"Neverovatna srodnost srpskog i sanskrta nije dovoljno proucena, ostavlja se novim generacijama da prouce dalje, detaljnije ovaj fenomen." sanskrtolog iz Indije 2017, Novi Sad; Matica Srpska; Bliskost sanskrita i srpskog - lingvistički uvid 28092017
"Kad smo imali prve dijaloge o tome, on je odjedanput usao u temu, odjedanput shvatio o cemu je rec... videcemo terminologiju stvari za koju jos uvek nemamo teoriju, mi obicno imamo teoriju pa onda potvrdjujemo, a ovde imamo cinjenice, imamo nesto sto mozemo da shvatimo i da vidimo, ali nam nedostaje teorija" Aleksandar Petrovic; Novi Sad 2017.

"Једном сам ја сакупљала по мрежи наслове које треба набавити у вези са српско- санскритским паралелама, наравно, непотпун је:
1.Branislava Božinović :„Rečnik srodnih srpsko-sanskritskih reči”, 3 knjige,Pešić i sinovi, Beograd,2000-2005
2.Горан Арсић, Platon Atanacković, Radivoj Pešić : „Учити санскрит”, Пешић и синови, Београд, 2004.
3. „Sanskritska čitanka” prof.dr Radmila Stojanovića(izdanje izdavačke kuće Miroslav, 2000. godina)
4. prevod Majrhoferove „Sanskritske gramatike” (izdanje izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića, 2002. godine)
5. Проф др Радмило Стојановић, Санскрит . 1 : Периферна морфологија, Институт за стране језике, Београд, 1977, 108 страна (доступно у библиотеци Филолошког факултета, Београд)
6. Проф.др Радмило Стојановић, Увод у санскрит, Прометеј, Нови Сад, 1997, 46 страна (доступно у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, Београд)
7. Драгослава Рисимовић (ученик др Радмила Стојановића), Речник санскрит-српски, ауторско издање, Београд, 2002, 131 страна (доступно у Народној библиотеци Србије)
8. ......као и рад „Заборављени санскритски и српски глас ш” Виде Томић."
Интересантно је напр. да је владика СПЦ Павле- Платон Атанацковић (1788-1867), пре више од 170 година објавио рад "Сродство славено-сербског језика са санскритским". Сматрајући да је "задатак филологов бавити се око чишћења језика" и да би требало "да се сви сведоци (речи) сродства.. попишу" Платон Атанацковић је написао чланак 1843.године који је објављен у Летопису Матице српске..
Ако нађем у компу  те скениране странице , поставићу касније."
post od Srebrene, literatura.