/Rot=crven

Da nabrojimo:
Hroth = Goth = Ros = Rus = slavan = Slaven = crven = ruža

Rusi izgovaraju ime svoje zemlje kao RAsija..

Ne, Hrastovniče; Roslagen u Švedskoj po kojoj su Rusi dobili ime znači zemlja veslanja. Šveđane i dan-danas Ugro-finski narodi (Finci i Estonci) i Sami nazivaju Rucima.

Riječ etimološki vodi porijeklo od riječi RODEN, priobalnih teritorijalnih vikinških jedinica u skandinavskim zemljama, a roðer bukvalno znači 'veslanje' (etimološko porijeklo je više nego očigledno).

Hroth i Goth nisu u srodstvu, ako analiziraš, zapravo svugdje tu stoji u, a ne o - gutonski narod; to o čemu ti pišeš je došlo pod latinskim uticajem iskvarivanja imena.

'Raša' je sasvim druga riječ i još uvijek nisi dokazao da je to bila 'crvena boja' za Srbe ikada.

Na samom kraju, Raška dolazi od Rasa, a Ras od Arse, tako da je i ovo u potpunosti nebitno sve na kraju...(kao i to kako su sebe Etrurci nazivali, 'Rašna' ili kako li već).

Poslednja izmena:
Hm, ja sam čitao da je ova skandinavska (nordijska) teorija o porijeklu Rusa u Rusiji odbačena, a i meni tu nešto ne štima...

A šta ćemo sa Rusinima (Rusnijacima)?
Зар Русини нису Малоруси (за разлику од Беслоруса и Великих Руса, тј само Руса) - што је био и његдашњи назив за Украјинце?

Predavao mi je Hrastovnik. :mrgreen:

Green Grow The Rashes, O

Chorus
Green grow the rashes, O;
Green grow the rashes, O;
The sweetest hours that e'er I spend,
Are spent among the lasses, O.
1.
There's nought but care on ev'ry han',
In every hour that passes, O:
What signifies the life o' man,
An' 'twere na for the lasses, O.
2.
The war'ly race may riches chase,
An' riches still may fly them, O;
An' tho' at last they catch them fast,
Their hearts can ne'er enjoy them, O.
3.
But gie me a cannie hour at e'en,
My arms about my dearie, O,
An' war'ly cares an' war'ly men
May a' gae tapsalteerie, O!
4.
For you sae douce, ye sneer at this;
Ye're nought but senseless asses, O;
The wisest man the warl' e'er saw,
He dearly lov'd the lasses, O.
5.
Auld Nature swears, the lovely dears
Her noblest work she classes, O:
Her prentice han' she try'd on man,
An' then she made the lasses, O.

http://www.worldburnsclub.com/poems/translations/green_gro_the_rashes_o.htm

Ko ce prevesti naslov ove pjesme?

Green = zelen

grow = rasti

Rashes ?

Ovo je kelska paganska pjesma preuredjena za hriscane.

Paganska varijanta:

Green Grow the Rashes Oh!

I'll sing you one, oh
GREEN GROW THE RASHES OH!
AND WHAT IS YOUR ONE, OH?
One is one and all alone and ever more shall be so.

I'll sing you two, oh
AND WHAT IS YOUR TWO, OH?
Two, two, the two-faced God in gold and red and green-oh,
One is one and all alone, and ever more shall be so.

I'll sing you three, oh
AND WHAT IS YOUR THREE, OH?
Three, the Triple Goddess,
Two, two, the two-faced God in gold and red and green, oh,

I'll sing you thirteen, oh
AND WHAT IS YOUR THIRTEEN, OH?
Thirteen rounds of the silvery wheel,
Twelve for the heavenly augurs,
One and one for the Year-King's reign,
Ten for the Celtic Reading,
Nine for the nine-foot circle,
Eight for the eight great Sabbats,
Seven for the Gates between the Worlds,
Six for the Book of Changes
Five for the fiery points of light,
Four for the Guardian Towers.
Three, the Triple Goddess,
Two, two, the two-faced God in gold and red and green, oh,

greengrowrashes.jpg

Sta treba da raste? Zeleni (!?) plikovi ili (rashes) ili zelene (mlade) ruze (rashes)?

Rash (medicina: crveni osip)) nije rijec engleskog jezika rash (Don't do anything rash).

RASH = RUZA
( a ruza je crvena)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back