Da je to o čemu govorim, stanovište je i Srpske autohtonističke škole kojima je ova tema i posvećena; autori te škole upravo o tome i pišu. Ne shvatam šta te je to navelo na nekakve trolove iz Hrvatske......
Ширимо причу без потребе. У претходна два поста мој осврт бјеше везан изкључиво за помен Хрвата. У другом сам дао своје виђење да су тврдње које доводе у везу Хорите (или Хороте) са Хрватима прекомотне. Да не ширимо тему и убацујемо у причу "ни криве ни дужне" српске аутохтонисте.
Да, и сам Реља примјећује да је Алфред код географије и станишта народа користио не извор у његовом времену него неки старији рукопис, односно прије 407.године и миграције Бургунда када су напустили пребивалиште гдје их је Алфред смјестио. Овде је важно нагласити да је Реља своје књиге писао 1974. односно 1981.године, да их пише данас када је подоста тога дигитализовано и доступно на нету, самим тим се може лакше провјерити него мукотрпно бунарати по архивама, неке наводе би вјероватно другачије формуисао.
И ту се Алфред (заправо преводилац који је превео са латинског и превод који се често погрешно приписзје краљу Алфреду) ослања на седам књига из рукописа Павла Орозија (
овдје)
"Historiae Adversus Paganos" који је рођен могуће на простору данашњег Португала и који је битисао како написах на прелазу из IV у V вијек (око 375. до око 420.године), прва књига се управо бави географијом и стаништем народа, а превод на староенглески који се (погрепно) приписује Алфреду управо је и насловљен Алфредов Орозије, а ево тај дио на староенглеском мало проширен (а осврнућу се зашто сам проширио) на стр. 16
овдје;
А ево и како то изгледа у аутентичном рукопису;
Није да од овог ишта разумијемо шта пише, али ето да прикажемо и изворни текст.
Ту сам мало проширио тај дио текста због овог маркираног жутим а у тексту црвеним:
To þæm ilcan beorgan licgað Begwara landgemæro and Swaefa. Þonne be eastan Carendran londe, begeondan þæm westenne, is Pulgara land. and be eastan þæm is Creca land. and be eastan Maroara londe is Wisle lond. and be eastan þæm sint Datia, þa þe iu wæron Gotan. Be norþaneastan Maroara sindon Dalamentsan and be eastan Dalamentsan sindon Horigti. and be norþan Dalamentsan sindon Surpe; and be westan him Sysyle. Be norþan Horoti is Mægþa land; and be norþan Mægþa londe Sermende oþ þa beorgas Riffen.
односо на модерном енглеском;
To the same mountains extend the boundaries of the Bavarians and of the Suabians and then to the east of the country Carinthia beyond the desert is the country of the Bulgarians and to the east of them the country of the Greeks. To the east of the country Moravia is [the country of the Wisle or Vislaland] and to the east of them are the Dacians who were formerly Goths. To the north east of the Moravians are the Dalamensan, and to the east of the Dalamensan are the Horithi, and to the north [?] of the Dalamensan are the Surpe and to the west of them are the Sysele. To the north of the Horiti is Maegtha-land and north of Maegtha-land, are the [Sarmatians?] even to the Rhipaean mountains
гдје нам пише да је источно од Моравске земља Висла, а источно од ње
су Дачани који су раније били Готи.
Ово је мени лично баш занимљиво, а мислим и да није неважно за тему, јер могуће преко Дачана дођемо до неких одговора. Већ сам се на другим темама осврнуо да Јорданес у свом писању поистовјећује Гете и Готе, и док је код Јорданеса мотивисано могуће тенденциозношћу јер је и сам могуће био поријеклом Гет па да нађе везу са у његовом времену моћним готским краљевством, видимо да и Орозије који је битисао много прије Јорданеса такође поистовјећује Дачане (који су ако не исти, оно народ јако сродан Гетима) са Готима.
Лично ми је овај навод који поистовјећује Дачане и Готе занимљивији од Хорита (или Хорота) који се помињу у том рукопису под тим именом.