„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pošto su spikali latinski- ergo latinskog

The Latins (Latin: Latini), sometimes known as the Latians, were an Italic tribe which included the early inhabitants of the city of Rome.

https://en.wikipedia.org/wiki/Latins_(Italic_tribe)
На клизавом си терену. Дај извор где један Римљанин објашњава шта је он подразумевао под Romanus а шта под Latinus.

Njegovo "romanus sum" odnosi se na njegovo izražavanje njegovog statusa, nešto kao vlah kod nas. Ni jedno ni drugo u ovom slučaju nisu etnička određenja nego izjave o statusu
Слабо знаш латински. Cicero није реко Romanus sum (Римљанин сам) него Civis Romanus sum (римски грађанин сам).

На клизавом си терену. Дај извор где један Римљанин објашњава шта је он подразумевао под Romanus а шта под Latinus.

Слабо знаш латински. Cicero није реко Romanus sum (Римљанин сам) него Civis Romanus sum (римски грађанин сам).

Hej, ja sam već dovoljno uradio za večeras. Ako ti nešto tvrdiš daj i dokaze za to. Ja sam ti pružio dokaze za njihovo latinsko poreklo.

Bio sam brevijaran.

Romanski kao jezik određene etničke grupe pojavljuje se tek osnivanjem države Rumunije.

Romanus није била само одредница о грађанству, поготово у каснијем римском царству и након пада царства. Кад Cicero каже Civis Romanus sum (Ja sam rimski грађанин) којег је он био етницитета?
Sigurno nije Rimljanin. On je možda građanin grada Rima, ili žitelj Rimske imperije.

Споменуо сам Куманију јер, по мом мишљењу, историја балканских народа има паралеле с тиме, мада по националистичким видом, народ је нешто друго: попут живог бића које не може да постане једно друго биће. Верујем да је тај вид погрешан. Народ је социолошка конструкција. Осећај припадности једном народу а не другом je сличан навијању за један или други фудбалски тим. Зато се на фудбалским мечовима вијају заставе а навијачи ступају у тучу.
Narod nije sociološka konstrukcija. To mišljenje se samo danas dosta češće čuje, jer je sve više bezbožnika, incestoida i drugih materijalista koji pretpostavljaju hedonizam duhovnom razvoju. Savremeni psihološki genetski inženjering koristi tu floskulu kad god je to u korist velikog kapitala.

Kada klerofašiste treba spasiti 1945. onda nema veze ko je ko, svi ćemo da živimo lepo i zajedno.
Kada treba rasturatu Jugu, onda je strašno bitno ko je ko.
Kada treba otcepiti RSK, onda nema veze ko je ko, svi ćemo da živimo lepo i zajedno.
Kada treba otcepiti Kosovo, onda je opet strašno bitno ko je ko.
Kada se potegne pitanje otcepljenja severnog dela, onda nema veze ko je ko, svi ćemo da živimo lepo i zajedno.

"Narod je obična sociološka konstrukcija, a u pravoj demokratiji nema veze koje si nacionalnosti. Osim ako nisi Srbin... i pravoslavac."

Narod nije sociološka konstrukcija. To mišljenje se samo danas dosta češće čuje, jer je sve više bezbožnika, incestoida i drugih materijalista koji pretpostavljaju hedonizam duhovnom razvoju. Savremeni psihološki genetski inženjering koristi tu floskulu kad god je to u korist velikog kapitala.
Немој да се љутиш. Ако Бог не постоји, потребно је Га измислити.

I samo da ti kažem još ovo, pošto to sigurno nikada nisi čuo. Znaš li zašto srpski narod nikada ne mogu pokoriti, poraziti? Zbog slobodarskog duha u njemu. Srpski narod neverovatno ceni slobodu. Srbi su veoma osetljivi na oduzimanje te slobode, zato su uvek kod Srba počinjali ustanci. Muslimani/Bošnjaci, Slovenci, Hrvati, Albanci i ostali nikada se nisu bunili, protivili okupciji. Na kraju krajeva baš te iste su i u prvom pa i u drugom svetskom ratom največim delom oslobodili baš Srbi..

Prva polovina 17. vijeka:

"136. Postao sam berlebeg i mufetis, vrsio sam nadzor nad celom Rumelijom.

137. Ali u Elbasanu su mnogi buntovnici, Ustali na pobunu.

138. Dizali su pobune jednu za drugom, I ubili su jednog ili dvojicu kadija.

139. Ovo je te godine stiglo caru do usiju, Mene ubogog je odaslao /tamo/.

140. Neustrasivo sam slomio otpor buntovnika, I pokrajinu ocistio od njih.

141. Mustafa-pasa je pomogao /u tom/, I Arbanase sam mnogo tlacio."

dkeMmXq.jpg

HP9uywG.jpg

Marija Djukanovic, Rimovana autobiografija Varvari Ali-pase, Monografije, knj. X, Filoloski fakultet Beogradskog univerziteta, 1967, str. 99, 68.

Poslednja izmena:
Taj odnos Sloveni : starosjedioci je skoro nemoguće odrediti, a mislim da to nije ni bitno... uglavnom Srbi (i ostali Južni Sloveni) su miks srpskog plemena i ostalih starih Slovena i starosjedilaca (Vlaha)... i jednih i druigih je bio značajan broj, a u to se uklapaju i istraživanja GG...

Čuli smo tvrdnje da je Slovena bilo malo i tome u prilog je postavljan snimak gdje pokojni Tibor Živković u Ćirilici govori o 1,2,3% Slovena... ja sam baš neki dan pogledao tu emisiju i po mome mišljenju Živković je mislio na stare gradove... starim Slovenima ti gradovi nisu bili toliko interesantni, osim da im nametnu vlast, a široke slovenske narodne mase su naseljavane u kotlinama i dolinama rijeka... široke vlaške narodne mase su se povukle u brda... postepeno nastaje miješanje i slovenizacija tih Vlaha...

Nego, skoro sam čitao da čak ni gradovi u Srbiji u nemanjićko doba nisu bili većinski srpski, već su tu uglavnom živjeli Latini, Grci i Sasi...

Tako je sokole :ok:

Što se tiče odnosa Slovena i starosedelaca, trenutno nema dokaza da su naši izdanci I2a i R1a poreklom sa Balkana, i činjenice ukazuju da su došli iz slovenskih područja i bili slovenski i pre dolaska na Balkan. U dinarskoj oblasti zbir te dve grupe ide preko 50%, a u najizolovanijim područjima, gde bi trebalo očekivati najveći udeo starosedelačkog stanovništva, ide preko 80%. To govori da su ti Sloveni ustvari "starosedeoci" na Balkanu i slaže se sa pisanim izvorima koji govore da je to područje bilo skoro potpuno pusto i nenaseljeno u vreme dolaska Slovena. Povlačenje slovenskih I2a i R1a u nenaseljenu nedodjiju se onda događalo vremenom pod uticajem stranih faktora - u kritičnim momentima narod je jednostvno bežao iz izloženih predela i krio se u planinama i prašumama. Moje lično mišljenje je da je primarni miks slovenskog i starosedelačkog stanovništva ustvari i bio taj koji je bežao u nenaseljena područja te da se tamo i najbolje ogleda.

Naravno sve je to otvoreno za drugačiju interpretaciju, a pogotovo ako bi se dobili/izabrali drugi TMRCA i drugi paramateri.

Ako sam dobro razumeo što si napisao to bi bila jedna moguća verzija, druga verzija bi bila da se ne može govoriti o isključivoj ili skoro isključivoj slovenskoj ili neslovenskoj I2 haplogrupi već da se etničko poreklo nekog haplotipa može približno odrediti u zavisnosti od njegove mutacione starosti. Uglavnom, sve su to još uvek pretpostavke sa boljom ili lošijom argumentacijom.

Kada klerofašiste treba spasiti 1945. onda nema veze ko je ko, svi ćemo da živimo lepo i zajedno.
Kada treba rasturatu Jugu, onda je strašno bitno ko je ko.
Kada treba otcepiti RSK, onda nema veze ko je ko, svi ćemo da živimo lepo i zajedno.
Kada treba otcepiti Kosovo, onda je opet strašno bitno ko je ko.
Kada se potegne pitanje otcepljenja severnog dela, onda nema veze ko je ko, svi ćemo da živimo lepo i zajedno.

"Narod je obična sociološka konstrukcija, a u pravoj demokratiji nema veze koje si nacionalnosti. Osim ako nisi Srbin... i pravoslavac."

Pa dobro kakva je onda narod konstrukcija ?, metereološka ?, biološka? građevinska ?, mašinska?, lunarna ? Kakva?

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo što si napisao to bi bila jedna moguća verzija, druga verzija bi bila da se ne može govoriti o isključivoj ili skoro isključivoj slovenskoj ili neslovenskoj I2 haplogrupi već da se etničko poreklo nekog haplotipa može približno odrediti u zavisnosti od njegove mutacione starosti. Uglavnom, sve su to još uvek pretpostavke sa boljom ili lošijom argumentacijom.

Da, dok se ne bude imalo više uzoraka.

Pa dobro kakva je onda narod konstrukcija ?, metereološka ?, biološka? građevinska ?, mašinska?, lunarna ? Kakva?

Pa genetska pre svega. Tek posle idu ostali parametri.

a987a8623b49c75f401198bd836539bc28eb7d9cc88e97780e2f097fdded1686_1.jpg

Znači geni su se udružili i stvorili narod.

Možda je bolje reći da su se udružili nosioci gena, govornici istog jezika, istog porekla, istih kultura. Često se to drži zajedno neko vreme, dovoljno da se uoči razlika prema nekim drugim grupama. A naravno, postoje i dolasci i odlasci iz grupe, što se isto može pratiti.

E sad, neko daje veću težinu genima, neko jeziku, neko veri, neko državljanstvu. Svaka ideja, pa i ideja pojedine nacije ima svoju evoluciju, svoj početak, rast, vrhunac, opadanje i kraj. U suštini, ideja nacije je filozofska kategorija.

Ja odvajam naciju od naroda (etnosa). Nacija jeste savremeni konstrukt koji velikim delom počiva na standardizaciji jezika, i uz današnje nenormalno mešanje stanovništva to polako postade noseći elemenat.

Ne vidim mogućnost da su se niži slojevi (99% naroda) u periodu pre toga šetali kao u današnje vreme. Jedino organizovane seobe i kretanja vojski, što je najvećim delom zabeleženo u spisima. A većina ljudi nije ni bila pismena, niti je ikom bilo bitno koji jezik priča, dok plaćaju porez. U gradovima se koristi neki lingua franca, i postoji mešanje stanovnišva, ali i najviše njih strada od osvajača. Znali su i varvari gde se nalazi zlato, sigurno ga nisu tražili kod seljaka na Banjici, već unutar zidina grada.

Ja odvajam naciju od naroda (etnosa).
Добро, али пре деветнаестог или чак двадесетог века, сељачке заједнице нису имале свест да припадају истом народу. Од села до села говорили су сличне језике, црква им је била важна, властела им је била важна, краљ им је био важан -- али не као симболи народа него као нека посебна класа којој сељаци (пореклом кметови) нису припадали. Тек након осамнаестог и деветнаестог века, кад су појмови просвећења продрли у феудална друштва, развила се свест о припадању једном народу. У Италији, где дуго није постојала јака централна власт, јединствена држава је створена тек у другој половини деветнаестог века. И данас поред стандардног италијанског говори се мноштво дијалеката који су слабо међусобно разумљиви. И данас се озбиљно разматрају отцепљења разних делова Италије. Слична ситуација је у Шпанији.

Дакле свест и осећај припадања једном народу (етницитету) је у великој мери резултат државе.

Добро, али пре деветнаестог или чак двадесетог века, сељачке заједнице нису имале свест да припадају истом народу.
Ja baš mislim suprotno. Bili su vrlo svesni da pripadaju narodu i znali su kojem.

Од села до села говорили су сличне језике, црква им је била важна, властела им је била важна, краљ им је био важан -- али не као симболи народа него као нека посебна класа којој сељаци (пореклом кметови) нису припадали.
Mislim da ih uglavnom nije bilo briga za kralja, a u dobroj meri ni za crkvu.

Тек након осамнаестог и деветнаестог века, кад су појмови просвећења продрли у феудална друштва, развила се свест о припадању једном народу.
Pa ako krenemo od tvoje početne pretpostavke da seljačke zajednice nisu imale svest o pripadnosti narodu, onda bi ta svest morala doći iz gradova, a oni su uglavnom naseljeni trgovcima, Turcima, Austrijancima, itd.. Da je bilo tako, onda bismo ispali i Jevreji pre nego Sloveni. Odakle bi onda "ponovo" iznikao naš narodni identitet. Ako seljaci ovde nisu bili svesni da su Srbi, zašto bi im neki Turci nametali opet srpski identitet? Bilo skupo mastilo, pa da ne bi ponovo crtali karte? Bilo im lakše da ubeđuju seljake po Šumadiji da su Srbi, nego da ih ubede da su Turci, jer bi onda morali ponovo da rade popis?

У Италији, где дуго није постојала јака централна власт, јединствена држава је створена тек у другој половини деветнаестог века. И данас поред стандардног италијанског говори се мноштво дијалеката који су слабо међусобно разумљиви. И данас се озбиљно разматрају отцепљења разних делова Италије. Слична ситуација је у Шпанији.
Da, ali ne postoji italijanski narod, već samo nacija. Italiju i Španiju možeš porediti sa Jugoslavijom. Jugosloveni su nacija.

Дакле свест и осећај припадања једном народу (етницитету) је у великој мери резултат државе.
I bez države i vladara su slovenska plemena znala kojemu narodu pripadaju. Države i vladari se pojavljuju samo kada postoji potreba za time - ili imaš nameru da ti zlostavljaš nekoga, ili neko pokušava da zlostavlja tebe pa je potrebno udruživanje radi ratovanja, te ubiranje poreza i neka forma uređenja i organizacije svega toga.

Poslednja izmena:
Ja baš mislim suprotno. Bili su vrlo svesni da pripadaju narodu i znali su kojem.
Добро,

Ко је Србин и српскога рода,
и од српске крви и колена,
а не дош'о на бој на Косово...

али када је ова песма / клетва била компонована, и од кога, и када је постала широко позната?

Сигурно никакав стварни кнез, па ни стварни кнез Лазар, није скупио стварну војску таквим језиком. Јер језик је апокалиптичан, односно већ признаје пораз пре битке.

Poslednja izmena:
Добро,

Ко је Србин и српскога рода,
и од српске крви и колена,
а не дош'о на бој на Косово...

али када је ова песма / клетва била компонована, и од кога, и када је постала широко позната?

Сигурно никакав стварни кнез, па ни стварни кнез Лазар, није скупио стварну војску таквим језиком. Јер језик је апокалиптичан, односно већ признаје пораз пре битке.

Naravno da je skupio. Ljudima koji ne veruju u Boga je teško da shvate tako nešto, jer se njihov smisao života svodi na telesna, emocionalna i intelektualna zadovoljstva. Omađijani tim magičnim trouglom ostaju zatvoreni za duhovni razvoj i za dublji uvid u smisao života.

Naravno da je skupio. Ljudima koji ne veruju u Boga je teško da shvate tako nešto, jer se njihov smisao života svodi na telesna, emocionalna i intelektualna zadovoljstva. Omađijani tim magičnim trouglom ostaju zatvoreni za duhovni razvoj i za dublji uvid u smisao života.

Јел се тај дубљи увид у смисао живота оснива на имитацију Христовог распећа? А шта ћемо са Аресом, Аполом, и Артемисом и Афродитом?

U vezi naroda i nacije zamolio bih prisutne da pročitajju adekvatnu literaturu a ne ovde da pišu ono što im padne napamet i od ovog foruma prave sprdnju. Ako se žele sprdati neka idu na pdf politika.
Narod nije genetička kategorija niti je nacija filozofska konstrukcija k'o što ovde pomenu' jedan. Tačno je da je Hegel naciju video kao emanaciju apsolutnog duha , no takvo metafizičko poimanje lišeno je naučničke metodologije te ovde (na pdf istorija) ne može biti ozbiljno razmatrano. .

@Plavi Vlah . Nije tačno da pre XIX veka niži slojevi nisu posedovali svest o pripadanju jednom narodu i svest o vlastitoj istoriji . Istina ona je bila primitivna ( nenaučna) zasnivala se na predanjima .

U vezi naroda i nacije zamolio bih prisutne da pročitajju adekvatnu literaturu a ne ovde da pišu ono što im padne napamet i od ovog foruma prave sprdnju. Ako se žele sprdati neka idu na pdf politika.
Narod nije genetička kategorija niti je nacija filozofska konstrukcija k'o što ovde pomenu' jedan. Tačno je da je Hegel naciju video kao emanaciju apsolutnog duha , no takvo metafizičko poimanje lišeno je naučničke metodologije te ovde (na pdf istorija) ne može biti ozbiljno razmatrano. .

@Plavi Vlah . Nije tačno da pre XIX veka niži slojevi nisu posedovali svest o pripadanju jednom narodu i svest o vlastitoj istoriji . Istina ona je bila primitivna ( nenaučna) zasnivala se na predanjima .

:plez:

Dobro znači, nacija nije ni genetička kategorija ni filozofska konstrukcija. Ona je... Šta? Pravna, ekonomska, arheološka, jezička konstrukcija? U filozofiji se uči o sudu i vrednosti. Ovde imaš jedan zaključak na osnovu argumenta kome subjektivno daješ vrednost (i negiraš sve ostale). prema tome imaš sud, prema tome imaš filozofiju.

Seti se da se igraš na igralištu drušvenih nauka a ne prirodnih.

:plez:

Dobro znači, nacija nije ni genetička kategorija ni filozofska konstrukcija. Ona je... Šta? Pravna, ekonomska, arheološka, jezička konstrukcija? U filozofiji se uči o sudu i vrednosti. Ovde imaš jedan zaključak na osnovu argumenta kome subjektivno daješ vrednost (i negiraš sve ostale). prema tome imaš sud, prema tome imaš filozofiju.

Seti se da se igraš na igralištu drušvenih nauka a ne prirodnih.

Sad bi ti da se igraš a ja nemam vremena za dečurliju, nađi literaturu.

Јел може на енглеском?

aSFgNCi.jpg

Dq3bBwC.jpg

ebemu ja pišem o periodu pre XIX veka a ti mi daješ studije o nacionalnosti od 4 do 8 veka i do pada Carigrada (mada je ova druga godina malo nategnuta).

Па добро, раније сам говорио о утицају просвећења (XVII и XVIII век, у Западној Европи) на буђење националне свести у масама, укључујући на Балкану.

Јел се тај дубљи увид у смисао живота оснива на имитацију Христовог распећа? А шта ћемо са Аресом, Аполом, и Артемисом и Афродитом?

Kakve veze sad ima Hristovo raspeće sa Bogom...

Narod nije genetička kategorija niti je nacija filozofska konstrukcija k'o što ovde pomenu' jedan. Tačno je da je Hegel naciju video kao emanaciju apsolutnog duha , no takvo metafizičko poimanje lišeno je naučničke metodologije te ovde (na pdf istorija) ne može biti ozbiljno razmatrano.

Ja se uopšte ne šalim. Krvno srodstvo je bilo osnovni elemenat narodnosti.

Ja se uopšte ne šalim. Krvno srodstvo je bilo osnovni elemenat narodnosti.
Јесте пре него што се ороде две индивидуе познат је био обред пребројавања крвних зрнаца и утврђивања крвне слике!
Тек после тога су прелазили на питање мираза.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back