vučko
Ističe se
- Poruka
- 2.199
Ponovno se vrati na onu paralelu. Zamisli da ja sada napišem u nekoj knjizi koju objavim da su Srbi nastali tako što je bila formirana kineska kolonija prije oko hiljadu i po godina na Balkanskom poluostrvu. I šta sad? Godine 2500. to postaje 'činjenica', jer se javi neki dvukeljic da me citira?
Znatno pozniji izvori koji raspolažu dezinformacijama ne vode - nikamo. Sem naravno, ka neistinitim uvjerenjima...
Ne znam kako ti uvek upoređuješ nekakve primere koji se nikako ne mogu upoređivati.
Kod Slovena/Srba u Dalmaciji postoji narodno predanje o apostolima ako se ne varam. Pa onda sledi ova rečenica: " I na tom sudbonosnom Drugom crkvenom saboru u Splitu 928. godine papa Ivan X (koji je opet posebna moralna nakarada) prisiljen je priznati u najmanju ruku da su Slaveni i Dalmatinci primili kršćanstvo „u apostolsko vrijeme".
Pa onda imamo čirilicu, koja je pre toga glagoljica, a ....jedan od glavnih vatikanskih bibliotekara, glagoljicu naziva Alphabetum Illyricum još u XVI. vijeku. Čak je naziva jeronimskim pismom, mada je glagoljica gotovo posve sigurno starija i od Jeronima".
Znači ne govori to neki nepismen čovek, nego neko ko je sigurno imao znanja iz tog područja. Da ne pominjem da se svi trije nazivi nalaze na istom području.
I ti sve ovo upoređuješ sa Kinom i Balkanom, koji nemaju ama baš nikakve veze.
Stvarno te ne razumem. Kažen neko je nekada rekao i to posle nekoliko stotina godina. Pa valjda nisu svi koji govore u prid autohtonosti Slovena/Srba izmišljali nekakve priče...valjda su i ti ljudi imali nekakve izvore na čemu su pisali ono što su napisali; pisane izvore, narodna predanja,...kao svi ostali. Zašto se oni razlikuju od ostalih?
Slažem se da je Porfirogenitu glavni izvor bio DCCS - lepo je to istražio g. Živković. Ali kako je nastao DCCS; kako je autor DCCS došao do tih podataka ako nije bio svedok tog događaja. Pa narodna predanja, kako kaže g. Živković.
Ajde onda da i mi lepo kažemo: kako može neki čovek posle 2 ili 3 veka da opiše neki događaj kome nije bio svedok?