Nešto slično je potvrdio i član Crne Ruke, pukovnik Čeda Popović, koji nekoliko godina posle piše članak za Novo vreme pod naslovom Sarajevski atentat i organizacija „Ujedinjenje ili smrt” gde kaže, citiram…
Prema tome, Dragutinovo objašnjenje, dato meni u razgovoru 1915 godine, povodom Sarajevskoga Atentata, bilo je ovo: — »Bio sam ubeđen, da je projektovani manevar u Bosni pretekst za upad Austrije u Srbiju, na čelu sa glavnokomandujućim Austrijske Vojske, prestolonaslednikom Francom Ferdinandom. I ja sam u duši užasno strahovao od toga... A ti znaš da je, po nesreći, tada u zemlji vladalo i suviše zaoštreno stanje u pogledu političkih, unutarnjih, borba. Kakva je bila naša vojnička situacija, to ti je poznato: mogli su pustiti samo jednu-dve konjičke divizije u Srbiju, pa ne bi imao ko da ih zaustavi. Dok bi naše trupe pristigle iz južnih krajeva, Srbija bi bila prega žena. Ceo svet, pa i sami mi, našli bismo se pred svršenim činom. I zato, kada je kod mene došao jednoga dana u kancelariju Tankosić, i rekao: ,Ima nekih mladića Bosanaca, dosadiše mi moleći da im dopustim da odu u Bosnu, — hoću li da ih pustim?’ — ja sam, doista, toga trenutka, nerazmišljajući dalje, kazao: ,Pa, pusti ih!’ Tankosić mi je tada rekao, da ti mladići, po dogovoru sa drugovima iz Bosne, hoće da pokušaju nešto protiv Ferdinanda. Pravo da ti kažem, toga sam trenutka pomislio, da je nemoguće da takav atentat uspe, i da možda neće ni doći do njega. Pretpostavljao sam, da će Austrijski Prestolonaslednik biti tako čuvan i osiguran da mu se ne može ništa dogoditi; u najboljem slučaju, da može doći do kakva incidenta, koji bi za njega i njegovu okolinu bio jedan memento, te da uvide da je opasno napadati na Srbiju. U svakom slučaju, nisam mogao pretpostaviti ni u snu da takav atentat može biti povodom za rat protivu Srbije...