Ma dobro to su sprdnje, ne mislim na te fantazmagorije.
Onda si stekla pogrešni dojam oko toga šta se ovde tačno ismeva.
Ali kad se cita udzbenik stice se utisak da tu nema nikakve veze.
O udžbenicima sam ti već odgovorio. Oni su tu da dete stekne neke najuže osnove; kako bi bilo spremno prilikom prijemnog ispita ili ne bi kroz svet išlo kao potpuni duduk. Kao nekakav ukazatelj
šta istorija kaže potpuno su irelevantni. Zamisli simpozijum astrofizičara u kojem se raspravljaju teorije struna, opcije putovanja kroz vreme, brže od svetlosti i uslovi kolonizacije Marsa ili Meseca i onda ustane neko držeći svoj 20 godina stari udžbenik iz osnovne škole i postavi pitanje
e, ali pogle šta ovde piše...ta osoba ne bi bila shvaćena nikako drugačije sem kao nekav (ubačeni ili ne) provokator ili neki pijanac koji ne zna šta radi. Zbog određenog društvenog značaja istorije, priznajmo, jedino se na ovom potforumu tako nešto istoričarima pripisuje; maltene kao da neko u nečijoj mašti (
sic!) ukoliko dobije diplomu istoričara, ili čak ako se samo bavi istorijom kao pasionirani zaljubljenik, to treba da znači da deli nekakvu
kolektivnu odgovornost za to što je tamo neko nešto objavio u nekom udžbeniku i to ministarstvo pustilo.
No, kao što rekoh, već sam ti tu odgovorio:
Školski udžbenici su politički propisani priručnici i ne spadaju u naučnu literaturu tako da nisu po ovom pitanju relevantni bez obzira na to šta u njima piše
Preciznije, vezano za baš udžbenike iz istorije (pa i generalno naš prosvetni sistem) moje je mišljenje, puno puta ponavljano, takođe itekako dobro poznato:
Udžbenici iz istorije u Srbiji su svojim ogromnim delom jedno golo smeće sa kojim nastavnici moraju da se stavljaju u koštac, kako da objasne deci da se iz njih mogu naučiti neki tako podaci, ali istorija ne, tj. da tu uče za ocenu jer je tako propisano i uz put da pri tome ne zamrznu istoriju.
Ja svakome po (malo)maturiranju savetujem da, ukoliko nema neke posebne sentimentalne vrednosti (neka pusa, štosni komentar ili najveće provale lošeg i/ili zabavnog nastavnika na koricama zapisane) svoj udžbenik ritualno spali.
P. S. I dosta bre više o nastavnim sredstvima, stvarno; zato i postoje zasebne teme, neke od kojih sam i ja otvarao. Niko koga interesuje da o nečemu sazna malo više, neće otvoriti svoje udžbenike (ni iz biologije ni hemije nit' ičeg drugog) već će otići upisati fakultet, otići u biblioteku i potruditi se nešto da sazna. A ne da postavlja po ko zna koji put ista pitanja očekujući drugačije odgovore od upućivanja na adresu ministarstva prosvete (a u današnjem sistemu, možda i direktno predsednika Vučića). Na ovom potforumu se jedno 100 strana potrošilo oko toga šta u kom udžbeniku piše, a da se tek kasnije otkrivaju pravi motivi (zloupotrebe tih informacija da se iskoriste kao izgovori, kao poligon za
napad na samu istorijsku nauku kao takvu, iako je svima dobro poznato da školski udžbenici nisu nikakva naučna dela).