"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Djenovski vojskovodja Lampa je pobedio doslovno flotu ilirskog naroda, u sukobu nedaleko od ostrva Korcula, godine 1298. Zatim je na Korculi 4 dana slavio pobedu.

1732360705490.png

Sada jedino da nam objasnis da su Korculom 1298g vladali Albanci, da se termin Sclavus odnosi na Albance i da na tom podrucju nisu zabelezeni mnogi srpski srednjevekovni spomenici, vec hrvatsko-albanski.

Hajde, mozes ti to :mrgreen:

Djenovski vojskovodja Lampa je pobedio doslovno flotu ilirskog naroda, u sukobu nedaleko od ostrva Korcula, godine 1298. Zatim je na Korculi 4 dana slavio pobedu.

Pogledajte prilog 1646577

Sada jedino da nam objasnis da su Korculom 1298g vladali Albanci, da se termin Sclavus odnosi na Albance i da na tom podrucju nisu zabelezeni mnogi srpski srednjevekovni spomenici

Hajde, mozes ti to :mrgreen:

Dobro, ako stvarno ne želiš baš nimalo da se potrudiš, evo, baciću ti jednu koskicu, pa da probaš ti da nastaviš dalje.

1000019180.jpg

Šta znači Euganeis sedibus?

Gde su ta Euganejska brda, odakle dolaze to Iliri, Kole? :)

Jos kad bi ti poverovao....

Uhvatio si se za legendu da su Iliri tj Sloveni poreklom iz severne Italije. To nema nikakve veze sa trenutkom radnje

Ovo što sam video - ukoliko ne gresim, naravno - ilirska flota je mletačka flota, ilirski dux je mletački admiral. A Ilirski rod iz Euganejskih brda je Venecija ili preciznije rečeno, kod Venecije.

Jesam li dobro pročitao?
Dalmacija je prelazila iz srpskih u ugarske, melatacke ili vizantijske ruke, naizmenicno.
Kada bi bila pod tudjinskom upravom tamosnji stanovnici, tj vodja, knez, zupan, dux, bi bili u vazalnom odnosu. Oni su imali svoje brodove veeelike. Nisu to bila izdubljena stabla drveta kako su te ucili na fakultetu, to je sramotna glupost kojom se blamiraš.

E Ferati je ispricao jednu epizodu kada su Dalmatinci tj Sloveni tj Iliri ratovali na moru kao vazali na strani Mlecana.

Ja ne znam vise kako da ti objasnim jasnije...cu dignem ruke od tebe...

Dalmacija je prelazila iz srpskih u ugarske, melatacke ili vizantijske ruke, naizmenicno.
Kada bi bila pod tudjinskom upravom tamosnji stanovnici, tj vodja, knez, zupan, dux, bi bili u vazalnom odnosu. Oni su imali svoje brodove veeelike. Nisu to bila izdubljena stabla drveta kako su te ucili na fakultetu, to je sramotna glupost kojom se blamiraš.

E Ferati je ispricao jednu epizodu kada su Dalmatinci tj Sloveni tj Iliri ratovali na moru kao vazali na strani Mlecana.

Ja ne znam vise kako da ti objasnim jasnije...cu dignem ruke od tebe...

Ma čoveče, pitam te za ovo što je Ferati napisao.

Str. 189 Studies in Pre-Ottoman Turkey and the Ottomans, Elizabet A. Zakarijadu (1931-2018).
Menego Schiavo, a slave bought in one of the Black Sea ports, where Turks from the adjacent steppes or from Central Asia, together with Tatars and Caucasians were sold in huge numbers

https://www.routledge.com/Studies-i...the-Ottomans/Zachariadou/p/book/9780754659327

Dominiko je bio rob kupljen na jednoj od tezgi za prodaju roblja. Dobio je ime po svešteniku Dominiku koji ga je kupio na tezgi.

Ispravka, 200. str.

1000019196.jpg

@Kole11

1000019198.jpg

Dobro, šta je smešno ovde? Svi znamo da schiavo na italijanskom jeziku znači „rob“.
Chiamato Schiavo per il suo stato sociale, era al servizio di un prete, tale Domenico Salvo, che divenne poi vescovo di Chioggia, nella seconda metà del XIII secolo, quando la caduto dell’impero di Costantinopoli scatena una grande concorrenza, con frequenti ostilità, tra le flotte di Venezia e Genova per il controllo dei traffici in Oriente.​
Prozvan Skjavo zbog svog društvenog statusa, bio je u službi sveštenika, izvesnog Domenila Salva, koji je kasnije postao biskup Kjođe, u drugoj polovini XIII stoleća, kada je pad Konstantinopoljskog carstva stvorio veliku konkurenciju, uz česta neprijateljstva, između flota Venecije i Đenove za kontrolu prometa na Istoku.​

https://www.chioggianews24.it/domenico-schiavo-guerriero-ed-eroe-del-mare/

Hoćemo li sad, @Kole11, svaki put gde god se pominje neki rob, da o tome ovde?

Poslednja izmena:
Hehe, al te je Fereti pocepao, dosad ponajvise od svih cini mi se 😁

Pogledaj, Foretica, Fajna, kod svih je taj Dominik Sloven

Pogledaj i Dandola, kod njega nosi titulu kapetana, ako ti bas dux I comes ne prijajh uhu 😁

Čekaj malo, izmislio si titulu comes i pišeš da mi to što si ti izvukao iz svoje mašte ne prija uhu.

A onda te pitam ko je dux iz teksta (na šta još uvek nisi odgovorio...a pitanje baš postavljam zbo toga što Dominik nije), iz čega bi valjda svako normalan zaključio da niko ne dovodi u pitanje dux, pišeš da mi smeta? I još se sad pozivaš i na Dandola, koji doslovno demantuje (!) ono što si ti tvrdio? 🤯

I još čak pored svega pišeš kod svih je Sloven, iako i sam vrlo dobro znaš da to nije istina?

Kako se cuneus stabilis pretvара u comes stabuli?

Znaš šta je najgore od svega?

Ja sam ga jedno desetak puta pitao da objasni izvor. Njega je čak to smorilo; on se čak čudio što sam ga, iznova i iznova, pitao da prikaže više o čemu se tu radi.

On zaista misli da to tako kad vidiš 1 ili 2 reči znači da je izvor konsultovan. Ničemu ne želi da se posveti i tako samo skakuće sa jedne stvari na drugu, da površnije ne može biti, kao što je najavio da će konačno prikazati Barletija, a onda samo prešao na neku drugu igračku.

A sutra će opet da piše „prošli smo“ i slično, a zapravo ništa nije prošao, već doslovno i izbegao da išta prikaže. :roll:

Znaš šta je najgore od svega?

Ja sam ga jedno desetak puta pitao da objasni izvor. Njega je čak to smorilo; on se čak čudio što sam ga, iznova i iznova, pitao da prikaže više o čemu se tu radi.

On zaista misli da to tako kad vidiš 1 ili 2 reči znači da je izvor konsultovan. Ničemu ne želi da se posveti i tako samo skakuće sa jedne stvari na drugu, da površnije ne može biti, kao što je najavio da će konačno prikazati Barletija, a onda samo prešao na neku drugu igračku.

A sutra će opet da piše „prošli smo“ i slično, a zapravo ništa nije prošao, već doslovno i izbegao da išta prikaže. :roll:
Kaze osoba koja tvrdi da su Mlecani sebe nazivali Ilirima 😁

Kaze osoba koja tvrdi da su Mlecani sebe nazivali Ilirima 😁

Ja sam te pitao da lepo citiraš i obrazložiš taj izvor koji si okačio. Ne, to ne znači napiši šta misliš da je jedna reč.

Valjda si do sada pročitao dovoljno naučne literature ili makar video slike ovde na forumu, da si skontao kako izgleda kritika izvora?

Ne znam šta te sprečava da to uradiš...

Back