"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Skrece temu na nebitne gluposti, troluje.
Poenta je da su po njegovoj nazovi nauci, Sloveni prozvani Ilirima od strane renesansnih istoricara sredinom 15v iz razloga da bi motivisali Slovene na borbu protiv Turaka slavnom prosloscu Ilira.
Sama ta definicija je blago receno imbecilna jer su Srbi sebe smatrali autohtonima svakako jos u srednjem veku.
Ali ajde da ga nerviram malo resih da proguglam pomen Ilira pre renesanse. Pa pronadjem Grigorija Camblaka ali Slaven rece da je to bio izolovani izuzetek😁
Onda pronadjem Italijana Feretija koji takodje Slovene naziva Ilirima i to 150g ranije od renesanse.

I sad ovaj narcis ne moze da podnese cinjenicu da mu je nauka jedno veliko sranje, da naucnici ne citaju nista, cak ni ne koriste internet za preragu izvora, pa zato troluje.

To ti je to ukratko. BTW lepo je videti da neko isprati radnju 👍
Kole, koliko god se svađate, bez suprotnih stavova ne bi bilo ni iznuđene energije za rad i dalje analize.

Ono što smeta je sujeta i decidnost u stavovima kad govorimo i dalekoj prošlosti.
Ti mi se činiš elastičnijim.
ALi si odabrao teži put. :)

Kole, koliko god se svađate, bez suprotnih stavova ne bi bilo ni iznuđene energije za rad i dalje analize.

Ono što smeta je sujeta i decidnost u stavovima kad govorimo i dalekoj prošlosti.
Ti mi se činiš elastičnijim.
ALi si odabrao teži put. :)
Perverzno, ali zahvalan sam mu jer me motivise da saznajem istoriju.

Sto se ovoga tice Fereti kaze da je neki Sloven bio "cuneus stabuli ilirskog naroda"

I sad se ovaj uvatio za titulu a ovo ilirski narod ne vidi 😁

To je klasican spin I trolovanje I to stalno radi kada pronadjem nesto novo, tako me nervira, provocira I na kraju mi njegov drugari lupe ban na 2-3 dana 😊

Sto se ovoga tice Fereti kaze da je neki Sloven bio "cuneus stabuli ilirskog naroda"

To je klasican spin I trolovanje I to stalno radi kada pronadjem nesto novo, tako me nervira, provocira I na kraju mi njegov drugari lupe ban na 2-3 dana 😊
Treba da proučiš knjigu ''Eristička dijalektika'' od Artura Šopenhauera.
Ili umeće kako da se uvek bude u pravu objašnjeno u 38 trikova.

Slaven je garant proučio. :lol:

Slažem se sa tobom da je to potpuno nebitno za diskusiju.

Pa ja te i pitam za to ilirski narod, a ti nećeš da nam ovde objasniš?

Ko su Feretijevi Iliri? Šta on podrazumeva pod Ilirima? U kakvoj svrsi on koristi ilirsko ime? Da označi šta? Gde ga sve koristi?

To su sve pitanja na koja je potrebno pružiti odgovore. Evo, ako nećeš meni, odgovori barem radi drugih, da oni vide o čemu se tu radi.

Poslednja izmena:
Davno. Pre desetak godina.
Mogla bih ponovo da je pročitam.
Uredno mi stoji u arhiji.
Ozbiljno štivo.
Idu sad ovi zimski dani pa će biti vremena za čitanje više nego obično.
Pa možda opet dođe na red, ko zna.

Mogla bi, za slučaj da si možda malo pozaboravila o čemu se tu suštinski radi.

Kažem to pošto si mi zapravo udelila jedan prilično veliki kompliment, a sad nisam baš najsigurniji da ti je to bila i namera. :D

Mogla bi, za slučaj da si možda malo pozaboravila o čemu se tu suštinske radi.

Kažem to pošto si mi zapravo udelila jedan prilično velika kompliment, a sad nisam baš najsigurniji da ti je to bila i namera. :D
Nisam zaboravila.
Čak sam je i prelistala opet večeras kad sam je se setila.
Pa ja ne sporim da si ti pametan i dobro obrazovan, nisam nikad.
Ja se trudim da u ljudima uvek tražim i ono dobro, kvalitetno.
E sad, to ne delimo uvek mišljenje, nije tragično.
Važno je uvažavanje, a ono u žaru često izostane.
I onda to kvari opštu sliku.

Pa pronadjem Grigorija Camblaka

Dobro, hajde; hoćeš li o tome da porazgovaramo?

Kada Grigorije Camblak piše u žitiju da je Stefan Dečanski bio okrunjen za cara svih ilirskih naroda, o čemu se tu radi? Zašto je to napisao? Šta ti misliš da se to pod tim podrazumeva, šta bi mu mogao biti izvor za to?

Izvoli. Šta je tvoje viđenje, tu? Katedra je samo tvoja.

Pa hajde, daj nam ti neofrlje prevod, ako si u stanju?
Pošto ja ne znam čoveka koji može sa toliko sigurnosti da priča o prevodima arhaičnih izraza, a da nije sujetni poluznalac.

Samo da napomenem da uopšte ne zauzimam stranu ali toliko si me sad iziritirao ovim bezobrazlukom na moju želju da potražim razjašnjenje da je to prosto neverovatno.
Ovakvim načinom komunikacije se samo otera sagovornik i razgovor pretvpri u svađu, a čovek koji je i rad da prodiskutuje izgubi želju.
Nije tebi bilo upućeno, samo sam citirao tvoju poruku jer sam shvatio da je to izvor Koletove budalaštine. Mislim, najverovatnije je to izvor. Pošto sam primetio da se često služi tom taktikom - nalazi nešto na internetu i ofrlje prevodi ili interpretira i onda se ponaša kao da je uspeo nešto što niko nikad nije i kao da je to što je "utvrdio" odjednom uklesano u kamenu, pa se otada na to stalno referiše u tom stilu.

Cuneus je vrlo dobro poznata imenica u latinskom i znači doslovno "klin". Stabilis je takođe odlično poznat pridev i znači "čvrsto, stabilno, nepomično, postojano, izdržljivo". U vojnoj terminologiji, izraz cuneus se koristi za naziv taktičke formacije. U kontekstu ovog teksta, "cuneus stabilis" znači da je Menego Sklavo bukvalno bio na čelu mletačkoj formaciji, ili da je bio "čvrsti klin" Mlečanima, što bi bilo metafora za istaknutost u ratovanju i ključni faktor "za određivanje ishoda bitke" (pro statuendo belli ordine).

Ili, alternativni (Koletov) "prevod" bi bio "Menego Sklavo, koji je bio grof (ili koju već titulu hoće da mu natakne) za određivanje ishoda bitke".

Pa dobro, daj da vidim tu objavu.
Na:
Ovo zaista važi, ali sa zamenjenim ulogama; dakle, baba o uštipcima.

Upravo korisnik Q redovno poseže za fragmentacijom i vađenjem iz konteksta. Naravno, svoje dejstvovanje ovde predstavlja kao da on sam minuciozno obrađuje temu, dok pritom, ustvari, redovno vrši selekciju izvora i podataka kojima inače raspolaže "pristupa sa vrlo jasnom agendom, selektivno cepkajući šta odgovara". Njegov metod je - jednim stablom zakloniti šumu i pri tom sebe uz nekusni patos uzdići na pijedetal poštenja i naučnosti.

Vađenje svega sem paradajza iz šopske salate upravo predstavlja sposobnost valorizovane apstrakcije.

Stvar je, dakle, suprotna. Kole je iskren, njegove greške su iskrene i očigledne, ali su Koletovi motivi potpuno iskreni, jasni i moralno neupitni - doći do istinitog modela koji na makro planu objašnjava događaje. Korisnik Q neprestano koristi detalje da bi zamaglio istinit obrazac koji leži u potki događaja i kojem Kole teži.
Alegorijski rečeno, pošto sam tebe poredio sa kugom, ti nisi primetio da sam njega uporedio s prehladom.

Na:

Alegorijski rečeno, pošto sam tebe poredio sa kugom, ti nisi primetio da sam njega uporedio s prehladom.

Dakle, u opisu da je čovek potpuno iskrenih, jasnih i moralno neupitnih motiva, vođen željom da dođe do istinitog modela koji objašnjava događaje iliti u čitavoj objavi koja je zapravo vrlo jasno odbrana čoveka, ti računaš to pod kritiku zato što si naveo da su njegove greške očigledne? :D

Nije tebi bilo upućeno, samo sam citirao tvoju poruku jer sam shvatio da je to izvor Koletove budalaštine. Mislim, najverovatnije je to izvor. Pošto sam primetio da se često služi tom taktikom - nalazi nešto na internetu i ofrlje prevodi ili interpretira i onda se ponaša kao da je uspeo nešto što niko nikad nije i kao da je to što je "utvrdio" odjednom uklesano u kamenu, pa se otada na to stalno referiše u tom stilu.

Cuneus je vrlo dobro poznata imenica u latinskom i znači doslovno "klin". Stabilis je takođe odlično poznat pridev i znači "čvrsto, stabilno, nepomično, postojano, izdržljivo". U vojnoj terminologiji, izraz cuneus se koristi za naziv taktičke formacije. U kontekstu ovog teksta, "cuneus stabilis" znači da je Menego Sklavo bukvalno bio na čelu mletačkoj formaciji, ili da je bio "čvrsti klin" Mlečanima, što bi bilo metafora za istaknutost u ratovanju i ključni faktor "za određivanje ishoda bitke" (pro statuendo belli ordine).

Ili, alternativni (Koletov) "prevod" bi bio "Menego Sklavo, koji je bio grof (ili koju već titulu hoće da mu natakne) za određivanje ishoda bitke".

Da, i ja bih rekao da je to izguglao i zato povezao.

Ali stvarno, to je nešto ovde potpuno nebitno. Ne znam zašto se sad zadržavati toliko na tome. OK, pogrešio je; 'ajmo dalje.

Suština je ovo; str. 91 Maritime Aspects of Migration Klausa Fridlanda:

SlaveVenePr.png

https://archive.org/details/isbn_3412138886/

Ali stvarno, to je nešto ovde potpuno nebitno. Ne znam zašto se sad zadržavati toliko na tome. OK, pogrešio je; 'ajmo dalje.
Greške se dešavaju svakome, ljudi smo pa grešimo. Ali grešku valja priznati (sebi pre svega), a ne nastaviti s insistiranjem još jače.

Back