"Bečko-berlinska škola" vs novoromantičari II

Slavene oduvek si plivao u pseudo-naučnim vodama, ali podmuklo, prikriveno, tako da si uspeo par naivaca da obrlatiš.

Obrnuo si stvari naopačke; sasvim je suprotno. Oni su „obrlatili“ mene. Ja o genetici nisam znao skoro ništa, više puta sam pitao forumaše da mi objasne kao idiotu najosnovnije stvari. Sve što pišem, saznao sam sa teme Генетичка генеалогија i zahvaljujući pomenutim forumašima, tako da su, naprotiv, oni uticali na mene.

Pitaj koga hoćeš ako mi ne veruješ, potvrdiće ti tačno ovo što sam napisao, bilo @suave, @Ројалиста, @Platin ili ko god drugi. @Krishna me je specifično pitao baš za ovu tezu Šrama o poreklu Albanaca od Besa i ja ništa tu nisam znao bukvalno išta da mu kažem; evo, tu je, neka ti potvrdi.

Oni su meštri, ja sam samo p(r)olaznik.

@Kole11 kada već insistiraš na radovima, je li možeš priložiti neke radove na temu haplogrupe E-V13 koji donose neke drugačije informacije od ovih?

Ah, da. Ne možeš. Verovatno ide jedan
smajli.jpg
ispod ove objave i onda samo groblje. :kafa:

E-V13 је најдоминантнија хаплогрупа међу тестираним узорцима из римског Виминацијума https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.08.30.458211v1.full.pdf

@Kole11
Nisam primetio da si komentarisao prezentaciju profesora Lulez-Foksa

1685118883282.png

L621 na Balkanu jos uvek nije pronadjen jedino u intervalu od nulte do petstote godine.

Da li i dalje stojis na stanovistu da se I2-L621 materijalizirao u Pripjatu?

Sa podebljanim se ne slažem. Itekako je primereno. Nije to dobra reč. Nego u današnjoj eri dominacije političke korektnost koja nas tera da gajimo „afirmativnu kulturu“ koja maltene isključuje kritiku kao koncept, ne možeš više ni kokoš da nazoveš kokoškom a da ne budeš optužen da si izvršio agresiju. Pa su neki trendovi, nažalost, ušli i u razna propisana pravila.

Tako da, nažalost, nije politički korektno. Ali: itekako je primereno. :kafa:
Мени би пост или део поста био обрисан од стране модерације да сам био оштрији према Колету, а могуће и да ни ме бановали на пар дана. Постоје две опције у вези Колетовог погрешног наратива о пореклу Албанаца. Он или стварно верује у то што говори потпуно игноришући доказе који говоре супротно и сматрајући их фалсификатима, фабрикатима (човек верује у заверу); или је свестан да није у праву али не жели то да призна и вози своју бесмислену причу. Често је код наших људи да заиста верују у нешто, онда након X времена увиде да су били у криву, али не желе то да ни за живу главу признају и покушавају да бране то своје првобитно уверење. Кад би рекли да нису били у праву осећали би се поражено, па не желе то себи да приуште.

Poslednja izmena:
Мени би пост или део поста био обрисан од стране модерације да сам био оштрији према Колету, а могуће и да ни ме бановали на пар дана. Постоје две опције у вези Колетовог погрешног наратива о пореклу Албанаца. Он или стварно верује у то што говори потпуно игноришући доказе који говоре супротно и сматрајући их фалсификатима, фабрикатима (човек верује у заверу); или је свестан да није у праву али не жели то да призна и вози своју бесмислену причу. Често је код наших људи да заиста верују у нешто, онда након X времена увиде да су били у криву, али не желе то да ни за живу главу признају и покушавају да бране то своје првобитно уверење. Кад би рекли да нису били у праву осећали би се поражено, па не желе то себи да приуште.

Da, ovo (podebljano) me podseća npr. na slučaj Miloja Vasića. Čovek je isprva dobro radio na Vinči, a onda otišao u neke fantazije i pokušao je da sve proglasi značajno mlađim (milenijumima) nego što zaista jeste i da prikaže kako je to bila nekakva stara grčka kolonija. Čovek je bio nepokolebljiv u tome; bez obzira na sve kritike koje su pljuštale sa svih strana. Pošto je bio redovni profesor, nije mogao biti tek tako otpušten sa fakulteta. Dok je bio na katedri, pratkično niti jedan jedini rad nije bio odbranjen kod njega na tu temu (a nijedan student arheologije nije bio zainteresovan da mu udovoljava hiru, pa se nešto pravi radi papira); toliko je bio beskompromisan.

A onda je Garašaninu nedugo pred smrt priznao da, čak i da nije u pravu, posle svega jednostavno nikada do kraja života ne bi priznao da greši. :lol: Mislim da se kod Vasića to pretvorilo u nakakvu kontrašku, što je više kritike dobijao, to je više bio učvršćen u svojoj neutemeljenoj hipotezi. I onda to sve, na putu, poprimilo čak i neke astronomske razmere (baš primer toga, što si napisao).

Možda će zvučati kontroverzno nekima ili stereotipno, ali mislim da ima možda malo i nečeg mentalitetskog tu. Balkanska tvrdoglavost. :D

Мени би пост или део поста био обрисан од стране модерације да сам био оштрији према Колету,
To sigurno.
Mene su banovali 7-8 puta a tebe ni jednom. Reaguju po mojim prijavama brzinom svetlosti.

Nego da se vratimo na temu, pogledaj graf, rec je o studiji koja je obuhvatila nekoliko stotina kostiju pa daj neki komentar o poreklu I2din i EV13

1685120215638.png

:ceka:

To sigurno.
Mene su banovali 7-8 puta a tebe ni jednom. Reaguju po mojim prijavama brzinom svetlosti.

Nego da se vratimo na temu, pogledaj graf, rec je o studiji koja je obuhvatila nekoliko stotina kostiju pa daj neki komentar o poreklu I2din i EV13

Pogledajte prilog 1348166

Ja znam da voliš da postavljaš ista pitanja do besvesti očekujući da će ti neko dati drugačiju odgovor, ali evo šta ti je Platin kazao kada si njega prošli put to pitao:

Недовољно прецизно.

Грана која се помиње је https://www.yfull.com/tree/I-L621/ стара око 11500 година, што је комотно старије од Винчанаца.
Односно I2-CTS2257-L460-P37-M423-FGC41353-Y3104-L621
Ко мени гарантује да су они практиковали словенску културу?

Ако успеју да утврде неку нижу / млађу подграну, вољан сам да размотрим и то.

Унутар српске културе је подграна PH908 око четвртине свега, и још десетак посто су припадници околних блиских грана. Проблем је што је PH908 млада грана која се у неком тренутку нагло разгранала, па имамо стање да узорци личе као јаје јајету.
https://www.yfull.com/tree/I-PH908/
Низ је: I2-CTS2257-L460-P37-M423-FGC41353-Y3104-L621-CTS10936-S19848-CTS4002-CTS10228-Y3120-S17250-PH908

Два низа јесу делимично иста, али је разлика велика. PH908 је тамо нека мала подграна старог и великог L621.
Погледај само на yfull линку из којих су све држава тестирани... Већ је PH908 прилично шарен, а L621 обухвата чак од Сирије па све до Ирске.

Još pazi, molim te, pozivaš se na predavanje profesora Laluez-Foksa koji u njemu doslovno elaboriše da je seoba Slovena genetski potvrđena činjenica i da polovina muške srpske populacije vodi poreklo od tih doseljenika iz ranog srednjeg veka. 😂

Kako ti ono kažeš. Joj, nauko!

Ja znam da voliš da postavljaš ista pitanja do besvesti očekujući da će ti neko dati drugačiju odgovor, ali evo šta ti je Platin kazao kada si njega prošli put to pitao:

Još pazi, molim te, pozivaš se na predavanje profesora Laluez-Foksa koji u njemu doslovno elaboriše da je seoba Slovena genetski potvrđena činjenica i da polovina muške srpske populacije vodi poreklo od tih doseljenika iz ranog srednjeg veka. 😂

Kako ti ono kažeš. Joj, nauko!
Jasno, onaj dinarik oko Hrista nije bio nas. To je ilirski dinarik. Nas dinarik je dosao kasnije iz Pripjata. Tacno 634.godine

Boles🌡

Kada kažeš boles' je li to misliš na ono kad neko vrišti da hoće naučne radove o E-V13, a onda ih dobije i na identično pitanje ne okači neke koje bi predočili kontraargumente, već samo ponavlja da veruje u Jućub gde su rEkLIdaJetoAfrIčkaGenEtika berberskog porekla doseljena u XI veku i po kojoj je skoro svaki peti Srbin i Bugarin i skoro svaki treći Crnogorac asimilovani Albanac?

To sigurno.

Pogledajte prilog 1348166

I2-L621 није исто што и I2-Y3120.
I2-Y3120 је најјача хаплогрупа код Срба која је несумњиво словенског порекла (35-36% Срба су носиоци исте). I2-Y3120 има TMRCA 2100 година и сви водећи светски генетичари се слажу да исходи од данашње тромеђе Пољске, Украјине и Белорусије.
Читај ово манипулатору један http://blog.vayda.pl/en/i2a-dinaric-subclade-y3120-2/

Професор (генетичар) Лалуеза је закључио да су Словени дошли на Балкан у 6-7. веку.

slavico (5).png

Он је такође закључио да 40-50% генетике модерних Срба је старобалканског порекла (Iron Age Balkans), а 50-60% словенског порекла. Дакле више од пола генетике модерних Срба је дошло са Словенима у 6-7. веку, а ти настави деретићевско лупетање да смо на Балкану 1000000 година, да је сеоба Словена измишљена итд. баш си забаван. Покушао си манупулацију са cherry-picking-ом и кривим тумачењем Лалуезе, али си сам себе закопао!

zdin-6 (4).png

@Q. in perpetuum hibernum @Demagogic @Perperius

Овај форум је постао место за разна булажњења!

Slažem se, u potpunosti. Na jednoj susednoj temi, forumaš Mrkalj je krenuo da citira potpuno izmišljene citate, koji su potpuno drugačiji od onoga što piše zaista u izvorima, bez navođenja odakle su ti citati. Kaže dobio je od nekog (misteriozna ličnost), a ne zna uopšte ni šta to. Potom je kritiku da ne sme da se falsifikuje istorija na Krstarici (moguće da mu je ideja sa izmišljene izvore poturi na društvene mreže zloupotrebom Krstarice) pokušao etiketirari kao cenzuru slobodnog mišljenja i poziv na spaljivanje knjiga.

https://forum.krstarica.com/threads/tekst-nepoznatog-autora.974338/

Pretpostavljam da si pod tim što si sad napisao na Mrkalja mislio?

Ili na ovo što je neko sad starobalkansku E-V13 pokušao volšebno da pretvori u neku berbersku kolonizaciju Balkanskog poluostrva u razvijenom srednjem veku? 🤔

I2-Y3120 је најјача хаплогрупа код Срба која је несумњиво словенског порекла (35-36% Срба су носиоци исте). I2-Y3120 има TMRCA 2100 година и сви водећи светски генетичари се слажу да исходи од данашње тромеђе Пољске, Украјине и Белорусије.
Читај ово манипулатору један http://blog.vayda.pl/en/i2a-dinaric-subclade-y3120-2/

Професор (генетичар) Лалуеза је закључио да су Словени дошли на Балкан у 6-7. веку.

Pogledajte prilog 1348184

Он је такође закључио да 40-50% генетике модерних Срба је старобалканског порекла (Iron Age Balkans), а 50-60% словенског порекла. Дакле више од пола генетике модерних Срба је дошло са Словенима у 6-7. веку, а ти настави деретићевско лупетање да смо на Балкану 1000000 година, да је сеоба Словена измишљена итд. баш си забаван. Покушао си манупулацију са cherry-picking-ом и кривим тумачењем Лалуезе, али си сам себе закопао!

Pogledajte prilog 1348203

Kada je nastala L621podgrana?

Ви што пропагирате кавкаско порекло Албанаца сте аутистични и да не кажем још нешто (није примерено). Албанци су народ претежно палео-балланског генетског порекла, то је јасно већ 10-ак година.

Kad već pominješ to 10-ak godina, da li se ti sećaš kako je bilo baš tada? Vladala je među deretićevcima jedna totalna histerija; sve jedan je u ustima imao genetiku. Na nekim temama po društvenim mrežama se od njih uopšte nije moglo ni disati; svaka reč je bila genetika, genetika, genetika. Kao, sad će genetika da obriše pod istorijom i u celosti je penzioniše, dokazujući da je Deretić uglavnom bio u pravu.

Ja sam tada svima njima govorio polako, sačekajmo, ne istrčavati se, itd...a oni svi odreda su se smejali.

A sad kad imamo sve više o više rezultata i naučnih radova, samo plaky, plaky. :lol:

I prešlo se momentalno na: Antisrpski DNK projekat (a toliko hvale kad je bio pokrenut), zavera genetike protivu Srbalja, itd. :D

L621 има TMRCA 6500 година https://www.yfull.com/tree/I-L621/
Млађе гране тј. потомци од L621 међу које спада и Y3120 нису нађене међу више десетина тестираних античких скелета широм Балкана. Што ће рећи да оне нису учестовале у етногенези Илира, Трачана, Дарданаца и других античких предримских народа Балкана.

L621 има TMRCA 6500 година https://www.yfull.com/tree/I-L621/
Млађе гране тј. потомци од L621 међу које спада и Y3120 нису нађене међу више десетина тестираних античких скелета широм Балкана. Што ће рећи да оне нису учестовале у етногенези Илира, Трачана, Дарданаца и других античких предримских народа Балкана.
Zasto ne pogledas mapu sa poslednje prezentacije stotina skeleta poreklom sa Balkana?
Dalje, ako aludiras da balkanski anticki L621 nije bio slovenski, sledece pitanje glasi koji to narodi danas nose L621?

Kad već pominješ to 10-ak godina, da li se ti sećaš kako je bilo baš tada? Vladala je među deretićevcima jedna totalna histerija; sve jedan je u ustima imao genetiku. Na nekim temama po društvenim mrežama se od njih uopšte nije moglo ni disati; svaka reč je bila genetika, genetika, genetika. Kao, sad će genetika da obriše pod istorijom i u celosti je penzioniše, dokazujući da je Deretić uglavnom bio u pravu.

Ja sam tada svima njima govorio polako, sačekajmo, ne istrčavati se, itd...a oni svi odreda su se smejali.

A sad kad imamo sve više o više rezultata i naučnih radova, samo plaky, plaky. :lol:

I prešlo se momentalno na: Antisrpski DNK projekat (a toliko hvale kad je bio pokrenut), zavera genetike protivu Srbalja, itd. :D
У то доба је било јако раширено уверење да је I2-Y3120 илирска хаплогрупа. У задње 2-3 године је тестиран поприличан број скелета са запада Балкана из периода од око 1500 п.н.е до 4-5. века п.н.е, те одређени број узорака Дауна/Месапа (народ илирског порекла) са југа Италије. Међу тим узорцима са запада Балкана је изразита доминација J2b2-M241 уз нешто R1b. Међу даунским узорцима исто има највише J2b2-M241, затим следи R1b и 1 или 2 узорка су I2-M223.

У то доба је било јако раширено уверење да је I2-Y3120 илирска хаплогрупа. У задње 2-3 године је тестиран поприличан број скелета са запада Балкана из периода од око 1500 п.н.е до 4-5. века п.н.е, те одређени број узорака Дауна/Месапа (народ илирског порекла) са југа Италије. Међу тим узорцима са запада Балкана је изразита доминација J2b2-M241 уз нешто R1b. Међу даунским узорцима исто има највише J2b2-M241, затим следи R1b и 1 или 2 узорка су I2-M223.

Nauka je uglavnom napustila tu tezu da su Mesapi ogranak Ilira ili narod ilirskog porekla. Mesapski jezik se danas uglavnom tretira kao zasebni, mada u širem smislu pripada istoj zajednici sa ilirskim tj. nesumnjivo je bliži ilirskim jezicima nego italičkim.

Zasto ne pogledas mapu sa poslednje prezentacije stotina skeleta poreklom sa Balkana?
Dalje, ako aludiras da balkanski anticki L621 nije bio slovenski, sledece pitanje glasi koji to narodi danas nose L621?
Теби се изгледа треба цртати.
Ево 8 узорака из Лике из периода од око 1500 п.н.е до око 500-600 п.н.е и сви су J2b2 https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1791.msg172198#msg172198
Узорак из Далмације из бронзаног доба, такође J2b2 https://forum.krstarica.com/attachments/if8vdit-5-png.1336010/
Ево даунских узорака с југа Италије (илирска дијаспора) - 3 J2b2 (J2b-M241), 2 R1b, и 2 I2b (грешком написано I2d) https://forum.krstarica.com/attachments/img_20230506_182332-jpg.1337353/
Има још тестираних узорака са запада Балкана из илирског периода и међу њима је већином J2b2 (M241) и има нешто R1b, али не могу сад да их тражим. Дакле хаплогрупа I2a (нека од предачких грана Y3120) није нађена међу поприличним бројем тестираних илирских узорака.

@Q. in perpetuum hibernum Хаплогрупу J2b2-M241 за коју је археогенетика показала да је изразито доминирала код Илира, пре 5-6 годима су неки проглашавали кавкаском. Шта мислиш зашто? :)

Nauka je uglavnom napustila tu tezu da su Mesapi ogranak Ilira ili narod ilirskog porekla. Mesapski jezik se danas uglavnom tretira kao zasebni, mada u širem smislu pripada istoj zajednici sa ilirskim tj. nesumnjivo je bliži ilirskim jezicima nego italičkim.
Генетика Дауна вуче на генетику Илира тј. на генетику античких предримских становника западног Балкана, погледај мој претходни пост.

Pogledajte prilog 1348184

Pogledajte prilog 1348203

Најјачи су ми ови што се позивају на неко "српско - сардинско братство", а 99% сардинске I2 припада мутацији M26, док око 95% српске I2-M423 припада мутацији Y3120.
Разлика је око 18 хиљада година!
На Сардинији Y3120 постоји само у незнатним траговима, а исто важи и за M26 међу Србима.

Теби се изгледа треба цртати.
Ево 8 узорака из Лике из периода од око 1500 п.н.е до око 500-600 п.н.е и сви су J2b2 https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1791.msg172198#msg172198
Узорак из Далмације из бронзаног доба, такође J2b2 https://forum.krstarica.com/attachments/if8vdit-5-png.1336010/
Ево даунских узорака с југа Италије (илирска дијаспора) - 3 J2b2 (J2b-M241), 2 R1b, и 2 I2b (грешком написано I2d) https://forum.krstarica.com/attachments/img_20230506_182332-jpg.1337353/
Има још тестираних узорака са запада Балкана из илирског периода и међу њима је већином J2b2 (M241) и има нешто R1b, али не могу сад да их тражим. Дакле хаплогрупа I2a (нека од предачких грана Y3120) није нађена међу поприличним бројем тестираних илирских узорака.

@Q. in perpetuum hibernum Хаплогрупу J2b2-M241 за коју је археогенетика показала да је изразито доминирала код Илира, пре 5-6 годима су неки проглашавали кавкаском. Шта мислиш зашто? :)
Cekaj bre, da li ti negiras da je L621 prisutna medju uzorcima predstavljenim u studiji?

Kad je u pitanju L621 koji se spominje u studiji u pitanju je I2 CTS10228 iz jame Bezdnjače (ili nešto slično) u Lici. U istoj jami su pronađeni i ostaci J2b L283.
Problem je što taj uzorak I18719 odudara od ostalih uzoraka pronađenih u jami, pa se pretpostavilo da je u pitanju uzorak iz kasnijeg perioda, prvo iz Drugog svetskog rata, da bi kasnije, bez nekog posebnog razloga, sa vrlo neutemeljenim pozivanjem na mitohondrijalnu DNK, taj ugovor proglašen ranosrednjovekovnim. U suštini, niko nema jasnu ideju iz kog peroda potiče taj uzorak. Analiza ugljenika nije rađena a DNK analiza ga smešta u period kasnog brončanog doba (što u biti i jeste neki period kad je pomenuta jama bila korištena). Tu bi mogla da se sastavi i šira priča, to sam nešto i istraživao, ali dosta sam već i zaboravio.

Što se tiče uzorka iz gvozdenog doba, mislim da je u pitanju uzorak iz Bugarske bez bližeg određivanja grane kojoj pripada.

https://www.yfull.com/tree/I-CTS10228/

Što se tiče uzorka iz gvozdenog doba, mislim da je u pitanju uzorak iz Bugarske bez bližeg određivanja grane kojoj pripada.

https://www.yfull.com/tree/I-CTS10228/

I ja sam dosta pozaboravio, kada sam beše čitao na bugarskom forumu povodom onog Bugarina što je jedno vreme senzacionalno bio najavljivan isto, neko je tvrdio da je reč o tehničkoj promeni nomenklature? Ili tako nešto?

https://www.yfull.com/tree/I-L621/
formed 11500 ybp

За толику старост и Винчанци су новотарија.

Са до сада пронађеним узорцима имамо
TMRCA 6500 ybp

Многе мушке линије су се у међувремену угасиле, а тестираних је свакако још увек премало тако да нисам изненађен да недостаје "даљи стриц".

Припадници ове гране су у Енглеској, Шведској, на Балтику, постоје Руси, Украјинци и слично, и разни Балканци наравно.

Чудим се да нема Кинеза.

Са толико старим временом, 11500 година, је комотно могуће да међу резултатима не буду само хришћани / Европљани.

L621 је престара грана да би се она узимала као меродавна за било шта.

Разматрање нечег "низводног" би било много практичније и јасније.
Може да се изабере на датом линку.

I ja sam dosta pozaboravio, kada sam beše čitao na bugarskom forumu povodom onog Bugarina što je jedno vreme senzacionalno bio najavljivan isto, neko je tvrdio da je reč o tehničkoj promeni nomenklature? Ili tako nešto?
Da budem iskren ne znam. Van svoje haplogrupe slabo obraćam pažnju na novosti, pogotovo zbog toga što je I2 CTS10228 predmet sporova , pogotovo između nas i Hrvata pošto i kod Srba i kod štokavskih Hrvata ima izraženu većinu i što se predak I2 Y3120 može smestiti u neki istorijski period kad je došlo do formiranja slavenskih plemena.

Kad se uključiš u takve sporove onda nema pauze a čovek treba nešto i da radi

Back