"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Papska bula iz VII veka u kojoj se spominju 2 Tribalije i 1 Srbija sa prestonicom kod Ohrida???

Окачено је било већ 6 пута овде па и на овој теми папина була Дубровчком бискупу за сад један истеаживач мисли да је фалсификат иако се није изјаснио зашто.

Ja se ne sećam nijednog od tih 6 puta.

Izvini, dal i mozes da okacis izvore za ovo? Nesto se ne secam spomen Srba kod Ohrida u ranom srednjem veku.
Opera Snapshot_2023-01-24_141947_3120banjevic.pdf.png

Sad bula je proglasena falsifikatom ali nije napisano zasto imam knjiga o tome videcu. Ima bula koje su osporene na osnovu obracanja pape biskupu sto znaci da je nije izdao sam papa ali neko ko je bio upucen u te stvari. Na osnovu falsifikata manastira Lors je restaurirana arhontija Moravija ne samo zahvaljujuci njima vec i drugim podacima Porfirogenit , Al/Masudi Bavarski Geograf.

Dakle ovo se po mom misljenju uklapa provincija Dalmacija i verovatno Prevalis je obnovqena 812. godine nakon Anhenskog/Niciforovog mira.
Ovde je Dalmacija pod kraljevinom Trivalijom sto je vidljivo ispravkom na MSD Trivalis u Prevalis da bi odgovaralo promenama posle 812.
Prosto je neverovatno iako je period Duklje karakteristican za najveci deo falifikata crkvi sa obe strane ovde je pitanje statusa Dubrovnika kao nadbiskupije verovatno da je odbaceno jer je toi postao krajem 10. veka. Medjutim ova bula moze dati dragocene podatke o raspodeli pre 9. veka.
Ovde se Srbija mogla prostirati mnogo juznije pre bugarske ekspanzije u 9. veku.
Pitanje je posytavljao i Tibor Zivkovic zasto neko pravi duplu seobu Srba.

Pitao sam od kad datiraju MSD nisam dobio odgovor?

Где је погрешио ?

Ma nije reč o njegovom pogrešnom citiranju bule, nego je Banjević ubacio neku svoju interpretaciju, a ti pomislio da je to tekst pape Zaharija I.

Исто је са оном папском булом из 7. века где се спомињу 2 Трибалије и Србија са истоименом престоницом код Охрида.

To je ono što te je i pitao @sumljiv_tip. Ali, ne dolazi to od rimskog pape i VIII st., već od Borisa Banjevića i tog članka koji je izdala Matica crnogorska u 21. stoleću.

http://www.maticacrnogorska.me/files/67/31 boris banjevic.pdf

Ma nije reč o njegovom pogrešnom citiranju bule, nego je Banjević ubacio neku svoju interpretaciju, a ti pomislio da je to tekst pape Zaharija I.

To je ono što te je i pitao @sumljiv_tip. Ali, ne dolazi to od rimskog pape i VIII st., već od Borisa Banjevića i tog članka koji je izdala Matica crnogorska u 21. stoleću.

Je l to malo tendeciozan clanak da bi smestili Srbiju sto dalje od sadasnje CG? :D

Видиш како знаш ко

Па прочитај шта си ти поставио шта тамо пише?
Видиш да се добро сећаш кад и где сам је поставио!

Дакле дао си ми одговор Бандури је приређивач Новела , МСД и Порфирогенита и скоро свих византијдких извора за средњи век.
Остаје још питање година датирања МСД?

Je l to malo tendeciozan clanak da bi smestili Srbiju sto dalje od sadasnje CG? :D

Nemam pojma, nemam praksu da čitam radove iz Matice crnogorske, iskreno. Pročitao sam samo jedan, na nagovor Casina, zato što je taj čovek u toj raspravi pobio Živkovićevu tezu o tome da je Barski rodoslov napisao cistercitski monah Rudger, a i to je bila strahovita agonija čitati. Ne znam ko je ovaj Boris Banjević; pretpostavljam rođak Branka Banjevića, koji povremeno tako piskara nešto o starom Egiptu, Hetitima i Duklji, i to ne interesantno i nešto vredno komentara.

Tako je i sa ovom opaskom da je Srbija sa prestonicom južno od Ohrida, a Zahumlje u Trebaliji.

Sad videh i šta je Banjeviću referenca za Zaharijinu bulu.

referenca.jpg

Vojislav Nikčević, pater crnogorskog jezika. :mrgreen:

Tako da si verovatno u pravu. :D

P. S. Pardon, moja greška. Vojislav D. Nikčević.

Ovo je onaj istoričar koji je video nekakve Srbe u Britaniji i objavljivao svugde gde se piše nekakva crna gora kao dokaz starosti crnogorskog imena.

Srbljija u navodnoj buli pape Zaharija iz 743. godine je, pre svega, Bosna.

Где то видиш просветли ме?
Друго већ смо разјаснили да књига није Никчевића већ Бориса Бањевића.
Сад пребацујеш дискусију у другом правцу већ виђено ни на шта ниси одговорио.

Књига се зове "Хронологија владара Далмације на основу Попа Дукљанина и Дубровачких анала од 6.-11 века".

Пошто немаш одговоре на питања овог пута си сам поставио тему и линковао мене и @Kole011

Дакле тражио си дискусију и побегао без и једног ваљаног одговора.

Већ виђен сценарио скретања да теме спин са Никчевићем који је небитан у овој теми.

Свакако ми је значајно да ти опипам пулс и да знам шта кријеш.
Међутим иста ствар на коју не одговараш те минира и на другим темама.

Poslednja izmena:
Где то видиш просветли ме?

Srbija se nalazi u susedstvu Zahumlja i Travunije, a u kasnijim poveljama, samo je reč Srbija zamenjena sa ili preciznije dopunjena sintagmom koja je Bosna (regnum Servilie quod est Bosna).

Pošto je u XII veku došlo do definitivnog izdvajanja Bosne iz Srbije, od 1187. godine je ubačeno koja je Bosna kako ne bi bilo dolazilo do zabune sa susednom državom Nemanjića (a posebno od kada, posle 1217. godine, postoji Srpsko kraljevstvo istočno od Bosne).

Друго већ смо разјаснили да књига није Никчевића већ Бориса Бањевића.
Књига се зове "Хронологија владара Далмације на основу Попа Дукљанина и Дубровачких анала од 6.-11 века".

To nije nikakva knjiga, već naziv rasprave u časopisu Matice crnogorske. Već sam postavio vezu ka njoj: http://www.maticacrnogorska.me/files/67/31 boris banjevic.pdf

Referenca koju je Banjević naveo su dve strane iz monografije Vojislava D. Nikčevića Duklja i Prevalitana iz 2012. godine.

Пошто немаш одговоре на питања овог пута си сам поставио тему и линковао мене и @Kole011
Сад пребацујеш дискусију у другом правцу већ виђено ни на шта ниси одговорио.

Zašto smatraš da sam u obavezi da ti automatski odgovorim ako mi postaviš neko pitanje?

Nemam pojma od kad se datiraju rukopisi MSD. I dobro si prepoznao da nemam odgovor, a onda se još čudiš zašto odgovora nema? :D

Ne prebacujem diskusiju u drugom pravcu. Tema o kojoj pišem je bula Zaharija I iz 743. godine, za koju si izneo da se pominju dve Tribalije i Srbija sa sedištem u Ohridu.

Свакако ми је значајно да ти опипам пулс и да знам шта кријеш.
Међутим иста ствар на коју не одговараш те минира и на другим темама.

Da, Niče; evo, baš krijem da nemam pojma od kad su rukopisi MSD i da me to sad totalno ne zanima. :)

Poslednja izmena:
Srbija se nalazi u susedstvu Zahumlja i Travunije, a u kasnijim poveljama, samo je reč Srbija zamenjena sa ili preciznije dopunjena sintagmom koja je Bosna (regnum Servilie quod est Bosna).

Pošto je u XII veku došlo do definitivnog izdvajanja Bosne iz Srbije, od 1187. godine je ubačeno koja je Bosna kako ne bi bilo dolazilo do zabune sa susednom državom Nemanjića (a posebno od kada, posle 1217. godine, postoji Srpsko kraljevstvo istočno od Bosne).

To nije nikakva knjiga, već naziv rasprave u časopisu Matice crnogorske. Već sam postavio vezu ka njoj: http://www.maticacrnogorska.me/files/67/31 boris banjevic.pdf

Referenca koju je Banjević naveo su dve strane iz monografije Vojislava D. Nikčevića Duklja i Prevalitana iz 2012. godine.

Zašto smatraš da sam u obavezi da ti automatski odgovorim ako mi postaviš neko pitanje?

Nemam pojma od kad se datiraju rukopisi MSD. I dobro si prepoznao da nemam odgovor, a onda se još čudiš zašto odgovora nema? :D

Ne prebacujem diskusiju u drugom pravcu. Tema o kojoj pišem je bula Zaharija I iz 743. godine, za koju si izneo da se pominju dve Tribalije i Srbija sa sedištem u Ohridu.

Da, Niče; evo, baš krijem da nemam pojma od kad su rukopisi MSD i da me to sad totalno ne zanima. :)
Свакако ћемо превести целу булу ја сам приксзао цитат дакле погрешио сам са Две ТРИБАЛИЈЕ јер су Требиње и друга Трибалис престоница Захумља.

У були не иде у прилог ни Никчевићу нити било ком дукљанофилу јер се Дукља не спомиње нема је још нема ни Хрватске и ту лежи проблем.
Тако да је Никчевић небитан као аутор већ ова була папе Захарија.

Оно што знаш а не одговараш да је Бандури редактор Новели , МСД , Порфирогенита и мање више већине раносредњовековних византијских извора.
Дакле тада као и у доба Порфирогенита црквена седошта и епископије су јако важне.

А рестаурација која је урађена 812. на Диоклецијанове реформе које је уредио Јустинијан затим Ираклије се поново враћају на сцену 812. успостављањем западног светог римског царства и његових старих провинција.

Свакако ћемо превести целу булу ја сам приксзао цитат дакле погрешио сам са Две ТРИБАЛИЈЕ јер су Требиње и друга Трибалис престоница Захумља.

Gde piše Tribalis prestonica Zahumlja?

Оно што знаш а не одговараш да је Бандури редактор Новели , МСД , Порфирогенита и мање више већине раносредњовековних византијских извора.

Ti znaš da ja to znam. Ajde. :D

I koliko znam ti si postavio pitanje koje je hronološko datovanje rukopisa MSD. Ne znam kakve veze ima Banduri sa tim.

Gde piše Tribalis prestonica Zahumlja?

Ti znaš da ja to znam. Ajde. :D

I koliko znam ti si postavio pitanje koje je hronološko datovanje rukopisa MSD. Ne znam kakve veze ima Banduri sa tim.
То ти је на тумачењу Бориса Бањевића.
Међутим ова була ти је исечена на више комада и склопљена то ми је мало чудно да ли имаш целу или да тражим?

То ти је на тумачењу Бориса Бањевића.

Boris Banjević to preuzima od crnogorskog (ili preciznije, dukljanomontenegrinističkog) novoromantičara Voje D. Nikčevića, istoričara književnosti (mada vidim da ga predstavljaju kao baš istoričara, po običaju kad neko nešto nije, na tome se i insistira) koji je, kao, krenuo da se bavio 19-vekovnom pozicijom nacionalnog radnika u 21. veku (dok poprilično licemerno kritikuje to). Ne interesuju me preterano tumačenja njih dvojice; ne smatram ih vrednim komentara, još manje uvažavanja.

Међутим ова була ти је исечена на више комада и склопљена то ми је мало чудно да ли имаш целу или да тражим?

Celu sam postavio iznad. Ništa nije isečeno.

Poslednja izmena:
Бориса Бањевића.

Inače, to je neki informatičar: https://www.researchgate.net/profile/Boris-Banjevic-2

Ranije je radio u Zavodu za informatiku i statistiku Grada Beograda, a sad u Infostanu u Beogradu.

Po prezimenu i činjenici da povremeno piše za Maticu crnogorsku, da se pretpostaviti da je Crnogorac i kao što rekoh možda baš i u srodstvu sa famoznim Brankom Banjevićem.

Očigledno je čovek iz sredine prirodnih nauka i kao entuzijasta je napisao ovaj članak za časopis Matice crnogorske, iz jasnih razloga. Videle su se sve manjkavosti odmah; pretpostavio sam da dolaze od generalno niskih standarda koje ima MC, ali sad je i jadno zašto piše to što piše i zbog čega koristi pomenutog Nikčevića.

Sve u svemu, nije vredno nekog komentara. Ali hvala ti što si skrenuo pažnju na, kao prvo, Vojislava D. Nikčevića, crnogorskog novoromantičara koji mi je ispod radara prolazio ranije (prvenstveno zbog brkanja sa čuvenijim istoimenikom) a što je svakako u skladu sa temom. A nije loše ni skrenuti pažnju i na jednog Crnogorca koji živi u Beogradu od para poreskih obveznika Srbije, da bi u Crnoj Gori objavljivao po Matici crnogorskoj i participirao u elaboraciji hiljadugodišnjeg dukljansko-montenegrinskog identiteta, u izdavaštvu organizacije koja je (bez obzira na skorije uozbiljenje) tada dobar deo vremena provodila pljuvačinom po Srbima i promocijom pseudoistorijske tematike. To, svakako, zaslužuje obraćanje pažnje. :kafa:

Poslednja izmena:

Back