Kako to 'BB škola' govori o sjeveroistoku, a Porfirogenitov spis o sjeverozapadu?Niti jedno niti drugo nije tako banalno tačno!
A zašto bi Srbi bili najmnogoljudniji narod na Balkanu?
Kao što sam napisao, detaljnija analiza DAI će otkriti raniji izgubljeni izvor koji je savremen seobi Srba, a koji opisuje njihov dolazak.
Ako razumijem, pitanje koje se postavlja jeste zašto je prvi izvor koji piše o seobi Srba iz X stoljeća?
Ja ću sve upitati jedno drugo, mnogo interesantnije pitanje, kao odgovor na ovo - da li je dosta izvora sačuvano o samom Carstvu (!) u ranijim stoljećima? Pa ne, nije. Upravo zbog toga nam i jeste glavni i osnovni izvor na osnovu kojeg rekonstruišemo Srbiju doba Višeslavića/Vlastimirovića DAI, a ne neki raniji. Ako Romeji u ranijem periodu praktično uopšte ni ne pominju Srbe, zar treba pitati zašto nijedan izvor ne spominje njihovu seobu? Ja se kladim da bi čim bismo pronašli neki od nepoznatih izvora iz tog perioda, nju i spominjao!
Logika koju ti primjenjuješ, zofr, svela bi se na dovođenje u upit postoje li Srbi na Balkanu uopšte do X stoljeća, samo zato što se tada javlja prvi vizantijski izvor koji opisuje njihovu istoriju!![]()
Колико се сећам Бојку Порфирогенит лоцира отприлике тамо где је некада била источна Немачка па мало јужније. Додуше нема слагања око тога где је она била. ББ школа је изричита да су Срби дошли из закарпатија, дакле североисточно.
Зашто би Срби били најмногољуднији???? Чудно питање, па није то њихова жеља - једноставно тако је. Зашто су Кинези најмногољуднији?
Постоје ли Срби до 10 века???. Какво питање, право питање би било да ли је постојало име Срби као име народа, данашњих Срба, а њих је сигурно било и пре 10 века. Зар их нису звали Трибалима, Илирима у Византији. Али не заборави да Византија није била национална држава већ грађанска, слично као Рим. Зато је логично да су Срби добили у Византији своје народно име тек када су основали државу где је владар имао титулу владара Србима и т. д.
Што се тиче писаних докумената, вероватно знаш да је први закон Рима у рангу устава писан на дрвеним таблицама и да није сачуван. Словенски народи су у дугом периоду писали на дрвеним таблицама. Народи у северном медитеранском басену су у прадавна времена користили лист неке палме као подлогу за писање. Ни то није могло да буде сачувано собзиром на материјал на којем се писало као и на климу.