Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.284
O томе и причам.
Како да зна шта критикује када теза и није постављена.
Причају се само неке уопштене бајке.
Onda si me zasigurno pogrešno interpretirao, jer ja o tome ne pričam. Nisam nigdje napisao da teza nije postavljena (nečega o čemu se u nauci raspravlja već preko pola milenija ako računamo od Laonika Halkokondila, koji se prvi tokom XV stoljeća uhvatio u koštac razmišljajući odakle su se Srbi doselili - i tako sve do najsvježijih razmatranja Tibora Živkovića), već da je čovjek neupućen. U suštini, u pitanju je jedan (sada ću baš da krenem putem davanja kvalifikacija, jer sam u prethodnoj poruci ono što slijedi i temeljno obrazložio) novoromantičarski mitoman koji po svemu sudeći teško čita stručno štivo, već dođe u kafanu sa Deretićem, izvadi blokče i prepisuje nepovezane nebuloze od Primus autochtonusa, koje potom nekako pokušava uklopiti u svoja poznavanja teorije fizike (i što se završava kao potpuni promašaj).
I tebi predlažem, kao i njemu, da se uhvatite malo literature i izvora; zato sam ti i slao onu silnu literaturu ranije. Netačno je da se pričaju neke uopštene bajke, mada neke istine ima u tome jer su Srbi maleni narod sa malo istraživača; Njemci su recimo etnogenezu i razvoj plemenskog društva, te upravo germanski rani srednji vijek, strašno dobro istražili (pogotovo u novije vrijeme). U tom pogledu Južni Sloveni su poprilično siromašni i još dosta rada tu treba (najčešći izgovor koji se može čuti je pa tu i nema nekih izvora odnosno sve je istraženo
pa eto nekako svi medievisti završavaju na izričito poznom srednjovjekovlju).Акада се нека теза побије, онда нисмо мислили баш тако него... Лукаво нема шта.
Kao što sam već napisao iznad, nije Antić ništa pobio, već jednostavno nije upućen. Ništa se ovdje ne menja i niko nije nijedan jedini stav promijenio zahvaljujući Antiću nakon što je izdao tu raspravu u zborniku o porijeklu Albanaca, niti se iko relevantan na to uopšte osvrnuo.
Njegova je krivica što nije uzeo stručnu literaturu da barem malo uđe u tok sa time šta su naučna saznanja, a ne bilo koga drugog. Naravno, sa masom ljudi koji imaju sklonosti da povjeruju njemu, Deretiću i sličnima u suštini problema leži i nepažnja na časovima istorije ili prilikom njenog učenja u školi; kriv je i onaj ko nauči kako su došli Srbi, počinili genocid nad svim zatečenima i pustu zemlju preko noći naselili (njih stotine hiljada). Ne mogu se sopstveni neuspesi i nedostaci staviti na breme drugih. Naravno, to otvara i temu lošeg nastavnog osoblja, u slučaju da imamo nstavnike koji neadekvatno objašnjavaju probleme djeci ili jednostavno (ne govorim sada kolektivno o svima, već naravno kao i uvijek o pojedincima) su i sami po sebi loši istoričari. Uvijek pamtim Deretićevu priču o tome kako svog školskog nastavnika istorije pita kako su se doselili; objasnite mi, zanima me, a ona ga ućutkuje i šalje na mjesto da sjedne. Neovisno je li sam događaj autentičan (a vrlo je moguće da nije, jer je poznato da Deretić vrlo često izmišlja potpune laži), a i mogu priznati da sam slične ako ne bar iste primjere mogao vidjeti sopstvenim očima, za naciju koja nije zaglibela u raznim romantičarskim mitovima (što se prečesto kaže za Srbe) neophodna je kvalitetna nastava istorije...
Зато нисам ни хтео да упадем замку, него:
U poruci br. 5.815. sam okvirno to pojasnio i dao odgovor na tvoja pitanja. Predstavio sam stanovišta koja su danas vrlo aktuelna u istorijskoj nauci i neke od mojih ličnih pogleda. Ne tako davno u raspravi sa Лекизан-om, no u kojoj si malčice ako se ne varam i ti učestvovao, uzeo sam i Živkovićeva razmatranja i napravio jedan scenario pokušajući da što bolje rekonstruišem srpsku istoriju u to vrijeme. Naravno za to nemam dokaza tj. izvora koji potvrđuju, poenta je bila samo u realnosti / uvjerljivosti, koja je po mom mišljenju velika. E sada, zašto ne postoje naučna djela na tu temu, to je zato što je jedno ako nešto kolokvijalno krenemo da tvrdimo za slobodni razgovor (bilo u kafani, ili na informativnoj TV emisiji), a sasvim drugo kada treba objaviti djelo koje ispunjava sve ili barem najveći dio kriterijuma naučne metodologije...razlika koje čini mi se, srpski autohtonisti nisu svjesni. Naravno, tu je i već spomenuti problem manjka ljudstva (kao i rezultata istraživanja pomoćnih istorijskih nauka), a možda i pomalo hrabrosti da se pusti u koštac sa nečim što je vrlo nepoznato...
P. S. Dok je s jedne strane doza zdrave kritike i skepse svakako poželjna, ovo što ti činiš jeste ipak ismijavanje nauke. Moglo bi i biti razumijevanja da ti odišeš jednom dozom načitanosti, ili makar nekakve polemičke rečitosti, ali ti apsolutno nikakvu tezu još nisi postavio. Evo ima već jedan duži vremenski period, ali sve vrijeme je u nekakvom stanju najave, dok nešto što je jedan od učesnika teme nazvao čak određenom vrstom bunila postavljaš, polako konstruišući svoje hipoteze. Pa dokle više? Koliko ćemo da nailazimo na ovakve neobjašnjive komentare:
Нема проблема. Себлои и Трибалои је једно те исто.
Скордисци су Шумадинци.
Još čak nema problema (samo nema volje za objašnjavanjem)?
E i onda u takvoj poziciji nekoga od koga se očekuje teza preko čitavih godinu dana, dolaze kritike na račun nedostatka definisanih teorija u nauci, tvrdi se da se pričaju uopštene bajke i bukvalno ismijava naučna zajednica na jedan podrugljiv način (baš, ima Antić toliko uticaja na nju Из биографије му се све види - по основном образовању инжењер електротехнике, магистрирао техничку физику, и то му је био плафон. Иако је 31 годину био запошљен на научном институту, где му је једини посао, за који је био плаћен, био да се бави научно-истраживачким радом, никада није направио неке значајније научне резултате, тако да за сво то време није успео да докторира. Пензионисан је превремено, 2009. године, претпостављам да је разлог то што је 2002. или 2003. године Министарство науке променило начин финансирања научних института. Наиме, Министарство од тада финансира само оне истраживаче који су укључени у научно истраживачке-пројекте које финансира Министарство, а они који не испуњавају услове за укључење на пројекте (а он је био један од њих), примају плату тако што се одузме део од плате оних који су на пројектима. То је изазивало оправдани револт оних који раде, а због нерадника им се смањује плата, тако да су се институти трудили да реше тај проблем, између осталог и пензионисањем таквих нерадника.
У сваком случају, тип није радио оно за шта је био плаћен, и за шта се школовао, већ је за то време радио нешто што нема појма, нешто за шта се никада није школовао. А најсмешније у његовој биографији је то да је "изабран за члана комисије за упућивање предлога РАН за измену односа према истраживању историје". Боже мили, па Руска академија наука је формирала посебну комисију и часопис за борбу против таквих шарлатана какав је он, а он ће њима да упућује предлоге...
A kada ga predstave kao doktora nauka on to nikada ne negira...
K'o Miraš Dedeić...To za komisiju sam čuo i nije izmišljotina; međutim, Rusija je velika država i imaju samim time i vrlo veliku naučnu zajednicu, u kojoj takve kreature ne dobijaju proporcionalno toliko glasa kao ovdje (mislim da se na taj Odbor niko nije ni osvrtao, a da su se Rusi upoznavali sa tim zapravo preko srpskih izvora informacija, a ne domaćih)...
Poslednja izmena: