Atlantida, mit ili realnost?

Tragom Homerove Odiseje.. Atlantida! Sjajno, obozavam ovu temu! E pa ovako..
Postoje sve osnove za tvrdnju da je Odisej plovio iz Grcke za Skandinaviju.Odisejev opis okeana, kao i sva mesta pristajanja, mogu se povezati sa nestalom civilizacijom Atlantide. Platon je u svom delu "Kricani" opisao gradove Atlanta. Rec je o gradskoj civilizaciji bronzanog doba, bogatoj i raskosnoj, koja predstavlja zapadni ekvivalent fenicanske civilizacije. Muzej u Kopenhagenu cuva eksponat koji se pominje u Platonovom tekstu. Rec je o "suncevim kolima". Civilizacija Atlanta predstavljala je tvorevinu gradskog drustva bronzanog doba. I odjednom je -nestala! :(

Platonova prica o Atlantidi i opis njene tragicne propasti, tokom mnogo vekova smatrani su mitom. Pa i danas, hiljadama godina posle znamenitih "Beseda" velikog filozofa, u naucnom svetu ne postoji jedinstveno misljenje: neki smatraju da je Platon pisao o jednoj legendi bez ikakve realne osnove, dok drugi imaju suprotno misljenje-sve ili gotovo sve je istina. :???:

Od koga je Platon cuo pricu o Atlantidi... procitala sam negde da je to bio njegov ujak Kritija. Ali ni on nije autor, cuo je tu pricu od svog dede koji ju je preuzeo od svog pretka Dropida, a on od... Solona!!!

Solon kao sto je poznato, najslavniji je Atinski zakonodavac i prema legendi jedan od sedmorice grckih mudraca. Prica o Atlantidi usmeno se prenosila dva veka, sto je za ono vreme bilo normalno. Medjutim ni Solon nije njen zacetnik, sam potvrdjuje da ju je cuo u Egiptu iz razgovora sa svestenicima boginje Nut u Saisu. ETO MUJE I HASE, stigosmo i do njih!!! :lol:

Oto Muk ima vise varijanti tj. objasnjenja postojanja Atlantide i njenog unistenja:
1. seoba jegulja tj. golfska struja
2. Kromanjonac na vecem kulturnom nivou od Neadertalca
3. tragovi u Americi- Azorska ostrva, cuveni Azorski talihit
4. sibirski mamuti - i njihova iznenadna smrt
5. asteroid

Bilo kako bilo, ostaje cinjenica: vekovi prolaze, a zagonetka o Atlantidi i dalje zaokuplja ljudski um!!! :-D
 
slushao sam skoro o pronalazenju atlantide na malti...
lepo je to...

al ja i dalje tvrdim da je Atlantida platonova Utopia
idealno mesto za zivot...
imo je trip idealne drzave
atlantida mi dodje kao nastavak 8)
nishta vishe

mit!
Utopija starog veka 8)
 
Kad se vec slazemo ... da i zalijemo!
drunk.gif
 
ATLANTIDA JE USTVARI DANASNJI ANTARKTIK.SVI ZNAMO DA JE POSTOJALO JEDINSTVENO KOPNO (GONDVANA) OD KOJEG SU SE ODVOJILI KONTINENTI.SVI SPOMINJU EVROPU,AMERIKU,AZIJU,...,A NIKO SE NE OBAZIRE NA ANTARKTIK (OTKUD TO KOPNO TU I STA SE NALAZI POD TIM LEDOM?). TO MORA BITI ATLANTIDA.

Ne mora.
Međutim ima dosta činjenica koje ukazuju da je Antarktik nekad veoma davno, imao klimu povoljnu da na njegovom kopnu nastane napredna civilizacija.
Jedan od zbunjujućih detalja je jedna pomorska karta, nazvana po turskom pomorcu koji se zvao Piri Reis ili tome nalik. Na njoj je prikazano kopno, tj veliko ostrvo sa planinama i rekama negde zapadno od Gibraltara. Oblik, raspored planina i veličina tog ostrva podosta odgovara Antarktiku bez leda. Mapu je Reis navodno našao u caigradskoj biblioteci, njena slika se može naći na Net-u. Naravno mapa nije toliko detaljna da daje apsolutno neoborivi dokaz, budući da je danas nivo mora sigurno različit nego u doba kada se misli da je Atlantska civilizacija postojala. Drugi problem je položaj antarktika. Pomeranje kontinenata je danas poznata stvar, a kontinenti se ne pomeraju toliko brzo da bi atlantsko kopno za relativno kratak period od nekih 10 - 15 hiljada godina uspelo da otplovi na drugi kraj zemljine kugle, a da ostali kontinenti zadrže manje ili više iste pozicije. Takođe je dosta teško pretpostaviti neku kataklizmu koja bi samo Atlantidu oduvala skroz dole a da kopno ostane u jednom komadu. Ipak, moguće je da se pod ledom Antarktika kriju mnogi odgovori.

Neko je ovde pomenuo Ota Muka (Otto Muck). Reć je najopsežnijem istraživnju ideje mita položaja i istorije Atlantide. Knjiga je izrazito multidisciplinarna svakako je za preporučiti svakom ko se interesuje za ovu temu. Po jednoj od njegovih pretpostavki, ćini mi se najrealističnijoj, atlantsko ostrvo je postojalo negde zapadno od i ne tako daleko od Gibraltara. Kataklizma koja je dovela da se to kopno ostrva raspalo i potonulo za nekih hiljadu do dve hilajde metara što je svakako debelo ispod površine današnjih mora, udar gvozdenog asteroida u predelu današnjeg Hadsonovog mora u severnoj americi, za koje pronalazi i analizira mnoštvo dokaza. Podmorje između Azora i Gibraltara i danas je veoma trusno i bogato vulkanskom aktivnošču, tako da ako bismo danas i imali tehnologiju da relativno jeftino siđemo dole, pa da i tačno znamo mesto na kome bi valjalo kopati po dnu, jako malo verovatno bismo naišli na neki arheološki atrefakt koji bi nesumnjivo dokazao da je tu nekad bilo veliko ostrvo sa sedištem visoko razvijene civilizacije. Vreme čini svoje, a Atlantide nema najmanje 15 000 godina, ko bi se nadao ostacima visoke tehnike? Nas da nema duže od sto godina ostala bi samo globalna gomila najlon kesa i PET ambalaže, u stanju, u kakvom bi se lako našao neki lik da dokaže kako je to prirodni materijal.
Tragove Atlantide valja tražiti među stvarima koje nisu materijalne prirode, jer one mnogo bolje odolevaju zubu vremena.
Tu je takođe i ćinjenica da uz svaku priču o Atlantidi ide i priča da je tam bilo sve kako valja, počevši od društvenog ustrojstva do fenomenalne tehnologije. To je naravno mit jer nema mesta na zemlji gde sve štima, a to važi i za Dnevnik 1 RTS-a.
Pitanje je samo dokle je mit a dokle fakat, jer nijedna priča do sad, uključujuči i pecaroške, lovačke etc. nije izmišljena od prvog do poslednjeg slova.
Stoga sam sklon mišljenju da je Atlandida imala svoj zenit, ali da su njeni savremenici mislili i delovali jako različito od onoga što mi danas pod tim aktivnostima podrazumevamo, tako da bi nam ta stara civilizacija, čak i da detaljno poznajemo njenu objektivnu hroniku bila ništa manje jasna nego što je danas kada samo prepričavamo i sanjamo ponekad.
 
Poslednja izmena:
Jedan od zbunjujućih detalja je jedna pomorska karta, nazvana po turskom pomorcu koji se zvao Piri Reis ili tome nalik. Na njoj je prikazano kopno, tj veliko ostrvo sa planinama i rekama negde zapadno od Gibraltara. Oblik, raspored planina i veličina tog ostrva podosta odgovara Antarktiku bez leda.

To što izgleda kao Antarktik jeste obala Južne Amerike, jedino s nepravilnom orijentacijom.
 
ma kakva crna atlantida,to je Platon pisao roman,i to politicki obojen...da pravi parodiju na politicku situaciju u zemlji
a meni je najjaci deo,da su atlantidjane...na tom famoznom nivou,intelektualnom i duhovnom,nalupali Atinjani,i odbranili mediteran.....kako to da niko od Atinjana to nije zapisao...i od kad postoje Atinjani,kad se niko zivi neseca kad je potonula Atlantida
Obican jeftini politicki panflet
 

Back
Top