„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Перцепција недавне историје ратовања око распада Југославије и те како је била важна: спомињам Сребреницу и етничко чишћење које се вршило само неколико година раније.

Pa samo nekoliko godina ranije i to zbog budućnosti; Da bi se sprečilo etničko čišćenje (kako je tada govorio gospon predsednik SAD) . Nisu išli od toga ko je pre naselio Balkan niti čiji je bio Skenderbeg. No kolega je govorio o nečemu drugom , sva ta obrazloženja , spinovanja i propaganda ne bi imali nikakvog smisla bez ekonomske , vojne i svake druge moći. Znači prvo moć a obrazloženje je uglavnom lako naći.

Poslednja izmena:
Sve je to tačno, ali opet ne daje odgovor na ono pitanje...vidiš u tom primeru, prvo su Kosovo i Metohija odvojeni od Srbije, a onda se ide na prisvajanje srpske baštine. Kosovo je otrgnuto od Srbije vojnim i ekonomskim oružjem. A ne nekim petljanjem po istoriji.

Misliš da dotičnim silama išta znači što je to srpska baština, pa da moraju da dokazuju da je nešto drugo? Ne moraju oni ništa. Svetom ne vlada neki tamo moralni ili istorijski sud nego "pravo" jačeg.

To ja uvek pišem, da svetu vlada pravo jačeg. Ali kao što sam već napisao prvo "jači" osvoje teritoriju promenom vlasti ili vojno, a kasnije moraju to da utvrde nekim "kvazi dokazima".

Zapadne sile jesu odvojile od Srbije Kosovo i Metohiju, ali to je privremeno. Kosovi i Metohija nije samoodrživa država. Kada bi je stranci napustili vremenom bi došlo do tenzija i ponovnog sukoba između Šćipetara i Srba, a toga se zapadne sile boje - ponovnog vračanja KiM Srbiji. Da bi postalo nezavisno, kao što sam već rekao KiM prvo koči Rezolucija Saveta bezbednosti OUN 1244, a u Ujedinjenim Nacijama nikada to neće proči dok Srbija ne prizna KiM. Zapadne sile dakle imaju dalekosežan cilj - Kosovo i Metohiju oteti Srbiji zauvek. Kako možeš ti sada objasniti da Kosovo i Metohij pripada Šćipetarima, kada su sve najstarije svetinje tamo srpske, kada su tamo početki srednjevekovne srpske države i početki srpskog pravoslavlja? Jedino preko UNESCO-a i promenom "srpske kulturne baštine" u "kosovsku kulturnu baštinu".

Neki kažu tome "teorija zavere", ali to je ustvari put ka ostvarivanju ciljeva velikih sila, kao što je to bio primer Nemačke carevine i njenog "Drang nach Osten". To je prosto tako bilo i uvek će biti.

Ja sad stvarno ne znam da li si ti shvatio šta sam ja napisao?

Dakle zbog ostvarenja tih ciljeva korištena su sva sredstva protiv Srba, prvo vojno, pa kada nisu uspeli i ne uspevaju vojno, koristili su i koriste sredstva uništavanja i izmene srpske istorije.

Ne znam kako misliš "šta sad sa tim"? Pa treba lepo da se borimo protiv toga i da svi zajedno dođemo do istine, kakva god bila, a ne da sledimo "germanističku" i "vatikansku" stranu priče, zbog eto ostvarenja nekakvih njihovih ciljeva, kojih nemogu ostvariti vojno, vojnim porazom i okupacijom srpskih zemalja.

I samo da ti kažem još ovo, pošto to sigurno nikada nisi čuo. Znaš li zašto srpski narod nikada ne mogu pokoriti, poraziti? Zbog slobodarskog duha u njemu. Srpski narod neverovatno ceni slobodu. Srbi su veoma osetljivi na oduzimanje te slobode, zato su uvek kod Srba počinjali ustanci. Muslimani/Bošnjaci, Slovenci, Hrvati, Albanci i ostali nikada se nisu bunili, protivili okupciji. Na kraju krajeva baš te iste su i u prvom pa i u drugom svetskom ratom največim delom oslobodili baš Srbi.

Stranci ne znaju za taj srpski slobodarski duh, i bojim se da to nikada neće shvatiti.

I šta, to je dokaz da su Iliri Srbi..?

Hajde malo mućni glavom...to o čemu pričaš je jedna sasvim druga priča. Kao što sam rekao Mrkalju, ne može se polaziti od motiva za nešto zamišljeno - već se motiv docnije traži, za nešto što je već utvrđeno.

Ovo je jedan očajnički pokušaj davanja opravdanja za => izmišljanje.

I treba da se dođe do istine, ali do nje se neće doći ako je sve jedna prazna priča, prikrivena hipotezama o falsifikovanju i uništavanju ovog ili onog.

To je kao ono što mi reče jedan poznanik u Prištini; ma mi smo čisti Iliri i oni su se svi smatrali Arbanasima, nego su Srbi uništili sve dokaze. Je l' te. :D Do istine se ne dolazi teorijama zavjera, već proučavanjem istorijskih izvora...lako je palamuditi o tome kako treba juriti istinu i zapravo po tom pitanju doslovno ništa raditi (već, izgleda, očekivati sve od drugih i njih napadati što ne rade to što se želi, ili bolje rečeno, ne ostvaruju "poželjne" rezultate).

Poslednja izmena:
I šta, to je dokaz da su Iliri Srbi..?

Hajde malo mućni glavom...to o čemu pričaš je jedna sasvim druga priča.

To nije sasvim neka druga priča, nego to je ta priča.

Kao što sam rekao Mrkalju, ne može se polaziti od motiva za nešto zamišljeno - već se motiv docnije traži, za nešto što je već utvrđeno.

Ovo je jedan očajnički pokušaj davanja opravdanja za => izmišljanje.

I treba da se dođe do istine, ali do nje se neće doći ako je sve jedna prazna priča, prikrivena hipotezama o falsifikovanju i uništavanju ovog ili onog.

To je kao ono što mi reče jedan poznanik u Prištini; ma mi smo čisti Iliri i oni su se svi smatrali Arbanasima, nego su Srbi uništili sve dokaze. Je l' te. :D Do istine se ne dolazi teorijama zavjera, već proučavanjem istorijskih izvora...lako je palamuditi o tome kako treba juriti istinu i zapravo po tom pitanju doslovno ništa raditi (već, izgleda, očekivati sve od drugih i njih napadati što ne rade to što se želi, ili bolje rečeno, ne ostvaruju "poželjne" rezultate).

Koliko puta ću ja još ponoviti neke stvari. Da li u Srbiji postoje lingvisti koji se bave etimologijom srpskog jezika i vezama sa starijim jezicima? Da li se neko ozbiljno bavi arheologijom srpske kulturne baštine, posebno presrednjevekovne? Šta kaže genetika, toponimija,...? Šta kažu pisani izvori koji se ne slažu sa "zvaničnom naukom" i zašto se oni ne proučavaju adekvatno?

To nije sasvim neka druga priča, nego to je ta priča.

Dobro, hajde jeste, ta je priča, ali nije baš nešto što je isuviše relevantno za ovu temu niti oko čega se može sad ovako nešto reći. :)

Koliko puta ću ja još ponoviti neke stvari. Da li u Srbiji postoje lingvisti koji se bave etimologijom srpskog jezika i vezama sa starijim jezicima?
Da li se neko ozbiljno bavi arheologijom srpske kulturne baštine, posebno presrednjevekovne? Šta kaže genetika, toponimija,...? Šta kažu pisani izvori koji se ne slažu sa "zvaničnom naukom" i zašto se oni ne proučavaju adekvatno?

Naravno da postoje...pa pričali smo o Aleksandru Lomi toliko puta.

Koji izvori?

P. S. I najbitnije, zašto te to ne ponuka da, ukoliko je moguće naravno, profesionalno se obrazuješ i ti kreneš tim putem? Najlakše je sa anonimne pozicije kritikovati druge...

.
Koliko puta ću ja još ponoviti neke stvari. Da li u Srbiji postoje lingvisti koji se bave etimologijom srpskog jezika i vezama sa starijim jezicima? Da li se neko ozbiljno bavi arheologijom srpske kulturne baštine, posebno presrednjevekovne? Šta kaže genetika, toponimija,...? Šta kažu pisani izvori koji se ne slažu sa "zvaničnom naukom" i zašto se oni ne proučavaju adekvatno?

Zar posle svega ne bi bilo logično da napišeš neki rad koji će izmeniti dosadašnje gledište na istoriju a nas na krsti poštediš muka čitanja tvojih genijalnosti.

Ja sad stvarno ne znam da li si ti shvatio šta sam ja napisao?

Dakle zbog ostvarenja tih ciljeva korištena su sva sredstva protiv Srba, prvo vojno, pa kada nisu uspeli i ne uspevaju vojno, koristili su i koriste sredstva uništavanja i izmene srpske istorije.
Ne znam kako misliš "šta sad sa tim"? Pa treba lepo da se borimo protiv toga i da svi zajedno dođemo do istine, kakva god bila, a ne da sledimo "germanističku" i "vatikansku" stranu priče, zbog eto ostvarenja nekakvih njihovih ciljeva, kojih nemogu ostvariti vojno, vojnim porazom i okupacijom srpskih zemalja.

I samo da ti kažem još ovo, pošto to sigurno nikada nisi čuo. Znaš li zašto srpski narod nikada ne mogu pokoriti, poraziti? Zbog slobodarskog duha u njemu. Srpski narod neverovatno ceni slobodu. Srbi su veoma osetljivi na oduzimanje te slobode, zato su uvek kod Srba počinjali ustanci. Muslimani/Bošnjaci, Slovenci, Hrvati, Albanci i ostali nikada se nisu bunili, protivili okupciji. Na kraju krajeva baš te iste su i u prvom pa i u drugom svetskom ratom največim delom oslobodili baš Srbi.

Stranci ne znaju za taj srpski slobodarski duh, i bojim se da to nikada neće shvatiti.

Ti ces se "boriti" s takvim rupetinama u znanju, neizljecivom paranojom, a da ne spominjem taj odvratni psihopatoloski etnocentrizam. Pametnije ti je da pronadjes neki svrsishodniji hobi nego sto ovdje svakodnevno koljes glupostima.

Pa samo nekoliko godina ranije i to zbog budućnosti; Da bi se sprečilo etničko čišćenje (kako je tada govorio gospon predsednik SAD) . Nisu išli od toga ko je pre naselio Balkan niti čiji je bio Skenderbeg. No kolega je govorio o nečemu drugom , sva ta obrazloženja , spinovanja i propaganda ne bi imali nikakvog smisla bez ekonomske , vojne i svake druge moći. Znači prvo moć a obrazloženje je uglavnom lako naći.

И у великим империјалистичким силама они који држе моћ стално и неуморно пропагандизују сопствено становништво да би добили бар прећутну сагласност за империјалистичке подухвате. Под утицајем унутрашње пропаганде становништво великих сила себе не сматрају империјалистичким него праведним браниоцима људских права широм света. Потребно је лагати обичном становништву империје јер они немају користи од тога. Напротив, скупо је плаћају.

И у великим империјалистичким силама они који држе моћ стално и неуморно пропагандизују сопствено становништво да би добили бар прећутну сагласност за империјалистичке подухвате. Под утицајем унутрашње пропаганде становништво великих сила себе не сматрају империјалистичким него праведним браниоцима људских права широм света. Потребно је лагати обичном становништву империје јер они немају користи од тога. Напротив, скупо је плаћају.

Ovo niko ne negira.

Добро, враћамо се Orwellу и Machiavelliу.

Ne, ne možemo se vratiti Orvelu i Makiajveliju pošto pridobijanje vlastite i svetske javnosti za neku akciju ne podrazumeva negiranje celokupne istorije nekog naroda. Opravdanje se nalazi u sadašnjem vremenu i nedavnoj prošlosti.
Uostalom kakve je posledice u nauci po izučavanje antike i srednjeg veka (u faktografiji i novim tumačenjima) - a ovde je o tome reč - izazvao raspad Jugoslavije i cela ta kriza ??

Poslednja izmena:
Ne, ne možemo se vratiti Orvelu i Makiajveliju pošto pridobijanje vlastite i svetske javnosti za neku akciju ne podrazumeva negiranje celokupne istorije nekog naroda. Opravdanje se nalazi u sadašnjem vremenu i nedavnoj prošlosti.
Uostalom kakve je posledice u nauci po izučavanje antike i srednjeg veka (u faktografiji i novim tumačenjima) - a ovde je o tome reč - izazvao raspad Jugoslavije i cela ta kriza ??

Слажем се да негирање историје неког народа, овде Срба, данас нема сврхе и мало ко то ради. Ипак Вучко и друге овдашње присталице теорије завере нису на сасвим погрешном путу - греше у детаљима а не о намери.

Dobro, hajde jeste, ta je priča, ali nije baš nešto što je isuviše relevantno za ovu temu niti oko čega se može sad ovako nešto reći. :)

Naravno da postoje...pa pričali smo o Aleksandru Lomi toliko puta.

Koji izvori?

P. S. I najbitnije, zašto te to ne ponuka da, ukoliko je moguće naravno, profesionalno se obrazuješ i ti kreneš tim putem? Najlakše je sa anonimne pozicije kritikovati druge...

Slavene zar ponovo moramo ići kroz sve to? Pa koliko puta? Kada postavim neko pitanje koje je kontradiktorno ovome što kaže zvanična nauka Igor mi kaže da postavljam pogrešna pitanja i odustane, Mašala počne da izigrava nekog forumskog klauna a ti kažeš nisam stručan za tu oblast ili recimo u vezi povezivanja Slovena/Srba sa vendskim imenom kažeš da je to eto bilo u modi. Pa dokle će to tako?

Nisam dobio nikakvog odgovora, odnosno objašnjenja za nekoliko pitanja, odnosno poruka. Evo ispostavit ću samo neke:

Odlično, samo ti meni objasni ovo:
1. *lend - 'unused land'; rus. ljada (čitaj lada) - 'overgrown field'
2. ledina - neobradiva zemlja

Dakle, molim te etimološko objašnjenje reči lend i reči ledina. Hvala.

Da vidimo šta kaže Mario Alinei za kozolec (građevina koja služi za sušenje trave - sena)

Pogledajte prilog 376179Pogledajte prilog 376180

"Pored jezikoslovnih, etnoloških, kulturoloških, religioznih i ostalih objašnjenja Alinei detaljno obradi i pitanje kozolca, uspravne građevine za sušenje trave, koja po njemu spada među glavne dokaze za praistorijsko prisutnost Slovana u centralnim i istočnim Alpama. Ime kozolca, koji potiče od koza (srp. jarac), jeste prodrlo na Tirolsko (po Schuchardtu i Shtreklju) – kesn, kösn, köss, kos'n, na Koruško – köse, u Sapado i u Sauri – keis'n, u Furlanijo i od tamo u alpske doline u obliku – casuz (čitaj: kazuc!), sigurno iz slovenačkog jezika kozuc (Huber, Pirona i.dr.), a na kraju i u Madžarsku – kazal (Schuchardt in dr.). Po Alineijevem uverenju, pošto je ime kozolec slovenačkog izvora, jeste slovenačkog i kultura njegove upotrebe".
http://www.livesjournal.eu/library/lives3/lucvu3/veneti3g.htm

Grad Berlin

"Preuzeto iz nem. Berlin, što je samo (kao i Bern) narodnoetimološko shvatano kao izvod od nem. Bär 'međed', zato je međed i upotrebljen u berlinskom grbu grada. Jer su na širem području Berlina od 6. pa do 18. veka živeli polabski Slaveni, a Nemci se na područje današnjeg Berlina naselili tek krajem 12. veka, ime je verovatno preuzeto iz slovan.1 *bъrlinъ, koji se očuvao u luž. ledin. imenu i prezimenu Berlin, Barlin. Ova slovan. reč jeste nastala od slovan. *bъrla koja se očuvala u nar. polj. barla 'prljavo ležište' (srodno sa hrv., srp. brlja 'mlakuža') i koj je dalje srodna sa lit. burlas 'blato'. Ako je predpostavka tačna, ime Berlin je originalno označavalo 'mokro, močvarno mesto'. U starom jezgru grada Berlina još u 18. veku bili su kanali za odvođenje vode, a zemljište na obe strane reke Spree i dandanas jeste slabe tvrdnosti, što ukazuje na nekadašnju močvaru.
1 Nem. izvor isključuje već akcenat na drugom slogu, koji ujedno sa velikom verovatnoćom ukazuje na posuđenicu iz slovan. tvorevine na *inъ. 2Slično Eichler, SO I, 35; Wenzel, SSPN II/1, 31 s." (Snoj, 2009, str. 504).
http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=berlin

A da vidimo šta kaže etimološki rečnik za grad Bern:
Swiss capital, probably originally from PIE root *ber- "marshy place," but by folk etymology from German Bär "bear" (compare Berlin). Related: Bernese.
http://www.etymonline.com/index.php?term=Bern

Podsećam vas da sam več navodio neke gradove i planine u Švajcarskoj koji imaju reč Vend u imenu.

I, koje ćemo etimološko objašnjenje osvojiti: međeda ili baru?

I koji će mi već jednom objasniti kako su se Sloveni u 6. veku pojavili od severne Nemačke preko SZ Italije pa sve do Grčke?

Slavene zar ponovo moramo ići kroz sve to? Pa koliko puta? Kada postavim neko pitanje koje je kontradiktorno ovome što kaže zvanična nauka Igor mi kaže da postavljam pogrešna pitanja i odustane, Mašala počne da izigrava nekog forumskog klauna a ti kažeš nisam stručan za tu oblast ili recimo u vezi povezivanja Slovena/Srba sa vendskim imenom kažeš da je to eto bilo u modi. Pa dokle će to tako?

Nisam dobio nikakvog odgovora, odnosno objašnjenja za nekoliko pitanja, odnosno poruka. Evo ispostavit ću samo neke:

I koji će mi već jednom objasniti kako su se Sloveni u 6. veku pojavili od severne Nemačke preko SZ Italije pa sve do Grčke?

Alinei je napisao da Madjari zive u Panoniji u 2. milenijumu prije Hrista, bez ikakvog dokaza. To sto govori je obicno naklapanje, isto sto ti radis.

Zapitaj se kako su se Kelti pojavili od Spanije i Portugala do danasnje Ukrajine. Skaces sa jedne na drugu temu (dobio si odgovor zasto su Germani pljackali arhive, Austrijanci i nacisti u 20. v.), recikliras jedna te ista govna, totalno si neozbiljan, uz to neupucen, psihicki naporan (kad te citam, ona zila ispod testisa pocne da mi pulsira nekontrolisano), nekriticki prihvacas gradivo, nisi bas nadaren sto se tice mozdane zapremnine iako se pacenicki trudis da ostavis utisak prvoklasnog mislioca (kognitivne sposobnosti su ti poput petogodisnjeg djeteta), isto kao i "borac" ti kolega (koji vidi anticku Cetinu i dalmatinsku Krku u rimskim i grckim zapisima, halucinacije i fatamorgane). Vidio si kako prolaze oni sto hoce da se bore na tudjem terenu za Istinu, a znanje im je nula, poput tvog.

Kad ti se sve to ukaze, cvilis kao neka babetina. Smanji dozivljaj, uclani se vec jednom u biblioteku i pocni da citas knjige.

Poslednja izmena:

Naravno da će ljudi odustati, ako pogrešno postavljaš pitanja. Pitanja koja nemaju smisla ne iziskuju ni nikakav smisleni odgovor. Evo da te malo parafraziram?

Alter-vučko:
Ko će mi objasniti kako je odjednom Kosovo postalo samostalna država u 20. veku?

Ko će mi objasniti zašto je Hitler pobedio u Drugom svetskom ratu?

Ko će mi objasniti kako je odjednom Rusija u 19. veku osvojila celu Aziju?

Većina pitanja koja postavljaš nemaju smisla, jer nisu tačna. Njih postavljaš uz neku premisu koji ti nosiš prethodno (što je i normalno, prije svakog pitanja mora se nešto imati na umu) ali ona je pogrešna. Kao što krećeš obrnutim smjerom, govoreći o pljački srpske kulturne baštine u Svjetskim ratovima (te koja se djelomice ponovila i u ovim sada posljednjim ratovima raspadajuće SFRJ) kao krunskom dokazu da su Iliri, Dačani, Tribali,...svi odreda bili po tvom mišljenju ništa drugo do Srbi, umjesto da kreneš od njih samih - tako i ovdje polaziš od uvjerenja da su se Sloveni odjednom pojavili u VI stoljeću na području čije je etničko osvajanje zapravo trajalo i stoljećima...

Što se tiče etimologije riječi, nisam pametniji od tebe. Potraži neki etimološki riječnik ili tako nešto, vidim da si i na putu. Ono koliko sam ja bio upućen, Berlin je slovenski toponim. No kakve to ima veze sada uopšte sa bilo čime? :dontunderstand:

Alinei je napisao da Madjari zive u Panoniji u 2. milenijumu prije Hrista, bez ikakvog dokaza. To sto govori je obicno naklapanje, isto sto ti radis.

Zapitaj se kako su se Kelti pojavili od Spanije i Portugala do danasnje Ukrajine. Skaces sa jedne na drugu temu (dobio si odgovor zasto su Germani pljackali arhive, Austrijanci i nacisti u 20. v.), recikliras jedna te ista govna, totalno si neozbiljan, uz to neupucen, psihicki naporan (kad te citam, ona zila ispod testisa pocne da mi pulsira nekontrolisano), nekriticki prihvacas gradivo, nisi bas nadaren sto se tice mozdane zapremnine iako se pacenicki trudis da ostavis utisak prvoklasnog mislioca (kognitivne sposobnosti su ti poput petogodisnjeg djeteta), isto kao i "borac" ti kolega (koji vidi anticku Cetinu i dalmatinsku Krku u rimskim i grckim zapisima, halucinacije i fatamorgane). Vidio si kako prolaze oni sto hoce da se bore na tudjem terenu za Istinu, a znanje im je nula, poput tvog.

Kad ti se sve to ukaze, cvilis kao neka babetina. Smanji dozivljaj, uclani se vec jednom u biblioteku i pocni da citas knjige.

1. Da li si ikada pitao Alinei-a zašto tvrdi tako nešto?

2. Jesu li se Kelti na svim tim prostorima pojavili u jednom isto veku?

3. Ona žila ispod testisa pulsira nekontrolisano zbog drugog razloga, i to sam ti već nekoliko puta rekao - nadji neku lepu ženu, da izbiješ tu agresivnost već jednom iz sebe.

4. Ne brini za moje čitanje. Kod kuće imam više knjiga nego što si ih ti pročitao.

5. I ono što je najbitnije: da li ćeš da daš neki komentar na moja pitanja (na koja očigledno nemaš odgovora)?

Naravno da će ljudi odustati, ako pogrešno postavljaš pitanja. Pitanja koja nemaju smisla ne iziskuju ni nikakav smisleni odgovor. Evo da te malo parafraziram?

Ne vadi pitanja iz konteksta. Jest baš, kao što sam rekao - pogrešno postavljena pitanja. :D

Većina pitanja koja postavljaš nemaju smisla, jer nisu tačna. Njih postavljaš uz neku premisu koji ti nosiš prethodno (što je i normalno, prije svakog pitanja mora se nešto imati na umu) ali ona je pogrešna. Kao što krećeš obrnutim smjerom, govoreći o pljački srpske kulturne baštine u Svjetskim ratovima (te koja se djelomice ponovila i u ovim sada posljednjim ratovima raspadajuće SFRJ) kao krunskom dokazu da su Iliri, Dačani, Tribali,...svi odreda bili po tvom mišljenju ništa drugo do Srbi, umjesto da kreneš od njih samih

Slavene ne izmišljaj. Gde sam rekao da je pljačka srpske kulturne baštine u Svjetskim ratovima krunski dokaz da su Iliri, Dačani, Tribali,...svi odreda bili po mom mišljenju ništa drugo do Srbi? Ja sam rekao da je to jedna stvar koju treba imati na umu, i da je zbog toga potrebno

tako i ovdje polaziš od uvjerenja da su se Sloveni odjednom pojavili u VI stoljeću na području čije je etničko osvajanje zapravo trajalo i stoljećima...

Ispravi me ako grešim, ali...kada se pojavljuje slovensko ime od Nemačke, preko SZ Italije pa sve do Grčke?

Što se tiče etimologije riječi, nisam pametniji od tebe. Potraži neki etimološki riječnik ili tako nešto, vidim da si i na putu. Ono koliko sam ja bio upućen, Berlin je slovenski toponim. No kakve to ima veze sada uopšte sa bilo čime? :dontunderstand:

Kao što sam rekao - reči ćeš, da nisi stručan za tu oblast ali eto ipak znaš da je to tako.

I tekako ima veze da je Berlin slovenski toponim, jer to znači da:
- je potrebno ovo usvojiti kao nešto što kaže zvanična nauka
- da su na području Berlina već u 6. veku živeli Sloveni pod tim imenom ( da sada ne pričamo o tome da je slovnski etnos živeo baren do reke Rajne)
- da i mesto Bern u Švajcarskoj potiče od istog slovenskog korena - i to kao što sam naveo piše i zvanična nauka (probably originally from PIE root *ber- "marshy place)

Na ona ostala dva pitanja znam da neću dobiti odgovor na ovom forumu.

1. Da li si ikada pitao Alinei-a zašto tvrdi tako nešto?

2. Jesu li se Kelti na svim tim prostorima pojavili u jednom isto veku?

3. Ona žila ispod testisa pulsira nekontrolisano zbog drugog razloga, i to sam ti već nekoliko puta rekao - nadji neku lepu ženu, da izbiješ tu agresivnost već jednom iz sebe.

4. Ne brini za moje čitanje. Kod kuće imam više knjiga nego što si ih ti pročitao.

5. I ono što je najbitnije: da li ćeš da daš neki komentar na moja pitanja (na koja očigledno nemaš odgovora)?

Derle jedno nedokazno i naporno, nisu se ni Kelti pojavili odjednom, isto kao Sloveni, Germani i ostale skupine. Svi su se kretali i nema tu madjonicarskih trikova. Uzmi ostale slovenske naucnike ako ne vjerujes domacim i germanskim: ruske i ceske, pa citaj o ekspanziji Slovena.

Sta ga ti ne pitas, masturbiras na njegove recenice svaki put kad se povede neka diskusija, ocito je da ga nisi ni procitao. Alinei pise da je u 2. milenujumi prije Hrista postojala madjarska drzava na podrucju danasnju Slovenije, Austrije, Madjarske i Rumunije. Imao si prilike da citas tu njegovu tezu. Nauci vise jednom sta znaci pretpostavka, teza...

Nisi dorastao da postavljas pitanja, kad vec sam ne mozes da pronadjes odgovore u biblioteci. U glavi ih neces pronaci jer tamo nema nista.

Ispravi me ako grešim, ali...kada se pojavljuje slovensko ime od Nemačke, preko SZ Italije pa sve do Grčke?

Sloveni se sigurno pronalaze nesto sjevernije od danasnje Vojvodine (ima i teza da su u Banatu u 3. vijeku; bas je Aleksandar Loma napisao rad o tome prije par godina) vec sredinom 5. stoljeca - Priskov izvjestaj, a na Krit se iskrcavaju 623. godine (pocetak 7. vijeka).

Je li to odjednom?

Sloveni se sigurno pronalaze nesto sjevernije od danasnje Vojvodine (ima i teza da su u Banatu u 3. vijeku; bas je Aleksandar Loma napisao rad o tome prije par godina) vec sredinom 5. stoljeca - Priskov izvjestaj, a na Krit se iskrcavaju 623. godine (pocetak 7. vijeka).

Je li to odjednom?

Mašala, ako nisi ti najinteligentniji na ovom forumu, ne znam ko je:

Nije samo to Srebrena :)

Pogledaj samo onu mapu iz perioda od 500. godine do 527. godine i onu zadnju iz perioda od 600. godine do 700. godine. Znači za jedan vek Sloveni su pokorili teritorije današnje Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, pola Austrije, pola Mađarske, , neke istočne delove Nemačke, neke zapadne delove Rusije, pola Grčke,... ovde se pitam kada su pokorili Albaniju, jer na slici nema toga, a čitava Albanija sve sami slovenski toponimi.

Pogledaj ti za jedan vek, odnosno vek i po šta su sve pokorili Sloveni. Ako ovi Sloveni nisu najinteligentniji narod na svetu. Sada sam još više ponosan što pripadam tom etnosu :)

Šta rade ovi Sloveni, svaka im čast.

- - - - - - - - - -

Ne znam. Da li je kod nas ikada postojala katedra za Sanskrit?

Nisam iz Srbije pa ne znam.Nego, da li znaš šta kaže najučeniji čovek - što se tiče sanskrta - na ovim prostorima ( da ne spominjem da je pored sanskrta dobro poznavao još dva stara jezika i nekoliko evropskih)?

Nisam iz Srbije pa ne znam.Nego, da li znaš šta kaže najučeniji čovek - što se tiče sanskrta - na ovim prostorima ( da ne spominjem da je pored sanskrta dobro poznavao još dva stara jezika i nekoliko evropskih)?

Načuo sam neke priče, nisam detaljno upoznat.

Sve će se to razjasniti čim bude postojala politička volja. BIzarno je da na jednom mestu postoje Vandali i Suebi, a da su tu kasnije Vendi i Sorbi i da je normalno da su to potpuno različiti narodi. I da nikome nije čudno da su antički pisci pisali svašta o njima a da se nisu setili da napišu nešto o njihovom jeziku. Ja bih bar napisao - Eto zamislite ne severu smo ratovali sa divljim ljudima, čudnog izgleda, koji za vodu koriste čudnu reč 'benzin'.

Poslednja izmena:
Slavene ne izmišljaj. Gde sam rekao da je pljačka srpske kulturne baštine u Svjetskim ratovima krunski dokaz da su Iliri, Dačani, Tribali,...svi odreda bili po mom mišljenju ništa drugo do Srbi? Ja sam rekao da je to jedna stvar koju treba imati na umu, i da je zbog toga potrebno

Da je zbog toga potrebno...šta?

Ni u jednom momentu.

Kao što sam rekao - reči ćeš, da nisi stručan za tu oblast ali eto ipak znaš da je to tako.

I tekako ima veze da je Berlin slovenski toponim, jer to znači da:
- je potrebno ovo usvojiti kao nešto što kaže zvanična nauka
- da su na području Berlina već u 6. veku živeli Sloveni pod tim imenom ( da sada ne pričamo o tome da je slovnski etnos živeo baren do reke Rajne)
- da i mesto Bern u Švajcarskoj potiče od istog slovenskog korena - i to kao što sam naveo piše i zvanična nauka (probably originally from PIE root *ber- "marshy place)

Na ona ostala dva pitanja znam da neću dobiti odgovor na ovom forumu.

Šta znam? Pa rekoh ti da nemam pojma? :lol: Pročitao sam negdje, zadnji put sam vidio čak mislim na Vikipediji, o berlinskom toponimu. Ne stojim iza toga da je to definitivno tako, mogu da govorim samo o stvarima koje sam čuo ili pročitao (kao i svako, uostalom).

Ko to treba da usvoji? Ja?

P. S. Ako te zaista više zanima nešto na ovu temu, uzmi knjigu Frensisa Konta o Slovenima.

Mašala, ako nisi ti najinteligentniji na ovom forumu, ne znam ko je:

Šta rade ovi Sloveni, svaka im čast.

- - - - - - - - - -

Jadnice nedokazni, vizantijski limes je dobrim dijelom probusen, zato se i sire onako. Sta mislis zasto je Vizantija (car Mavrikije na kraju 6. st.) dovela onolike Jermene u Trakiju?

XnXVErx.jpg

Maurice's Strategikon: Handbook of Byzantine Military Strategy. Translated by George T. Dennis, University of Pennsylvania Press, 1984, xxiv.

Pogledaj koliki je (hronoloski i geografski) put prevaljen od sjeverne Vojvodine pa do Krita.

Poslednja izmena:
Nije samo to Srebrena :)

Pogledaj samo onu mapu iz perioda od 500. godine do 527. godine i onu zadnju iz perioda od 600. godine do 700. godine. Znači za jedan vek Sloveni su pokorili teritorije današnje Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, pola Austrije, pola Mađarske, , neke istočne delove Nemačke, neke zapadne delove Rusije, pola Grčke,... ovde se pitam kada su pokorili Albaniju, jer na slici nema toga, a čitava Albanija sve sami slovenski toponimi.

Pogledaj ti za jedan vek, odnosno vek i po šta su sve pokorili Sloveni. Ako ovi Sloveni nisu najinteligentniji narod na svetu. Sada sam još više ponosan što pripadam tom etnosu :)

Zašto bi to trebalo da se razlikuje od drugih osvajanja? Germani su pokorili za slično "kratak" period i veća prostranstva. Ništa tu Sloveni Stari nisu bili posebni.

Stvar je u tome što tebi djeluje čudno. I to je to.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back