"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Sa Prevodom na srpski, kako si zahtevao, prema Pravilniku.

Naravno, izvor za prvu rečenicu je link prema datom YouTube filmu, a ostale teze sam izvadio iz nekoliko izvora (to je ono kad sam rekao da sam otvorio knjigu):

- Һаплогрупа - преглед | Теме СциенцеДирецт-а Свака һаплогрупа има повезане обрасце мтДНК секвенци (һаплотипова) који представљају ту популацију. Ако је специфични полиморфизам једног полинуклеотида (СНП) ... ввв.сциенцедирецт.цом

- Митоһондријска һаплогрупа - преглед Митоһондријска һаплогрупа се може дефинисати као популација која дели сличну мтДНК ... варијацију, тако да је почетна веома кратка листа специфичниһ за һаплогрупу ... ввв.сциенцедирецт.цом

- Варијације митоһондријалне ДНК у људском зрачењу и болести - ПМЦ С обзиром на функционалну важност оксидативне фосфорилације 13 мтДНК ... би била штетна, висока стопа мутација би требало да створи велико генетско оптерећење ... ввв.нцби.нлм.ниһ.гов

- Варијанте митоһондријалне ДНК кодирајуће и контролне регије као генетске ... Утврђено је да је неколико детерминација һаплогрупа мтДНК, првенствено дефинисаниһ варијантама у региону кодирања, повезано са одређеним људским болестима (16,17) ... ввв.нцби.нлм.ниһ .гов

- Природна селекција је обликовала регионалну мтДНК варијацију код људи Афричка макроһаплогрупа Л је зрачила да формира һаплогрупу Л3 специфичну за Африку ... Ефекат селекције на одређени ген мтДНК протеина може бити ... ввв.пнас.орг

Pripremio sam još zanimljivih opservacija na temelju ovih izvora a na temu varijabilnosti podgrana određene haplogrupe. Možeš da ih pročitaš pa da možeš da pratiš da li je sve verodostojno preneto.

A tiču se
1 pojačane radijacije u regionu Ukrajine
2 genocidu sprovedenim nad population Srpskog naroda u marionetskoj NDH i
3 masovnom gubitku muške srpske populacije tokom Velikog rata

Sa Prevodom na srpski, kako si zahtevao, prema Pravilniku.

Naravno, izvor za prvu rečenicu je link prema datom YouTube filmu, a ostale teze sam izvadio iz nekoliko izvora (to je ono kad sam rekao da sam otvorio knjigu):

- Һаплогрупа - преглед | Теме СциенцеДирецт-а Свака һаплогрупа има повезане обрасце мтДНК секвенци (һаплотипова) који представљају ту популацију. Ако је специфични полиморфизам једног полинуклеотида (СНП) ... ввв.сциенцедирецт.цом

- Митоһондријска һаплогрупа - преглед Митоһондријска һаплогрупа се може дефинисати као популација која дели сличну мтДНК ... варијацију, тако да је почетна веома кратка листа специфичниһ за һаплогрупу ... ввв.сциенцедирецт.цом

- Варијације митоһондријалне ДНК у људском зрачењу и болести - ПМЦ С обзиром на функционалну важност оксидативне фосфорилације 13 мтДНК ... би била штетна, висока стопа мутација би требало да створи велико генетско оптерећење ... ввв.нцби.нлм.ниһ.гов

- Варијанте митоһондријалне ДНК кодирајуће и контролне регије као генетске ... Утврђено је да је неколико детерминација һаплогрупа мтДНК, првенствено дефинисаниһ варијантама у региону кодирања, повезано са одређеним људским болестима (16,17) ... ввв.нцби.нлм.ниһ .гов

- Природна селекција је обликовала регионалну мтДНК варијацију код људи Афричка макроһаплогрупа Л је зрачила да формира һаплогрупу Л3 специфичну за Африку ... Ефекат селекције на одређени ген мтДНК протеина може бити ... ввв.пнас.орг

Pripremio sam još zanimljivih opservacija na temelju ovih izvora a na temu varijabilnosti podgrana određene haplogrupe. Možeš da ih pročitaš pa da možeš da pratiš da li je sve verodostojno preneto.

A tiču se
1 pojačane radijacije u regionu Ukrajine
2 genocidu sprovedenim nad population Srpskog naroda u marionetskoj NDH i
3 masovnom gubitku muške srpske populacije tokom Velikog rata

Ne pitam za prevod, nego šta je to.

Цитирам "мешавина Турака, Цигана и Мађара"
Koliko sam se ovih trol gluposti načitao po "internetima" :D

Ali meni je najjača ona debilna toerija da Srbi imaju 49% famoznog "anadolsko-altajskog" gena. Ne bi ova trol glupost bila ništa specifična da nije masovno citirana na svim društvenim mrežama, čak i na nekim portalima.

Ево га на почетку тај узорак I2-CTS10228 из Бездањаче наводно из 15 века п.н.е https://www.yfull.com/tree/I-CTS10228/
Много нелогичности има у вези тог узорка. Сумњиво као пенал на ивици шеснаестерца у заосталом времену.
Kada ovakve insinuacije već iznosiš, tipa arheolozi su promašili starost uzorka za cirka 2000 godina, pa su umesto u srednji vek uzorak datiralii u bronzano doba, da li imaš saznanja koliko su greške ovakvog tipa učestale u arheologiji?

Ne pitam za prevod, nego šta je to.
To su izvori čiji sam naslov preveo na srpski, a na osnovu kojih sam sastvio tekst koji ja potpisujem, a referenciram se na te izvore. Imam još desetak, ali i ovih pet je dovoljno.

Svaka od postavljenih teza je proverljiva, pa ako sumnjaš u ispravnost neke od teza, kaži koja je, pa ću ti dati tačan citat koji je potvrđuje, ali preveden na srpski, zbog pravilnika. Naime, imao sam jutros tvoj zahtev preko administratora tab503 da ne smem objavljivati na engleskom, već da moram prevesti, tako da ti više nikad ništa od mene nećeš moći da dobiješ izuzev na srpskom jeziku. Apsolutno nikad.

Evo naknadno zatraženog prevoda sa engleskog:

Порука за Кртинића по питању погрешног закључка да И2а оригинише из Украјине због тога што је тамо већа варијабилност те хаплогрупе:

"Varijabilnost unutar haplogrupe može se objasniti drugim faktorima kao što је činjenica da
VEĆA POPULACIJA DONOSI VIŠE GENETSKE VARIJABILNOSTI."
(Ovo iznad je citat iz gornjeg videa o R1a haplogrupi.)

Dakle, veća varijabilnost u podgrupama neke haplogrupe ne mora biti tamo gde je ta haplogrupa starija, već tamo gde je veći broj nosilaca te haplogrupe, gde je veća populacija (kao na primer u Ukrajini gde živi deset puta veća populacija nego na Slovenskom Jugu).

Postoji nekoliko faktora koji mogu objasniti veću varijabilnost određene һaplogrupe u određenom regionu.

Ovi faktori uključuju:

1. Efekat osnivača grupe: Ovo se dešava kada mala grupa pojedinaca sa određenim genetskim sastavom migrira u novo geografsko područje i postanu osnivači nove populacije. Genetska varijabilnost ove nove populacije biće određena genetskim sastavom osnivača, što može uključivati veću frekvenciju određene һaplogrupe.

2. Genetski drift: Ovo je nasumična fluktuacija frekvencija alela u populaciji usled slučajniһ događaja. Genetski drift može dovesti do gubitka ili fiksacije alela, uključujući i one koji definišu određenu һaplogrupu.

3. Prirodna selekcija: Određene genetske varijante mogu dati selektivne prednosti u određenim sredinama, što dovodi do njiһove povećane učestalosti u populacijama koje naseljavaju ta okruženja.

4. Obrasci migracije: Obrasci migracije ljudi mogu rezultirati premeštanjem pojedinaca sa određenim һaplogrupama u ili van određeniһ regiona, što dovodi do razlika u učestalosti һaplogrupa između regiona.

5. Kulturološki običaji: Određeni kulturni običaji, kao što su endogamija ili preferencijalni brak unutar određeniһ srodničkiһ grupa, mogu dovesti do očuvanja ili povećanja učestalosti određeniһ һaplogrupa unutar tiһ grupa.

6. Istorijski događaji: Istorijski događaji kao što su ratovi, invazije i migracije takođe mogu uticati na frekvencije һaplogrupa uvođenjem noviһ genetskiһ varijanti ili promenom sastava postojećiһ populacija.

7. Demografski faktori: Veličina populacije, stopa rasta i starosna struktura mogu uticati na frekvencije һaplogrupa kroz svoje efekte na genetski drift i prirodnu selekciju.

8. Faktori životne sredine: Faktori životne sredine kao što su klima, isһrana i izloženost patogenima takođe mogu uticati na frekvencije һaplogrupa birajući određene genetske varijante koje daju prednosti prilagođavanja u tim sredinama.

Sve u svemu, razumevanje faktora koji doprinose većoj varijabilnosti određene һaplogrupe u određenom regionu zaһteva pažljivo razmatranje i genetskiһ i negenetskiһ faktora koji oblikuju ljudske populacije tokom vremena.

Takođe, drugi faktor koji je uzrokovao veći diverzitet tj. varijabilnost podgrupa һaplogrupe I2a (praktično je mogao da višestruko poveća broj podgrupa һaplogrupe I2a) jeste doseljavanje Srba u Slavjanoserbiju i Novoserbiju u 18. veku:

16. Protok gena iz geografski udaljeniһ populacija: Protok gena iz geografski udaljeniһ populacija može dovesti do veće varijabilnosti određeniһ һaplogrupa u određenim regionima.

varijabilnost je raznovrsnost, čemu ove bespotrebne latino-engleštine?
a i ovo originiše je već smešno!

TEMA:
zašto ne kažeš da su I2a u Ukrajini STARIJI od dinarskih?
raznovrsnost nije toliko bitna, koliko starost, a na Balkanu su ubedljivo najmladji I2a.

Odgovor se zna, ali i jednima i drugima se ne isplati da ga kažete, jer bi onda ovo
zamlaćivanje i zaludjivanje "jel smo pošli il smo došli" moralo da stane
a ovako je vrlo dobar izvor psihičke energije za one koji su na kraju usisne cevi.
Ovako možete da raspredate priče i pravite teme od 5000 strana a da se ne kaže istina.

A to je da smo odavde otišli pre oko 5 - 6000 godina prateći bizone, i počeli
se vraćati postepeno u vremenu 400 - 800 god. n.e
al kako posle toga šarići i šargići da snimaju onolike priloge? izgubili bi posao...

Занимљив и поучан текст о I2-Z17855 код Срба, о пореклу и миграцијама те гране https://www.poreklo.rs/2020/06/28/haplogrupa-i2-z17855-medju-srbima/

Pogledajte prilog 1350220

@Q. in perpetuum hibernum @Mrkalj @Perperius @Kole11 @Старо Браничево

Na Porekku u gro slucajeva maltene svaki srpski rod koji je I2-Z17855 obavezno dolazi sa teritorija danasne Makedonije i Bugaske. Niko od nije mogao doci nekom drugom rutom i neki vek raniije.

Procitaj iznad. Postavljeno je.
Namjerno laganje je kad ti kazes da nije postavljeno iznad, a jeste. To je razlika izmedju tebe i tvojih druga na politickim fakultetima, i pravednika.
Аха, значи ти у ствари ни не разумеш матерњи језик па ниси и стању ни да схватиш питање, камоли одговориш на њега.

Ti, Krtinić.

Ne slušajte mene, slušajte lika kako je jasno objasnio na primeru R1a koju vi zovete slovenska a ima je preko 50 % u Pakistanu, Avestanu i Kirgistanu.

A onda pogledajte kako objašnjava veću varijabilnost u okviru te haplogrupe u nekim populacijama, a ipak joj poreklo (poreklo :lol: ) traži tamo gde je varijabilnost manja.

Od datog mesta sledeća 2 minuta:

Dakle, nije ovaj video stvorio ni Mrkalj ni "njegov AI."

Akademski rečeno, jeptese. :lol:
Као што сам већ навео... Чини ми се много вероватнијим да намерно жмуриш, у односу на вероватноћу да заиста не разумеш значај подграна.

Хаплогрупа R1a јесте основа Словена, али постоје подгране L664 углавном у Скандинавији, M458 и Z280 као главни словенски носиоци, Z93 као јужноазијска грана и Z283 као германска.
https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1a_Y-DNA.shtml

Генетика јасно говори ко је коме шта.

Као што постоји R1b која је класична западноевропска, али постоје "залутале" гране по Балкану.

И са другим хаплогрупама је исто.

Питам се, да ли си урадио било какав тест генетике или само пишеш теорију?

Jasno je da se radi o političkoj delatnosti koja ima veze s lovom a ne sa naukom. Pogotovo kad vidiš Ragnara Krtinića koji ovako nonšalantno truje naciju demagogijom sa državne televizije:

Само теби је јасно да постоји мишљење засновано на резултатима тестова, а које се не укпапа у твоје непрецизно и маштовито тумачење ствари.

Политичка делатност? Једном пуштена емисија ће срушити свет? Или само нечију машту?

.... и Z283 као германска.
Вјерујем да је лапсус. Из гране З283 потичу и подгране М458 и З280, данас у великом % заступљене међу словенским популацијом.
Такође из исте гране З283 потиче и подграна З284 данас у занемарљивом % заступљена међу словенским народима и доста заступљена у Скандинавији и међу германским народима.
R1a-tree.png

Вјерујем да је лапсус. Из гране З283 потичу и подгране М458 и З280, данас у великом % заступљене међу словенским популацијом.
Такође из исте гране З283 потиче и подграна З284 данас у занемарљивом % заступљена међу словенским народима и доста заступљена у Скандинавији и међу германским народима.
Pogledajte prilog 1351272
Истина... суседни бројеви.

Срећа па је лако проверити :aha2:
Хвала :)

Питам се, да ли си урадио било какав тест генетике или само пишеш теорију?
Kakve veze ima da li sam se ja testirao koja sam haplogrupa sa bilo čim? Misliš, da li znam koja mi je podgrana haplogrupe?

Dao sam ti kompletnu analizu zašto nisi, zašto Krtinić nije u pravu kada kaže da genetika dokazuje da je poreklo haplogrupe I2a iz Ukrajine (sa tog dela slovenskog prostora).

https://forum.krstarica.com/threads/odredjivanje-starosti-neke-haplogrupe.895264/post-47091700
https://forum.krstarica.com/threads/odredjivanje-starosti-neke-haplogrupe.895264/post-47092359

Možeš tamo odgovoriti sa čim se ne slažeš, jer ovde nisam primetio nikakav argument.

Kakve veze ima da li sam se ja testirao koja sam haplogrupa sa bilo čim? Misliš, da li znam koja mi je podgrana haplogrupe?

Dao sam ti kompletnu analizu zašto nisi, zašto Krtinić nije u pravu kada kaže da genetika dokazuje da je poreklo haplogrupe I2a iz Ukrajine (sa tog dela slovenskog prostora).

https://forum.krstarica.com/threads/odredjivanje-starosti-neke-haplogrupe.895264/post-47091700
https://forum.krstarica.com/threads/odredjivanje-starosti-neke-haplogrupe.895264/post-47092359

Možeš tamo odgovoriti sa čim se ne slažeš, jer ovde nisam primetio nikakav argument.
Као доказе прилажеш два видеа на јутубу и ниједан научни рад.

Претпоставићу да се ниси тестирао а и ако јеси, да не разумеш. Чуо си само пар ствари али са таблоидних извора, где су наслови једно а садржај је нешто друго.

А ја имам урађено скоро све што се генетиком може урадити.

Претпоставићу да се ниси тестирао а и ако јеси, да не разумеш. Чуо си само пар ствари али са таблоидних извора, где су наслови једно а садржај је нешто друго.

А ја имам урађено скоро све што се генетиком може урадити.

Platine, kakve ima veze da li se Mrkalj testirao ili nije?

Uz sve dužno poštovanje, to mi zvuči kao ono kad se razne Crnogorčine jave na forum, kako su ono ovde svojevremeno pisali, da neko ko ne piše iz Crne Gore nema šta da piše o Crnogorcima.

Može osoba biti testirana i dobije E-V13, pa da tvrdi da je to dokaz da su to neki Bantu crnci njemu dali. A može osoba i maksimalno vladati materijom, a da to nije učinila. Na kraju krajeva, sve to košta i to prilično dosta novca, a posebno ova druga ispitivanja (mitohondrijsko, autosomalno) a nema svako te mogućnosti. A zadnji put kada sam proverio, sve te agencije uopšte ni ne nude autosomalno nekome iz Srbije (neki zaostaci još sankcija 1990-ih, na raznim adresama falila je tada Srbija) tako da tako nešto nije uopšte ni lako učiniti (možda je danas drugačije, ne znam).

Platine, kakve ima veze da li se Mrkalj testirao ili nije?

Uz sve dužno poštovanje, to mi zvuči kao ono kad se razne Crnogorčine jave na forum, kako su ono ovde svojevremeno pisali, da neko ko ne piše iz Crne Gore nema šta da piše o Crnogorcima.

Može osoba biti testirana i dobije E-V13, pa da tvrdi da je to dokaz da su to neki Bantu crnci njemu dali. A može osoba i maksimalno vladati materijom, a da to nije učinila. Na kraju krajeva, sve to košta i to prilično dosta novca, a posebno ova druga ispitivanja (mitohondrijsko, autosomalno) a nema svako te mogućnosti. A zadnji put kada sam proverio, sve te agencije uopšte ni ne nude autosomalno nekome iz Srbije (neki zaostaci još sankcija 1990-ih, na raznim adresama falila je tada Srbija) tako da tako nešto nije uopšte ni lako učiniti (možda je danas drugačije, ne znam).
Има везе јер се успут свашта научи. Најлакше је сазнати помоћу сопственог примера.

Мени је после основног малог теста урађеног код нас била утврђена само хаплогрупа и ништа више. Није се имала идеја о подграни. Морао сам да платим озбиљан тест у иностранству да бих сазнао. Успут сам урадио и аутосомални део.

Нисам на прву лопту успео да разумем све што треба знати, све ми је било ново, требало ми је једно шест месеци да се снађем. Са тим знањем немам више проблема да се снађем по днк стаблу. Може било ко да ми каже шта је и ја ћу успети да то пронађем и разумем.

Тестирање нас у иностранству више није проблем, за било који тест. Једино што наши праве проблем због задртог схватања података о приватности па је тешко послати направљене узорке назад ка лабораторијама, иако је све јасно изобележавано уздуж и попреко.
Наша бироктарија спречава "извоз генетичког материјала".
Када нешто извозиш - то значи да на томе зарађујеш. А када правиш днк тест - ти плаћаш према иностранству да би се нешто тамо урадило, то је потпуно супротан смер.
Ако ја нешто желим да урадим, онда желим, нема шта ту држава/царина да се меша. Све је законито.
Али, чињенице нису препрека нашој бирократији.

Има везе јер се успут свашта научи. Најлакше је сазнати помоћу сопственог примера.

Мени је после основног малог теста урађеног код нас била утврђена само хаплогрупа и ништа више. Није се имала идеја о подграни. Морао сам да платим озбиљан тест у иностранству да бих сазнао. Успут сам урадио и аутосомални део.

Нисам на прву лопту успео да разумем све што треба знати, све ми је било ново, требало ми је једно шест месеци да се снађем. Са тим знањем немам више проблема да се снађем по днк стаблу. Може било ко да ми каже шта је и ја ћу успети да то пронађем и разумем.

Тестирање нас у иностранству више није проблем, за било који тест. Једино што наши праве проблем због задртог схватања података о приватности па је тешко послати направљене узорке назад ка лабораторијама, иако је све јасно изобележавано уздуж и попреко.
Наша бироктарија спречава "извоз генетичког материјала".
Када нешто извозиш - то значи да на томе зарађујеш. А када правиш днк тест - ти плаћаш према иностранству да би се нешто тамо урадило, то је потпуно супротан смер.
Ако ја нешто желим да урадим, онда желим, нема шта ту држава/царина да се меша. Све је законито.
Али, чињенице нису препрека нашој бирократији.

Ali i košta sve to. Po 100-200 američkih dolara, ako se dobro sećam. Nekome je problem izdvojiti i 12.000 za ovo testiranje u okviru Srpskog DNK projekta.

Pa di mogu npr. danas da se (autosomalno, ono kompletno) testiram?

Jeste, da; neki tamo duduk koji u arhiv nije zašao i koji o izvorima koji pominju Crnogorce ne zna praktično ništa će nešto da popuje čoveku koji mnogo bolje zna njegovog čukundeda od njega samog.

Nije tačno ama baš nimalo. Zato sam i napomenuo. Samo sindrom nađene barabe je to.

Kazem djelimicno. Ne moze izvanjac potpuno znati i intimno razumijeti Crnu Goru ako tamo ne zivi i prespartao cijelu. Jer prije svega CG danasnja nije ista kao prije 100 godina, a i zbog toga sto knjige i arhive su ograniceni resursi...ne daju ti cijelu sustinu. Ono sto mozes nauciti od jednog starca na Katun u CG, ne mozes naucit od 300 knjiga.

@Mrkalj @Q. in perpetuum hibernum @Platin @suave @Kole11 @Demagogic

Ево шта на другом форуму о I2-CTS10228 скелету из Бездањаче наводном старом око 3400 година каже Филипи (https://forum.krstarica.com/members/filipi.322442/), иначе добар познавалац ГГ.
Аутосомални налаз CTS10228 из шпиље у Хрватској јасно показује да се ради највјероватније о жртви из другог свјетског рата. Те кости су извађене седамдесетих година и нису на Харварду радили радиокарбонско датирање. Зашто овај на YFull то не исправи не знам, десетине стручњака из ове материје су ми писали и вјероватно ће склонити ову глупост са YFull.

Poslednja izmena:
@Mrkalj @Q. in perpetuum hibernum @Platin @suave @Kole11 @Demagogic

Ево шта на другом форуму о I2-CTS10228 скелету из Бездањаче наводном старом око 3400 година каже Филипи (https://forum.krstarica.com/members/filipi.322442/), иначе добар познавалац ГГ.
Аутосомални налаз CTS10228 из шпиље у Хрватској јасно показује да се ради највјероватније о жртви из другог свјетског рата. Те кости су извађене седамдесетих година и нису на Харварду радили радиокарбонско датирање. Зашто овај на YFull то не исправи не знам, десетине стручњака из ове материје су ми писали и вјероватно ће склонити ову глупост са YFull.

Imam osećaj neki da će sad opet biti nešto u fazonu zavara! Hoće da bace krivicu na ustaše da bi sakrili pravu istinu!

Back