„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја нигде нисам тврдио да етнонимза Србре и Словене, потиче од латинских речи за роба и слугу.
А да смо били потобљени, били смо.

Ниси ти, али јесте Вукељић, као и многи раније, не могу да се сетим ко све, али ми то изузетно смета, а посебно би требало да смета теби, јер си ти сигурно потомак тих Срба/Словена који су у римско доба слободно живели са оне стране Карпата. Вукељић тврди и да су Срби служили војску код Римљана, а генетика ни томе не иде у прилог. На пример, носиоци хаплогрупе E1b-V13, служећи као римски легионари, су ту хаплогрупу проширили све до Британије. Колико се сећам, у области града Abergele на северу Велса је доста висока фреквенција E1b-V13 (око 40%), а значајна густина те хаплогрупе утврђена је и у неким другим градовима Велса, Енглеске и Шкотске. Британци то тумаче "утицајем" римских легионара са Балкана, јер су те области биле главних римски војни центри у Британији и зна се да је било пуно легионара са Балкана. Поставља се питање - ако су Срби служили као римски легионари, или бар ако је хаплогрупа I2a1b-Din у римско доба имала тако високу фреквенцију на Балкану као данас, зашто онда и ту хаплогрупу римски легионари са Балкана нису проширили по западним римским провинцијама?

Ви сте стварно болесни! Друге оптужујете да су немачке слуге, само зато што подржавају теорију о досељавању Словена и Срба на Балкан, а ви од својих предака, који су живели слободно, далеко од римског јарма, правите римске робове. Римљани су робове имали и пре него што су освојили Балкан, а имали су и оне који су их служили, и сигурно нису чекали да прво освоје Балкан, да би према народу који су ту поробили увели назив за роба и служење. Исто тако је немогуће и обратно, да етноними Словени и Срби потичу од латинских назива за роба и слугу.

Pa ne znam koliko puta moram da ti kažem da ja verujem da su Srbi ovde autohtoni, pa iz ovoga možeš da zaključiš da verujem da su bili ovde prisutni kada su Rimljani osvojili "Iliriju".

Znači Latini su imali tu reč za slugu odavno, a i Srbi su se tako zvali odavno (tamo još na Kavkazu 2. vek), pa se eto slučajno tako desilo da imaju Latini/Rimljani taku reč za slugu i da tako isto zovu Srbe.

INAČE BITNO JE TO DA SU SE SRBI UVEK OSLOBODILI NEPRIJATELJA.
I da ne bude zablude, ne govorim ja o Srbima kao o nekakvim slugama/robovima, nasuprot,ja mislim da su Srbi narod koji se ne pokorava tako lahko - zato i jesu stalno na udaru :) . A to možemo da vidimo tako što Srbi (srpski patrijarh) jedini (i sveti Marko Efeski) nije potpisao uniju sa papom u Firenci, i to pre sloma Srbije 1459. godine.

Pa pre toga kosovski boj.

Pa onda imamo naprimer I. svetski rat Победа србске војске која је задивила свет! Кренули смо у јуриш који ниједна сила није могла да заустави…
Навршава се деведесет четири године од пробоја Солунског фронта и војничког тријумфа који је довео до завршетка Првог светског рата. За мање од 15 дана српска војска превалила је више од 700 километара. Савезничке трупе у чуду су посматрале незадрживо продирање наших војника. Како су сведочили, често су имали потешкоћа да на моторним возилима сустигну српске борце који су у домовину незадрживо јуришали – пешице" (http://sp-slobodnasrbija.serbianforum.info/t122-topic).

Ili slučaj u novijoj istoriji, kada je NATO napao Srbiju - najveća vojna sila u istoriji čovečanstva napadne malu Srbiju, koja nije imala ni dovoljan kapacitet vojske ni vojne tehnike za odbranu. Ali se ipak protivila i pokušala odbraniti - i odbanila se u vojnom smislu, ali pošto su počela gađanja civilnih objekata i civila, potpisan je mirovni sporazum.

Ali kada je sila tako jaka da više nemožeš, onda se moraš pokoriti.

Ти стварно не знаш шта пишеш - потураш као доказ да су Срби староседеоци Балкана текст у коме се јасно каже да су Срби дошли на Балкан.

Pa time se avtor uopšte ne bavi, njega interesuje "šajkača", a to što kaže o doseljavanju to je zato što je takva zvanična istorija. ZNAČI KOD NJEGA JE BITNA JE TEMA O KAPI-ŠAJKAČI.

Колико пута треба да ти се каже да би ти ушло у главу - нико не тврди да су староседеоци нестали, да их је "узела магла". Међу Србима данас има скоро 40% потомака староседелаца, носилаца хаплогрупа E1b-V13, G2, J2 и R1b, зар је то мало? Али њихове претке не можеш назвати Србима када то нису били.

Pa koji su onda to starosedeoci - ako možeš da mi kažeš ime? Vlasi/Vlahi? Valjda su imali nekakvo ime.

Ниси ти, али јесте Вукељић, као и многи раније, не могу да се сетим ко све, али ми то изузетно смета, а посебно би требало да смета теби, јер си ти сигурно потомак тих Срба/Словена који су у римско доба слободно живели са оне стране Карпата. Вукељић тврди и да су Срби служили војску код Римљана, а генетика ни томе не иде у прилог. На пример, носиоци хаплогрупе E1b-V13, служећи као римски легионари, су ту хаплогрупу проширили све до Британије. Колико се сећам, у области града Abergele на северу Велса је доста висока фреквенција E1b-V13 (око 40%), а значајна густина те хаплогрупе утврђена је и у неким другим градовима Велса, Енглеске и Шкотске. Британци то тумаче "утицајем" римских легионара са Балкана, јер су те области биле главних римски војни центри у Британији и зна се да је било пуно легионара са Балкана. Поставља се питање - ако су Срби служили као римски легионари, или бар ако је хаплогрупа I2a1b-Din у римско доба имала тако високу фреквенцију на Балкану као данас, зашто онда и ту хаплогрупу римски легионари са Балкана нису проширили по западним римским провинцијама?

U pravu si, vojnici sa Balkanskog poluostrva su bili u Britaniji i ostavili trag - grad Sorbiodunum. Nakon što su ga osvojili Rimljani, postao je grad po imenu Sorviodunum. http://sh.wikipedia.org/wiki/Old_Sarum)

I samo još da dodam, nisam ja rekao da SERBI/SERVI odvajkada znači sluga ili rob. Nego kada su Rimljani osvojili Balkansko poluostrvo osvojili su tu reč za slugu/roba, kao što je to primer za reš "Slave".

U pravu si, vojnici sa Balkanskog poluostrva su bili u Britaniji i ostavili trag - grad Sorbiodunum. Nakon što su ga osvojili Rimljani, postao je grad po imenu Sorviodunum. http://sh.wikipedia.org/wiki/Old_Sarum)

I samo još da dodam, nisam ja rekao da SERBI/SERVI odvajkada znači sluga ili rob. Nego kada su Rimljani osvojili Balkansko poluostrvo osvojili su tu reč za slugu/roba, kao što je to primer za reš "Slave".

Стварно болесно!!!

Ако су основали град, то би требало да значи да су тамо живели и засновали породице. Ако је тако, где је онда њихова генетика, где је I2a1b-Din? Како то да је E1b-V13 остао, а I2a1b-Din није?
Ако се већ образујеш са википедије, зашто не прочиташ шта каже википедија на енглеском:

Old Sarum (Latin: Sorviodunum)

In the Roman occupation of Britain between AD 43 and AD 410 the site was a military station, strategically placed near the convergence of five important roads. The hill fort was marked on Roman roadmaps by the name of Sorviodunum. The name is believed to be derived from the Celtic language name for 'the fortress by a gentle river'.

Стварно болесно!!!

Ако су основали град, то би требало да значи да су тамо живели и засновали породице. Ако је тако, где је онда њихова генетика, где је I2a1b-Din? Како то да је E1b-V13 остао, а I2a1b-Din није?
Ако се већ образујеш са википедије, зашто не прочиташ шта каже википедија на енглеском:

Old Sarum (Latin: Sorviodunum)

In the Roman occupation of Britain between AD 43 and AD 410 the site was a military station, strategically placed near the convergence of five important roads. The hill fort was marked on Roman roadmaps by the name of Sorviodunum. The name is believed to be derived from the Celtic language name for 'the fortress by a gentle river'.

Veruje se....

Daj radije neki komentar u vezi Vlaha :)

O Bože dokle više s ovom glupošću.

Dok god budem živ :)

Nisi mi ništa rekao šta ti misliš o tome što g. Janković kaže o arheologiji - u mojim porukama #5761 i #5762; a naročito o ovome citatu (kada već Kyrios neće ništa da kaže
smile1.gif.pagespeed.ce.WRJf6nrjAw.gif
):

"Повод за повлачење неких носиоца археолошких особина Илира преко Дунава до Дњепра током 3-1. столећа пре Христа, могу бити само келтски и римски напади. Келти пустоше илирска подручја у Посавини и Подунављу у 4-3. столећу. Од 3-2. столећа Римљани постепено освајају прво јадранско приобаље, а затим и унутрашњост динарског простора, и завршавају покоравање илирских области до Дунава око смене ера. После Панонског устанка 6-9. г., Римљани су десетковали побуњено становништво. То су били разлози да се део такозваних Илира исели на север".

Kada već pominjemo Kelte. Nisu svi Kelti Kelti. Imamo Kelte i Gale, koje bez razloga trpaju na istu gomilu.
Strabon, tako kaže da su Boji i Taurisci Kelti, protiv kojih ratuje alijansa Dačana i Galata Skordiska.
Verovatno Skordisvi nisu ni Gali, i Starbon kaže da su izmešani sa Ilirima i Tračanima.

Evo šta kažu za Gale:
"Etymology[edit]
From French Gaule (“Gaul”), from Middle French Gaule (“Gaul”), from Old French Gaule, Waulle (“Gaul”), a word used as a translation of Latin Gallia (“Gaul”), from Frankish *Walholant (“Gaul, Land of the Romans, foreigners”), from Frankish *Walha (“foreigners, Romans, Celts”), from Proto-Germanic *walhaz (“an outlander, foreigner, Celt”), probably of Celtic origin, from the same source as Latin Volcae (“name of a Celtic tribe in South Germany, which later emmigrated to Gaul”). Akin to Old High German Walh, Walah (“a Celt, Roman, Gaul”), Old English Wealh, Walh (“a non-Germanic foreigner, Celt/Briton/Welshman”), Old Norse Valir (“Gauls, Frenchmen”). More at Wales, Cornwall, Walloon.
Despite their similar appearance, Latin Gallia is probably not the origin of French Gaul; the similarity is purely coincidental. According to regular sound changes in the development of Old French, Latin g before a becomes j (compare gamba, whence jambe), and the i of terminal -ia transpositions to the preceding syllable (compare gloire from gloria). Thus, the regular outcome of Latin Gallia is Jaille, a component still seen in several French placenames (eg. La Jaille-Yvon, Saint-Mars-la-Jaille, etc)."

Veruje se....

Daj radije neki komentar u vezi Vlaha :)

Дај ти мени радије одговори како се у Британији, рецимо у том Србодунуму, изгубио српски I2a1b-Din, а није E1b-V13?

А то што верују, људи бар имају нешто реално због чега верују у такву етиомологију града Old Sarum, а ти верујеш у нешто што је небулоза.

dvukeljicu nemoj da piješ dok pišeš na forumu . Kao prvo šajkača nije isto što i crnogorska , lička i hercegovačka kapa, kao drugo;

260px-Servius_by_Rouille.jpg

Inače ovaj mesec imam pauzu što se tiče alkohola, pre decembra kada počinju žurke :)

A ko je rekao da je šajkača isto što i hercegovačka/crnogorska kapa?
Ja sam rekao da je isto kapa koje ima ravno dno, a takve kape pojavljivale i u Srbiji, i u Bosni, Hercegovini, Liki, Crni Gori,...

Судећи по главној одлици, да је шајкача плитка капа, сачињена од сукна, онда ова врста капе у нас има више иначица. Плитку ваљану капу са равним дном (одозго равна), Митар С. Влаховић с правом сматра "нашом народном капом, јер је постала у нашој средини, у сељачкој кући, од домаћег материјала", набрајајући у ту врсту ваљану капу или бијелу капу од пустине (каква се носила у Куча), бјелаицу или пустењачу (Ровца, Братоножићи), ваљалицу (Ровца, Морача, Дробњак), бијелу капу (Васојевићи), ћулав (Шумадија), ћулав од белог сукна (Стари Влах) и ћулај (Херцеговина).

Molim te objasni mi sliku.

Poslednja izmena:
Dok god budem živ :)

Nisi mi ništa rekao šta ti misliš o tome što g. Janković kaže o arheologiji - u mojim porukama #5761 i #5762; a naročito o ovome citatu (kada već Kyrios neće ništa da kaže
smile1.gif.pagespeed.ce.WRJf6nrjAw.gif
):

"Повод за повлачење неких носиоца археолошких особина Илира преко Дунава до Дњепра током 3-1. столећа пре Христа, могу бити само келтски и римски напади. Келти пустоше илирска подручја у Посавини и Подунављу у 4-3. столећу. Од 3-2. столећа Римљани постепено освајају прво јадранско приобаље, а затим и унутрашњост динарског простора, и завршавају покоравање илирских области до Дунава око смене ера. После Панонског устанка 6-9. г., Римљани су десетковали побуњено становништво. То су били разлози да се део такозваних Илира исели на север".

Kao što sam već napisao, u diskusiju ću se vratiti kada iščitaš onu najosnovniju literaturu što ti šaljem...da ne moram svaki put izvlačiti sitnice od toga. Mislih da će biti mnogo brže ovako, mada tempom kojim ti čitaš ko zna. :D

dvukeljicu nemoj da piješ dok pišeš na forumu . Kao prvo šajkača nije isto što i crnogorska , lička i hercegovačka kapa, kao drugo;

260px-Servius_by_Rouille.jpg

Грешиш Кринка, човек не пије, само мастурбира.

А "капа са равним дном" је велики изум, нема шансе су се независно, на два различита места, могле појавити сличне.

Inače ovaj mesec imam pauzu što se tiče alkohola, pre decembra kada počinju žurke :)

A ko je rekao da je šajkača isto što i hercegovačka/crnogorska kapa?
Ja sam rekao da je isto kapa koje ima ravno dno, a takve kape pojavljivale i u Srbiji, i u Bosni, Hercegovini, Liki, Crni Gori,...

Судећи по главној одлици, да је шајкача плитка капа, сачињена од сукна, онда ова врста капе у нас има више иначица. Плитку ваљану капу са равним дном (одозго равна), Митар С. Влаховић с правом сматра "нашом народном капом, јер је постала у нашој средини, у сељачкој кући, од домаћег материјала", набрајајући у ту врсту ваљану капу или бијелу капу од пустине (каква се носила у Куча), бјелаицу или пустењачу (Ровца, Братоножићи), ваљалицу (Ровца, Морача, Дробњак), бијелу капу (Васојевићи), ћулав (Шумадија), ћулав од белог сукна (Стари Влах) и ћулај (Херцеговина).

Molim te objasni mi sliku.

Što se tiče "dinarskih" kapa; kakav je to dokaz ako se posle doseljavanja elementi kulture preuzmu od starosedelaca ? Hoćemo li reći da su Ameri koji nose pončo starosedeoci ili da su Albanci isto što i stari Grci jer imaju iste kape kao što su nekada neki stari Grci nosili;

Što se tiče slike , pogledaj ko je na slici , pa pronađi kad je živeo , kako je dobio ime i sve to uporedi sa činjenicom kada su Rimljani krenuli u ekspanziju Balkana.

Poslednja izmena:
Što se tiče slike , pogledaj ko je na slici , pa pronađi kad je živeo , kako je dobio ime i sve to uporedi sa činjenicom kada su Rimljani krenuli u ekspanziju Balkana.

Pa predpostavljam da je to Servius Tulius. Zar nije on Etrurac? Znači Latini su preuzeli to ime od Etruraca - samo je pitanje šta je to ime značilo kod Etruraca.
Čitao sam da je bilo više etrurskih kralja sa tim nazivom - Servius.

A ovde se i postavlja pitanje odakle potiči Etrurci. Predpostavljam da znaš da je jedna od teorija da potiču sa Balkana.

Има теорија за Етрурце.
Али нису само Етрурци у питању.
Било је више сеоба са Балкана.
Пеукети, рецимо.
Pogledajte prilog 312038
Р И М Љ А Н И С Л О В Е Н С Т В У Ј У Ћ И http://predragstankovic.in.rs/dokumenti/solaric.pdf

Једино није било Срба ни Словена, јер на Апенинском полуострву нема I2a1b-Din и R1a ни у траговима.

Znači po tvome Srbi imaju I2a1b-Din и R1a od 1000 godina pre nove ere pa do danas i od tada se nije menjao?

Не разумем шта си хтео да кажеш. У ком смислу се I2a1b-Din и R1a нису мењали? Није ваљда да мислиш да су Срби били они староседеоци Балкана од којих су нам данас остале хаплогрупе E1b, G2, J2b и R1b, а да су I2a1b-Din и R1a донели Словени, од којих су "Срби староседеоци" преузели језик и словенски идентитет, па и име. Па шта нам је онда остало од тих староседелаца ако су преовладали језик, култура, име и генетика дошљака?

Не разумем шта си хтео да кажеш. У ком смислу се I2a1b-Din и R1a нису мењали? Није ваљда да мислиш да су Срби били они староседеоци Балкана од којих су нам данас остале хаплогрупе E1b, G2, J2b и R1b, а да су I2a1b-Din и R1a донели Словени, од којих су "Срби староседеоци" преузели језик и словенски идентитет, па и име. Па шта нам је онда остало од тих староседелаца ако су преовладали језик, култура, име и генетика дошљака?

De ti meni prvo kaži šta misliš o Vlasima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back