"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Znači, Vid Došen 15 godina na Krstarici raspravlja o beloj rasi. Bravo! :D Not! :kafa: Ovo sad nije bio čovek od slame nego zamena teze.

To što si ti imao neko svoje viđenje šta su srBski novoromantičari, te si brkao uvek sa njom, nešto je sasvim drugo. I jeste čudno bilo, uvek; kao da nikada nisi razumeo šta su Deretić i slični. Tj. verovatno nikada i nisi, posebno čim pišeš Not! posle toliko godina. :roll:

To što si ti imao neko svoje viđenje šta su srBski novoromantičari, te si brkao uvek sa njom, nešto je sasvim drugo. I jeste čudno bilo, uvek; kao da nikada nisi razumeo šta su Deretić i slični. Tj. verovatno nikada i nisi, posebno čim pišeš Not! posle toliko godina. :roll:
"Not" je značilo da je "bravo" koje sam ti uputio bila ironija jer nisi naveo primer diskutovanja o "beloj rasi" na forumu. Koliko ja znam jedino ti kačiš na forum takve objave - poslednja ona sa Helmkasta u kojoj gostuje Jelena Malešević, koju si okačio samo zbog naslova videa koji su nadenuli ovi iz Helmkasta, da bi mogao da pljuješ na sve redom. To što si uradio čista je propaganda (laži):

Gle kako je tačno odabrano da se nazove ovo gostovanje Jelene Malešević:

Dakle, reč je u velikoj meri o opsednutosti Belim čovekom i zastarelim rasističkim teorijama, koje su ukalupljene u nekakve srbocentrične okvire po kojima ispada da su Srbi isto što i bela rasa, te svi belokošci zapravo otpadnici od srpske rase.

Vinčanska Bogorodica.

IMG_20220615_161713.jpg

Šta si ono pisao za Tomecolija? Prevarant, nije lingvista

Đina je izgleda lingvista - prevarant

Gina Pigozzo​

Gina Pigozzo, diplomata al Liceo classico “A. Canova” di Treviso e laureata all᾽Università Ca᾽ Foscari di Venezia, è abilitata all᾽insegnamento nei Licei di Lingua e civiltà francese e Lingua e civiltà russa. Principali istituti in cui ha insegnato: “J. Riccati” e “Duca degli Abruzzi” di Treviso.​

Stvarno, moras da poradis malo na sebi, da se ne nerviras toliko kada neko iznese stav o antickom prisustvu slovenskog naroda na Balkanu.
Toga ce biti sve vise, zastarele ideje ce se podmladiti, stvarno si glup ako dozvolis da ti zbog toga skace pritisak a ne mozes bas svakog proglasiti ludakom.
Opusti se samo, jbg, sta ces....

Da li ti čitaš sopstvene objave; izlive besa, Persidice, pa onda kako zamišljaš da sam ja nekakav Bošnjak pa stalno guraš diskusije u tom smeru, i generalno rečnik kakav ovde koristiš (da ni ne pominjemo sve silne teorije zavere)? :ceka:

A meni kažeš da treba da se opustim i ne dozvolim da mi skače pritisak? :rumenko::mrgreen::heart:

Коле или ти знаш тачно шта жена уопсте тврди.

Иначе смешно, прогласиш свеца људе којих си изгуглао.

To je cela njegova metodologija.

Aj na Gugl da vidim ima li nešto što bih mogao istrgnuti iz konteksta ili da probam nešto, kao, da nerviram. :mrgreen: Naravno, ni ne pročita o čemu se radi; ne da ne potraži kritiku i drugačija mišljenja, nego čak ni to na šta se poziva uopšte ni ne pročita. :D

Ja sam isprva mislio da mu se to samo povremeno dešavalo, zato što je kasapio tako razne tvrdnje Florina Kurte, Frančeska Borija i Milana Budimira; naleti na jednu rečenicu koja mu se sviđa i onda gradi sve na osnovu isključivo nje, pa čak i sopstvene reči i misli interpolira tim stručnjacima. Ali onda sam bukvalno na temi o Gotima video da mu je to čitav modus operandi, u celosti. Ode na Google, naleti na neku tvrdnju i usvoji je kao nepobitnu istinu. Malo sam ga pritiskao, da vidim zna li uopšte šta je ta tvrdnja i na čemu se zasniva; on zapravo ne samo što se ne upozna sa argumentacijom, nego najčešće ni sa tim uopšte šta se to zapravo i tvrdi. :lol: Ako budeš baš uporan da probaš iz njega izvući zašto veruje, jedini odgovor koji on zna da pruži je Dokazali i gotovo. Tačka; nema rasprave, bre. :)

Sve je to zato što, kao što Dimitrije Marković vrlo dobro reče, mi zapravo tu govorimo o sekti kao celokupnom načinu razmišljanja; o principima kultova.

Da li ti čitaš sopstvene objave; izlive besa, Persidice, pa onda kako zamišljaš da sam ja nekakav Bošnjak pa stalno guraš diskusije u tom smeru, i generalno rečnik kakav ovde koristiš (da ni ne pominjemo sve silne teorije zavere)? :ceka:

A meni kažeš da treba da se opustim i ne dozvolim da mi skače pritisak? :rumenko::mrgreen::heart:
Opusteno.
Zakoni fizike moraju vaziti.
Masta je iluzija.
Snovi uvek ostaju snovi
Trajalo je koliko je trajalo. Dosta. I previse, van svih ocekivanja.

Nema sekiracije. Ok?

Trajalo je koliko je trajalo. Dosta. I previse, van svih ocekivanja.

Slažem se u potpunosti.

Nije loše ovde postaviti vezu ka temi o gotskom jeziku, koja je donekle povezana da tvrdnjama pojedinih naših nadriistoričara: https://forum.krstarica.com/threads/istina-o-gotskom-jeziku.951500/

@Kole11 da rezimiramo. Pišem ovde, zato što bih ipak želeo da tamo ostane relativno ozbiljna tema i nekontaminirana silnim glupostima (bar koliko je moguće).

Iskreno, ja ne znam iz kog razloga je to za tebe toliko lična tema da si emotivno investiran do te mere. Ja se sećam one Bugarke kojoj si slepo verovao u vezi Mrnavićevog sažetka životopisa cara Upravde...isto si tako nekritički upijao šta tamo piše; nijednu informaciju u njenoj knjizi nisi uzeo sa rezervom; nisi čak ni ostao otvoren mogućnosti da je žena možda negde pogrešila. Ne znan da li je ovde sličan slučaj, jerbo knjigu Asena Čilingrova o Gotima i Getima koju si ranije reklamirao ovde nisam sa pažnjom iščitao, ali sve mi se čini da je opet nešto tako po sredi. Ispravi me ako grešim. Ono što moraš učiniti jeste da prestaneš verovati da je nešto tačno, samo zbog toga što si pročitao da negde piše. To je, osnovna, polazišna tačka u istoriji. Podrazumeva se, posebno ako ti se sviđa to što tamo piše (upravo tada treba da ti se pale crvene lampice, pre svega).

Kao što rekoh, ka ne znam je li Čilingrov po sredi, ili si ove stvari sve upio od Aleksandra Mitića. Ako je reč o Mitiću, onda shvati da ja nemam ništa protiv tog čoveka. Štaviše, čuo sam o Huberu da je vrlo druželjubiv i pristojan čovek, tako da verujem i da je Mitić sličan. Ali to što sam ja dokazao koliko taj čovek greši, nije moja krivica. Ovde se nekoliko vas ljuti kada gorigujem one koji šire u javnom prostoru dezinformacije, a jedini logičan potez jeste da mi budete zahvalni što pronalazim sve greške.

Ja bih na Mitićevom mestu prvi bio zahvalan. I opet, ja ovde moram strašno da biram reči jerbo čim upotrebim koju jaču, nekada zna cela grupica da se stvori da me osuđuje i lažno optužuje, pa hajde, iz pristojnosti neke stvari ću prećutati, ali šta reći o čoveku koji tvrdi da se 18 godina navodno bavio nekim pitanjem pre nego što je odlučio da izađe da tim tvrdnjama u javnost, ukoliko je potrebno manje od 18 minuta da se dokaže koliko je sve samo isprazno lupetanje?

Šta reći nakon što čovek mrtav ozbiljan izjavi sa je tehnika pisanja srebrnim slovima izmišljena tek 1650. godine, kada je cela istorija prepuna takvih tekstova (i u formi zapisa i natpisa), kad je reč o nekim tako elementarnim stvarima? Šta reći kada izjavi da su celi doktorati napravljeni i da bukvalno čitavi svet sem eto njega živi u zabludi? Kako pametnom čoveku može uopšte pasti na pamet da bi nastalo tone i tone naučne literature...u da je sve to nastalo, a da niko nije proverio neke tako elementarne stvari kao što su kodikološka komparacija rukopisa, njegovo datovanje, ili čak ni uopšte jesu li bila vršena laboratorijska istraživanja?

Šta reći čoveku koji misli da su hrišćanske sekte nastajale tako što su menjale sadržaj Biblije, tj. da je neko uzimao da ubaci u Sveto pismo svoje interpetacije (???) tj. da postoji nešto kao 'arijanska Biblija' (on verovatno misli da postoji po jedna specifična Biblija za svaku pojedinačnu hrišćansku denominacija). Mitić vrlo očigledno sopstvenu diplomu uopšte ni ne ceni; i sam priča koliko je bezvredna, istorijom se ne bavi već nekim drugim biznisima; vrlo loš student je očigledno bio, jerbo ovako nešto je krajnje nedopustivo da se dogodi i običnim brucošima. Posebno s obzirom na to da i sam potcenjuje sopstveno obrazovanje (a vidi se i zašto) da sam ja na njegovom mestu, ja bih lično podneo proceduru telima Filozofskog fakulteta u Nišu da se pokrene postupak za preispitivanje te diplome, a u javnosti se ne bih više javljao pre nego što dobro ne izučim oni što mi je...skoro 20 godina (ma ko još veruje u to, da se ne lažemo)...navodno trebalo.

A šta je suština, dragi moj Kole11? Suština je da je, oprosti mi što ću biti toliko eksplicitan, vaše vreme prošlo. Zlatno doba naših vajnih novoromantičara bile su prve dve decenije ovog milenija. To je ono vreme, početka interneta i digitalizacije srpskog društva, koje je dalo do sada nikada viđene slobode i mogućnosti svakome da plasira šta god hoće. I samim time, da i zloupotrebljava te opcije tj. digitalnu javnost.

Ali, vremena u kojima neko može da lupi neku glupost, pa je potrebno da se pojavi neki veliki stručnjak da ga demantuje, ili eventualno da se izdvoji nekoliko dana istraživanja i pregledanja biblioteka i arhiva za to...iza nas su. Sve više i više je građe dostupno na internetu; baš po pitanju društvenih nauka u zadnjih nekoliko godina ušli smo i gotovo u pravu revoluciju u tom smislu; ulazimo u pravom smislu, i informatičko doba. Davno su prošla vremena u kojima možete zamajavati ljude. Sada, i dete od 11 godinica može preko androida tj. pametnog telefona u kafiću s wi-fijem otići na digitalizovanu građu, bez gotovo ikakvih poteškoća; dostupni su čak i mnogi direktno izvori, iz arhivske građe. Zlatno doba vajnih pseudoistoričara, iza nas je. Pomenuto će se samo, što dostupnost bude sve veća i veća, još drastičnije menjati. Vreme dok smo gledali YouTube klipove Jovana I. Deretića, iza nas je i ono se nikada neće vratiti. Ja se sećam da bi mi nekada bilo mukotrpno sa dođem do nekih težih podataka; sada se čak ni ne trudim ozbiljnije, koliko ne sve lako. To je jedna realnost, za koju mi se čini da ti uopšte nisi svestan i ne želiš uopšte ni po koju cenu da je prihvatiš. :ceka:

Zlatno doba je gotovo. Danas, u svetu dostupnosti izvora i mogućnosti da se provere tvrdnje jesu li tačne, praktično bez presedana u ljudskoj istoriji, više nema nikakvog prostora za Deretiće, Mitiće, za forumaša Kole11 i razne druge. To vreme je, jednostavno, prošlo. I malo dete iz osnovne škole uz 2-3 klika može tvrdnje proveriti i sasvim lako opovrgnuti.

I nije za očekivati da će se ono zlatno doba lupetanja na Art televiziji i potrebe da neko čeka i mesecima da dođe možda do neke knjige, da nešto proveri i opovrgne...vratiti. Game over. :namcor:

Kako normalan čovek pristupa kada nailazi na nove naučne radove, sa radikalnim otkrićima: ekstremna skepsa, rezervisanost prema rezultata, čekanje reakcije, kritike, drugačijeg mišljenja uz konsultovanja ljudi koji su upućeniji za mišljenje.

Kako novoromantičar pristupa (naravno, pod uslovom da mu se svidi): ne pročita ni o čemu se radi, proglasi pobedu i usvoji mišljenje za nepobitnu istinu; napada sve koji kažu drugačije. :mrgreen:

Vidi, Kunstman prihvata srpske rodoslove kao istorijiski izvor, pa kaže da su Srbi dobili ime po gradu Seru, Dušanovoj prestonici... :lol:

Pogledajte prilog 1155719

Bože dragi, da li je u Kunstman poludeo po ugledu na Relju Novakovića? Koliko li ima godina? 8

Надам се да че Коле да се врати и ове ствари да ми објасни.

Ево чито сам Кунстмана, очигледно је да он сматра да Словени долазе на Балкан из Мале Азије и Перзије у 6. веку.

О Тракији и Трачанима.

Страна 115.

"Das Erscheinen der Slaven ab Mitte des 1. Jahrtausends n. Chr. auf dem Balkan hatte natürlich keine unmittelbare Kontakte mit den Thrakern zur Folge".

Појавивљање Словена средином првог миленијумо после хрста на балкану није доводио више до директног контакте за Трачанима.

По њему Трачана као народа за време сеобе Словена нема.

Страна 1 133

"Schon im 7 nachchristlichen Jahrhundert muß Makedonien eine starke slawische BEvölkerung gehabt haben".

Већ у 7 веку после хрста морала је Македонија имати једно јако словенско становништво.

О Словенима пре тога нема ништа.

О босанском имену у Пољској, Словачкој и Ческој.

Босанци су основали градове по западној Европи и пример се даје мађарско име за Братиславу Посони.

Спомиње се Де Администрандо Империјо и на њега се реферише али без да се спомиње да је Босна тада део СРбије. стране 309-326

Босна и Бошњак су хрватске речи.

Негде спомиње да су се пре сви Словени називали СРбима, али мени није јасно дал је то његова теза или он то пренезсе. Страна 29

Страна 143 О Дачанима

"Die Verhältnisse änderte sich ab dem 6 Jhd mit dem Einsetzen der slavischen Landnahme".

Околности су се променили за почетком преузимање земље од стране Словена.

А где је одовор на моје цитате.

Иначе ти си стварно луд, то нико и не спори шта пише у новинама.

Nećeš ga dobiti; on ne dolazi na forum da bi diskutovao sa drugima, što je i svrha foruma već samo tako radi trolovanja i kako bi pokušavao da tu 'pripjatsku' sektu raširi možda barem malo svojim propovedima...

Nećeš ga dobiti; on ne dolazi na forum da bi diskutovao sa drugima, što je i svrha foruma već samo tako radi trolovanja i kako bi pokušavao da tu 'pripjatsku' sektu raširi možda barem malo svojim propovedima...
Ajde diskutuj Slavene, izjasni se, dinarik je pronadjen na Balkanu, a ne u pripjatskoj mocvari.

Daj uceno misljenje, lako je trolovati i stiskati dugme prijavi.

Kada se dodje do cinjenica nigde te nema, samo bezis i prijavljujes....:mrgreen:

PS:
Za razliku od tebe, devojcice, iako si me izvredjao u desetinama postova, mozda sam te jednom prijavio, probno, i naravno bio sam odbijen...:D

Back