Totalno ne znam kako si utripovao da mislim da je zlatko moj klon.
Ne, reč je o tome što se odaje utisak da nemaš pojma o čemu forumaš zlatkopatuljak priča. Evo, da ti pomognem; zlatko priča o nekoliko diskusija koje su se vodile na temi
Етнички састав и припадност Скопске епархије у саставу Пећке патријаршије 16-18 век. Iliti, o sledećim diskusijama:
*
Ovde je forumaš Boris T postavio citat iz knjige Koste Georgijeva Crnušanovog (inače VMRO aktiviste iz Prilepa kojije izbegao iz Jugoslavije; saradnike mu je pred sudom branio Ante Pavelić, budući ustaški poglavnik, a ne onaj zubar; vratio se posle Aprilskog rata da saučestvuje u kolaboraciji i posle Drugog svetskog rata objavljivao dela sa jasnom prizmon nacionalističke propagande; 1990-ih je podržavao Hrvatsku u ratu i smatra se simbolom hrvatsko-bugarskog prijateljstva; posthumno ga je i Tuđman odlikovao) u kojem se pominju u istorijsko geografskom opisu iz 1771. godine srpskog patrijarha Vasilija Brkića Bugari na širem području Makedonije
*
Nešto kasnije sam postavio citat iz direktnog izvora, u kojem se pominju
i Bugari i Srbi, a Crnušanov je Srbe sakrio iza tri tačkice posle Bugara
* pride sam postavio, širom te teme sada bi bilo izlišno citirati, od
ove objave pa na dalje veliki broj izvora koji Skoplje (Skopsku Crnu Goru; severni kraj Severne Makedonije) etnogeografski smešta u prostor Srbije; srpskog naroda, srpskog jezika, srpske kutlurne baštine — u rasponu od XVI do XVIII stoleća — a što je bila i tema, a koja je i bila otvorena radi Borisovog insistiranja da o tome ne postoje nikakvi dokazi. Konkretno, forumaš Boris T
je zastupao stanovište da srpski element u severnoj Makedoniji nastaje tek u XX stoleću, odnosno od 1906. godine. Veliki sam broj istorijskih izvora tamo okačio; ako te interesuje — u šta sve više i više sumnjam, jer ti sve manje i manje deluješ da te uopšte i interesuje srpska nacionalna istorija — treba pročešljati tu temu od početka do kraja. Naveo sam
npr. primer srpskog kratovskog mitropolita Mihaila Bojčića (1648-1660), a za kojeg Bugari kažu
da je bugarskog porekla.
* Kada je Boris T krenuo da se poziva
na kontroverznog Stjepana Iliju Verkovića, osvedočenog bugarskog propagandiste (čoveka koji je u neku ruku bio i proto-Crnušanov, samo daleko luđi i romantičniji, jerbo je isto tako dosta mirisao više Hrvate nego Srbe, osim što je bio velikobugarski ekstremni nacionalista) i fantazmagoričnog romantičara koji pripada korpusu mistifikatora naše prošlosti, kako je to okarakterisao veliki Vojislav Jovanović Marambo, koristeći izvore koji su, dakle, kritički potpuno neprihvatljivi (usput citirajući isti dokument koji sadrži i neke falsifikate), ja sam onda
uneo u temu Miloša S. Milojevića da dokažeš da su Makedonci Srbi.
*
Pisao sam o Srbinu Bratanu Ivanovu koji emigrira sa svojim sinom Antonijem 1704. godine iz Makedonije, za kojeg dekan Istorijsko-filološkog fakulteta u Sofiji i šef katedre za noviju istoriju Hristo Ganev prećutkuje da u izvoru piše da je Srbin, pišući o njemu kao sastavnom delu bugarske nacionalne istorije.
*
Postavio sam direktni citat iz žitija Sv. Đorđa Kratovskog koji je sastavio pop Peja u današnjoj Sofiji; u njemu za čuvenog sveca kojeg su Turci spalili na lomači 1515. godine piše da je srpskog korenja. A potom sam i prikazao da je na bugarskoj strani došlo do falsifikovanja ovog izvora, te pokazao da ga je 1991. godine zamenio bugarski episkop Partenij Levkijski (Stojan Stamtov Stojanov) reči i samo predstavio kao da žitije predstavlja Đorđa Kratovca kao Bugarina
Itd. Elem, o svim ovim stvarima vodio sam dosta žustru polemiku sa forumašem Boris T, a ako se sećaš — a podsetiću te ukoliko si zaboravio — ti si svojevremeno iskonstruisao u svojoj bujnoj mašti nekakvu fantazmagoriju o tome da je Boris moj potrčko i da čak radi sve što ja govorim. A potom si i, vrlo aktivno, učestvovao u širenju tih lažnih tvrdnji vezano za mene na ovom forumu, sprovodeći maltene pravu pravcatu propagandu protiv mene na ličnoj osnovi; pretpostavljam vođen ničim drugom do sujetom.
E pa, s obzirom da forumaš zlatkopatuljak govori upravo o ovim stvarima koje sam pobrojao iznad —
prava je ironija da si ti lupio podršku toj objavi.
P. S. Ako mogu da ukažem na još jednu stvarčicu koja je ironična,...a to je da si ovde, na stranu što si potpuno pogrešno razumeo (po ko zna koji put) šta sam hteo da kažem i na šta i zlatkopatuljak misli, da se pozivaš na proveru da li imaš klonove. Dok si, svojevremeno, i sam bio ovde vrlo aktivni (sa)učesnih prave hajke na mene, ponavljajući da uprkos višestrukim proverama moderacije i dalje ja imam ovde nekih klonovskih naloga, te doprineo i da se te potpuno neosnovane tvrdnje dodatno rašire.