„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja čitam između redova i kritikujem sve što mogu.

Dela, Mrkalje; dela, a ne reči. Ako želiš zaista da počneš sa kritičkim pristupom, onda sa time dosledno i kreni. Pisanje pamfleta ideološke obojenosti u svojstvu prozivke ljudi (neimenovanih ili ne) i napada njihovog rada, pa potom stavljanje svega toga u oblandu političke ostrašćenosti, nije kritika. Znaš ta je kritika? To ti je kada sabereš sve reference autora u nekom članku, pa redom kreneš proveravati šta je citirao, da li je dobro citirao (da li je nešto umetnuto ili ne, previše slobodašna interpretacija, falsifikat). Potom, ako postoje alternativne mogućnosti, da navedeš njih i uđeš u polemiku oko pojedinih elemenata. Pa onda, za stvari za koje nema reference, potražiš u literaturi i predstaviš zašto autor negde nije (ili jeste) bio u pravu. I onda na kraju, izneseš mišljenje o zaključcima, kao i sa čim se posebno ne slažeš, sa čim donekle, zašto, itd...to je kritika. Ti do sada to uopšte nisi uradio, već si dao samo jedno obrazloženje: oni to rade zbog indogermanistike; tačka. To nije odgovor, već obrazloženje unapred stvorene premise. Kada neko pokuša pristupiti pitanju ozbiljno, prateći neke postulate naučne metodologije, on mora doći do toga da se prilikom kritike nečega ispitivanje spoljašnjih motiva ostavlja za kraj. Znači, nakon što se apsolutno sve mogućnosti i sve tačke ispitaju i isključe, onda se prelazi na pitanje (političkih i drugih motiva, naravno).

Šta je ko mislio i razmišljao, pa onda provera da li pije vodu to što je rekao, je i suština istorije tj. nalazi se bukvalno u njenoj srži. Tako da ne samo da je relevantno, već to i jeste upravo istoriografija.
Moraćemo onda uvesti novu nauku u čijoj definiciji ovo neće biti.

O tome ja upravo i pričam. Tvoja radna hipoteza nije pokušaj uvođenja nekakve nove metodologije, već ideologije.

Govorim o simbiozi. Neki dan smo o tome pisali. Sloveni su retko kad i retko gde živeli etnički čistoj sredini.

Da, to zaista jeste fascinantno kod Slovena. S jedne strane, razvijeno rečno brodarstvo je Slovene gurnulo u poziciju maltene prevoznika istočne Evrope (izvori kažu, dukaz za preko reke). Takođe, izgleda da su Sloveni bili i dobri poljoprivrednici, što ih je činilo vrlo privlačnim metama za strane zavojevače. Saznanja koja imamo do sada, a koje je arheologija potvrdila, ukazala je da najstarija slovenska naselja nisu bila ni utvrđena, što ukazuje da nisu bila neka smutna i opasna vremena, odnosno kao da su Stari Sloveni vrlo lako i brzo primali nove gospodare (možda su se baš tako i oni Srbi pojavili mežu Slovenima, onomastički preci današnjeg srpskog naroda?), i onda ih preveslavali da, što brže, produže dalje. :) Ovaj pristup slovenskih plemena, gurajući druge u najčešće neminovni krah ka smeru Rimljana, nakon čega sami Sloveni ubiru sve plodove, verovatno je doprineo slovenskoj etničkoj ekspanziji kroz vekove, između I i VI stoleća. Uloga transport-servisa brojnih skitačkih naroda, konjanika-nomada srednje Azje i istočne Evrope, možda i slikovito opisuje zbog čega je došlo do takvog razlova brodarstva kod drevnih Slovena. Razvijen je bio rečni ribolov, reke su pružale vrlo značajna strateška mesta za odbranu gde bi se neprijatelj mogao zaustaviti i potopiti, ali su bila ključna i za brzojav; upozorenje susedima o pojavi nove vojske konjanika i pozivu saveznicima da se, možda, okupe ljudi, kao i radi rečne trgovine (npr. medom, koji je, posebno u severnim plemenima, bio osnovni luksuz Slovena). Brza brodogradnja i besplano prebacivanje na hiljade boraca sa konjima na drugu stranu obale značila je i opstanak, odnosno rešavanje problema...

Upravo tako. Zato što su to naštimavanja rezltata u pravcu zadatog okvira.

Da li se može naći ijedan čovek koji može potpisati tvrdnju da su praktično svi proizvodi nauke rezultat zadatih okvira, sa racionalnom dozom sigurnosti? Ili, još bitnije, ako to jeste i ukoliko je svet vazda tako funkcionisao, zbog čega misliš da će to biti moguće promeniti tako što neko na nekom srpskom forumu predloži, ili na nekom opskurnom blogu? Da ne deluje to možda malo...donkihotovski?

A nisi se nikada zapitao šta je to polis u suštini i zašto je baš grad-država, a ne više od toga?

O čemu pričamo ovde? O Staroj Grčkoj?

Ja sam to propustio kroz mozak, ali ti nisi propustio kroz mozak da ja nemam ništa protiv toga da su Sloveni dobri moreplovci i navigatori jer žive na Peloponezu i Kritu u antičko doba. Imam protiv za nekog ko nije mora video hiljadama godina, a to su tvoji Sloveni ne moji.

Pa cela poenta mog kačenja članka i opisivanjima, poredeći sa drugim slučajevima (da li smatraš da su i Vandali zapravo došli iz Afrike, tj. iz Tunizije?) bila je da se ukaže koliko je prilično brzo i lako nekom narodu da se iskrca na pučine. Nisu za to potrebne čitave generacije, kao da govorimo o intelektualno zaostalom narodu koji se ne može osposobiti; sve zavisi od trenutnih potreba; tako su i Egipćani, kada su se učvrstili u Nilovoj delti i izbili na Crveno more, razvili vrlo jaku mornaricu iako nisu imali ni od čega da prave brodove. Arabljani, stočari koji jašu kamile po pustinjama, tukli su Romeje, osvojili Krit i iskrcavali se na Siciliju, oko Carigrada...nisam ti postavio Havlikovinu raspravu da ti ukažem da je ijedan Sloven bio dobar moreplovac i navigator u antičkom Sredozemlju (za šta ne postoji doslovno niti jedan jedini dokaz), već da ti obrazložim zbog čega je bilo više nego lako prilagoditi rečno brodovlje morskim potrebama...Ukoliko nemaš ništa protiv svih ostalih naroda na zemaljskoj kugli, uključujući onih koji su značajno manje potencijala imali od Slovena, u mnogo gorim okolnostima (pustinjske zabiti), zbog čega bi ti to bilo toliko neobično po po pitanju Slovena? I ko uopšte spominje hiljade godina? Ja imam osećaj da ti na ove stvari gledaš izrazito anahrono, doživljavajući antičke narode kao moderne nacije...

Na ovo nisi odgovorio nego si stavio u spojler i preskočio. A pisano je ad hoc baš za tebe i nije ni od kud kopirano.

Citirani delić nisam preskočio, nego nemam šta dodati.

Kao što je rečeno:

U redu, ali ukoliko me nisi razumeo, suština pitanja je bila daj mi šta si pročitao da u narednih 5-10 godina te stignem po toj materiji.

P. S. Da postavim i jedno pitanje. Evo jedne karte (ne garantujem autentičnost, pokupio sam sa interneta; i sto sam svestan da postoe klimatske i druge razlike zbog kojih se ne može baš u potpunosti preslikati na razdoblje pozne antike i ranog srednjeg veka):

PYIQW5W.jpg

Pretpostavimo, argumentacije radi, da nije bilo previše različito u ta vremena. Zašto bi se neko preganjao po po krajevima Poljske i Belorusije; po zemljama koje su izrazito manje plodne i gde se mogu dosta malobrojnije zajednice prehraniti? Ovo pitam u kontekstu teze mnogih da je do etničke ekspanzije Slovena iz Ilirika bilo došlo u vreme rimske najezde (ili, nešto ranije, tj. u vreme provale Kelta, kao što je Šafarik bio pretpostavio). I pre nego što nekako Ukrajina uđe u kontekst rasprave, podsetio bih da je to jedna od značajnijih razlika u odnosu na današnje stanje; to su ogromnim delom bile stepe. Iako govorimo o potencijalno vrlo plodnom zemljištu (crnici, bogatom humusom) nema tu poljoprivrede ako hiljade konja i stoke redovno ždere...

Kada dolazi do prenaseljenosti ili zbog određenih nepogoda gladnih perioda, onda se ili ide krađu, da se otme hrana od drugoga, ili (što je retkost) dolazi do nekih inovacija koje bi mogle povećati prinose i tako dugoročno rešiti problem (možda su baš zato Sloveni bili dobri poljoprivrednici; jer im zemlja nije baš bila toliko idealna, ali opet ne toliko nedovoljna kao u podnožjima nordijskih planinčuga gde bi takve tehničke izmene urodile s dosta malo ploda). Nešto trajnije, ali i očajnije rešenje, koje se javlja posebno u slučaju većeg problema prenaseljenosti, jeste podela plemena. Tada se jedan deo plemena (silom ili milom) bukvalno izagna (tako kod Porfirogenita imamo očuvan trag te najdrevnije tradicije, o dva brata koji se dele i jedan deo Srba ostaje u domovini, a drugi se seli u potrazi za novim zemljama). I gde idu novi? Na jug, jug, i uvek na jug. To je opšti put kojim su svi u tzv. Velikoj seobi naroda (ali i pre i posle) išli. Svi pokušavaju da prodru na područje koje je Rimsko carstvo stavilo pod svojom kontrolom (uz robovlasnički odnosno kolonatski sistem, carstvo, koje je skoro sve najbolje delove evropske zemlje zauzelo, za gladne je rodove iza limesa izgledalo kao raj na zemlji).

I pre nego što mi neko pokuša objasniti zato što bi se pra-Sloveni širili u smeru ka sve gorim i gorim krajevima, suprotno opštem istorijskom trendu tadašnje ljudske civilizacije, voleo bih primenu komparativnog pristupa, odnosno da mi neko objasni zašto se to navodno desilo samo sa precima Slovena, a nije sa drugim narodima koje su Rimljani pokorili. I to dok se ima na umu da su Iliri u prvom stoleću podigli jedan značajan ustanak, odnosno da vidimo da su jedna vrlo jaka formacija, te da nema govora o listom, redom paljenju i klanju naselje po naselje, koje bi prouzrokovalo iole ikakve značajnije emigraciej Ilira ne samo preko Dunava, nego i u severne krajeve gde bi otišli jedino ako su bili progonjeni kao Jevreji.

Seoba_naroda.png

Ide se ka bogatijem, ka blagu; ka hlebu i (to pride) možda zlatu.

Poslednja izmena:
Не верујем да су градине (баште , повртњаци, цвећњаци, воћњаци) могле да понесу то име због градње на начин утврда и града/грађевине....потпуно је бесмислено... шта је градина него парче земље које је омеђено , зато мислим да настанак речи градине треба тражити у тим међама, односно ОГРАДИ. Ограда је само конструкција од нечега.. никад се не гради као град .Чак и кад је најпримитивнија, та ограда одређује докле је уређено и неговано земљиште, заштићено од зечева, коза и сличних штетника, одн. градина, дакле треба је схватити као (о)градину.

У речнику румунског језика ГАРД је ограда,у влашком исто...Cf. alb. gardh, sl. gradŭ.
https://dexonline.ro/definitie/gard
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/celarec.php?id=2629

док је градина (баште , повртњаци, цвећњаци, воћњаци) исто градина.
https://dexonline.ro/intrare/Grăd/199456

на влашком грађина (građină îngrađită — ograđena bašta), а негде и garđină
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/celarec.php?id=10

Poslednja izmena:
Не верујем да су градине (баште , повртњаци, цвећњаци, воћњаци) могле да понесу то име због градње на начин утврда и града/грађевине....потпуно је бесмислено... шта је градина него парче земље које је омеђено , зато мислим да настанак речи градине треба тражити у тим међама, односно ОГРАДИ.
Овде си у праву. Управо је значење ограде и ограђенога простора оно које се дâ реконструисати помоћу поредбене методе.
U redu, ali ukoliko me nisi razumeo, suština pitanja je bila daj mi šta si pročitao da u narednih 5-10 godina te stignem po toj materiji.
Будући да се дословно све његове језикословне тврдње заснивају на обртању онога што сам ја писао, мислим да се може закључити да је читао само моје објаве. Примети да располаже само подацима које сам ја износио, а ниједан од њих није спомињао пре мене. Увек је иста прича - јавим се како бих му указао на грешке у конструкцијама и изнесем податке који га оповргују, он онда прави нове конструкције које ће оповргнути те новоусвојене податке. Но, сâм је то доказао поставивши слику мога екрана с пдф-овима. =]

Poslednja izmena:
eh da a zašto je onda rim osvajao nove teritorije?
teza da su došli iz plodne ukrajine/poljske bežavši od miliona konja na hercegovački krš obesmišljava migraciju zbog hrane. dok bi smislenije bilo da su prodirali pljačke radi ili prenaseljenosti pa i gladi proistekle iz nekih drugih razloga...

sve u svemu možemo tezirati do besvesti. konačan sud daće, po svemu sudeći, genetika. ali već danas znamo da je genetski gledano udeo naših balkanskih predaka u našim genima od 30% do 70%. ova nepouzdanost je najpre zbog nepoznanja iskona I2a.

bilo 30%... bilo 70% ...malo li je? a koliki je na duhovnom planu? zašto bi se toga stideli?

Poslednja izmena:
Не верујем да су градине (баште , повртњаци, цвећњаци, воћњаци) могле да понесу то име због градње на начин утврда и града/грађевине....потпуно је бесмислено... шта је градина него парче земље које је омеђено , зато мислим да настанак речи градине треба тражити у тим међама, односно ОГРАДИ. Ограда је само конструкција од нечега.. никад се не гради као град .Чак и кад је најпримитивнија, та ограда одређује докле је уређено и неговано земљиште, заштићено од зечева, коза и сличних штетника, одн. градина, дакле треба је схватити као (о)градину.

У речнику румунског језика ГАРД је ограда,у влашком исто...Cf. alb. gardh, sl. gradŭ.
https://dexonline.ro/definitie/gard
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/celarec.php?id=2629

док је градина (баште , повртњаци, цвећњаци, воћњаци) исто градина.
https://dexonline.ro/intrare/Grăd/199456

на влашком грађина (građină îngrađită — ograđena bašta), а негде и garđină
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/celarec.php?id=10

1. Tako je. Sloveni su morali graditi ogradu oko zasada da bi svoj znoj zaštitili od raznih životinja - od zečeva, kornjača, ovaca, konja, goveda, kokošaka i sl. Danas, na primer u češkom - zahrada (zagrada) označava vrt. Prema tome englez kaže garden, Nemac garten iako ga nije "izgartio" nego izgradio oko bašte.

2. Hvala za podatak iz rumunskog, nisam naleteo jer ga smatraju direktnim naslednikom latinskog kao italijanski giardino, žardinjera i sl.

3. Da li lat. gradus (razina, stepen, nivo) i gradacija imaju značenje vezano sa zidanjem kao što ti i ja mislimo - ovde je manje bitno. Bitno je da se pokazalo da poljoprivredna terminologija dolazi od onog ko ju je razvio.

Prema tome, ovo je zakon: Osobine jezika, tj. artikulacijske preferencije jednog fonološkog sistema, mogu novu reč naglo prevesti kroz sve faze jezičkog razvoja. Ranije smo o ovome diskutovali po pitanju slovenskih reči, koje su doživele navodnu metatezu likvida: južnoslovensko gradina dalo je albansko gardine. To nisu procesi za koje je potrebno 1000 godina, već pet minuta i jedan jedini govornik (koji će umesto infarkt da kaže infrakt), a svi da prihvate. Evo, budući da sam ga prvi u istorijskoj i komparativnoj lingvistici uočio, proces ću nazvati instant phonetic time travel.
Ниједна нова реч не може проћи кроз дословно све гласовне промене из историје језика. Имаш ли иједан доказ за ту тврдњу?
При преузимању речи, потпуно је очекивано њено прилагођавање фонологији, морфологији и синтакси језика примаоца.

Rekonstrukcija reči se obavezno zaustavlja kada se dođe do tzv. kognata
Потпуно нетачно. Имаш ли доказе за ову тврдњу?

iako slovenska jezička sredstva omogućavaju dalju etimologizaciju tj. semantičko i leksičko uprošćavanje i uopštavanje korena.
Такође потпуно нетачно нетачно. Имаш ли доказе за ову тврдњу?

mi Sloveni-Srbi smo u kasno praistorijsko doba, po logici stvari (i Mariju Alineiju) bili superiorni nad Grcima, Latinima i Germanima.
Занимљиво је да се Алинеји такође у својим језикословним тврдњама уопште не служи језикословним аргументима. Да је изнео иједан лингвистички аргумент не сумњам да би га исто овако свако мало лепио, али овако га само можеш споменути, да би деловало како твоје тврдње имају некаквога упоришта, те писати своје назовилингвистичке конструкције.

Нећу одговарати на остале непоткрепљене тврдње и теорије завера.

Poslednja izmena:
Nisi ti nista shvatio, pacas se u albanski, a na prethodnoj stranici pises da ga ne razumijes. Gradina ti je jako los primjer, 'onaj' Tkalec ti je srusio tezu, sto si ga sam postavio, pod uslovom da je tacno ono sto pise.

Moram priznati da nisam u stanju da te pratim. Ili znaš nešto što ja ne znam a ne želiš da otkriješ ili ne razumeš šta sam do sada pisao.
Da imam deset jezikoslovnih fakulteta, u glavi 'savrseno' znanje svih slovenskih, modernih, indoevropskih, semitskih i klasicnih jezika, ne bih se petljao gdje oni najsposobniji padaju kao muve na tom uzasnom minskom polju, kad nema izvora posebno sto se tice praistorije. To je najveci problem.

Kada pred tebe stave logički zadatak koji ima mnogo više nepoznatih ulaznih veličina nego što poznate kojima raspolažeš mogu da istrpe u pravcu određivanja jednoznačnog rešenja, onda se zadatak rešava tako da se navedu sva moguća rešenja. Problem je što se to u komparativnoj lingvistici ne radi, nego se mulja, navode mišljenja koja se prihvataju ili odbacuju

Na primer, Matasović na jednom mestu odbacuje Fazmera da bi povezao slovensko krov sa germanskim iskonom (fusnota 68). ZAšto im je to bitno. Zato što ne žele da Germane predstave kao divljake koji su od Slovena učili da grade kuće, jer su po prirodi stvari od Slovena usvajali reči kao što je hiža, sleme itd. E, kada su već hižu naštimovali da bude germanska pozajmljenica u praslovenski, moraju i krov. E tu se Matasović isprsio da bi dobio nemački paket beneficija (stipendije, pristup stranim časopisima, a to povlači napredovanje u karijeri kod kuće - i statusno i materijalo). Kako je to Matasović ofirao Vasmera?

"Prasl. *krawu "krov" (stsl. krovъ, rus. krov, hrv. krov) moguće je povezati 67 s germanskim riječima istoga značenja (npr. eng. roof < pragerm. *hrofa-) samo ako se pretpostavi keltsko posredovanje. Idoeuropski (vjerojatno dijalekatski) oblik *kropo- dao bi u kelstkome pravilno *krowo- odakle je praslavenski oblik lako izvodiv. Gubitak ie. okluziva *p pravilan je u keltskome. Druga, manje vjerojatna mogućnost je da je prasl. *karvu posuđeno iz germanskoga prije konsonantskoga pomaka *k> germ. *h i uz neprirodnu glasovnu zamjenu *p>> prasl. *w. Alternativna etimologija koju nudi Vasmer (s. v. krov) nije uvjerljiva68.
______
68 Praslavensko *krawu imalo bi podudarnost jedino u latv. krava "hrpa" i stnord. hraun "hrpa kamenja", što se ne slaže ni formalno ni semantički."

Do modernog doba, ja ne znam ni jednu krovnu strukturu koja bar malo (semantički i formalno) ne podseća na gomilu ili hrpu. Ali eto, imaće se Saskija na koga pozvati kada bude dodavala krov u spisak germanskih pozajmljenica u slovenskom jeziku.

Prema tome, nauke kao što su komparativna lingvistika i genetička genealogija danas su na prednaučnom nivou, na špekulativnom nivou, a to danas nikako ne može biti opravdano s obzirom na postojanje sofisticiranih softvera za analizu koji ovu nauku (ili nauke ako mislimo i na genetičku genealogiju) treba konačno da pomere iz 19. veka, odnosno iz špekulativnog domena da ih dovedu u analitički.

1. Tako je. Sloveni su morali graditi ogradu oko zasada da bi svoj znoj zaštitili od raznih životinja - od zečeva, kornjača, ovaca, konja, goveda, kokošaka i sl. Danas, na primer u češkom - zahrada (zagrada) označava vrt. Prema tome englez kaže garden, Nemac garten iako ga nije "izgartio" nego izgradio oko bašte.
Енг. garden није наслеђенo из прагерманскога, прави енглески когнат српхрв. град је енг. yard.
2. Hvala za podatak iz rumunskog, nisam naleteo jer ga smatraju direktnim naslednikom latinskog kao italijanski giardino, žardinjera i sl.
Не сматра се речју наслеђеном из латинскога.

Ваљало би, изгледа, да мало боље проучиш тематику.

Poslednja izmena:
dnevne politike

Pisanje pamfleta ideološke obojenosti

već ideologije.

теорије завера.

Na primer, Saskia dosledno pominje "germanske narode" i "germanske jezike" s jedne i "Slovene" odnosno "slovenski jezik", u jednini, s druge strane čime implicira skorost postanka Slovena, diferencijacije naroda i jezika i njihovog dolaska u Evropu u odnosu na Germane koji su, prema Saskiji, budući supstancijalno stariji narod, već diferencirani na narode i jezike. Paralelne su tendencije da se Sloveni što više potisnu ka istoku te da se slovenski jezik čak do devetog veka smatra jednim jezikom čime se implicira relativno mala teritorija na kojoj su Sloveni do tog doba, ili nedavno pre tog doba, boravili.

Saskia: "Već je u Uvodu rečeno da sadašnji rad ima dvojak cilj. Prvo, namerava da pruži ažurirani (kvantitativno uvećani, prim. Mrkalj) pregled reči koje treba smatrati germanskim pozajmljenicama u Praslovenskom".

Na strani 27, Saskia nam otkriva ciljeve svoga rada:

"U odeljku 4.1.4 pokazaćemo da "hipoteza Visla/Odra" nije izgledna i da domovina Slovena verovatno mora biti locirana istočnije, u severnim i severoistočnim obroncima Karpatskih planina, gde su Sloveni ostali van dosega germanskih naroda sve do trećeg veka, kada su po prvi put došli u dodir sa Gotima.

Budući da se prvi kontakti između govorilaca slovenskog i germanskih jezika moraju datirati nakon raspada protogermanskog (up. § 4.1) protoslovenske pozajmljenice u protogermanski ne mogu doći u obzir.

Iako se ne može sa sigurnošću odbaciti da su germanski jezici preuzeli pozajmljenice iz slovenskog, one mora da su ili pozajmljenice u gotski ili pozajemljenice u zapadnogermanske jezike/dijalekte (up. § 4.4).

Martinov pokušava da dokaže podjednak broj pozajmljenica u oba smera i kritikuje učenjake koji smatraju da su germanski jezici ostavili više pozajmljenica u slovenskom nego obrnuto. Ne samo Martinov, već i Golomb (1991: 355, vidi dole) raspravlja protiv ideje o kulturnoj hegemoniji germanskih naroda nad Slovenima u razdoblju ranog srednjeg veka. Međutim, nivo tehnološkog razvoja germanskih naroda značajno je povišen kroz njihove dugotrajne kontakte sa Rimskim Carstvom, čime se može veoma dobro objasniti veći broj germanskih pozajmljenica u slovenskom nego vece versa (up. § 4.4)."

Strana 29: "U poglavlju 4, razmatraću savremena istraživanja o domovinama Slovena i Germanskih naroda i indikacije koje ovo daje za dataciju i lokaciju najranijih kontakata između slovenskih i germanskih plemena. Ispostaviće se da nema osnova za pretpostavljeno postojenje protogermanskih pozajmljenica u protoslovenskom jer su germanska i slovenska domovina bile međusobno predaleko locirane. Budući da je protoslovenski održao jezičko jedinstvo do ranog devetog veka, Kiparski je u pravu kada zapadnogermanskim pozajmljenicama daje istaknuto mesto u korpusu germanskih pozajmljenica u protoslovenski."

Неко ко није свестан утицаја политике у науци је или необавештен или ограничен.

A da li takav ovo može ikada sam da uvidi? :)

Poslednja izmena od moderatora:
eh da a zašto je onda rim osvajao nove teritorije?

Govorio sam vrlo precizno o migracijama plemena u poznorimsko vreme. Rimska osvajanja posledica su vrlo zamršenog spleta okolnosti koji uračunuje stvari kao što su osiguravanje monopola u Mare Nostrum (definitivno utemeljenog krajem hladnog rata sa....pardon, krajem Punjana) potrebe sticanja novih teritorija radi bogatstava koje bi bilo upotrebljeno u unutrašnjo-političke svrhe (u prvom redu podmićivanja senatora i istaknutih Rimljana) i drugih pojedinih okolnosti, među kojima se nalazi i prirodna potreba za povećanjem dobara i prihoda u vreme zenita imperijalizma. A nekada je tu bio i čisti iracionalni romantizam. No, da ne širimo priču previše; ukoliko pažljivo pogledaš kartu Evrope i obližnjih krajeva, videćeh da Rimljani i jesu zauzeli, otprilike, najbolje delove evromediteranske zone (posebno su bili zadovoljno, poljoprivrednih dobara radi, krajevima kao što su Sicilija ili Egipat). Kao što sam rekao, uzroci jenjavanja i eventualnog prestanka rimske ekspanzije nisu jednostavni za prikazati, ali osmotri kartu i zapitaj se zašto (izmđu ostaloga) staju baš tu i nemaju ambicije da prodiru dalje, ka zemljama Veneda, recimo. Otprilike, iz sličnih razloga iz kojih (naravno, zmeđu ostalog) Grci i Makedonci idu u Aziju, a ne preko zemalja Tribala ka severnim obroncima Evrope...

romanempire.jpg

Da ne odužim i vratim se na temu...Rimljane (tj. Kajsara) privuklo je keltsko blago. A i da ne ispadne da sam pokušao previše potencirati seobu na jug, ka Rimu; naravno da ih je bilo i u drugim smerovima.

kelti.png

Pažljivo osmotri ovu kartu i porazmisli zbog čega Kelti šalju preko ove linije samo izaslanike i nemaju gotovo nikakve pohode, niti se šire u tom smeru. Zašto idu Dunavom i na Balkan, iskrcavaju se ni manje ni više no u Aziji, mnogo radije nego da uopšte prismrde Visli i Pripjatu. ;) Više je imalo smisla hiljadama Gala pod Brenom da uzdrmaju moćna helenistička kraljevstva i obruše se na proročište u Delfima, nego da uopšte krenu ka Venetima. Drevna pradomovina Starih Slovena nije područje u koje se dolazilo sa jugozapada, već uvek kraj odakle se odlazilo u suprotnom smeru, odnosno koji je funkcionisao kao tranzitna zona. Ovde govorimo o razlozima zbog kojih Norveška, koja je podosta veća od Italije, ima dvanaest puta manje stanovništvo, odnosno zbog čega su Norvežani narod emigracije. U SAD živi mnogo više Norvežana nego u samoj Norveškoj; samo u Severnoj Dakoti ih ima preko 30%.

teza da su došli iz plodne ukrajine/poljske bežavši od miliona konja na hercegovački krš obesmišljava migraciju zbog hrane. dok bi smislenije bilo da su prodirali pljačke radi ili prenaseljenosti pa i gladi proistekle iz nekih drugih razloga...

Pa to sam ja doslovno i rekao.

Ostavimo li po strani šta je bilo koji istoričar igde ikada rekao; sve pisane izvore izdvojimo li izvan razmatranja...ako samo gledamo materijalne ostatke, reljef, klimu i upotrebimo više, ovako, logičko rezonovanje...inverzija talasa migracije tako da bude iz smera Ilirika i Trakije ka dolini Visle i dr. severnim krajevima jednostavno nema nikakvog smisla. Ovo se svodi na pitanje da li bi neko pleme koje živi na rimskoj granici radije (1) pod pretnjom Rima napustilo te krajeve (bilo u celosti, zamenjujući relativno dobar kraj za još gori i dugoročno stvarajući veće probleme u novim krajevima, koje treba naravno i osvojiti oružjem i prouzrokovati brojne probleme oko krajeva smanjene plodnosti zemlje — ili, što još manje od toga ima smisla, poslati pola naroda naroda tamo, čime se značajno proređuje ljudstvo u slučaju rata protiv Rimljana) ili (2) nastavilo sa provalama i pljačkama preko granice, možda se dogovorilo sa Rimom oko priznavanja vrhovnog vlasništva radi obezbeđivanja rešenja svojih potreba na taj način, ili čak prebacilo na rimsko tle, tražeći tu sreću u federatskom statusu? Ja ti garantujem, koliko god da je teška situacija, odgovor je, svakako, pre potonji. Zapravo, što je očajnija situacija, to Rim izgleda privlačnije.

sve u svemu možemo tezirati do besvesti. konačan sud daće, po svemu sudeći, genetika. ali već danas znamo da je genetski gledano udeo naših balkanskih predaka u našim genima od 30% do 70%. ova nepouzdanost je najpre zbog nepoznanja iskona I2a.

bilo 30%... bilo 70% ...malo li je? a koliki je na duhovnom planu? zašto bi se toga stideli?

Pa da, slažem se; mada ne bih rekao da genetika u značajnijoj meri može promeniti ovu sliku iznad, već samo biološko poreklo naroda. Ako dobro razumem stvari, sama seoba sa severnih područja (u kolikoj god meri da je bila) već je u izvesnoj meri genetičkim istraživanjima uspešno bila i potvrđena.

Poslednja izmena:
Ипак треба да честитам Мркаљу. На Фејзбуку недавно сам наишао на једну несретницу која ми је цитирала нешто што је неко узео са Мркаљевог овдашњег блога. Кад сам је питао одакле је то извукла, рекла је да је то рад једног професора историје на Београдском факултету. :hahaha:

Ustvari institucionalna potvrda suštinski malo važi. Ja znam stotine vrhunskih intelektualaca koji nisu imali malu maturu. Ni Dostojevskog čitali. Mogu dati i primer ako treba.

- - - - - - - - - -

Енг. garden није наслеђенo из прагерманскога, прави енглески когнат српхрв. град је енг. yard.
Nisu kognati nego pozajmljenice iz srpskog (ili slovenskog ako je politički korektniji izraz). I yard i garden isto znače i dolaze od slovenske reči gradina, ograda, ograđa ili sl. A znače baštu ili dvoriše - semantički nema bitne razlike.

Ваљало би, изгледа, да мало боље проучиш тематику.

I pre nego što mi neko pokuša objasniti zato što bi se pra-Sloveni širili u smeru ka sve gorim i gorim krajevima, suprotno opštem istorijskom trendu tadašnje ljudske civilizacije, voleo bih primenu komparativnog pristupa, odnosno da mi neko objasni zašto se to navodno desilo samo sa precima Slovena, a nije sa drugim narodima koje su Rimljani pokorili. I to dok se ima na umu da su Iliri u prvom stoleću podigli jedan značajan ustanak, odnosno da vidimo da su jedna vrlo jaka formacija, te da nema govora o listom, redom paljenju i klanju naselje po naselje, koje bi prouzrokovalo iole ikakve značajnije emigraciej Ilira ne samo preko Dunava, nego i u severne krajeve gde bi otišli jedino ako su bili progonjeni kao Jevreji.

Seoba_naroda.png

Desilo se daleko pre Rimljana i Grka. Desilo se prirodno proširenje prema resursima nakon jenjavanja ledenoig doba, a usled rasta ljudske populacije kojoj je potreban "Weltraum" tj. resursi.

Moram priznati da nisam u stanju da te pratim. Ili znaš nešto što ja ne znam a ne želiš da otkriješ ili ne razumeš šta sam do sada pisao.

Kada pred tebe stave logički zadatak koji ima mnogo više nepoznatih ulaznih veličina nego što poznate kojima raspolažeš mogu da istrpe u pravcu određivanja jednoznačnog rešenja, onda se zadatak rešava tako da se navedu sva moguća rešenja. Problem je što se to u komparativnoj lingvistici ne radi, nego se mulja, navode mišljenja koja se prihvataju ili odbacuju

Na primer, Matasović na jednom mestu odbacuje Fazmera da bi povezao slovensko krov sa germanskim iskonom (fusnota 68). ZAšto im je to bitno. Zato što ne žele da Germane predstave kao divljake koji su od Slovena učili da grade kuće, jer su po prirodi stvari od Slovena usvajali reči kao što je hiža, sleme itd. E, kada su već hižu naštimovali da bude germanska pozajmljenica u praslovenski, moraju i krov. E tu se Matasović isprsio da bi dobio nemački paket beneficija (stipendije, pristup stranim časopisima, a to povlači napredovanje u karijeri kod kuće - i statusno i materijalo). Kako je to Matasović ofirao Vasmera?

"Prasl. *krawu "krov" (stsl. krovъ, rus. krov, hrv. krov) moguće je povezati 67 s germanskim riječima istoga značenja (npr. eng. roof < pragerm. *hrofa-) samo ako se pretpostavi keltsko posredovanje. Idoeuropski (vjerojatno dijalekatski) oblik *kropo- dao bi u kelstkome pravilno *krowo- odakle je praslavenski oblik lako izvodiv. Gubitak ie. okluziva *p pravilan je u keltskome. Druga, manje vjerojatna mogućnost je da je prasl. *karvu posuđeno iz germanskoga prije konsonantskoga pomaka *k> germ. *h i uz neprirodnu glasovnu zamjenu *p>> prasl. *w. Alternativna etimologija koju nudi Vasmer (s. v. krov) nije uvjerljiva68.
______
68 Praslavensko *krawu imalo bi podudarnost jedino u latv. krava "hrpa" i stnord. hraun "hrpa kamenja", što se ne slaže ni formalno ni semantički."

Do modernog doba, ja ne znam ni jednu krovnu strukturu koja bar malo (semantički i formalno) ne podseća na gomilu ili hrpu. Ali eto, imaće se Saskija na koga pozvati kada bude dodavala krov u spisak germanskih pozajmljenica u slovenskom jeziku.

Prema tome, nauke kao što su komparativna lingvistika i genetička genealogija danas su na prednaučnom nivou, na špekulativnom nivou, a to danas nikako ne može biti opravdano s obzirom na postojanje sofisticiranih softvera za analizu koji ovu nauku (ili nauke ako mislimo i na genetičku genealogiju) treba konačno da pomere iz 19. veka, odnosno iz špekulativnog domena da ih dovedu u analitički.

Aman, Svabe i Sloveni su dugo vremena zajedno zivjeli, jos uvijek zive tako, jedni do drugih, normalno je da cu tu biti dosta zajebancije zbog obostranih jezickih uticaja, da ne spominjem rijeci, izmijenjene, vjerovatno zbog istorijskog razvitka fonetskih osobina danasnjih jezika, koje su vjerovatno preuzete za vrijeme etnogeneze kulturno-jezicnih skupina poput Germana i Slovena, kao i ranije, tokom praistorije.

Komparativna lingvistika je opasan teren zbog nedostatka izvora, ne samo u dalekoj istoriji, Starom vijeku, nego i u ranom srednjem vijeku, a ne zbog nekih zacrtanih ideoloskih ili politickih ciljeva.

Mogu ti postaviti dvadesetak radova jezikoslovaca koji su pisali protiv uvrijezenog misljenja, tvrdili da je ta i ta rijec slovenska, a u tim radovima nema nikakve patetike i dnevne politike koja se srece kod tebe kad su u pitanju Germani i Sloveni, nego se drze lingvistike koliko je to moguce. TI ljudi kad imaju ispred sebe nesto sigurno, izvor i sl., donose zakljucke, a kad nemaju, onda samo pretpostavljaju. Vidis, u tim pretpostavkama, mnogo puta se procita interesantnih stvari, poput slovensko kralja (stare slovenske rijeci), kao sto ti je vec predocen isjecak iz rada poljskog slaviste Mikolaja Rudnickog. Takvih radova ima na desetine, ali ih ti nisi procitao.

Prestani vise da seres o toj politici ovdje na Istoriji.

Poslednja izmena:
Aman, Svabe i Sloveni su dugo vremena zajedno zivjeli, jos uvijek zive tako, jedni do drugih, normalno je da cu tu biti dosta zajebancije zbog obostranih jezickih uticaja, da ne spominjem rijeci, izmijenjene, vjerovatno zbog istorijskog razvitka fonetskih osobina danasnjih jezika, koje su vjerovatno preuzete za vrijeme etnogeneze kulturno-jezicnih skupina poput Germana i Slovena, kao i ranije, tokom praistorije.

Komparativna lingvistika je opasan teren zbog nedostatka izvora, ne samo u dalekoj istoriji, Starom vijeku, nego i u ranom srednjem vijeku, a ne zbog nekih zacrtanih ideoloskih ili politickih ciljeva.

Mogu ti postaviti dvadesetak radova jezikoslovaca koji su pisali protiv uvrijezenog misljenja, tvrdili da je ta i ta rijec slovenska, a u tim radovima nema nikakve patetike i dnevne politike koja se srece kod tebe kad su u pitanju Germani i Sloveni, nego se drze lingvistike koliko je to moguce. TI ljudi kad imaju ispred sebe nesto sigurno, izvor i sl., donose zakljucke, a kad nemaju, onda samo pretpostavljaju. Vidis, u tim pretpostavkama, mnogo puta se procita interesantnih stvari, poput slovensko kralja (stare slovenske rijeci), kao sto ti je vec predocen isjecak iz rada poljskog slaviste Mikolaja Rudnickog. Takvih radova ima na desetine, ali ih ti nisi procitao.

Prestani vise da seres o toj politici ovdje na Istoriji.

Ja upravo pokušavam da depolitizujem nauku jer pozivam da se sa špekulativnih prednaučnih "metoda" pređe na analitičku naučnu metodu. To što ja nastupam sa otvorenim kartama, iskreno i kažem šta rade i koji su im motivi, to je depolitizacija, a ne politizacija.

Tvoj pasus o odsustvu politike u komparativnom jezikoslovlju ipak konstatuje "koliko je to moguće" pa je sam sa sobom u kontradikciji.

Drago bi mi bilo da postaviš tih desetak radova.

Ja upravo pokušavam da depolitizujem nauku jer pozivam da se sa špekulativnih prednaučnih "metoda" pređe na analitičku naučnu metodu. To što ja nastupam sa otvorenim kartama, iskreno i kažem šta rade i koji su im motivi, to je depolitizacija, a ne politizacija.

Tvoj pasus o odsustvu politike u komparativnom jezikoslovlju ipak konstatuje "koliko je to moguće" pa je sam sa sobom u kontradikciji.

Drago bi mi bilo da postaviš tih desetak radova.

Necu da postavim te radove, pogotovo tebi, jer tebi je tri puta postavljen sken o prodoru Slovena na Krit, pa se kreveljis, kako su Sloveni imali ili ucili admiralitet u Britaniji, nesto u tom stilu. Postavicu ih drugim ozbiljnim ljudima, ali tebi ne. Ne pisem o politici kad govorim "koliko je to moguce", nego na materijal (izvore) koji dozvoljava naucniku da radi na odredjenom polju. Izvrces moje rijeci, a ignorises nastavak "u tim pretpostavkama, mnogo puta se procita interesantnih stvari, poput slovensko kralja (stare slovenske rijeci)". Niko od njih u tim radovima se ne dotice politike.

Mogao bi i sam tako da radis, drzi se jezikoslovlja, to tvoje ideolosko masturbiranje stvarno ide na ganglije.

Poslednja izmena:
Desilo se daleko pre Rimljana i Grka. Desilo se prirodno proširenje prema resursima nakon jenjavanja ledenoig doba, a usled rasta ljudske populacije kojoj je potreban "Weltraum" tj. resursi.

Ledenog doba?

Dakle, ti smatraš da su pripadnici kultura Lepenskog Vira, Vinče i Starčeva Srbi ili Sloveni, koji su se u ovom smeru (odnosno talasu) raširili ka severnim slovenskim područjima:

hunterfarmer1.jpg

Da li sam dobro razumeo? Smatraš da su se doselili u vreme pojava neolitskih kultura Poljske, Belorusije i Rusije za vreme poljoprivredne revolucije?

Zato si, možda, bio fasciniran onom studijom koja je postavila Malu Aziju kao praishodište Indoevropljana (uz nešto drugačiju hronologiju)? Smatraš da se tu radilo o indoevropskim plemenima u mlađem kamenom dobu, koji su se doselili iz današnje Turske na ova naša područja u to vreme i od tada se razvija ta kultura pa do danas?

P. S. Koje je tvoje mišljenje o vinčanskim simbolima i njihovom odnosu sa sa današnjom latinicom i ćirilicom?

Poslednja izmena:
P. S. Da postavim i jedno pitanje. Evo jedne karte (ne garantujem autentičnost, pokupio sam sa interneta; i sto sam svestan da postoe klimatske i druge razlike zbog kojih se ne može baš u potpunosti preslikati na razdoblje pozne antike i ranog srednjeg veka):

PYIQW5W.jpg

Pretpostavimo, argumentacije radi, da nije bilo previše različito u ta vremena. Zašto bi se neko preganjao po po krajevima Poljske i Belorusije; po zemljama koje su izrazito manje plodne i gde se mogu dosta malobrojnije zajednice prehraniti? Ovo pitam u kontekstu teze mnogih da je do etničke ekspanzije Slovena iz Ilirika bilo došlo u vreme rimske najezde (ili, nešto ranije, tj. u vreme provale Kelta, kao što je Šafarik bio pretpostavio). I pre nego što nekako Ukrajina uđe u kontekst rasprave, podsetio bih da je to jedna od značajnijih razlika u odnosu na današnje stanje; to su ogromnim delom bile stepe. Iako govorimo o potencijalno vrlo plodnom zemljištu (crnici, bogatom humusom) nema tu poljoprivrede ako hiljade konja i stoke redovno ždere...

Kada dolazi do prenaseljenosti ili zbog određenih nepogoda gladnih perioda, onda se ili ide krađu, da se otme hrana od drugoga, ili (što je retkost) dolazi do nekih inovacija koje bi mogle povećati prinose i tako dugoročno rešiti problem (možda su baš zato Sloveni bili dobri poljoprivrednici; jer im zemlja nije baš bila toliko idealna, ali opet ne toliko nedovoljna kao u podnožjima nordijskih planinčuga gde bi takve tehničke izmene urodile s dosta malo ploda). Nešto trajnije, ali i očajnije rešenje, koje se javlja posebno u slučaju većeg problema prenaseljenosti, jeste podela plemena. Tada se jedan deo plemena (silom ili milom) bukvalno izagna (tako kod Porfirogenita imamo očuvan trag te najdrevnije tradicije, o dva brata koji se dele i jedan deo Srba ostaje u domovini, a drugi se seli u potrazi za novim zemljama). I gde idu novi? Na jug, jug, i uvek na jug. To je opšti put kojim su svi u tzv. Velikoj seobi naroda (ali i pre i posle) išli. Svi pokušavaju da prodru na područje koje je Rimsko carstvo stavilo pod svojom kontrolom (uz robovlasnički odnosno kolonatski sistem, carstvo, koje je skoro sve najbolje delove evropske zemlje zauzelo, za gladne je rodove iza limesa izgledalo kao raj na zemlji).

Seoba_naroda.png

Hm, sad mi je nesto palo na pamet.

Goran Šarić, FB, 26. januar, 2018.

Saric.jpg

"Nagradno pitanje za zastupnike Bečko-Berlinske sekte: Zašto je vesela družina Slavena koja je pjevajući krenula sa Karpata napustila svoje plodno zemljište, pa onda preskočili plodnu Vojvodinu i Slavoniju i došla u siromašnu, neplodnu Dalmaciju? I da su išli opljačkati gradove u Dalmaciju, zašto bi se naselili po selima i otocima gdje zemlja ne rađa ništa?"

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=265738853960278&id=100015724959291

Predlazem Saricu da pronadje ovaj rad ispod i nauci nesto zanimljivo. Reference namjerno izostavljene.

"Osim jednog rimskog natpisa iz okolice Knina o postojanju hrastovih šuma u tom kraju druga svjedočanstva treba crpiti ili iz antičkih pisaca ili iz kasnijih srednjovjekovnih dokumenata, u prvom redu iz zapisa križara koji su ovim krajevima prolazili na Bliski istok. Iz toga slijedi da su čitavi krajevi današnje Dalmacije i Like, koji su danas pusti i goli, bili u antici i u srednjem vijeku, do dolaska Venecije, obrasli gustim šumama, a to vrijedi i za otoke. Te su šume bile pretežno listopadne, s hrastovima kao glavnom značajkom flore."

Nik1.jpg

Ostavimo li po strani šta je bilo koji istoričar igde ikada rekao; sve pisane izvore izdvojimo li izvan razmatranja...ako samo gledamo materijalne ostatke, reljef, klimu i upotrebimo više, ovako, logičko rezonovanje...inverzija talasa migracije tako da bude iz smera Ilirika i Trakije ka dolini Visle i dr. severnim krajevima jednostavno nema nikakvog smisla. Ovo se svodi na pitanje da li bi neko pleme koje živi na rimskoj granici radije (1) pod pretnjom Rima napustilo te krajeve (bilo u celosti, zamenjujući relativno dobar kraj za još gori i dugoročno stvarajući veće probleme u novim krajevima, koje treba naravno i osvojiti oružjem i prouzrokovati brojne probleme oko krajeva smanjene plodnosti zemlje — ili, što još manje od toga ima smisla, poslati pola naroda naroda tamo, čime se značajno proređuje ljudstvo u slučaju rata protiv Rimljana) ili (2) nastavilo sa provalama i pljačkama preko granice, možda se dogovorilo sa Rimom oko priznavanja vrhovnog vlasništva radi obezbeđivanja rešenja svojih potreba na taj način, ili čak prebacilo na rimsko tle, tražeći tu sreću u federatskom statusu? Ja ti garantujem, koliko god da je teška situacija, odgovor je, svakako, pre potonji. Zapravo, što je očajnija situacija, to Rim izgleda privlačnije.
nisam imao nameru da se uplićem u diskusiju.. samo sam hteo reći koliko su neozbiljne teze o dolasku radi zemlje. baš kao i teza o potpunoj romanizaciji bosne... .

što se tiče boldanog/crvenog. da te demantiujem. izvor je propkopije.+ ćorović+mužić
Око 540. поче и перзиски владар Хозроје нове нападаје на византиске области Мале Азије, на економски најразвијеније и по царство најважније. Искоришћавајући ту запосленост Византије на другим странама и Словени су, као и други народи њихова суседства, прелазили Дунав и ишли у пљачку.

Хроничари бележе један страшан упад Бугара – Хуна у то време.
У Илирику су била узета 32 града, а 120.000 заробљеника одведено је преко Дунава. Јустинијан је, да умири бар неке, нудио Словенима погодбу. Под условом да бране слична упадања Хунима – Бугарима, он им је давао стари град Турис, подигнут некад од цара Трајана, и земљу око њега, обећавајући им уз то сваку потпору и доста новаца. За Словене је то био доказ више о ослабелој снази моћне царевине. Најзад, 542. године, пошто се и пре јављала на махове, обухвати страховита куга европски свет косећи људске животе. Нарочито пострада од ње у улице збијени, много насељени и некад много хигијенски Цариград – сам Јустинијан једва је преболео – али не беше поштеђена ни провинциска места, заједно с војничким посадама.

Један страховит поход Словена у унутрашњост царства забележен је 548. године. Једна њихова чета, не већа од 3.000 људи, прешла је без запреке Дунав, па без икакве муке и Марицу, и ту се поделила у две групе. Пролазећи у пустошењу Илирик и Тракију оне су тукле византиске оделе, с којима би се сукобиле, иако су понекад биле слабије бројем. Једно јако оделење коњице, које је било у трачкој тврђави Цурулу под заповедништвом царског дворјанина Азбада, покуша нападај, али би разбијено "без икакве муке" и "поубијано у најсрамнијем бегу", а сам Азбад заробљен. Њему су нападачи најпре скидали ремење с коже на леђима, па га онда бацили у ватру. Словени су по том, несметано, опседали и ударали и на тврђаве, стекавши искуства и ратне вештине; а пре, говори Прокопије, "нити се усуђиваху сићи у равницу нити борити се око градова". Тако заузеше и приморски трачки град Топер, дванаестак дана хода од самог Цариграда. Мушко становништво у њему, око 15.000 поубијаше, а жене и децу са свим благом поведоше у робље. Овај словенски поход описан је као језовито дело клања и мрцварења, равно хунским крволоштвима.

Prokopije piše da je da je poslije gotsko–bizantskih borba, konkretno poslije povlačenja Gota, u lipnju 536. godine, bizantski vojskovođa Konstancijan, kad je zadobio Dalmacijui Liburniju, “privukao (pridobio) sebi sve Gote koji su obitavali” u tim pokrajinama.

Poslije završetka gotskih ratova s Bizantom, dakle od druge polovine VI. do kraja VIII. stoljeća, Goto–Sklavini mogli su nesmetano nastaviti (s vremenom i bez suglasnosti Bizanta) vladati tim zauzetim teritorijem.“Vizantija je tokom VII. VIII i prve dve decenije IX veka, slabo prisutna duž dalmatinske obale, dok se o tom prisustvu u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva ne može ni govoriti.

- migracija jug-sever imaš su ovakvim slučajevima
- drugi važan slučaj migracija jug-sever su rimski pokolji. oni koje rimljani nisu iznenadili imali su priliku gde bežati..

Poslednja izmena:
Hm, sad mi je nesto palo na pamet.

Goran Šarić, FB, 26. januar, 2018.

Pogledajte prilog 485952

"Nagradno pitanje za zastupnike Bečko-Berlinske sekte: Zašto je vesela družina Slavena koja je pjevajući krenula sa Karpata napustila svoje plodno zemljište, pa onda preskočili plodnu Vojvodinu i Slavoniju i došla u siromašnu, neplodnu Dalmaciju? I da su išli opljačkati gradove u Dalmaciju, zašto bi se naselili po selima i otocima gdje zemlja ne rađa ništa?"

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=265738853960278&id=100015724959291

Predlazem Saricu da pronadje ovaj rad ispod i nauci nesto zanimljivo. Reference namjerno izostavljene.

"Osim jednog rimskog natpisa iz okolice Knina o postojanju hrastovih šuma u tom kraju druga svjedočanstva treba crpiti ili iz antičkih pisaca ili iz kasnijih srednjovjekovnih dokumenata, u prvom redu iz zapisa križara koji su ovim krajevima prolazili na Bliski istok. Iz toga slijedi da su čitavi krajevi današnje Dalmacije i Like, koji su danas pusti i goli, bili u antici i u srednjem vijeku, do dolaska Venecije, obrasli gustim šumama, a to vrijedi i za otoke. Te su šume bile pretežno listopadne, s hrastovima kao glavnom značajkom flore."

Pogledajte prilog 485951

Evo ja ću pripomoći dodavanjem jednog izvora iz IV stoleća pre naše ere:

http://journals.openedition.org/mefra/1376

{Μανιοί.} ἀπὸ δὲ Νέστων ἐστὶν ὁ Νάρων ποταμός· ὁ δὲ εἴσπλους ὁ εἰς τὸν Νάρωνά ἐστιν οὐ στενός· εἰσπλεῖ δὲ εἰς αὐτὸν καὶ τριήρης καὶ πλοῖα εἰς τὸ ἄνω ἐμπόριον, ἀπέχον ἀπὸ θαλάσσης στάδια π΄. οὗτοι δέ εἰσιν Ἰλλυρίων ἔθνος Μανιοί. λίμνη δ΄ ἐστὶ τὸ εἴσω τοῦ ἐμπορίου μεγάλη, καὶ ἀνήκει ἡ λίμνη εἰς Αὐταριάτας, ἔθνος Ἰλλυρικόν. καὶ νῆσος ἐν τῇ λίμνῃ ἔνεστι σταδίων ρκ΄· ἡ δὲ νῆσος αὕτη ἐστὶν εὐγέωργος σφόδρα. Ἀπὸ δὲ ταύτης τῆς λίμνης ὁ Νάρων ποταμὸς ἀπορρεῖ.

And past the Nestoi is the Naron river: and the voyage into the Naron is not narrow, and even a trireme sails into it, and boats do so into the upper trading-town, distant 80 stades from the sea. And these people are a community of the Illyrioi, the Manioi. And there is a lake inland from the trading-town, a great one, and the lake extends to the Autariatai, an Illyrian community. And there is an island in the lake of 120 stades, and this island is extremely good for farming. And from this lake the Naron river flows away.

Inače što se tiče mletačkog florocida Dalmacije, podsetimo da je samo za izgradnju Santa Maria della Salute posečeno do 1,2 miliona dalmatinskih debala:

content

Inače što se tiče mletačkog florocida Dalmacije, podsetimo da je samo za izgradnju Santa Maria della Salute posečeno do 1,2 miliona dalmatinskih debala:

content

U tom gore "skrivenom" radu je navedena masa poznatih ali i manje poznatih antickih i srednjevjekovnih izvora, cudo jedno. Crna Korkira, zna se zasto je dobila boju, jelenske kosti su pronadjene po dalm. otocima, dizani spomenici u zahvalnost rimskim bogovima suma po sada krsnoj Hercegovini. Saloni je opet npr. bilo potrebno toliko drveta za grijanje, toga je bilo u izobilju. Dodaj i domace franjevce, oni su dosta stete napravili, krceci dalmatinske sume. Kozjak splitski, Klis, Kasteli, Velebit, Biokovo, sve je to bilo pokriveno gustim sumama u antici.

Ing. sumarstva Dusan Jedlovski je bio u Veneciji, silazio u podrume palaca, pricao o tome, kako je cijela Venecija izgradjena na dalmatinskom drvetu. Gazao je ispod po tim vlaznim i hladnim prostorijama gdje je pop Petar Jagodic Kuridza proveo zatocen 40 godina i oslijepio. Napominje, drvo jos uvijek svjeze (zaronjeno) ispod vode, kao da je jucer usjeceno. Samo izmedju 1714. i 1720. g. je prebaceno preko 40.000 najboljih hrastovih debala iz sada siromasne Bukovice.

Poslednja izmena:
Sve je objašnjeno nekoliko puta, pa tako i na prethodnoj stranici u onim kopijama koje sam postavio. Koncentraciju molim.

1. Fonološke odlike slušnog (receptivni deo Brokinog i Vernikeovo područje) i govornog aparata neslovena - vidimo da ovde spadaju i Mađari i Albanci koji su kasnije došli - takve su da ne čuju i ne mogu ili im nije zgodno da izgovore kao Sloveni. Za primer ću navesti samo reč Sloven. Grci ne mogu da izgovore SL- pa dodaju epentezno K, SKLAVENOI. Italijani, da li preuzimaju od Grka ili ne, uglavnom i oni zadržavaju K - Schiavi, Schiavoni. Arapi dodatno izobličuju grčku, latinsku ili originalnu reč SAKALIBA. Možda je najbolji primer španski jezik koji dodaje još jedan vokal ispred početne grupe -SKL- pa imamao ESKLAVENI i ESLAVENI. Dakle, postoji problem sa recepcijom i artikulacijom slovenkog jezika kod neslovena. Tu nema više šta da se kaže.

2. Slovenski vokali nisu bili dodefinisani na današnji način. Ponavljam: roda je verovatno izgovarano kao rъdъ ili rъda, a to je pisac zapisivao kao arda odakle može dolaziti latinsko ardea. Makar su Sloveni dolazili iz staništa roda, a ne Grci i Rimljani. Ito važi za RB danas Rab (zapis: Arba), isto za LBin, danas Labin - Albona itd. itd.

Vrlo skoncentrisano te pratim, veruj mi. Ali ne vidim nigde specifično obrazloženje povodom grčkog zapisivanja stranih imena. Jedino što vidim (podebljano) jeste: Postoji problem. On je nerešiv. Dakle, sve je moguće. To nije odgovor na problem, to je izgovor za neutemeljeno hipotetisanje. Ti bi rekao da je to otvaranje ka mogućnostima, sa čim bih se ja složio, ali kada se otvoriš ka nekoj novoj opciji, posebno ukoliko nije bila razmatrana ranije, to je potrebno i nekim dokazima potkrepiti, a ne samo reći Tačka i tako staviti ad acta nešto što uopšte nije bilo elaborisano.

I kad smo već kod toga, hteo sam te upitati zbog čega si toliko spreman da Albance smatraš došljacima (očigledno u hronološki bliskom kontekstu sa Slovenima) ali nisam siguran koliko je smisleno jer izgleda da ti sve (i Grke) doslovno smatraš došljacima. A po insinuacijama da je možda i pradomovina Indoevropljana u srednjem Podunavlju, za koje još uvek nisam siguran da o tome razmišljaš, ispašće još malo da protegnemo stvari pa da govorimo o srpskom/slovenskom etničkom kontinuitetu još od homo sapiens sapiens-a?

Tako što druga literatura osim germanocentrične ne postoji. E sad, treba znati kako je čitati, pa je opet korisna.

A da nije ovo odraz više tvoje germanocentričnosti (fiksacije Germanima)?

Od toliko literature, od Aljaske do Australije, praktično sve što postoji je germanocentrično? Pored tolikih autora koji bi se možda mogli proglasiti doslovno i germanofobima?

Ипак треба да честитам Мркаљу. На Фејзбуку недавно сам наишао на једну несретницу која ми је цитирала нешто што је неко узео са Мркаљевог овдашњег блога. Кад сам је питао одакле је то извукла, рекла је да је то рад једног професора историје на Београдском факултету. :hahaha:

Jesi li bar pitao koji je profa? :lol:

U suštini, i genetička genealogija i lingvistika mogu da se tumače i ovako kako se tumače, ali i kao slika u ogledalu. Jedini kornerstoun - a po tome se i vidi koliko je sve to relativno - je ste tzv. uvreženo mišljenje u istoriografiji po kojem se ta mišljenja podešavaju.

Takođe, obično su privilegovani i stipendisani slovenski ili francuski autori radova koji dozvoljavaju skretanje vode na germansku vodenicu jer zna se da ko raspolaže sredstvima, raspolaže i informacijama, tj. željene informacije se kupuju. Prema tome dominantno ili uvreženo mišljenje ili stav je plaćen.

DObro, ali šta je poenta? Da je sve toliko relativno da bi trebalo da bude prilagođeno nacionalnim i sl. interesima?

I zar bi bilo dobro germanocentričnost zameniti slavocentričnošću, ako je reč o istom "$%/# samo drugom pakovanju?

nisam imao nameru da se uplićem u diskusiju.. samo sam hteo reći koliko su neozbiljne teze o dolasku radi zemlje. baš kao i teza o potpunoj romanizaciji bosne... .

što se tiče boldanog/crvenog. da te demantiujem. izvor je propkopije.+ ćorović+mužić

- migracija jug-sever imaš su ovakvim slučajevima
- drugi važan slučaj migracija jug-sever su rimski pokolji. oni koje rimljani nisu iznenadili imali su priliku gde bežati..

Snoudene, pročitaj celi post ako ćeš već donositi suprotstavljena mišljenja...to nije neka obična teza; osnovni ljudski gonič jeste instinkt za preživljavanje. Dozvoli mi da ti prislonim cev na slepoočnicu (ili bilo kome drugom na forumu) pa da vidimo na šta ćeš biti spreman. Verovatno bi svi iznenadili same sebe. Kada se radi o golom opstanku, a posebno sopstvenog roda i poroda, sve ostalo postaje nebitno...dok najgore osobine ličnosti izlaze u svom punom kapacitetu.

Ali nemam pojma uopšte šta si ti hteo istaći ovim citatima. Zarobljenici koje su Huni i mnogi drugi odvodili prilikom pljačkaških pohoda, te ih prodavali ili porobljavali, ne predstavljaju nikakvu migraciju koja dovodi do promene etničke strukture. Naravno da je bilo i pokolja i neko se tako sklonio u brdo recimo susedno i slično...to se ništa ne tiče mog pitanja potrage za bogatijim prostorima i bolje obradivom zemljom, zbog koje se uopšte ne bi Sloveni iz iliričkog područja u masovnoj količini iseljavali do te mere da zauzmu sve severne slovenske etničke prostore.

Međutim, mislim da sam ja zapravo pogrešio što sam uopšte pokrenuo tu diskusiju, jer sam na momenat pomislio da se ovde priča o razmišljanjima starije nauke o prisustvu antičkih Slovena u rimskim podunavskim provincijama, odnosno o nekim premišljanjima koje su u skorija vremena imali pojedinci kao recimo Đorđe Janković...o istiskivanju dela stanovništva u vreme rimske ekspanzije (čemu sve diskusije o Nestorovom ili Dalimilovom letopisu?!?). Zaboravio sam na tren koja je ovo tema (novoromantičari..) i da se ovde uopšte ne radi o tim razmišljanjima, već o večitoj autohtonosti Slovena na njihovom skoro čitavom današnjem etničkom prostoru (a i šire). To čini moju opasku bespredmetnom...jedino ne znam šta smo potrošili onolike silne stranice brbljanja i svađanja oko toponima na slovenskom severu i jugu, pored priča da nije možda bilo došlo do obrnutog redosleda migracija...osim ukoliko ovde ne smatramo da su ti toponimi ovde kod nas postojali pre više od sedam hiljada godina ili šta već...

Uzgred, zašto si sumnjičav po pitanju romanizacije Dinarida (iliti, u kojoj meri)?

Poslednja izmena:
Snoudene, pročitaj celi post ako ćeš već donositi suprotstavljena mišljenja 1)...to nije neka obična teza; osnovni ljudski gonič jeste instinkt za preživljavanje. Dozvoli mi da ti prislonim cev na slepoočnicu (ili bilo kome drugom na forumu) pa da vidimo na šta ćeš biti spreman. Verovatno bi svi iznenadili same sebe. Kada se radi o golom opstanku, a posebno sopstvenog roda i poroda, sve ostalo postaje nebitno...dok najgore osobine ličnosti izlaze u svom punom kapacitetu.

Ali nemam pojma uopšte šta si ti hteo istaći ovim citatima. Zarobljenici koje su Huni i mnogi drugi odvodili prilikom pljačkaških pohoda, te ih prodavali ili porobljavali, ne predstavljaju nikakvu migraciju koja dovodi do promene etničke strukture. 2)Naravno da je bilo i pokolja i neko se tako sklonio u brdo recimo susedno i slično...to se ništa ne tiče mog pitanja potrage za bogatijim prostorima i bolje obradivom zemljom, zbog koje se uopšte ne bi Sloveni iz iliričkog područja u masovnoj količini iseljavali do te mere da zauzmu sve severne slovenske etničke prostore.

Međutim, mislim da sam ja zapravo pogrešio što sam uopšte pokrenuo tu diskusiju 1)., jer sam na momenat pomislio da se ovde priča o razmišljanjima starije nauke o prisustvu antičkih Slovena u rimskim podunavskim provincijama, odnosno o nekim premišljanjima koje su u skorija vremena imali pojedinci kao recimo Đorđe Janković...o istiskivanju dela stanovništva u vreme rimske ekspanzije. Zaboravio sam na tren koja je ovo tema (novoromantičari..) i da se ovde uopšte ne radi o tim razmišljanjima, već o večitoj autohtonosti Slovena na njihovom skoro čitavom današnjem etničkom prostoru (a i šire). To čini moju opasku bespredmetnom...jedino ne znam šta smo potrošili onolike silne stranice brbljanja i svađanja oko toponima na slovenskom severu i jugu, pored priča da nije možda bilo došlo do obrnutog redosleda migracija...osim ukoliko ovde ne smatramo da su ti toponimi ovde kod nas postojali pre više od sedam hiljada godina ili šta već...
1) Ni ja nisam bio voljan diskutovati o tome. diskutovati u istorografiji iz pozicije moglo je ovo ili ono slabo ima smisla. možda u slučaju da se takvom diskusijom isključe neke opcije zbog apsurdnosti.
2) Zašto zarobljenici nebi uticali na etnički profili i kulturu? imaš saznanja da su ih škopili ili pojeli?
Uzgred, zašto si sumnjičav po pitanju romanizacije Dinarida (iliti, u kojoj meri)?
zato što je proces prirodne promene jezika (misli se bez "prosvete" ) u iteraciji sa drugim jezikom vrlo spor.

naprimer, osam vekova mlečani vladaju dalmatinskim otocima a jesu li uspeli romanizirati otočane?
ili , zašto nisu slovenizirani albanci?
ili, nakon proterivanja turaka, nema se bitne promene etničke strukture dalmatinske zagore. sve do gradjanskog rata 1990-5. čitava tri veka tu možeš naći sela gde jedna polovina sela piči ijekavicu a druga ikavicu (kričke, uništa). tj. dijalekte s kojima su došli.

osim ovih pokazatelja u navodno romaniziranih vlaha murlaka sreću se mnogi slovenski arhaizmi koji niau očuvani u ostalih slovena na balkanu ( dažd,,daž-kiša, muka-brašno,vas-sav, život-telo,va-u, vlaka...) . jezik morlalka je slovenski preslojen romanskim. a ne obrnuto kako nepoznavaoci tog jezika tvrde. u našem govoru dominraju slovenske reči vezane za poljoprivredu, stočarstvo tj. svakodnevni život. a talijanština u zanatima, proizvodima koji nisu seoski...

Poslednja izmena:
Dipl. papak Goran Saric - Greatest Shits

3:56

"Zapis iz Grebaštice, pored Šibenika, to je iz antičkog vremena koji je pisan na nekakvoj arhaičnoj ćirilici. Našao ga je jedan poznati, možemo reći čak, otac hrvatske arheologije, Duje Rendović-Miočević."

Provjerom je ustanovljeno:

1. "Zapis" iz Grebaštice je na latinskom pismu. Fotografija je objavljena 1953. godine.

Grebastica.jpg

2. Duje Rendić-Miočević je pravilno prezime navedenog arheologa, a ne Duje Rendović-Miočević.

3. Radi se o natpisu, a ne o zapisu.

Poslednja izmena:
О којем Румуну говориш? О каквом логичком апарату формираном на неприродним, хибридним и њему несвојственим елементарним класификационим честицама? Које лице пролази кроз еволуцију?

O onom kojeg si ti pomenuo. O njegovom umu. On sam.

U tom gore "skrivenom" radu je navedena masa poznatih ali i manje poznatih antickih i srednjevjekovnih izvora, cudo jedno. Crna Korkira, zna se zasto je dobila boju, jelenske kosti su pronadjene po dalm. otocima, dizani spomenici u zahvalnost rimskim bogovima suma po sada krsnoj Hercegovini. Saloni je opet npr. bilo potrebno toliko drveta za grijanje, toga je bilo u izobilju. Dodaj i domace franjevce, oni su dosta stete napravili, krceci dalmatinske sume. Kozjak splitski, Klis, Kasteli, Velebit, Biokovo, sve je to bilo pokriveno gustim sumama u antici.

Ing. sumarstva Dusan Jedlovski je bio u Veneciji, silazio u podrume palaca, pricao o tome, kako je cijela Venecija izgradjena na dalmatinskom drvetu. Gazao je ispod po tim vlaznim i hladnim prostorijama gdje je pop Petar Jagodic Kuridza proveo zatocen 40 godina i oslijepio. Napominje, drvo jos uvijek svjeze (zaronjeno) ispod vode, kao da je jucer usjeceno. Samo izmedju 1714. i 1720. g. je prebaceno preko 40.000 najboljih hrastovih debala iz sada siromasne Bukovice.

Nego kad već pričamo o ekocidu, zanima me da li se neko ozbiljnije bavio tom temom. Na internetu se mogu naći samo izbačeni podaci, bez opisa ekonomske aktivnosti kako se do nje došlo. Ako je toliko stabala posečeno, to je bila prava industrijska proizvodnja tesane građe o čemu nisam pronašao detaljnije podatke. To bi bilo zanimljivo i kao samostalna tema.

content

Što se zna o trgovini drvetom između Hercegovine s jedne i Dubrovnika i Venecije s druge strane. Koliko sam ispratio trgovinu koju su vlasi imali sa Dubrovnikom tu se retko gde spominje drvena građa za brodove, uglavnom se spominje drvo, što može biti i za ogrev i za stolarsku delatnost. Kod Hrabaka sam u jednom radu pročitao da su nabavljali drvo za brodove iz Albanije, pa me zanima da li postoji nešto o nabavci drveta za brodove iz Hercegovine.

Inače, pronašao sam gde se nalazi Hrabakov rad koji se bavi albanskim drvetom u Dubrovniku. U pitanju je Historijski zbornik br 37 koji se može pronaći na historiografija.hr

http://www.historiografija.hr/hz.php?god=1984

O onom kojeg si ti pomenuo. O njegovom umu. On sam.

Ако сам те добро схавтио, ти сматраш румунски језик неприродним. Занимиљиво.

Осећај природности или неприродности је субјективан. Људи су као пачићи. Што год прво живо биће примећују кад се испиле из јаја, то им је мајка.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back