„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па ти новоромантичари нису ништа ни читали, у томе је поента :)

Они ништа не знају. Не знају старгрчки, не знају латински, не знају старословенски, знање о историји и археологији је фрагментовано, методологију лингвистике не познају, не користе адекватну литертауру, користе превазиђену и непоуздану, олако доносе закључке итд. Најбитније је да нико од њих није историчар/археолог (осим пар њих, али били су лоши стеденти) и они незналице ће да нам причају шта да радимо? Мени није јасно како не схватате да се све врти око бизниса? Да они зарађују на вама који слепо верујте у све то.

Ми смо се одрекли наших најбољих истраживача, а верујемо неписменима.

Све сам рекао. И основцу би било јасно. Да имаш неки аргумент против ти би га рекао, чим идеш на бесмислена питања, правиш се невешт или покриваш причу нечим другим значи да си сатеран у ћошак. Из овога је по ко зна који пут јасно да је теби овде само стало да се важећа догма очува, а не да се било шта разјасни и ли да се дође до нових сазнања.

Argument protiv...čega?

Opet dolazimo do suštine, a to je da ti praviš čoveka od slame; postavio sam ti prilično jednostavno pitanje.

Пре свега ова шема је у потпуној колизији са твојим тврдњама.
А друго жалосно је како је искривљена слика на овој шеми.
Али ипак да покушам да ти објасним, ако сматраш тачним ово што је овде приказано онда си и ти аутохтониста. ББ школа потпуно пада у воду са овом шемом, без обзира колико нетачна била.

Krajnje je nenormalno da kucaš o nekakvom teranju u ćošak dok nešto ovako najjasnije eskiviraš. Ne zanima me nikakvo filozofiranje; nema potrebe za širenjem priče. Postavio sam ti pitanje jasno kao dan; šta je to u koliziji i sa kojim tvrdnjama.

Dakle ti izneseš neke stavove, ja pitam da ih ti obrazložiš i ti to tretiraš kao dogmu? :lol:

Веома ми је жао и због тога што имаш великих квалитета а употребљаваш их на овакав начин, и зато што си отерао својим понашањем на форуму неборојене људе.

Nije moj problem što ima ljudi koji vole da žive u nekoj svojoj stvarnosti u glavi, pa suočavanje sa realnosti doživljavaju na ličnoj osnovi. Ova tema nije o meni, tako da je malčice bezveze da skrećeš u tom smeru nakon što sam ti ja postavio jedno prilično jednostavno pitanje, ali samo ću reći da sam prilično ponosan što sam oterao te pojedince, jer oni u suštini gotovo ništa kvalitetno nisu donosili forumu; uglavnom su radili na plasiranju činjeničnih neistina.

Они ништа не знају. Не знају старгрчки, не знају латински, не знају старословенски, знање о историји и археологији је фрагментовано, методологију лингвистике не познају, не користе адекватну литертауру, користе превазиђену и непоуздану, олако доносе закључке итд. Најбитније је да нико од њих није историчар/археолог (осим пар њих, али били су лоши стеденти) и они незналице ће да нам причају шта да радимо? Мени није јасно како не схватате да се све врти око бизниса? Да они зарађују на вама који слепо верујте у све то.

Ona tobož' studentkinja Đorđa Jankovića za Srbija Global izjavila da se Pitija zove tako zato što neko dolazi da je nešto pita i tom se prilikom mesi neka pita.

Ne zezam. :lol:

Ona tobož' studentkinja Đorđa Jankovića za Srbija Global izjavila da se Pitija zove tako zato što neko dolazi da je nešto pita i tom se prilikom mesi neka pita.

Јело звано 'пита' у потпуности одговара руском изразу за храњење, напајање, 'питание'.
Поставља се 'питание' откуд ово значење у српском језику?
Једини Словени код којих ова реч има упитни карактер су Пољаци.
Можда се 'питање', 'питати', зове баш по Питији?
Срби су иначе склони прихватању нових израза дајући им чак и нова значења.
Пре би етимологија 'питања' ишла у овом правцу. Ово што си навео је наопака
етимологија. Али ту има један мали проблем, где су Срби и кад срели Питију?

Slavenov komentar iz 2013 citiram:
" Ovdje prenosim početak diskusije o etničkom porijeklu Albanaca između mene i Ahil71; pošto nema neke novije adekvatne teme, odlučio sam otvoriti sasvim novu:"

Znaci prelazi sa jednog dijalekta na drugi, i ovde ga neki smatraju da se bori za istinu i sl., kako moze da se veruje nekom ko se lazno predstavlja i menja dijalekt srpskog za par godina.

Poslednja izmena:
Argument protiv...čega?

Opet dolazimo do suštine, a to je da ti praviš čoveka od slame; postavio sam ti prilično jednostavno pitanje.

Krajnje je nenormalno da kucaš o nekakvom teranju u ćošak dok nešto ovako najjasnije eskiviraš. Ne zanima me nikakvo filozofiranje; nema potrebe za širenjem priče. Postavio sam ti pitanje jasno kao dan; šta je to u koliziji i sa kojim tvrdnjama.

Dakle ti izneseš neke stavove, ja pitam da ih ti obrazložiš i ti to tretiraš kao dogmu? :lol:

Nije moj problem što ima ljudi koji vole da žive u nekoj svojoj stvarnosti u glavi, pa suočavanje sa realnosti doživljavaju na ličnoj osnovi. Ova tema nije o meni, tako da je malčice bezveze da skrećeš u tom smeru nakon što sam ti ja postavio jedno prilično jednostavno pitanje, ali samo ću reći da sam prilično ponosan što sam oterao te pojedince, jer oni u suštini gotovo ništa kvalitetno nisu donosili forumu; uglavnom su radili na plasiranju činjeničnih neistina.
Наравно све си обрнуо... На твоју жалост нема ефекта осим код испраних мозгова као што је твој нови истомишљеник и слични...

А бити поносан што се понашаш на веома лош начин (бирам речи) и веома квалитетне људе тераш са форума није чудно у овом време али је жалосно. Претпостављам да су и данашњи политичари исто тако као и ти поносни што су стручне људе отерали из политике.

Наранво све си обрнуо... На твоју жалост нема ефекта осим код испраних мозгова као што је твој нови истомишљеник и слични...

Aranko: Ovo je kontradiktorno tvojim tvrdnjama
Slaven777: Šta?
Aranko: Tvoj istomišljenici imaju isprane mozgove

Ovako izgleda ova konverzacija.

U je, "сирвивале" ili "сирвивали"! Doduše ne možemo da odredimo da li je u nominativu jednine na suglasnik ili na "-a", i ako je na "-a" je li muškog roda kao "sudija", ali u akuzativu množine izvesno je "сирвивале"!! I svakako je iz francuskog jer "-u-" postaje "-и-"

Miko fo, miko fo. Samo nobles!

Aranko: Ovo je kontradiktorno tvojim tvrdnjama
Slaven777: Šta?
Aranko: Tvoj istomišljenici imaju isprane mozgove

Ovako izgleda ova konverzacija.
За оне које мрзи да читају да бар знају шта је у питању.
Ти постављаш слику која је у супротности са учењем ББ школе и твојим ставовима које заступаш на овом форуму. Потпуној супротности. Ја указијем на то и указујем зашто је у супротности.
Као одговор на то уместо да даш било какав аргумент почињеш са бесмисленим порукама и питањима на које сам потпуно јасно одговорио у порукама на које се позиваш. Ти питаш за разјашњење и ја дам јасно разјашњење и три тачке а као одговр на то ти питаш шта је у колизији и тако у круг са питањима која служе да покрију недостатак одговора. И вероватно да испровоцирају одговор који заслужујеш који би хтео да пријавиш модерацији и сл.

Ево још једном те три тезе које си прескочио. Нећеш тако лако затрпати и ову, за тебе незгодну тему, једну од милион.

Ма знаш ти то сам, него се опет правиш невешт. Ако се фамозно досељавање словена десило, постоје само три могућности
1. Староседеоца је било у занемарљивом броју или су они потамањени тако да нема остатака културе језика итд – ово је наравно немогуће
2. Староседеоци и досељеници су исти или сличан народ
3. Староседеоци и досељеници су различити народи који су се измешали и заједнички допринели данашњој култури – ово је опет немогуће јер нема остатака староседелачке културе која би била довољно различита од културе оних словена који се нису досељавали на ова подручја. Нема значајних разлика ни у језику ни у обичајима, веровањима, итд...

Остаје ти само друга могућност. Али чак и када би опција 3 била могућа а ти вероватно покушаваш њу да прогураш, то опет значи да пљујеш на самог себве када пљујеш аутохтонисте. Само и једино опција 1 која је потпуно немогућа негира аутохтонизам али она се форсира у образовању.

Poslednja izmena:

Мислиш одрекли смо се Ђорђа Јанковића а верујемо неписменима који напишу овакве књиге? Па нисмо...

1596810485264.png

Ево ти одговора драги мој Slaven777 :)

Ми извлачимо речи из старогрчког а старогрчки не знамо. То је апсолутни феномен код нас. Ми верујемо у митоманију. Нико од нас неће рећи, у бре, па чекај, како је реч "Питија" извучена према пседуоисторичарима од речи "пити", питати", питание или као што каже Шојић "пихтија" (који је уједно једини употребио именицу а не глагол :) Која методологија? Који научни приступ, метод? Зашто нико пре њих није дошао до таквих закључака? Како је могуће да неписмени псеудоисторичари дођу до таквог предлога? Њима се све своди на "синонимима" речи. Ако тако гледамо у свету можемо наћи на стотине речи које су сличне приликом изговарања/писања са нашим језиком и обрнуто. Нпр. Шипатри су имали теорију да из речи нашег великог жупана Немање извуку неку албанску староилирску реч нешто типа "носу-ним" па су онда Немањићи њихови а не наши.

Везану за ту Јанковићеву студенткињу са Србија глобала. Како то да се нико код нас не запита, па ко је она? Где ради? Који научни раодви стоје иза ње и које институције, часописи? Какав је она допринос дала у науци и како се вреднује у Европи? Ако је већ археолог, који терени стоје иза ње и колико година искуства? Како је могуће да нико код нас и у свету не прихвати њене тероије? Како то да ми не поставимо такво питање?
НЕ, нама је мозак испран митоманијом, "јер су сви против нас". Наши професори од 19. века па на овамо немају појма. Страни истраживачи исто не знају ништа. Писани извори лажу (а пседуисторичари их користе само када њима одговара). И одна дођу Јанковићи, Србија глобал и остали да нам кажу да је Питија извучена од прасрбске речи "пити - питати- питае -шити - пихитја", и ми верујемо у то?

Ко је први и кад пронашао Кличевачки идол?

Поставио сам питање и даље чекам одговор.

Дакле феномен је у нас да ми причамо нешто о чему не знамо ништа. Нама је лепо да видмо да статуа има сличности са нашом ношњом, а што не разумемо археолошки контекст и методологију то ником ништа.

Arheoloski je dokazana srodnost figurina iz stare evrope Vinca, Tripoljska sa Mesopotamijom, dokazana je srodnost Vincanskog (Starosrpskog) pisma sa Sumerskim, kontinuitet je prilicno dokazan.
Migracije su isle iz evrope u Mesopotamiju.

Kurdski akademik koji tvrdi da su Srbi i Kurdi isti narod i za to daje mnoge dokaze.
Ono sto Kurdski akademik ne zna ili ne zeli da kaze je da su Kurdi sastavljeni od vise etnicnosti (genetski su sarenoliki i govore vise jezika), jedna od etnicnosti je poreklom starosrpska iz Vince.
U Egiptu rec djed.
Kurdski akademik o istim recima: ziv/zivot, mrtav, goran/gorani, lelek, zizek, cekic, zatim Razan, Surcin, Pirot, Beska, Grdan, Paracin, Krivaja, Zemun, Nis...

Мислиш одрекли смо се Ђорђа Јанковића а верујемо неписменима који напишу овакве књиге? Па нисмо...

Pogledajte prilog 744659

Нажалост, типичан пример неразумевања суштине. Дакле ми верујемо у Јанковићев фрагмент керамике који ће рећи да су Срби Илири, да су староседеоци, да су ту од Лепенског вира, а нико неће рећи на који начин је он дошао до тог закључка? Како ти фрагменти нпр. нису типични за неки други народ? А шта је са другим налазима? Где су натписи? Како то да ни један антички натпис на овој земаљској кугли не садржи читко име -Срби-.

Ево нпр. Slaven777 носи најк патике, навија за Лејкерсе, вози кадилак из 67., пије кока-колу и једе пицу сваки дан - да ли то значи да је он Американац? Нама се свиђа да чујемо како је дошао неки Јанковић који ће сада нама да открије истину коју наши професори слепо не виде ће 200 година. Ако је неко читао ову феноменалну Радићеву књигу и притом је не разуме и тако и даље верује Јанквићевим теријама и Србија глобалу, тај не треба да се занима за историју.

Али јаде, реци ми драги Aranko да ли си прочитао Радићеву књигу? Шта ти највише смета и у шта не верујеш? Да разјаснимо већ једном. Шта је то Радић написао неистинито? Баш ме занима шта ћеш рећи. Ја гарантујем да многи који подржавају пседуисторичаре нису ни прочитали ову монографију.

Idimum Evo ja da ti odgovorim, kradivoj kradic je alav na pare i doktorirao je prepisivanjem prepisa prepisa bizontologiju laznu istoriju.
Da li je konstanti p. bio istoricar i da li je pouzdan izvor.
Posto moze ovde zlonamerno da se pljuje po Djordje Jankovicu, Radovan Damjanovicu i pravim strucnjacima, da li moze da se bar 10% veruje konstantin p.
Kod stotine starih istoricara postoji misljenje i dokaz autohtonosti Srba, ali sve je to skrajnuto.
U svetu nije bitna prava istinita istorija, vec pozeljna politicka falsifikovana istorija. To tvoji komentari (idimum) dobro potvrdjuju.

Ако је неко читао ову феноменалну Радићеву књигу и притом је не разуме и тако и даље верује Јанквићевим теријама и Србија глобалу, тај не треба да се занима за историју.
Upravo to, postavih prije par dana tu knjigu na forumu ali niko neće ni da virne već pljuju Radića da je to ne čuveno, kao ilustraciju njihove ludosti mogu poslužiti komentari emisije u kojoj je pomenuti profesor gostovao. Jezivo...

Јело звано 'пита' у потпуности одговара руском изразу за храњење, напајање, 'питание'.
Поставља се 'питание' откуд ово значење у српском језику?
Једини Словени код којих ова реч има упитни карактер су Пољаци.
Можда се 'питање', 'питати', зове баш по Питији?
Срби су иначе склони прихватању нових израза дајући им чак и нова значења.
Пре би етимологија 'питања' ишла у овом правцу. Ово што си навео је наопака
етимологија. Али ту има један мали проблем, где су Срби и кад срели Питију?
Помешао си два корена различите етимологије, упореди нпр. стсл. питѣти 'хранити, гајити' и пытати 'поставити питање', или рус. питать 'хранити, снабдевати, гајити' и пытать 'мучити, испитивати, проверавати'.

Што се Питије тиче, упореди изворно Πυθία са старијим именом Делфа Πυθώ, те и с митовима о питону Πύθων.

Poslednja izmena:
Нажалост, типичан пример неразумевања суштине. Дакле ми верујемо у Јанковићев фрагмент керамике који ће рећи да су Срби Илири, да су староседеоци, да су ту од Лепенског вира, а нико неће рећи на који начин је он дошао до тог закључка? Како ти фрагменти нпр. нису типични за неки други народ? А шта је са другим налазима? Где су натписи? Како то да ни један антички натпис на овој земаљској кугли не садржи читко име -Срби-.

Ево нпр. Slaven777 носи најк патике, навија за Лејкерсе, вози кадилак из 67., пије кока-колу и једе пицу сваки дан - да ли то значи да је он Американац? Нама се свиђа да чујемо како је дошао неки Јанковић који ће сада нама да открије истину коју наши професори слепо не виде ће 200 година. Ако је неко читао ову феноменалну Радићеву књигу и притом је не разуме и тако и даље верује Јанквићевим теријама и Србија глобалу, тај не треба да се занима за историју.

Али јаде, реци ми драги Aranko да ли си прочитао Радићеву књигу? Шта ти највише смета и у шта не верујеш? Да разјаснимо већ једном. Шта је то Радић написао неистинито? Баш ме занима шта ћеш рећи. Ја гарантујем да многи који подржавају пседуисторичаре нису ни прочитали ову монографију.
Наравно да сам прочитао Радићеву књигу и ту и многе друге. Никад не коментаришем нешто што нисам сам проверио. Књига му катастрофа, ниједан доказ није изнео, лажно цитира када му то одговара, у суштини пише са позиције неког коме се због нечега мора веровати на реч, као да је политички комесар.
На пример кад хоће да негира неку тезу новоромантичара како их он зове, он не износи аргументе науке, него се просто чуди како је неко тако нешто могао да устврди кад је ето Острогорски написао другачије, шта ту има више да се истражује само се препише...
Он се спустио на најгори естрадни ниво али нема храбрости да се суочи са супротним мишљењима и његов неизлазак на дуел Шарићу му је завршио каријеру разбијача митова па су покренути други играчи...
Србија Глобал је свемирски ниво наспрам Радићевих јавних наступа. И по количини аргумената и по дубини истраживања. Рецимо да би Радић могао да позавиди Славену на прочитаним књигама, барем ако је судећи по ономе што може да користи у разговору.

Помешао си два корена различите етимологије, упореди нпр. стсл. питѣти 'хранити, гајити' и пытати 'поставити питање', или рус. питать 'хранити, снабдевати, гајити' и пытать 'мучити, испитивати, проверавати'.

Што се Питије тиче, упореди изворно Πυθία са старијим именом Делфа Πυθώ, те и с митовима о питону Πύθων.
Имаш ли неки пример из књижевности да Руси користе ово подебљано, како год се изговарало?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back