„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ocito radi se o zaveri protiv Slovena. Stari Grci i Rimljani a kasnije Vizantijci nisu hteli da vam priznaju da ste Sloveni -- a prevideli su da cemo mi danas o ovome razgovarati -- pa su vas nazivali Ilirima i Tracanima i davali vam lazna licna imena, lazna imena vasim bogovima, laznu toponimiju, laznu hidronimiju, itd. Tek vekovima kasnije, kad nisu vise mogli da vas kriju i potisnu, shvatili su da jedini nacin da vas ukrote je da vas obmane da prihvatite hriscanstvo.
dabome. slicna zavera kao u slucaju severno americkih indijanaca.braca kolonizatori zatirali sve sto su stigli.. a ti mu dodjes kao indijanac koji se pravi belcem.

pa ko je ziveo u evropi pre dolaska helena i rimljana?

A ti si iskonski Indijanac, a? Mister Snoudenu, krajsnicu sa Drine?
ne ja se poistovećujem sa svojim poznatim precima. identifikujem sebe sa svojim rodom poznat mi je negde od 1650. a ne poistovećujem sebe sa pločetinama, pismom ili nekom šupljikavom kulturom. i to mi smeta kod vas pristalica berlinske škole. brkate preostale kulturne tragove i istorijsko rodovsko. pogledaj samo slučanj osmanlijske vlasti po dalmaciji. znamo. vladali su tamo oni 200 godina a ima li danas nekog gradjevinskog traga o tome... barem neka džamija ili tursko groblje?

glede antike. vidi ovako. ako su latini i heleni isrtebili domoroce onda su oni istorijsko smeće ma kako neki veličali antićki period.

ne ja se poistovećujem sa svojim poznatim precima. identifikujem sebe sa svojim rodom poznat mi je negde od 1650. a ne poistovećujem sebe sa pločetinama, pismom ili nekom šupljikavom kulturom. i to mi smeta kod vas pristalica berlinske škole. brkate preostale kulturne tragove i istorijsko rodovsko. pogledaj samo slučanj osmanlijske vlasti po dalmaciji. znamo. vladali su tamo oni 200 godina a ima li danas nekog gradjevinskog traga o tome... barem neka džamija ili tursko groblje?

glede antike. vidi ovako. ako su latini i heleni isrtebili domoroce onda su oni istorijsko smeće ma kako neki veličali antićki period.

Imas u skoro svim dalmatinskim gradovima koji su bili pod turskom vlascu opipljive ostatke te vladavine. Evo ti samo primjer Drnisa, tamo su Turci bekrijali oko 126 godina. U gradu se nalazila sahat-kula, jedna od rijetkih u dalmatinskim krajevima. Ona je srusena 1648. godine, a sat je skinut i odnesen u Sibenik. Ovo se moze provjeriti u Drzavnom arhivu u Zadru (Spisi gen. providura L. Foscola, II, 438-439).

Drnis u XVII st. po Coronelliju. Sasvim jasno se vidi 5 dzamija, jedna se nazire unutar tvrdjave.

traljic1a-1.jpg

Nekadasnja dzamija na fortici (Gradina):

traljic1-1.jpg

Danasnja rimokatolicka crkva sv. Ante je nekad bila dzamija.

traljic2-1.jpg

Seid M. Traljic, Drnis sesnaestog i sedamnaestog stoljeca, Radovi Instituta JAZU u Zadru, sv. XIX, 1972, str. 393-403.

Poslednja izmena:
Imas u skoro svim dalmatinskim gradovima koji su bili pod turskom vlascu opipljive ostatke te vladavine. Evo ti samo primjer Drnisa, tamo su Turci bekrijali oko 126 godina. U gradu se nalazila sahat-kula, jedna od rijetkih u dalmatinskim krajevima. Ona je srusena 1648. godine, a sat je skinut i odnesen u Sibenik. Ovo se moze provjeriti u Drzavnom arhivu u Zadru (Spisi gen. providura L. Foscola, II, 438-439).

Drnis u XVII st. po Coronelliju. Sasvim jasno se vidi 5 dzamija, jedna se nazire unutar tvrdjave.
samo potvrdjuješ ono što sam mislio. ostalo je malo ili gotovo ništa. i u vrlici je džamija prepravljena u katoličku bogomolju. a kolikim teritorijem su turci upravljali i koliko bi džamija trebalo tamo biti danas i šta je ostalo?gde su turska groblja da današnji genetičari prouče kog su roda bili?

...a prošlo samo 300 g i gotovo ništa nema.

Poslednja izmena:
ako nisu onda treba proučiti njihovu sudbinu i udeo u našoj etnogenezi.
Naravno da su tvoji preci prodali veru za veceru. Prodali su jezik i kulturu, da ne spominjam veru u bozanstvo. Jer na pocetku nisu govorili ni grcki ni latinski ni bogami slovenski. A po veri bili su mnogobozci. Kako su tvoji preci odbacili veru svojih pradedova i prihvatili hriscanstvo? Jel to bilo milom ili silom? Valjda se nije Isus Hrist spustio uzetom s neba i licno porazgovarao sa svakim od njih?

Naravno da su tvoji preci prodali veru za veceru.
svaki čovek priča iz ugla vlastite pokvarenosti.
Prodali su jezik i kulturu, da ne spominjam veru u bozanstvo.A po veri bili su mnogobozci. Kako su tvoji preci odbacili veru svojih pradedova i prihvatili hriscanstvo? Jel to bilo milom ili silom? Valjda se nije Isus Hrist spustio uzetom s neba i licno porazgovarao sa svakim od njih?[
a ne. nije logično da nepismeni lako prodaju vlastiti govor za izmišljene jezike...za tako što su ih romani i heleni trebali upisati na svoje univerzitete i podučiti.

a šuplju kulruru nisu mogli prodati jer je nisu ni imali.
dok su narodni običaji negovani sve do modernih vremena.

religija je najvisa ljudska predstavao svetu, i nije, niti može biti konačna. sve će se religije menjati i usavršavati.
Jer na pocetku nisu govorili ni grcki ni latinski ni bogami slovenski.
pa koji će drugi bit govor starih evropljanai ako nije neki protoslovenski?

samo potvrdjuješ ono što sam mislio. ostalo je malo ili gotovo ništa. i u vrlici je džamija prepravljena u katoličku bogomolju. a kolikim teritorijem su turci upravljali i koliko bi džamija trebalo tamo biti danas i šta je ostalo?gde su turska groblja da današnji genetičari prouče kog su roda bili?

...a prošlo samo 300 g i gotovo ništa nema.

Ako je od pet dzamija ostalo dvije (crkva sv. Ante je bila prvotno dzamija, to treba da se naglasi), to nije malo ili gotovo nista s obzirom da su tamo bili skoro 130 godina. Nad mnogim nekadasnjim turskim grobljima se danas nalaze gradske kuce.

Poslednja izmena:
Ako je od pet dzamija ostalo dvije (crkva sv. Ante je bila prvotno dzamija, to treba da se naglasi), to nije malo ili gotovo nista s obzirom da su tamo bili skoro 130 godina. Nad mnogim nekadasnjim turskim grobljima se danas nalaze gradske kuce.
jeste malo ako uzmeš celu dalmaciju, slavoniju i sve što su držali turci u obzir.... nije moguće da je džamija bilo svega pet.
ovo da su kuće podizane nad turskim grobljima prvi put čitam. moguće.... zatre se i zaboravi.
u mom selu bilo sedam grobalja. i svako smo gledali s respektom. za jedno smo mislili da je tursko. ispostavilo se negde iz 11 veka. stećci.

- - - - - - - - - -

svaka ti dala. ta koju postaš i nije.

jeste malo ako uzmeš celu dalmaciju, slavoniju i sve što su držali turci u obzir.... nije moguće da je džamija bilo svega pet.
ovo da su kuće podizane nad turskim grobljima prvi put čitam. moguće.... zatre se i zaboravi.
u mom selu bilo sedam grobalja. i svako smo gledali s respektom. za jedno smo mislili da je tursko. ispostavilo se negde iz 11 veka. stećci.

U Leicesteru su nasli svog kralja ispod parkiralista, kamo nece Turcina ispod necije garaze u Dalmaciji?

Свака част што си за пар минута успео све оно прочитати.
ne kapiraš.. ne zanima me wiki istorija posebno o tako jednom mračnom pitanju . još manje sam zainteresiran za način diskusije kako si nastupio.

U Leicesteru su nasli svog kralja ispod parkiralista, kamo nece Turcina ispod necije garaze u Dalmaciji?
slozio sam se. gospoda turci su se nabijali po varošima. groblja s bila u blizini džamija. pa su mnoga daljim širenjem grada zatrpana.)

Poslednja izmena:
Могу дати стручну литературу, али чему то када већ знаш да се у Европи говорило прасловенским пре доласка Индоевропљана?

За домаћи сести и читати о супстрату у Старогрчком и Латинском.
još manje sam zainteresiran za način diskusije kako si nastupio.
Наклапање се треба исмевати.

Poslednja izmena:
Могу дати стручну литературу, али чему то када већ знаш да се у Европи говорило прасловенским пре доласка Индоевропљана?

čemu to. ako znaš napiši svojim rečima vodivši računa da to sagovorniku bude razumljivo.. a literaraturu daj kao prilog. )

kog dolaska indoevropljana i kada se to desilo?

govorimo o predantičkom vremenu. genetika upućuje da su nosioci markera I1,I2 i R1a stanovnici evrope barem 5-10000 godina.R1b je došao prer nekih 4-5 milenijuma.... a mi današnji baš njihovi potomci.

Poslednja izmena:

No, hajde, postavi nešto iz te literature pod uslovom da teza, ili misao uopšte, ne počinje sa veruje se, najverovatnije, pretpostavljamo, možda je, najizglednije, moguće je da, sva je prilika, smatramo da, kako se veruje, ili se ne oslanja na prethodne teze i uspostavljene "zakonitosti" koje počinju sličnim izrazima.

Nema toga.

Наклапање се треба исмевати.
Vidim čitao se i malograđanski bon-ton?

Tarsatica је у Словена дала назив Трсат (ген. Трсата) који очито није словенскога порекла. Тражити етимологију тога назива у словенском трстика неука је пучка етимологија.

Tvorba imena biljaka nastavkom –ika novija je pojava, nastala po uzoru na oblike s nastavkom –ica. Naime, nastavak –ica je imao značenje umanjenice ili ženskoga roda pa su govornici vjerojatno radi ekspresivnosti tražili neuobičajeniji sufiks. To se moglo dogoditi u doba djelovanja druge palatalizacije, kada je glas /c/ opet alternirao s glasom /k/.

U toponimu Trsat (od *tъrsatъ od latinskog Tarsatica) nastavak je pak potpuno izbačen (Lunt 1981: 30).

http://www.academia.edu/2186763/Treća_palatalizacija_velara

Gw9XsKE.png

Kapović Mate - Uvod u indoeuropsku lingvistiku, Zagreb: Matica hrvatska, 2008, 170

books

books

С. Б. Бернштейн - К вопросу об иерархии фонетических законов праславянского периода
https://books.google.rs/books/about/Slovansko_jezikoslovje.html?id=FiwDAAAAMAAJ&redir_esc=y

"Pa su govornici vjerojatno ..."

"To se moglo dogoditi u doba..."

Odlično Igore!

A reci mi kako su po zvaničnoj lingvistici Sloveni, odnosno praSloveni govorili umanjenice ili reči ženskog roda, znači pre navodne pojave -ica, -ika?

Zašto su je promenili "preko noči", odnosno koji je razlog njihove promene? Šta im je to toliko zasmetalo na kraju 6. veka i početak 7. veka?

Kako se to moglo odnositi na čitav slovenski etnos? Aha, to se verovantno desilo dok su Sloveni, odnosno praSloveni bili još grupa nastanjena preko Dunava, pa se to verovatno desilo tada pa su se tek onda proširili. Jel tako?

Možda bi bilo pametno ako neko zna, da kaže koje su umanjenice i reči ženskog roda u ostalim neslovenskim jezicima u Evropi pre svega?

Прасловенски је у време првих помена Тарсатике имао пуне вокале на месту каснијих полугласова, стога твоје полажење од столећима касније насталих облика нема смисла. Откуд "реконструкција" гласа /ъ/ после /t/у **tъrstъka? Од када /ъ/ прелази у /i/ (упоредити *tetъka > тетка)? Како од **tъrstъka настаје Трсат (ген. Трсата) ?

Znači praslovenski je prvo imao pune vokale između suglasnika, da bi kasnije ti vokali prešli u poluglasove, i da bi nakon toga ponovo se vratio u pune vokale? Da li sam te dobro shvatio, i molim obrazloženje. Hvala.

p.s. Ovo mi liči na ono, da se prvo pisala reč BREG, odnosno BRIG pa kada su ovu reč Sloveni preuzeli od IndoGermana nazivali su je BERG, da bi kasnijom "nekakvom" metatezom likvida došli ponovo na reč BREG.

I šta ćemo sa predantičkom Trstikom (danas Rijeka)? Trstika je slovenska reč.

13st.jpg

Rijeka - grad na 10 potoka i rečica

Imamo činjenice a to su:

- u antici imamo grad Tarsatica, koji su zapisali stranci, koji je uz obalu i kako si rekao na nekoliko reka, odnosno rečica

- u današnje vreme imamo po čitavom slovenskom etnosu (od juga prema severu) kraj voda (mora, reka, jezera) toponime sa tim nazivima, znači Trst, Trsteno, Trstice, i da ne nabrajamo dalje

TRS, odnosno TRST - biljka sa visokim, tankim i šupljim stablom, koja raste u vodi, obično u močvarama
TRSTENIKA - visoka morska trava, na obali, sa širokim liščem i klasastim socvečem

tresk - pre svega glas koji proizvodi munja, ali inače glas koji je sličan tome; znači veoma jak rezak glas
treska - ostar komadič drveta.
Kada se odlomi komadič drveta, zar se ne čuje tresk sličan glasu udara munje, odnosno veoma jak rezak glas?
tresti - raditi prouzrokovati da se nešto pomiće vamo, tamo. Zar nije to slučaj kod udara munje?http://bos.zrc-sazu.si/sskj.htmlImamo

Imamo recimo drvo Trešnja, koji je za Slovene sveto drvo u koga udara munja boga Peruna kada se zmija (bog Veles) popne na njega i tako pobedi podzemlje - stalna borba Peruna, boga gromovnika, neba nad bogom Velesa, bogom podzemlja. Znači bog Perun treska u drvo Trešnju (treska - glagol od tresk).
Imamo i još jednu biljku, Čuvarkuća ili na slovenačkom Netresk, zato što u njega bog Perun sa svojom munjom ne udara, ne treska, odnsono ovo bilje čuva kuću. Jedno od slovenačkim imena jeste i Perinovo cvetje (https://sl.wikipedia.org/wiki/Netresk).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back