„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba biti pristojan.

Hrastovnik je ovaj forum pokušao pretvoriti u pdf Religija, zato što su njegovi stavovi ovdje bili da ne postoji nauka, već samo vjera. Ne treba ništa istražiti, provjeriti, niti dokaziti; u činjenice se vjeruje, a činjenice su činjenice ne kada se potvrde, već kada neupitnim vjerovanjem postaju dogma.

Ne bih ga okarakterisao ludakom, prvenstveno zato što to nije pristojno, već mi prije liči na nekog klinca koji s vremena na vrijeme čitucka nešto po internetu, pa onda svoju životnu filozofiju primjenjuje na to, uz vrlo slabu informisanost i jedino poznavanje engleskog jezika. Hrastovnikov stav jeste da ne postoji znanje, već samo vjerovanje, i njegova pisanja ovdje se baziraju na pogledu kojim se činjenice konstruišu unutar mozga, bez relevantnosti o onome što je izvan mozga. Srijetao sam ja s vremena na vrijeme takve ljude, ali nikog nisam vidio kao Hrastovnika da pokušava bukvalno ići protiv razuma sopstvenom iracionalnošću; takvi ljudi vole da ih drugi ne diraju i da žive sami zatvoreni u svoj svijet.
Osobe kao što su Hrastovnik ne posjeduju nikakve kapacitete logičkog rezonovanja; zato je apsolutno svaka diskusija sa njim nemoguće, jer se zaista ne može očekivati ništa smisleno. Meni je žao što njemu vjerovatno zvučim grubo, ali tako jeste. Gore sam napisao jedan tekst; otprilike tako Hrastovnik zvuči drugim ljudima... :(

Mene boli ona stvar ko si ti i sta si ti! Samo vidim da meni moderatori opet postavljaju sacekusu iza tudjih lajavih usta.

Upravo; šta bi oni htjeli reći, da su italski Albanci - isti kao i ovi balkanski? :confused:

To što se neko zove 'Servijus', što naizgled priliči Srbima, ne mora nužno imati nekakve veze sa Srbima, posebno kada ne postoji nikakav dokaz o uzročno-posljedičnoj eti(m)ološkoj povezanosti.

Ako i sam Milanović priznaje da je sa b iskvareni neoriginalni naziv, zašto ga onda koristi? :think:

Uzgred, time si samo uspješno pokazao granice Milanovićeva neznanja. On kralja Tarkvinija Starijega, odnosno Tarkvina Prvog, zove Lukomonom!

Da li Milanović uopšte svjestan da su lukomoni zvanje, a ne lična imena? :think:

Etiološki mit porijekla koji Rim povezuje sa Trojom je ono što jeste - mit.

Koji su dokazi o Troji u tom kraju? Opet samo to što se ima neki slični naziv danas ili..?

A kakve to ima veze..?

Je li ovo neka šala? Niti se zna ko je tu kartu pravio, niti jasno to pokazuje ona...

Ču li ti za romanizaciju? :think:

Svugdje tu su bili i poneki Hrvati - pa opet, pola svijeta, uključiv i Srbe, nije hrvatskoga porijekla. Slične teze su pravili i Rusi, i Česi i Rumuni i brojni drugi...

Hrastovniče, ako za tebe istoričari nisu naučnici, već vjerska zajednica, i ako ne vlada razum već vjera, čemu uopšte postavljanje na ovaj forum? :eek:

Pišeš da ne vrijedi pričati gluvima, a tako se iracionalno ponašaš... :confused:

Anticka Italija je naseljena uglavnom sa Balkana-ilirsko-keltskim plemenima..
Jug Italije je naseljen Grcima i Fenicanima..
Zasto da se ne veruje Gundulicu..
Karta Roberta Silnog nije sala-to je dokazano-vec je na Wikipediji dve godine..

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_the_Strong

34xjg3o.jpg

Jug Velike Britanije, predio zapadno od Londona (u vrijeme Kelta iz plemena Belgi): grad SORBIODUNUM (ranije Old Sarum) odmah pored cuvenog megalita Stonehenge. Bukvalno prevedeno: Tvrdjava Srba ili Srbski brijeg.

http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Sarum
books008.png

http://books.google.ca/books?id=S4C...e&q=Slavonians in England Sorbiodunum&f=false

booksn.png

Pa kaze: "Sorbi, Serbi, Sierbi, Sirbi, Srbi, Sarbi."

Bel-Sarbi = LUGAL

booksnbmj.png

http://books.google.ca/books?id=cb8...ok_result&ct=result&resnum=10&ved=0CE8Q6AEwCQ

Bel-Sarbi - Lugal - Nebo

Ljudi, ciji je ovo jezik? SrBski, naravno!

Luzicki Srbi:

Lugii, Lugi, Lygii, Ligii, Lugiones, Lygians, Ligians, Lugians, or Lougoi

http://en.wikipedia.org/wiki/Lugii

Lusitiajanski bog Lug u Portugaliji:
Origin of the name

The etymology of Lusitania, like the origin of the Lusitani who gave the province their name, is unclear. The name may be of Celtic origin: Lus and Tanus, "tribe of Lusus", connecting the name with the personal Celtic name Luso and with the god Lugh.[1]

http://en.wikipedia.org/wiki/Lusitania

Keltski bog Lug:

Lugh/Lug

The god appearing most frequently in the tales is Lugh. He is evidently a residual of the earlier, more widespread god Lugus, whose diffusion in Celtic religion is apparent from the number of place names in which his name appears, occurring across the Celtic world. The most famous of these are the cities of Lugdunum (the modern French city of Lyon), Lugdunum Batavorum (the modern city of Katwijk, 10 kilometers to the west of Leiden) and Lucus Augusti or Λοuκος Λuγούστον (the modern Galician city of Lugo).

http://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_mythology

symbol1.jpg
symbol3.jpg
symbol5.jpg

Vavilon: na oltarima Bel-Sarbe (Lugala) stoje solarni simboli C

0195384768.jpg

Poslednja izmena:
Па није баш дословно тако. Они који су били хроничари добро су знали о којим се народима ради. Моја ћерка студира историју и читам њене уџбенике и литературу која јој је препоручена, у наведеним референцама, оним византијском, јасно се помињу одређени народи. Но, то није важно.

Још нема одговора на: зашто хроничари у периоду од Јустинијана до Ираклије не спомињу ни једно словенско племе под именом Срба да је дошло на Балкан.

Ја сам нашао имена 4 племена: Анти, Склавини и друга два су имала такво име да их нисам запамтио. За Склавине пишеда су били врло моћни да су протутњали моравско-вардарском долином, да су затим освојили нека грчка острва и на крају отишли у Анадолију где им се губи сваки траг. Ово су забележили византијски хроничари, савременици тих збивања.

Podvučeno. Oni koji su bili hroničari , oni su vrlo malo znali o bilo čemu iz istorije (obično su bili neobrazovani) , naročito o savremenoj sistamatizaciji naroda. Savremena sitemaizacija naroda je nastala kasnije i ono što mi danas podrazumevamo pod Tribalima i Srbima nije isto što su podrazumevali stari hroničari ili istoričari.

Boldovano, treba biti precizan , a to je da u periodu od Justinijana do Iraklija nije sačuvan ni jedan spis u kome se pominju Srbi.
Znači spisi iz tog perioda koji postoje a govore o doseljavanju Slovena ne spominju Srbe. Ali kada analiziramo te spise "Istorija" od Tefilakta Simokata kao i druge spise , od Malalia , Prokopija iz Cezarije, Priska , Pseudo-Cezarija vidimo da te hronike lii istorije ne obuhvataju period od 600-te godine i kasnije. A upravo DAI obuhvata taj period i razrešava tu dilemu , gde se jasno vidi da su Srbi (većina) došli kasnije od ostalih Slovena. U istoriografskoj nauci postojala je ta dilema gde su neki autori (Ernst Diler, Franjo Rački, Vatroslav Jagić, Jiriček, DŽon Bjuri) odbacivali taj deo DAI, međutim danas preovlađuje mišljenje da je i taj deo Porfirogenitovog spisa verodostojan .

Na kraju da dodam. Nekoliko puta sam na ovom forumu pročitao da je jedan jedini pisani dokument u kome se spominje doseljavanje Slovena DAI . Međutim to uopšte nije tačno , već sam nabrojao imena autora koji pominju to doseljavanje. Ono što je činjeica to je što se u njima ne spominju Srbi a DAI jeste prvi dokument koji to čini.

Upravo; šta bi oni htjeli reći, da su italski Albanci - isti kao i ovi balkanski? :confused:

Baš mi je drago što si pomenuo te Albance . I zaista u predanju starih Rimljana pominju se Albanci (doslovce) . Da li iko normalan od današnjih istoričara može poistovetiti tadašnje italske Albance sa ovim današnjim balkanskim ?

Poslednja izmena:
Podvučeno. Oni koji su bili hroničari , oni su vrlo malo znali o bilo čemu iz istorije (obično su bili neobrazovani) , naročito o savremenoj sistamatizaciji naroda. Savremena sitemaizacija naroda je nastala kasnije i ono što mi danas podrazumevamo pod Tribalima i Srbima nije isto što su podrazumevali stari hroničari ili istoričari.

Boldovano, treba biti precizan , a to je da u periodu od Justinijana do Iraklija nije sačuvan ni jedan spis u kome se pominju Srbi.
Znači spisi iz tog perioda koji postoje a govore o doseljavanju Slovena ne spominju Srbe. Ali kada analiziramo te spise "Istorija" od Tefilakta Simokata kao i druge spise , od Malalia , Prokopija iz Cezarije, Priska , Pseudo-Cezarija vidimo da te hronike lii istorije ne obuhvataju period od 600-te godine i kasnije. A upravo DAI obuhvata taj period i razrešava tu dilemu , gde se jasno vidi da su Srbi (većina) došli kasnije od ostalih Slovena. U istoriografskoj nauci postojala je ta dilema gde su neki autori (Ernst Diler, Franjo Rački, Vatroslav Jagić, Jiriček, DŽon Bjuri) odbacivali taj deo DAI, međutim danas preovlađuje mišljenje da je i taj deo Porfirogenitovog spisa verodostojan .

Na kraju da dodam. Nekoliko puta sam na ovom forumu pročitao da je jedan jedini pisani dokument u kome se spominje doseljavanje Slovena DAI . Međutim to uopšte nije tačno , već sam nabrojao imena autora koji pominju to doseljavanje. Ono što je činjeica to je što se u njima ne spominju Srbi a DAI jeste prvi dokument koji to čini.

Baš mi je drago što si pomenuo te Albance . I zaista u predanju starih Rimljana pominju se Albanci (doslovce) . Da li iko normalan od današnjih istoričara može poistovetiti tadašnje italske Albance sa ovim današnjim balkanskim ?

Каква ће ово бити дискусија, када се користе аргументи као: они су писали, али ништа нису знали, или било је помена Срба али су записи изгубљени. То је у најмању руку неозбиљно. Такође је неозбиљно користити Константина Порфирогенита који пише да су Срби дошли са северозапада, а ББ школа каже са североистока.

Мислим да се дискусија губи у детаљима а да се не дотиче круцијалних ствари. Како то да се најмногољуднији народ на Балкану, барем у то време док се није диференцирао на Бошњаке, Црногорце, Македонце и вероватно да нису дошли Бугари просторао би се до Црног Мора, буде неспоменут у време досењавања. Како то да археолози не запажају никакву значајнију промену у култури народа који живе у време сеобе на Балкан. Они мудро кажу: можда су своји дошли међу своје??? Прво треба одговорити на оваква питања па онда се бавити детаљима, ко је како спомињао Србе где и када.

Осим тога, генетска истраживања на бази хапло група не иду баш у прилог теорије о великој сеоби Словена - а ту се ради о чистим и недвосмисленим научним чињеницама. То је ново светло на велику сеобу Словена, негира је - па хајде сада врли познаваоци историје спојите досадашњу историју са резултатима генетских истраживања. Да ли сте спремни да почнете да сумњате у оно што су нас из разреда у разред учили у школи.

Srbi se pominju na bezbroj mesta s tim sto gde god se pomenu kazu da se to ne misli na srbe nego na robove i da to nema veze sa nama. Recimo ovaj grad u grckoj pored pele koji se zove servia, a koji datira iz vremena vincanske kulture, kazu da je dobio ime zbog robova a ne zbog srba.

Nego u to necete da zalazimo? Niko nije to komentarisao - na koju foru je serv (srb) = rob i slave/sklave(slaveni i sklaveni) = roblje? To nije koincidencija drugari moji, a ja vam napisah kako je otprilike do toga doslo, odnosno kako ja sve to vidim.

Koliko arheoloskih nalazista u srbiji znate da su u potpunosti ispitana? Ima li jedno jedino? Ili se sve sto se nadje odmah prepusta zaboravu? Sve sto je starije od nemanjica i kneza lazara, to ne treba mi da ceprkamo, dotle nam odredili istoriju da smemo da imamo, dalje ne moze.

Vidim da ovde ima izuzetnih poznavalaca zvanicne istorije, deder da mi ti poznavaoci izdeklamuju vladare srba od kad smo "dosli" na ove prostore do nemanjica. Ili srbi nisu imali vladare pre nemanjica? Mi ne znamo bre ko je nama vladao dok smo sa turcima u ortakluku bili. Tu i tamo se po neki zna, a sve ostalo suplje, bila anarhija, sta?

Уопште нисам мислио на наше прве историчаре, ионако су се они школовало у германским школама, али није важно.

Pa čekaj malo, zar BB škola ne nastaje poslije 1878. godine? Kako sada XVIII stoljeće?

Ја сам мислио на стране историчаре, и страна документа који до 18 века мешају Србе, Илире па и Трибале.

zofr, to je jedan veliki mit; već sam ovdje odgovorio na to pitanje.

Za sve uvijek postoji perfektno objašnjenje. Srbe su po principu arhaiziranja imena u srednjem vijeku vizantijski pisci zvali Tribalima. Taj termin je u toj ulozi ostao u upotrebi upravo iz tog razloga. No, niti su Srbi Tribali, niti su Bugari Mizi, niti su Turci Seldžuci Persijanci. To arhaiziranje se javlja katkad i kod drugih autora, zapadne Evrope; npr. Goti su bili zvani Getima (Jordanesovo djelo nije Gotika, već Getika), a Danci Dačanima - no, Danci nemaju, naravno, nikakve veze sa Dačanima. Ovdje bih mogao dodati jednu teoriju danskih ekstremističkih pseudo-istoričara, koji tvrde da je drevna Dakija bila prva danska država, a koji, na osnovu toga što u par izolovanih slučajeva Vizantinci zovu Srbe Dancima (Dačanima), tvrde da su Srbi morali biti nesumnjivo neko dansko pleme koje je poslovenjeno prije dolaska na Balkan u VII st.

Slično je jednostavno i objašnjenje o porijeklu Nemanjića od rimskog cara Licinija. Naime, to je jednostavno etiološki mit koji je naknadno nastao kao legitimizacija svetorodne nemanjićke Loze. Oni ne vode porijeklo od cara Likinija, isto kao što ni dinastija Argeada ne vuče porijeklo od Temenida (Heraklida), a niti su Rimljani od Trojanaca!

I ponoviću; i autori koji pridodaju antičke nazive Srbima, pišu i raspravljaju o njihovim migracijama na Balkan. Tako i Laonik Halkokondil piše da su se Srbi doselili sa sjeverozapada i širili na istok od Jadrana prema Skoplju, npr.

Заборавио си да даш своје мишљење зашто хроничари у периоду од Јустинијана до Ираклије не спомињу ни једно словенско племе под именом Срба да је дошло на Балкан.

Nisam. Ti ga nisi zapazio, jer sam ga dao ovdje.

Ne vidim kao prvo nijedan razlog da to spominju hroničari prije nego što se desilo (jer se po svemu sudeći odvilo u vrijeme Iraklija), ali možeš li mi ukazati koji poznati hroničari u tom vremenu uopšte spominju slovenski pleme Srba? :think: Detaljnija analiza DAI koja predstoji će dati odgovor na mnoge nedoumice i ubicirati DAIjeve izvore o seobi Srba i Hrvata na Balkansko poluostrvo.

Узимајући у обзир низ других чињеница, које нећу спомињати, сви правимо грешку због које никако не можемо да изађемо из ове дискусије, а да је завршимо. Све је вероватније, а ја сам убеђен у то, да до пре мање од 2000 год. није постојао посебан Српски народ као део Словенског народа у данашњем смислу.. Ако се пође од овог става, нестају многи неспоразуми и мире се многе контрадикторне чињенице.

E to si pravo napisao!

Poslednja izmena:
Opet nevješto izbjegavaš raspravu. Je li ti to postala praksa?

Čim budeš uhvaćen u laži ili neznanju, ti se sakriješ na dvije-tri strane diskusije/dana, i onda poslije glumiš kao da se ništa nije desilo - no na tvoju nesreću, sve ostaje ovdje na forumu zapisano i dokumentovano! :rtfm:

Slavene 777 počinjem da sumnjam u tvoj zdrav razum, o čemu ti to uopšte sloviš? Jesam li dokazao na primeran način da su Srbi postali od Čeha? Jesam! Šta ti govoriš ni samom tebi nije jasno. Lukumon je, kao i Serbije Tulije sebi dao ime Tarkvinije, nidge ne piše da je to jedna ličnost već dve ličnosti koji sebi daju jedno ime (slično imenu Cezar). Dakle, u nedostatku ma i jednog argumenta tebi se priviđa pa tvoji postovi, poglavito sterilni, više su za dosije X.

@menjam se
U Istoriji Turskog carstva Ričarda Noulza jasno piše da je Murata ubio Miloš Kobilović! Knjiga je izdata 1606. Ako je nemaš, uzmi Miloša Crnjanskog, Embahade, on je o tome pisao opširno. Sve ostalo iz tvog posta izlazi iz okvira teme a ona glasi: Mrtvac ne može odbraniti mrtvaca! Odnosno, mortem teorije BB istoričara se mogu samo povampiriti, a Slaven, Krinka and co. su sad više kao pripadnici Frankenštajnove grupacije. Džaba troše struju, BB monstruma niko ne može oživeti.

Каква ће ово бити дискусија, када се користе аргументи као: они су писали, али ништа нису знали, или било је помена Срба али су записи изгубљени. То је у најмању руку неозбиљно. Такође је неозбиљно користити Константина Порфирогенита који пише да су Срби дошли са северозапада, а ББ школа каже са североистока.

Kako to 'BB škola' govori o sjeveroistoku, a Porfirogenitov spis o sjeverozapadu? :eek: Niti jedno niti drugo nije tako banalno tačno!

Мислим да се дискусија губи у детаљима а да се не дотиче круцијалних ствари. Како то да се најмногољуднији народ на Балкану, барем у то време док се није диференцирао на Бошњаке, Црногорце, Македонце и вероватно да нису дошли Бугари просторао би се до Црног Мора, буде неспоменут у време досењавања. Како то да археолози не запажају никакву значајнију промену у култури народа који живе у време сеобе на Балкан. Они мудро кажу: можда су своји дошли међу своје??? Прво треба одговорити на оваква питања па онда се бавити детаљима, ко је како спомињао Србе где и када.

A zašto bi Srbi bili najmnogoljudniji narod na Balkanu?

Kao što sam napisao, detaljnija analiza DAI će otkriti raniji izgubljeni izvor koji je savremen seobi Srba, a koji opisuje njihov dolazak.

Ako razumijem, pitanje koje se postavlja jeste zašto je prvi izvor koji piše o seobi Srba iz X stoljeća?

Ja ću sve upitati jedno drugo, mnogo interesantnije pitanje, kao odgovor na ovo - da li je dosta izvora sačuvano o samom Carstvu (!) u ranijim stoljećima? Pa ne, nije. Upravo zbog toga nam i jeste glavni i osnovni izvor na osnovu kojeg rekonstruišemo Srbiju doba Višeslavića/Vlastimirovića DAI, a ne neki raniji. Ako Romeji u ranijem periodu praktično uopšte ni ne pominju Srbe, zar treba pitati zašto nijedan izvor ne spominje njihovu seobu? Ja se kladim da bi čim bismo pronašli neki od nepoznatih izvora iz tog perioda, nju i spominjao!
Logika koju ti primjenjuješ, zofr, svela bi se na dovođenje u upit postoje li Srbi na Balkanu uopšte do X stoljeća, samo zato što se tada javlja prvi vizantijski izvor koji opisuje njihovu istoriju! ;)

Naravno kad uvek krećeš od pogrešnih premisa, i držiš ih se ko pijan plota. Tražiš Srbe ? Ne zaboravi da smo i Rašani. Tražiš doseljavanje? NIJE GA BILO ( naročito ne dolazak nekog naroda koji moljaka da ga carevi i gubernatori premeštaju iz mesta u mesto), bilo je upada onogurskih i kutrigurskih Bugara i to sa strane Jonskog mora u Ilirikum. Porfirogenet je falsifikovao (postoji kontemporarni dokaz ) jednog od tadašnjih učesnika upada, Kuvrata, ( Kouvratosa) vođu Onogurskih Bugara koji je uspeo da dođe do Bitolja, i proglasio ga Hrvatom. Osim ovih , sitnih nedostataka cela priča što se tiče opsade Peloponeza se poklapa, jedini nedostatak je taj što ga Sloveni nisu opsedali.

Dakle , mi Sloveni se nismo doselili shodno kontemporarnim dokazima. Još smo iza Karpata.

Slavene 777 počinjem da sumnjam u tvoj zdrav razum, o čemu ti to uopšte sloviš? Jesam li dokazao na primeran način da su Srbi postali od Čeha? Jesam! Šta ti govoriš ni samom tebi nije jasno.

Ne, nisi dokazao! Perfektno mi je jasno, a ovdje ću postaviti i direktne poveznice ka stvarima koje si ignorisao:

Ako i sam Milanović priznaje da je sa b iskvareni neoriginalni naziv, zašto ga onda koristi? :think:

Imam dosta da kažem! Kao prvo,

Znači, u češkim i poljskim udžbenicima piše da su oni srpskog porijekla? To je koncenzus poljske i češke današnje istoriografije?

A šta to piše u njima što potvrđuje autohtonost Srba na Balkanu i odstupa od 'BB škole'? :think:

Eh, konačno jedan konkretni podatak (ovo ostalo ništa nije konkretno)! Možeš li navesti na kojoj konkretno to stranici piše i garantovati da ćeš priznati da si lažov u slučaju da otkrijemo da to ustvari ne piše u toj knjizi? :rtfm:

Kada odgovoriš, a ne bježiš uporno od diskusije, onda će biti nešto - do sada nisi ama baš ništa upotrebljivo postavio na ovaj forum, poslije stranica i stranica bespotrebnih svađa. Na kojoj konkretno stranici piše taj citat i ako ja provjerim piše li zaista, hoćeš li priznati da si lažov?

Lukumon je, kao i Serbije Tulije sebi dao ime Tarkvinije, nidge ne piše da je to jedna ličnost već dve ličnosti koji sebi daju jedno ime (slično imenu Cezar).

Ovo je zaista nebitno za našu trenutnu raspravu, ali ne, to je potpuno netačno; to su Milanovićeve izmišljotine, zato što čovjek očigledno ne poznaje Etrurce dobro (valjda je pročitao u Livijevoj istoriji da je Tarkvinovo originalno ime bilo Lukumo i odmah pomislio da mu je to zaista pravo ime). Neću se više osvrtati na ovo jer nije pretjerano značajno, ali istraži sam što su bili etrurski lukomoni (da li Milanović tvrdi i da je Dečanskoga zamijenio Car 1331. godine kao srpski kralj). Pišeš da bi studente trebalo obarati za izjave slične onoj kritici Novakovićevih tvrdnji o kineskim Srbima, a spreman si da ovako olako pređeš preko Milanovićevog 'Lukomona'.
Bukvalističko čitanje izvora nigdje ne vodi.

Poslednja izmena:
@menjam se
U Istoriji Turskog carstva Ričarda Noulza jasno piše da je Murata ubio Miloš Kobilović! Knjiga je izdata 1606. Ako je nemaš, uzmi Miloša Crnjanskog, Embahade, on je o tome pisao opširno. Sve ostalo iz tvog posta izlazi iz okvira teme a ona glasi: Mrtvac ne može odbraniti mrtvaca! Odnosno, mortem teorije BB istoričara se mogu samo povampiriti, a Slaven, Krinka and co. su sad više kao pripadnici Frankenštajnove grupacije. Džaba troše struju, BB monstruma niko ne može oživeti.

A kakve ima veze jedan istoričar iz početka XVII stoljeća sa ovim?

Da li on navodi koji mu je izvor za tu informaciju?

Ako 'BB monstruma' više niko ne može oživjeti jer je, tobože, mrtav; kako onda dominira u svim istoriografijama i školama sviejta? :dontunderstand: Srpska autohtonistička škola nigdje nema priznanje, niti se uči.

Prije bih rekao da će, s obzirom na to da je Deretić prilično star čovjek, zajedno sa njim (jedino zbog njega je i popularna, za tog Milanovića niko pametan nije čuo, pa ni ja do dolaska na ovaj forum) VV škola preći u počivanje u miru.

Naravno kad uvek krećeš od pogrešnih premisa, i držiš ih se ko pijan plota. Tražiš Srbe ? Ne zaboravi da smo i Rašani. Tražiš doseljavanje? NIJE GA BILO ( naročito ne dolazak nekog naroda koji moljaka da ga carevi i gubernatori premeštaju iz mesta u mesto), bilo je upada onogurskih i kutrigurskih Bugara i to sa strane Jonskog mora u Ilirikum. Porfirogenet je falsifikovao (postoji kontemporarni dokaz ) jednog od tadašnjih učesnika upada, Kuvrata, ( Kouvratosa) vođu Onogurskih Bugara koji je uspeo da dođe do Bitolja, i proglasio ga Hrvatom. Osim ovih , sitnih nedostataka cela priča što se tiče opsade Peloponeza se poklapa, jedini nedostatak je taj što ga Sloveni nisu opsedali.

Dakle , mi Sloveni se nismo doselili shodno kontemporarnim dokazima. Još smo iza Karpata.

Kako to misliš, Sloveni nisu opsedali Peloponez?

Lesandre, šta ćemo sa masom izvora koji svjedoče o seobama Slovena od V do VII stoljeća?

Slavene 777 počinjem da sumnjam u tvoj zdrav razum, o čemu ti to uopšte sloviš? Jesam li dokazao na primeran način da su Srbi postali od Čeha? Jesam! Šta ti govoriš ni samom tebi nije jasno. Lukumon je, kao i Serbije Tulije sebi dao ime Tarkvinije, nidge ne piše da je to jedna ličnost već dve ličnosti koji sebi daju jedno ime (slično imenu Cezar). Dakle, u nedostatku ma i jednog argumenta tebi se priviđa pa tvoji postovi, poglavito sterilni, više su za dosije X.

Tarquinius je u originalu TARČIN (Strabon, Plinije, Livije) ... TRAK je metateza od TARK.

Осим тога, генетска истраживања на бази хапло група не иду баш у прилог теорије о великој сеоби Словена - а ту се ради о чистим и недвосмисленим научним чињеницама. То је ново светло на велику сеобу Словена, негира је - па хајде сада врли познаваоци историје спојите досадашњу историју са резултатима генетских истраживања. Да ли сте спремни да почнете да сумњате у оно што су нас из разреда у разред учили у школи.

Pa zaista je teško voditi diskusiju kada treba objašnjavati elementarne stvari ; Napisao sam da su hroničari (još sam podebljao hroničari u postu koji sam citirao) vrlo malo znali o bilo čemu iz istorije i da su obično bili neobrazovani, to je zaista tako i bilo . Hajde sad da krenem od tih elementarnih stvari;
U srednjem veku kao književni rodovi (ovo se uči u osnovnoj školi) javljaju se istorije i hronike . Istorije potiču iz pera svetovnih lica , najčešće uticajnih državnih činovnika, vojskovođa pa čak i iz carske porodice. Uglavnom opisuju kraći vremenski period (nekoliko decenija) učenim jezikom negujući složenost izraza jer na svoje delo donekle gledaju kao proizvod lepe umetnosti.
Nasuprot njima stoje hroničari koji imaju veoma široke vremenske i geografske koncepcije , hronike počinju u dalekoj prošlosti ( neke i od stvaranja sveta) a potom prikazuju čitava stoleća sve do svog vremena. Hroničari su obično slabo obrazovani monasi , usko vezani za sredinu manastira u kome žive, bez širih istorijskih vidika . Njihov jezik je jednostavan narodni kao i pisanje uz punu brigu da se održi čvrst hronološki red zbivanja.
Dakle kada se govori o hroničarima radi se o ljudima koji su vrlo malo znali o istoriji jer su bili neobrazovani monasi uskih istorijskih vidika.
Boldovano. Gde to Porfirogenit piše da su Srbi došli sa severozapada ? Takođe kako možeš pisati da neka BB škola insistira da su Srbi došli sa severoistoka kada sama pradomovina Srba (Bojka) nije tačno utvrđena i ima dve dominantne teze ( Prva - Da je na prostoru današne severne Češke i Lužice . Drugo na prostoru zapadnog Zakarpatja) . Sam Fejančić , (koga ovde mnogi optužuju da pripada BB školi) daje prenost severozapadnom pravcu.

Na kraju, najnovija genetska istraživanja upravo pokazuju da je bilo seobe . Evo po peti put pozivam sve da pročitaju zadnjih pet - šest strana na temu Genetička Genealogija.

Poslednja izmena:
Pa zaista je teško voditi diskusiju kada treba objašnjavati elementarne stvari ; Napisao sam da su hroničari (još sam podebljao hroničari u postu koji sam citirao) vrlo malo znali o bilo čemu iz istorije i da su obično bili neobrazovani, to je zaista tako i bilo . Hajde sad da krenem od tih elementarnih stvari;
U srednjem veku kao književni rodovi (ovo se uči u osnovnoj školi) javljaju se istorije i hronike . Istorije potiču iz pera svetovnih lica , najčešće uticajnih državnih činovnika, vojskovođa pa čak i iz carske porodice. Uglavnom opisuju kraći vremenski period (nekoliko decenija) učenim jezikom negujući složenost izraza jer na svoje delo donekle gledaju kao proizvod lepe umetnosti.
Nasuprot njima stoje hroničari koji imaju veoma široke vremenske i geografske koncepcije , hronike počinju u dalekoj prošlosti ( neke i od stvaranja sveta) a potom prikazuju čitava stoleća sve do svog vremena. Hroničari su obično slabo obrazovani monasi , usko vezani za sredinu manastira u kome žive, bez širih istorijskih vidika . Njihov jezik je jednostavan narodni kao i pisanje uz punu brigu da se održi čvrst hronološki red zbivanja.
Dakle kada se govori o hroničarima radi se o ljudima koji su vrlo malo znali o istoriji jer su bili neobrazovani monasi uskih istorijskih vidika.
Ne bih uopšte komentarisao moje preciziranje da se radi o sačuvanim spisima.
Boldovano. Gde to Porfirogenit piše da su Srbi došli sa severozapada ? Takođe kako možeš pisati da neka BB škola insistira da su Srbi došli sa severoistoka kada sama pradomovina Srba (Bojka) nije tačno utvrđena i ima dve dominantne teze ( Prva - Da je na prostoru današne severne Češke i Lužice . Drugo na prostoru zapadnog Zakarpatja) . Sam Fejančić , (koga ovde mnogi optužuju da pripada BB školi) daje prenost severozapadnom pravcu.

Na kraju, najnovija genetska istraživanja upravo pokazuju da je bilo seobe . Evo po peti put pozivam sve da pročitaju zadnjih pet - šest strana na temu Genetička Genealogija.

Jedna od tih seoba bila je u V vijeku seoba Vandala u Rim! :mrgreen:

Ne preostaje mi ništa drugo nego da još jednom prilepim Lomin pisanije.

S jedne strane, Dionisije iz Halikarnasa, koji je otprilike bio Hristov savremenik, u svome delu “Rimske starine” kaže da su Etrurci, po nekom od svojih vladara, sami sebe nazivali Rasénna. Istovremeno, sazvucna rec javlja se u etrurskim natpisima u obliku genitiva rasnal, ali se sa više verovatnoce tumaci kao apelativ u znacenju “država” nego kao etnicko samonazvanje.

S druge pak strane, naziv stanovnika stare srpske države Rašani je slovensko obrazovanje etnika sufiksom -jane/jani od toponima Ras (kao Vrbašani od Vrbas). Takode je i ime reke i oblasti Raška izvedeno od tog etnickog naziva odbacivanjem -an- i dodavanjem pridevskog sufiksa -ska u ženskom rodu, izvorno Rašska (reka/župa/zemlja). Sam toponim Ras, zabeležen od 10. veka, ocito je neslovenski i verovatno predslovenski. U obliku Arsa navodi ga vizantijski istoricar Prokopije u 6. veku medju tvrdjavama koje je podigao car Justinijan I. U ovom slucaju se srpski slog ra- u položaju pred suglasnikom bez problema izvodi iz predslovenskog ar likvidnom metatezom, koja se vršila u prvim vekovima nakon dolaska Slovena na Balkan, dakle u 7-9. veku, kako u domacim slovenskim recima, tako i u ranim pozajmljenicama. Za manje upucene, a družina pseudoistoricara svakako spada u takvu grupaciju, metateza je premeštanje slova i glasova u reci (vas - sav, mogila - gomila), dok su likvide tekuci glasovi, suglasnici l, r, lj.

Što se tice znacenja i porekla antickog toponima Arsa, polazi se od latinskog participa perfekta pasivnog od glagola ardeo, ardere, arsi, arsum, što znaci “goreti”. Drugim recima, znacenje toponima Arsa odnosilo bi se na zgarište, mesto gde je šuma krcena paljenjem, što bi odgovaralo našim slovenskim nazivima Palež, Požega. Buduci da se u 6. veku, kada Prokopije beleži ovaj toponim, kao i u prethodnim stolecima rimske vlasti na središnjem Balkanu, tu govorila varijanta vulgarnolatinskog jezika jasno je da je koren toponima Arsa latinski, a da je, s druge strane, Ras slovenski toponim kasnije “proistekao” iz toponima Arsa.

Iz onog što je receno jasno proizlazi da se medjusobno ne mogu povezati navodno samonazvanje Etruraca Rasénna, koje prenosi Dionisije iz Halikarnasa, i srpski oblik Rašani. Tome se pre svega opiru velika geografska udaljenost i ogromna hronološka provalija od hiljadu godina koja zjapi izmedu njih. Jer, podsetimo se, Dionisije iz Halikarnasa piše oko Hristovog rodenja, a toponim Ras se pojavljuje u 10. veku. Osim toga, navedenom izjednacavanju se protive i notorne jezicke cinjenice, a to su: 1) Rašani je sekundarno slovensko obrazovanje od Ras; 2) Ras je poslovenjen oblik od Arsa, nastao tek u ranom srednjem veku; 3) Arsa je po svoj prilici latinski naziv koji nije mogao nastati pre rimske vlasti. Iz recenog proizlazi da se Arsa u svom izvornom obliku nikako ne može vezati za termin Rasénna...

Odmah, poput “domino efekta”, potpuno otpada još jedno omiljeno etnicko poistovecivanje na kojem pseudoistoricari narocito insistiraju, a to je lingvisticka vratolomija Rašani - Racani - Tracani. Još je gospoda Olga Lukovic-Pjanovic, inace cuvena po svojim nebuloznim lingvistickim konstrukcijama, pozivajuci se na srpske “ro manticare” 19. veka smatrala da su Grci od naziva svojih suseda Rašana ili Rašcana, dakle, Srba, “tipicnim grckim izoblicavanjem” proizveli naziv Tracani, pa su, sledstveno tome, i Tracani, zapravo, Srbi. Kako smo videli, termini Ras i Rašani koji su vezani za 10. vek, stotinama godina su “mladi” od drevnog etnonima Tracani posvedocenog kod mnogih antickih pisaca. Jednostavno, ne može deda da dobije ime po unuku vec je, eventualno, moguce samo obratno.

Ne preostaje mi ništa drugo nego da još jednom prilepim Lomin pisanije.
Vidiš, ja znam da Etrurci sebe nisu nazivali Rassena, i propade cela Lomina vratoLomija. Nije što volite da mudroslovite sa Lominim invencijama , ali gomila od ovih stvari je isfabrikovana upravo u njegovoj glavi. A etimološki rečnik stoji, nema ko da ga završi dok mu autor mudrosera po poljima koja nisu njegova uža specijalnost.

Poslednja izmena:
Raša boja je crvena boja. Skiti su nosili odjecu crvene boje, bojili su stitove i borna kola crvenom bojom, a oni na istoku uz Kinu i Mongoliju tetoviralu su lice crvenom bojom. Bilo ih je sa crvenom kosom kao sto ih jos danas ima medju Skotima. Od Skita su i Rimljani poceli nositi skarletnu (crvenu) boju, narocito legionari.

Rugi ili Rujani dobili su ime po crvenoj boji. Rašani su dakle crveni. Raška je oblast onih koji nose crveno.
“The shield of [the] mighty men is made red, the valiant men are in scarlet; the chariots are fire of steel. . .

http://webcache.googleusercontent.c...d=4&hl=en&ct=clnk&gl=ca& source=www.google.ca

Herodotus

Herodotus wrote about an enormous city, Gelonus, in the northern part of Scythia[51]

The Budini are a large and powerful nation: they have all deep blue eyes, and bright red hair

http://en.wikipedia.org/wiki/Scythians

Poslednja izmena:
Raša boja je crvena boja. Skiti su nosili odjecu crvene boje, bojili su stitove i borna kola crvenom bojom, a oni na istoku uz Kinu i Mongoliju tetoviralu su lice crvenom bojom. Bilo ih je sa crvenom kosom kao sto ih jos danas ima medju Skotima. Od Skita su i Rimljani poceli nositi skarletnu (crvenu) boju, narocito legionari.

Rugi ili Rujani dobili su ime po crvenoj boji. Rašani su dakle crveni. Raška je oblast onih koji nose crveno.
Ostavi se dalekih Slovena ( pogotovo što je raš neslovenska reč, i nema veze sa RAZUMOM od koga su Rašani vukli svoje ime) i dohvati one za koje može da se tvrdi da su imali varijantu slovenskog imena , naime još je Herodot pisao o Satrima na Balkanu i o njihovom sveštenstvu koje je besedilo proročanstva pa je zapisao da su se zbog toga zvali BESI. Kralj Besa koji je imao ime Sadal(es) ima svog imenjaka jedino u Sandalju. Inače je teritorija gde su živeli prekrivena tumulima.
Sloviti - Sloveni
Besedeti - Besi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back