"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Na stranu faktografski ovako, vezano za tvrdnje koje je ovde dotični izneo, kad bi svako od njih imao ovakvu dikciju, boju glasa i pristup, na konju bi bili. Ovako se izlažu stvari, a ne uz nekakvo nekontrolisano histerisanje.

Moram priznati, ss jedne strane, da mi je drago da je prošlo vreme onog zastavnika Đurića koji je ceremonijalno pocepao člansku kartu Udruženja Miloš S. Milojević. On i njegov pristup odlaze u istoriju kao jedan veliki neuspeh, koji je pristalicama Milojevića i uopšteno srpskoj alternativnoj istoriografskoj školi, dosta štete naneo tj. u velikoj je meri kompromitovao. :bravo:

I, naravno, sam je on kriv za to što je tako.

Neki umiru, neki drugi nestaju da scene, a neki se pak civilizuju i počinju da kapiraju da na taj način ništa neće postići (nema kulture dijaloga, nema uvažavanja i nema pridobijanja nikoga). Dolazi novo doba, svakako, i to mislim iz više razloga. I puno razloga za nadu i radovanje. :ok: Čekaju nas značajno bolja vremena.

Valjda tumači ispravno, ako je Plinije taj koji je napravio grešku?
Polemaj je nadodao Srbe u tu oblast, a Plinije je kompilirao starije grčke izvore i napravio haos. Ono što jeste kod njega tačno je konstatacija da se Meotis močvara (ostatak Trojansko-Panonskog mora) uliva u Crno more.

I ne samo to, već i da su slavni geografi, etnografi i istoričari koji su pisali o Meotidskom jezeru bili, kako bi Kole rekao,

Da budem potpuno iskren, samo sam pročitao Mrkaljev komentar; ne znam šta je osnovna ideja Ilije Ogorelice. Očekivao sam da će je Mrkalj sažeto prepričati.

Ako je priča neka slična onoj vezano za razdoblje famoznog Trojanskog rata tj. da je pre oko 4 hiljade godina postojalo neko Azovsko more u Panoniji, a onda nekom migracijom u smeru ka Kavkazu nego 'migrirao' njega pa tako i Srbe na severnu stranu Crnog mora, a onda tako ostalo na novoj lokaciji 'prebačeno' kod Plinija, nema to preterano mnogo smisla.

Da budem potpuno iskren, samo sam pročitao Mrkaljev komentar; ne znam šta je osnovna ideja Ilije Ogorelice. Očekivao sam da će je Mrkalj sažeto prepričati.

Ako je priča neka slična onoj vezano za razdoblje famoznog Trojanskog rata tj. da je pre oko 4 hiljade godina postojalo neko Azovsko more u Panoniji, a onda nekom migracijom u smeru ka Kavkazu nego 'migrirao' njega pa tako i Srbe na severnu stranu Crnog mora, a onda tako ostalo na novoj lokaciji 'prebačeno' kod Plinija, nema to preterano mnogo smisla.
Otkud ti ideja da ti treba da lupiš pečat šta ima smisla ili da ja tebe imam nameru u nešto da ubeđujem?

Plinije je kompilator; nikad nije bio ni blizu tih prostora koje opisuje. Ako mu je u izvoru (recimo kod Posejdonija ili Timagenesa) stajalo nešto zbrkano tipa „velika močvara severno od Dunava“, on je to lako mogao „preseliti“ u njemu geografski okvir (Maeotis, Don-Tanais). Tako bi se u njegovoj Naturalis Historia stopile
  1. Azovsko more (njegova Maeotis močvara), i
  2. Trojansko-Panonsko more tj. Podunavska močvara (realna Meotida).

Zaključak: izvori koji Srbe vide na Azovskom moru, ustvari ih vide na Trojansko-Panonskom moru.

Otkud ti ideja da ti treba da lupiš pečat šta ima smisla

Pečat? Jbt, Mrki, ovo ti je kao kad je Hrobi planuo jer sam ga pitao za Aleksu Ivića koji, tobože, pali nekakva dokumenta po dubrovačkom arhivu. :D

Ae probaj ponovo. :lol:

ili da ja tebe imam nameru u nešto da ubeđujem?

Na meni je da pitam, a na tebi da li ćeš probati nešto da obrazložiš.

Izostanak odgovora često znači da ni sam nisi uveren u to što tvrdiš, odnosno da je u toj situaciji potrebno samog sebe prvo ubediti u nešto, pa tek onda druge.

Plinije je kompilator; nikad nije bio ni blizu tih prostora koje opisuje. Ako mu je u izvoru (recimo kod Posejdonija ili Timagenesa) stajalo nešto zbrkano tipa „velika močvara severno od Dunava“, on je to lako mogao „preseliti“ u njemu geografski okvir (Maeotis, Don-Tanais). Tako bi se u njegovoj Naturalis Historia stopile
  1. Azovsko more (njegova Maeotis močvara), i
  2. Trojansko-Panonsko more tj. Podunavska močvara (realna Meotida).

Zaključak: izvori koji Srbe vide na Azovskom moru, ustvari ih vide na Trojansko-Panonskom moru.

Znači, sasvim jednako može biti i Arabijsko poluostrvo ili Libija, mesto gde su Srbi u Plinijevom izvoru, pa zbrkano se našlo i preselilo u evropsku Majotidu iz tog dela Afrike ili Azije?

Znači, sasvim jednako može biti i Arabijsko poluostrvo ili Libija, mesto gde su Srbi u Plinijevom izvoru, pa zbrkano se našlo i preselilo u evropsku Majotidu iz tog dela Afrike ili Azije?
Jednako ili ne, naravno da može biti. Ptolemaj pokušava da svede Plinijeve (i starije) izvore u neki postojeći koordinatni sistem i time Ptolemaj cementira grešku - ako je ime bilo izvučeno iz šešira u Arabiji ili Libiji, Ptolemaj ga sada fiksira u Evropi. Tako se rađa iluzija da je narod stvarno postojao na tom mestu, jer je sad dobio geografske koordinate. Znači, nije nemoguće da je etnonim tipa "Serboi" stajao u Arabiji ili u Libiji (među narodima koje Plinije zove Macer, Gaetuli, Garamantes i sl.), i da je Ptolomajevom greškom završio kod "Azovske Maeotide" u Evropi. Međutim, za autohtonističku školu nije toliko bitno šta piše u nekom rekla-kazala zapisu već šta ima prirodne logike i potencijal da bude istina.

Za ostalo što te muči obrati se Nicku kad ga odbanuješ - sa mnom sigurno nisi na "jbt, Mrki", iako - dobar pokušaj. :kafa:

Na ovoj temi je mnogo bilo reči o zabuni između dva pojedinca koja se samo isto zovu, jednog protestantskog profesora univerziteta u Lajdenu, koji je prvi preveo na latinski jezik Porfirogenitov Spis o narodima i jednog rimokatoličkog izdavača iz Antverpena, koji je, između ostalog, publikovao i jezuitske spise.

Jovan I. Deretić je svojevremeno pre sada već više decenija naleteo na to ime i permutovao te dve različite ličnosti. Ta je permutacija dovela do kaskadnog efekta stvaranja kojekakvih teorija zavere, po kojima tobože nekakvi „jezuiti“ nešto čudno rade sa Porfirogenitovim spisom. pa čak su ga neki tako i pokušavali proglasiti nekakvim falsifikatom.

Otvorena je i zasebna tema o dotičnom izdavaču Španske Nizozemske: Flamanski štampar Jan van Meurs (1583-1652), saradnik jezuita.

Imali su Hrvati ekipu koja ni malo ne zaostaje za najluđim srpskim autohtonistima:

Mihovil Lovrić, izmislio Vejske povede i "našao" 2000 riječi liburnskog jezika u čakavskom. Prijetio smrću direktorici memorijalnog centra "Jasenovc".

Tvrtko Dolić koji je tvrdio da je Isus bio Hrvat.

Mirko Vidović je napisao nekoliko nečitljivih knjiga u kojima tvrdi da su Hrvati biološki temelj Rimskog carstva i da su se Iliri sjećali da su porijeklom Hrvati.

Tu je i cijela ekipa zastupnika iranskog porijekla Hrvata.

Razlika je u tome što u Srbiji ima daleko više medija, podkasta, televizija... nego u Hrvatskoj, pa su onda srpski zanesenjaci vidljiviji. I što su ljudi poput Slavena i profesionalnih povjesničara autošovinisti, pa namjerno napadaju srpske zanesenjake jer misle da su bolji u očima Hrvata i Zapadnjaka, ako pljuju po Deretiću ili po laicima, a ne shvaćaju da im se ta pljuvačka vraća u lice.

Profesionalni srpski povjesničari se ne bave ozbiljnim pitanjima srpske historiografije ili borbom protiv falsifikata hrvatske i albanske historiografije nego pišu knjige i radove protiv Jovana Deretića. Kad se pogleda indeks citiranosti njihovih radova i uopće relevantnost, oni i jesu nivo Deretića, Jolićke i kafanskih tračeva.
Samo što ta ekipa par hrvatskih luđaka ne dobijaju prostor u hrvatskim medijima i nitko ni ne zna da oni postoje. Dok u Srbiji redovno po televizijskim emisijama i internet podcastima pričaju Jovan Deretić, Miroljub Petrović, Jovanka Jolić, Dragoljub Antić, Slobodan Jarčević, Aleksandar Šargić i podržavaju ih na tisuće Srba u komentarima.

Ne znam zašto ovdje stavljate kanal lažno nazva "Dalmatinska Povijest" koji vodi Viktor Matić, porijeklom pokatoličeni Srbin iz Bosne koji se lažno predstavlja kao Dubrovčanin i Dalmatinac. Ono što na tom kanalu rade on i Prpić, baniran i osramoćen kao redikul na svih hrvatskim forumima, zove se "rudarenje podataka" i "cherry picking" to su klasične logičke i kognitivne greške i pristranosti. U moru dokumenata o Dalmaciji biraju samo one koji za Dalmaciju kažu da je hrvatska, ali postoji jednako toliko dokumenata koji za Dalmaciju kažu da je srpska, a još više koji govore o "naciji" Dalmatinaca, itd.
Ako je rođen i živi godinama u Dubrovniku onda je Dubrovačnin i Dalmatinac odnosno u najmanju ruku je i Dubrovčanin, i Dalmatinac, i Bosanac sve podjednako. Kada bi se gledalo tko je od kuda došao onda nitko ne bi bio ništa jer svi su od nekud nekada došli. Nitko nije milijardu godina bio na jednom te istom mistu. Migracija je uvik bilo svuda. Što se tiče rudarenje podataka i cherry pickinga ti si prvak u tome, ti si to patentirao, nema selektivnijeg i proizvoljnijeg pristupa od tvog.

Samo što ta ekipa par hrvatskih luđaka ne dobijaju prostor u hrvatskim medijima i nitko ni ne zna da oni postoje. Dok u Srbiji redovno po televizijskim emisijama i internet podcastima pričaju Jovan Deretić, Miroljub Petrović, Jovanka Jolić, Dragoljub Antić, Slobodan Jarčević, Aleksandar Šargić i podržavaju ih na tisuće Srba u komentarima.
A šta su Z1 Televizija ili Osječka TV? A ni HRT nije daleko.

Back