Nije loše ovde postaviti vezu ka temi o gotskom jeziku, koja je donekle povezana da tvrdnjama pojedinih naših nadriistoričara:
https://forum.krstarica.com/threads/istina-o-gotskom-jeziku.951500/
@Kole11 da rezimiramo. Pišem ovde, zato što bih ipak želeo da tamo ostane relativno ozbiljna tema i nekontaminirana silnim glupostima (bar koliko je moguće).
Iskreno, ja ne znam iz kog razloga je to za tebe toliko lična tema da si emotivno investiran do te mere. Ja se sećam one Bugarke kojoj si slepo verovao u vezi Mrnavićevog sažetka životopisa cara Upravde...isto si tako nekritički upijao šta tamo piše; nijednu informaciju u njenoj knjizi nisi uzeo sa rezervom; nisi čak ni ostao otvoren mogućnosti da je žena možda negde pogrešila. Ne znan da li je ovde sličan slučaj, jerbo knjigu Asena Čilingrova o Gotima i Getima koju si ranije reklamirao ovde nisam sa pažnjom iščitao, ali sve mi se čini da je opet nešto tako po sredi. Ispravi me ako grešim. Ono što moraš učiniti jeste da
prestaneš verovati da je nešto tačno, samo zbog toga što si pročitao da negde piše. To je, osnovna, polazišna tačka u istoriji. Podrazumeva se, posebno ako ti se sviđa to što tamo piše (upravo tada treba da ti se pale crvene lampice, pre svega).
Kao što rekoh, ka ne znam je li Čilingrov po sredi, ili si ove stvari sve upio od Aleksandra Mitića. Ako je reč o Mitiću, onda shvati da ja nemam ništa protiv tog čoveka. Štaviše, čuo sam o Huberu da je vrlo druželjubiv i pristojan čovek, tako da verujem i da je Mitić sličan. Ali to što sam ja dokazao koliko taj čovek greši, nije moja krivica. Ovde se nekoliko vas ljuti kada gorigujem one koji šire u javnom prostoru dezinformacije, a jedini logičan potez jeste da mi budete zahvalni što pronalazim sve greške.
Ja bih na Mitićevom mestu prvi bio zahvalan. I opet, ja ovde moram strašno da biram reči jerbo čim upotrebim koju jaču, nekada zna cela grupica da se stvori da me osuđuje i lažno optužuje, pa hajde, iz pristojnosti neke stvari ću prećutati, ali šta reći o čoveku koji tvrdi da se
18 godina navodno bavio nekim pitanjem pre nego što je odlučio da izađe da tim tvrdnjama u javnost, ukoliko je potrebno manje od
18 minuta da se dokaže koliko je sve samo isprazno lupetanje?
Šta reći nakon što čovek mrtav ozbiljan izjavi sa je tehnika pisanja srebrnim slovima izmišljena tek 1650. godine, kada je cela istorija prepuna takvih tekstova (i u formi zapisa i natpisa), kad je reč o nekim tako elementarnim stvarima? Šta reći kada izjavi da su celi doktorati napravljeni i da bukvalno čitavi svet sem eto njega živi u zabludi? Kako pametnom čoveku može uopšte pasti na pamet da bi nastalo tone i tone naučne literature...u da je sve to nastalo, a da niko nije proverio neke tako elementarne stvari kao što su kodikološka komparacija rukopisa, njegovo datovanje, ili čak ni uopšte jesu li bila vršena laboratorijska istraživanja?
Šta reći čoveku koji misli da su hrišćanske sekte nastajale
tako što su menjale sadržaj Biblije, tj. da je neko uzimao da ubaci u Sveto pismo svoje interpetacije (???) tj. da postoji nešto kao 'arijanska Biblija' (on verovatno misli da postoji po jedna specifična Biblija za svaku pojedinačnu hrišćansku denominacija). Mitić vrlo očigledno sopstvenu diplomu uopšte ni ne ceni; i sam priča koliko je bezvredna, istorijom se ne bavi već nekim drugim biznisima; vrlo loš student je očigledno bio, jerbo ovako nešto je krajnje nedopustivo da se dogodi i običnim brucošima. Posebno s obzirom na to da i sam potcenjuje sopstveno obrazovanje (a vidi se i zašto) da sam ja na njegovom mestu, ja bih lično podneo proceduru telima Filozofskog fakulteta u Nišu da se pokrene postupak za preispitivanje te diplome, a u javnosti se ne bih više javljao pre nego što dobro ne izučim oni što mi je...skoro 20 godina (ma ko još veruje u to, da se ne lažemo)...navodno trebalo.
A šta je suština, dragi moj Kole11? Suština je da je, oprosti mi što ću biti toliko eksplicitan,
vaše vreme prošlo. Zlatno doba naših vajnih novoromantičara bile su prve dve decenije ovog milenija. To je ono vreme, početka interneta i digitalizacije srpskog društva, koje je dalo do sada nikada viđene slobode i mogućnosti svakome da plasira šta god hoće. I samim time, da i zloupotrebljava te opcije tj. digitalnu javnost.
Ali, vremena u kojima neko može da lupi neku glupost, pa je potrebno da se pojavi neki veliki stručnjak da ga demantuje, ili eventualno da se izdvoji nekoliko dana istraživanja i pregledanja biblioteka i arhiva za to...iza nas su. Sve više i više je građe dostupno na internetu; baš po pitanju društvenih nauka u zadnjih nekoliko godina ušli smo i gotovo u pravu revoluciju u tom smislu; ulazimo u pravom smislu, i informatičko doba. Davno su prošla vremena u kojima možete zamajavati ljude. Sada, i dete od 11 godinica može preko androida tj. pametnog telefona u kafiću s wi-fijem otići na digitalizovanu građu, bez gotovo ikakvih poteškoća; dostupni su čak i mnogi direktno izvori, iz arhivske građe. Zlatno doba vajnih pseudoistoričara, iza nas je. Pomenuto će se samo, što dostupnost bude sve veća i veća, još drastičnije menjati. Vreme dok smo gledali YouTube klipove Jovana I. Deretića, iza nas je i ono se nikada neće vratiti. Ja se sećam da bi mi nekada bilo mukotrpno sa dođem do nekih težih podataka; sada se čak ni ne trudim ozbiljnije, koliko ne sve lako. To je jedna realnost, za koju mi se čini da ti uopšte nisi svestan i ne želiš uopšte ni po koju cenu da je prihvatiš.