mid-zea
Zainteresovan član
- Poruka
- 227
Normani u Italiji? Pa ne, zapravo ako si pročitao ono što sam ti postavio, zapazio bi da onaj autor objašnjava i normansko samoreferisanje 'albansko', tj. kako su pod grkoromejskim uticajem iz južne Italije, barem u početnoj fazi svojega bivstva na Apeninskom poluostrvu u drugoj polovini XI stoljeća, prisvojili taj etnonim.
Međutim suština je sasvim drukčija; ti si ponovio onu staru mantru Deretića i sličnih mu kako je Albance (ove naše) doveo Đorđe Manijak u drugoj polovini XI st. iz Italije, što je notorna besmislica barem iz ovih razloga:
1) Ti Atalijatovi 'Albani' su => Normani
2) Albanci (Arbanasi) se već pominju i ranije, preko polovinu stoljeća prije tog izvora, u onom spisku naroda s početka XI st. bugarskome koji ti napomenuh
P. S. Mnogo mi je simptomatično, ako se slažemo da je 'Albanac' egzonimni oblik za njihov narod (slično kao što je grčko ime za Helene ili raško ime za Srbe), čemu onda / otkuda bre to silno potenciranje da su ovi naši Albanci rodom od kavkaskih Albanaca, što nije ništa manje logično od toga da su od antičkih italskih Albanaca (zapravo, kada se malo porazmisli, i malo je i manje logično od toga)?
Uopšte ne govorim o poreklu naroda, već njegovog imena. Ali ti to nikako da razumeš.
Ne razumijem. Kakvi sad Karpati???![]()
Upravo ovi http://sr.wikipedia.org/wiki/Карпати
Ili ovi http://en.wikipedia.org/wiki/Carpathian_Mountains
A što se mene tiče, mogu i ovi http://ko.wikipedia.org/wiki/카르파티아_산맥
Budi slobodan da izabereš one koji ti se najviše dopadaju.
Za ostalo, slobodno pitaj Kaplana Rusolija (Burovića) koji živi u Švajcarskoj ili Cabeja (kako god da izgovaraju) koji je negde u Tirani.
Aman nije nikakvo toponimsko natezanje, je li tebi jasno da imamo pisane izvore koji vrlo jasno ukazuju na šveđansko porijeklo Rusa, ako već hoćeš tako banalno da napišemo...
Znači, po tebi su Rusi Švedi iliti Šveđani. Divno, ovo diskusiju baš unapređuje.
A kakve to istoimene rijeke? Istoimene sa čime? 'Rasizam' u Srpstva smo već jasno odbacili, jer nam je njegovo porijeklo vrlo jasno - krajem XII stoljeća nastaje Raška (po Rasi odn. Rasu, poslovenjenoj Arsi), od koje se u izvorima latinske provenijencije javlalju shodno tome Rašani kao stanovnici raške zemlje. Ime nije narodno i nikada nije ni postalo, čak i uprkos ugarskome uticaju na određeni dio srpskoga etničkoga prostora počev od Novoga vijeka, već je zadržalo sličnu ulogu grčkoga etnonima kod Helena. S tim što je ovaj postao sveopšti, dok se raško ime međ' Srba nikada nije uspjelo proširiti kao nacionalno.
Tu se cijela priča završava. Kakve ima veze što imamo razne rijeke po slovenskom jezičkom prostoru sličnoga imena? Da li to, ako bi bilo tačno (a nije, Tandoori Masala je iznad pokazao da su takve rijeke ništa manje baltička i germanska karakteristika), na bilo koji način mijenja ama baš išta?![]()
Za tebe ništa ne mora da ima nikakve veze, uopšte nemam ništa protiv da umreš zabluđen. Ali, za one koje to interesuje, evo malo "prevaziđenog" Šafarika: "упореди Рад, Раса, Расеница, Расина, Расница, Рака, Раса, Реса, Rjäsno, Ресник, Ресица, Ресата, Рисна, Рос, Рс, Роса, Руса, Русеца, Räzanj, Rešov рьшава обично Оршава, Орша, Оршица, Оршик, река и град у Русији, Литванији, Пољској, Чешкој, Словачкој, Србији, Бугарској итд. "
No, ne moraš da svoje debelo meso pokrećeš toliko daleko - pogledaj malo na drugu obalu Jadrana, a tamo imamo ne samo Rasene, već i Reciju, a u Nemačkoj (današnjoj) nailazimo i na (P)rutene. Naravno da se obojica slažemo sa zaključkom kako sva ta imena potiču od germanskog Roots, jerbo stari Germani nisu imali druga posla nego da putuju po svetu i prekrštavaju Slovene.
Ali, pošto vidim da vama bebejcima nikako da se posreći sa Rasom, da pređemo na Niš. Možda tu uspete da dokažete kako se Srbi, u suštini, ni do danas nisu doselili u Evropu.
Možeš li se pojasniti, na šta misliš?
Šta je tu toliko bitno ili, još gore, nerazumljivo?
Mid-zea, a otkuda ti to da su Grci dodavali slovo 'a' na početak nekog stranog imena (jesu li Singidion nazvali Asingidion?) - i još bitnije, po čemu je to Arsa, romejska utvrda na domaćem tlu, strana?
Ne možemo da zamislimo; prava riječ bi bila izmislimo s obzirom na to da ona ne predstavlja odraz realnog stanja, već želje da bude nešto ono što to jednostavno nije. Ti si sada brale moj odlukom izbacio početni samoglasnik, a onda rekao da bi metateza prva dva slova podržala da je stvarni naziv Arse bio Ras što ne znam da li iko može protumačiti?!?![]()
Znači, po tebi, oni nikada to nisu činili?
Na stranu što ne razumijem što želiš dobiti tražuckanjem tako po etimologiji, šta ti to znači da bi prisustvo Slovena u Evropi bilo mnogo ranije nego što se tvrdi???![]()
Ne rezumem ni ja šta ti dokazuješ prevrtanjem grobova, pa se ne bunim.
Možeš li navesti neki izvor? Ovo je podatak potpuno mi nepoznat; plus, ne bi imao smisla, imajući na umu konfrontacije između Bugara i Slovena, prije njihova etničkoga sjedinjenja odn. poslovenjenja.
Po tebi se ni Nemci nisu ujedinili uzimajući u obzir sukobe Prusa i npr. Bavaraca. A gde sam ja to naveo da su se Sloveni Avarima dobrovoljno i sa ushićenjem pridružili (kao Štedimlija nacistima)?
Ma ko bre kaže da Srbi nisu Sloveni; ovdje je opet u pitanju ona osnovna logička greška, da je B = A ako je A = {B}. Pa ako su Albanci Indoevropljani, to ne znači da su svi indoevropski narodi albanski, odnosno da su i Srbi, Irci, Holanđani i dr..Šiptari.
To što su Srbi jedno slovensko pleme bili, ne znači da su sva ostala plemena bila srpska; naprotiv, dok se Hrvati i Srbi doseljavaju u prvoj polovini VII stoljeća, doseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo već traje ihaha...
Hajde da definišemo, za početak, izraz "ihaha". Po meni ne manje od 5.000 godina. Ko daje više?
Ne znam kako si izvukao iz toga da ja tvrdim da Srbi nisu Sloveni. Po tvojim interpretacijama ispalo bi da je Janković nekakvi šizofreničar, jer bi u isto vrijeme tvrdio da se Sloveni/Srbi doseljavaju [prema pisanim izvorima] od VI stoljeća, a u isto vrijeme i da je prvi odnosno i jedini dokumenat o njihovom doseljenju nastao nekih četiri stoljeća docnije.![]()
Naravno, to nije slučaj, a dr Janković itekako razlikuje Srbe od (uopšteno) Južnih Slovena; to bi mogao vidjeti da si pročitao onu raspravu koju ti više puta postavljah; i to bukvalno nakon rečenice koju ti citirasmo i Kyrios i ja:
Vidi prethodni post, ali i da počnemo malo da razmišljamo o načinu dodele imena, što tebi nikako da postane jasno. Elem (krećem sa crtanjem, a posle ću i da bojim), zašto su tebe tvoji roditelji (kumovi i ko god) nazvali onako kako se zoveš u RL? Verovatno zato što nisu imali pametnija posla ili zato da bi znao kada zovu tebe, a ne neko drugo dete? Nepotrebno precrtati.
Poslednja izmena: