„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a zasto ne...sve podjele u Rimskom carstvu su isle linijom sjever-jug....Drina je bila granica istocnog i zapadnog dijela carstva....i samo spustis tu istu liniju preko Sredozemlja na Afriku(sjevernu) i eto dva dijela nekad jedinstvenog carstva....

Opet ne znam kakve to ima veze da govornim područjem latinskog i grčkog jezika.

j

opet ti...ako smo govorili o Balkanu, zadrzimo se tu...

Pa onda ne znam šta da ti kažem...nije bilo značajne helenizacije Tračana...što je i logično, jerbo se u tom smeru nije širilo Aleksandrovo carstvo. Grčki uticaj je bio u primorju, na ostrvima i što se tiče unutrašno, naravno ako ne računamo donekle Daorse, nije mnogo dalje od Pajonaca dosezao.

Pa onda ne znam šta da ti kažem...nije bilo značajne helenizacije Tračana...što je i logično, jerbo se u tom smeru nije širilo Aleksandrovo carstvo. Grčki uticaj je bio u primorju, na ostrvima i što se tiče unutrašno, naravno ako ne računamo donekle Daorse, nije mnogo dalje od Pajonaca dosezao.
ali ja sam reagovao na tvoju izjavu o ROMANIZACIJI, koja po toj tvojoj izjavi, i nije bila intenzivna na podrucju sjevernog Balkana, ma sta pod tim podrazumijevao...izjava cudnovata po vise osnova, kao sto se da primjetiti iz daljeg toka tvoje diskusije...

ali ja sam reagovao na tvoju izjavu o ROMANIZACIJI, koja po toj tvojoj izjavi, i nije bila intenzivna na podrucju sjevernog Balkana, ma sta pod tim podrazumijevao...izjava cudnovata po vise osnova, kao sto se da primjetiti iz daljeg toka tvoje diskusije...

Problem je što ja tebe ne razumem. Ne kapiram šta je tu tebi čudnovato...objasnio sam ti i na koje područje mislim i to precizno.

Ne kapiram kakvo tačno dodatno pojašnjenje ti tražiš?

Problem je što ja tebe ne razumem. Ne kapiram šta je tu tebi čudnovato...objasnio sam ti i na koje područje mislim i to precizno.

Ne kapiram kakvo tačno dodatno pojašnjenje ti tražiš?
cudnovato je to da tvrdis da je romanizacija slabijeg intenziteta u rejonu koji je van grckog uticaja...ako je Jiricekova linija postavljena u pravcu zapad-istok, onda sjeverno od te linije imamo vecinsko latinski uticaj u odnosu na grcki...ali po tebi, upravo to podrucje je niskog intenziteta romanizacije...meni je to cudno, cisto logicki gledano...

cudnovato je to da tvrdis da je romanizacija slabijeg intenziteta u rejonu koji je van grckog uticaja...ako je Jiricekova linija postavljena u pravcu zapad-istok, onda sjeverno od te linije imamo vecinsko latinski uticaj u odnosu na grcki...ali po tebi, upravo to podrucje je niskog intenziteta romanizacije...meni je to cudno, cisto logicki gledano...

Izvini, nemoj se ljutiti, ali ne kapiram uopšte šta ti je to čudno, konkretno.

Izvini, nemoj se ljutiti, ali ne kapiram uopšte šta ti je to čudno, konkretno.
dakle, na podrucju koje spada u latinsku sferu uticaja, imamo manji intenzitet romanizacije, iz cega proizilazi da u grckoj sferi uticaja imamo veci stepen romanizacije u odnosu na latinsku sferu...dobro, mozda ja nisam upucen u sve tajne logike....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back