Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.012
bio sam toliko jasan da mi je degutantno odgovarati na ovo...
Pa šta misliš kako je meni?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
bio sam toliko jasan da mi je degutantno odgovarati na ovo...
Pa šta misliš kako je meni?![]()
Slažem se. I ove sve tvoje objave na ovoj zadnjoj stranici isto treba pobrisati, a po svemu sudeći i ima dosta od tvog poslednjeg bana...
I kakve veze ima sa temom ovo i šta ti to tačno hoćeš od mene? Je li očekuješ neku repliku na ovo...šta (je li sad vidiš zašto bivaš upitan jesi li pijan opet)?
Ja sam citirao Tiborov naučni rad. Na to si ti odgovorio kao pozivanje na poznanstvo. Vrlo interesantna logika, moram dodati.
Međutim, ono što je vrlo interesantno ovde jesu neverovatne razmere tvoje dvoličnosti...kada je ona Jelena Manojlović ili kako se zvaše, predstavila se kod Vesne Pešić kao Tiborova prijateljica i onako pričala o njemu, ti ne samo što je nisi apsolutno nimalo popljuvao zbog tog, nego da stvar bude još gora čak si o njoj i (doduše, malo i seksistički) afirmativno pisao!![]()
Рекао сам ти све немам ја шта да хоћу или нећу од тебе. Покушаваш са провокацијама . То су аргументи историчара?! Боже ме саклони који јад и беда од оне перспективе и знања. Који је имао таленат неоспоран за историју а уместо свега постао трол и политички бот.
Prelistao Sam malčice Katičića. Apsolutno je genijalan, na prvi pogled.Kada završim s Kraem i dr. preći ću na njega; nemam vremena za sad.
Ono što možemo reći radi ove teme, konkretno, jeste da je nauka po svemu sudeći definitivno odbacila mogućnosti vrlo intenzivne romanizacije severnog Balkana, koja bi podrazumevala da je između potomaka psleobalkanskih starosedelaca i slovenskih doseljenika bilo prilično malo direktnijih kontakata.
Pa šta misliš kako je meni?![]()
Заборавио си мало с ким причаш са некима који су овде 10 година и више ја јако добро знам када си се позивао на пријатељство и да проверено знаш са ким је Тибор био пријатељ са ким не.
Ovu recenicu ni sudski vestak ne bi mogao da rastumaci. Ovako nesto moze da napise samo doktor naucne muljologije tvog kalibra. Ti si presao BB igricu i izdigao se na novi nivo.....jeste da je nauka po svemu sudeći definitivno odbacila mogućnosti vrlo intenzivne romanizacije severnog Balkana, koja bi podrazumevala da je između potomaka psleobalkanskih starosedelaca i slovenskih doseljenika bilo prilično malo direktnijih kontakata.
Da podsjetimo, Deretic je pobjedio.
Ono što možemo reći radi ove teme, konkretno, jeste da je nauka po svemu sudeći definitivno odbacila mogućnosti vrlo intenzivne romanizacije severnog Balkana, koja bi podrazumevala da je između potomaka psleobalkanskih starosedelaca i slovenskih doseljenika bilo prilično malo direktnijih kontakata.
Ovde postoji jedna velika rupa.
Sta se desilo sa paleobalkancima ako mi s njima nemamo nikakve veze?
Je li pocinjen genocid?
Gde su nestali?
Pa kakve imamo?Otkud ti to da nema nikakve veze?
Pa kakve imamo?
ona poruka ti je nejasna....tako sam razumela
Ех колико пута смо ми пролазили кроз ову причу и увек се Славен труди да то замути и да никад не да јасан одговор, јер јасан одговор обара званичне тврде.Pa kakve imamo?
ona poruka ti je nejasna....tako sam razumela
Ех колико пута смо ми пролазили кроз ову причу и увек се Славен труди да то замути и да никад не да јасан одговор, јер јасан одговор обара званичне тврде.
Дакле он неће рећи да староседеоци нису измешани са нама, јер зна да је то немогуће, али када призна везу увек ћето разводнити неким другим причамате о романизацији те о неким другим народима, бескрајним мешањима итд.
Znaci to je zakljucak ovih, skoro hiljadu stranica.Ne može biti jasnog odgovora, jer toga nema...bilo bi fantazmagorisanje bez osnove koje bi svako sa izuzetno relativnom lakoćom mogao oboriti, osporiti ili barem dovesti u pitanje.
Znaci to je zakljucak ovih, skoro hiljadu stranica.
Kako nema jasnog odgovora zasto onda kazes da je nauka to odbacila??
Ma koji crni latinski to nije poenta.Napisao sam to iz razloga što postoje vrlo jasni ukazatelji paleobalkanskih ostataka koji su preživeli skroz do vremena srednjeg veka (i tu ne mislim na Albance), kao i zbog nekih slučajeva kao što je Katičićeva tvrdnja vezano za Plovdiv. Tvrditi da su doslovno svi listom govorili latinskim jezikom kao maternjim, kao što su mnogi u nauci smatrali u prošlosti i pre nekoliko vekova (tako su pisali i Tuberon i Vrančić) očigledno ne stoji baš na čvrstim nogama.
Ma koji crni latinski to nije poenta.
Galija ti je odlican primjer. Godine 1972. je objavljen rad na medjunarodnom kongresu za latinsku epigrafiku u bratskom Minhenu, u kojem se pruza uvid, kako su Rimljani imali jako malo kolonija i municipija tamo, ali je opet romanizovana do daske. Probacu da ga nabavim, ako je referenca tacna.
Igor ce ti vjerovatno dati ostale reference, ali da Sloveni nisu ni mogli sresti fetive Ilire i Tracane pri dolasku na Balkan (moze se govoriti o njihovim potomcima drugacijeg identiteta), o tome ima rad Golab u makedonskom nekom casopisu iz 1958. godine. Ako se dobro sjecam, napisao je da Sloveni nisu imali neposredan dodir s Ilirima i Tracanima. Tesko je povjerovati da su iz Nisa i Sardike bjezali u Solun bas ti ljudi, iz starijih rimskih spisa. Ono sto imamo su glose iz antickih spisa, bas nedavno sam procitao noviji rad jednog Poljaka o sacuvanim dardanskim glosama za biljke (sto dodatno obogacuje odvec pozamasan korpus, mislio sam ih postaviti na temi o porijeklu Albanaca), znaci nema ni tu vajde, sto bi islo u prilog autohtonistima.
Znaci ne trazim hirurski precizno procenat.
Sta ti mislis?
Чисто да знаш овде смо причали исто на теми небројено пута и једном је славен ваљда тад није могао да смисли неки други изговор да не одговори, прво рекао пола пола али је одмах повукао свој одговор...Ma koji crni latinski to nije poenta.
Znaci ne trazim hirurski precizno procenat.
Sta ti mislis?
Nemam predstave. Primetio sam da genetička istraživanja kažu da bi što se tiče muške linije vrlo grubo govoreći to trebalo da bude pola-pola, ali nemam pojma koliko su ti podaci (ili možda preciznije rečeno njihova interpretacija) pouzdani da se možemo iole ozbljnije pozvati na to.
Одлично. Хвала на одговору.
Генетичка истраживања су поуздана али је њихова интерпретација страшно искривљена.
Дакле ти и ја смо се сложили да смо аутохтони овде, ти мислиш да смо 50% аутохтони, ја да смо скоро 100% али обојица мислимо исто.![]()
Чисто да знаш овде смо причали исто на теми небројено пута и једном је славен ваљда тад није могао да смисли неки други изговор да не одговори, прво рекао пола пола али је одмах повукао свој одговор...
Па јесте. Веома је тешко измислити било шта што може да опише факте. А факти праве један велики проблем званичном наративу, никако се ништа не уклапа, па се онда смишљају свакакве логичке комбинације да објасне необјашњиво... Све ће се урадити само се неће довести у питање почетна поставка за коју не постоји ниједан једини прави доказ а то је да су се Срби доселили негде са севера из Припјата или негде слично...Tačno, je ovo što si napisao ovde, uz malenu ispravku da bi umesto smisliti mnogo korektnije bilo izmisli. U tom smislu, nadajmo se da se to neće promeniti ni u budućnosti — nikada. Izmišljanja je na ovoj temi ionako već daleko previše (a odgovornost za to leži upravo i na tvojim plećima).