APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
šo je meni fooj kad neko .nagrdi pseći rod ....i kao ne mrzim ja kooce...eo, koopiću jednog brendiranog......kako neko može da boode dobar vlasnik takvog psa....jedino da se nadamo da neće koopiti nekog po prirodi agresivnog....znam, znam...sad će koočkari da ne postoji agresivan po prirodi nego da postaje....al jbte...jeste videli nekad irskog setera agresivnog..ne..ko što niste videli ni pametnog ... ( : ........da ne širimo temu....jeste...čovek je najvažniji....ceo sistem pooca od hoomanosti i altrooizma....ako obrnemo malo stvari...upravo se hoomanost prema ljoodima, odgovornost za drooge... plemenitost kod dece i razvija kroz ljoobav prema životinjama....ako ne vole...barem da ih ne ugrožavaju...jer kad porastu nema popravke......

@slika sa prethodne strane....to su dva psa....a ne čopor pasa... ( :

sevilja ako ih poznajes nisu nepredvidive...zivimo zajedno-moramo da se upoznamo i edukujemo se o okolini.
Хоћеш да ми кажеш да можеш да предвидиш ћуд неке луталице коју видиш први пут у животу?

Верујем да ти можеш, али не може свако!
Мало ли се пута десило да пас нападне чак и сопственог газду?

Животиње јесу непредвидиве, то је факат.
Не умемо с њима да причамо, не разумемо се сви подједнако добро с њима.

Ја се паса не плашим, могла си прочитати на првој страни како је изгледао мој сусрет са чопором пре пар дана ( и то није било први пут! ), али има људи који се плаше, ма шта да им кажеш, као што се неки људи плаше одласка код зубара.

Даље, има агресивних животиња по улицама, које ће бити агресивне и уз сву твоју добронамерност.

Животиње нису за улицу.

Хоћеш да ми кажеш да можеш да предвидиш ћуд неке луталице коју видиш први пут у животу?

Ја се паса не плашим, могла си прочитати на првој страни како је изгледао мој сусрет са чопором пре пар дана ( и то није било први пут! ), али има људи који се плаше, ма шта да им кажеш, као што се неки људи плаше одласка код зубара.

Даље, има агресивних животиња по улицама, које ће бити агресивне и уз сву твоју добронамерност.

Животиње нису за улицу.

nego?
za kavez?

jesi zivjela ti nekad s nekom zivotinjom, osim covjeka?

da, ponasanje psa ili bilo koje druge zivotinje se moze "predvidjeti"
uvjet je da NAUCIS gledati i slusati, nista vise

btw ima i gomila ljudi koji "nisu za ulicu"
aj se dogovorimo; posto su ti ljudi "prioritet" - "zbrinite humano" prvo njih pa se onda "bavite" psima...

životinje.........koje agresivne životinje imamo po ulicama...lisice i medvede....?
ima i agresivnih ljoodi.....nije redak sloočaj da poocaju na pse sa prozora vatrenim oroožjem.....pa žive ti ljoodi.......i niko ih ne hapsi......kad su bile sankcije loodake su pooštali na ulicu....nije bilo lekova......posle su u srbiju uveli net..... a sad ozbiljnije....u redu je drooštvena briga o psima....bilo bi sooper da nema napooštenih pasa......koje vlasnici šootnu.....pa postanu agresivni jer su gladni i to je zakon prirode..ulične džoongle...al dok živimo sa njima...svaki čovek koji želi da ih likvidira..trooje ih ili ne daj bože pooca na njih.....je opasan i treba ga ukloniti iz sredine....zbog ugrožavanja bezbednosti ...

Животиње нису за улицу.

ma da se ne ponavljam vise o agresivnim i ostalo... samo sam mislila da nisu nista vise nepredvidive od ljudi. ljude instinktivno bolje "citamo" jel smo iz istog "copora", a pseci jezik se da nauciti, nepredvidiv moze biti i covek i pas. da bi problem sa napustenim psima bio manji prvo bi decu trebalo edukovati kao deo poznavanja sveta oko njih kako se ponasati, kako se pas u pojedinim situacijama ponasa, sta smeju a sta ne da rade. to sam mislila. psi "govore" samo treba znati sta gledati. cak stavise cenim da bi bolji poznavaoc od mene bez sumnje mogao da izjavi da su izuzetno predvidivi, cak vise od coveka(govorim o zdravom prosecnom psu).

životinje.........koje agresivne životinje imamo po ulicama...lisice i medvede....?
ima i agresivnih ljoodi.....nije redak sloočaj da poocaju na pse sa prozora vatrenim oroožjem.....pa žive ti ljoodi.......i niko ih ne hapsi......kad su bile sankcije loodake su pooštali na ulicu....nije bilo lekova......posle su u srbiju uveli net..... a sad ozbiljnije....u redu je drooštvena briga o psima....bilo bi sooper da nema napooštenih pasa......koje vlasnici šootnu.....pa postanu agresivni jer su gladni i to je zakon prirode..ulične džoongle...al dok živimo sa njima...svaki čovek koji želi da ih likvidira..trooje ih ili ne daj bože pooca na njih.....je opasan i treba ga ukloniti iz sredine....zbog ugrožavanja bezbednosti ...

:ok:
upravo tako, kao i ovo iznad...eee...zivote...:roll:

nego?
za kavez?

aj se dogovorimo; posto su ti ljudi "prioritet" - "zbrinite humano" prvo njih pa se onda "bavite" psima...

Ti pod hitno da si konkurisala za posao na nacionalnoj geografiji ili animal planetu.
Pomracices slavu Sir David Attenborough-a

sevilja ako ih poznajes nisu nepredvidive...zivimo zajedno-moramo da se upoznamo i edukujemo se o okolini.
.

Koje gluposti. Pa i covekove reakcije cesto ne mozes da predvidis a mozes kao zivotinjske. Pa moj komsija je skoro uspavao svog psa zato sto je poceo da napada ukucane.Znaci svoje vlasnike. Inace coveku to nije prvi pas.Citav zivot ima pse.Pre ovog sto je uspavao( rotvajler od 10 god) imao je dobermana koji je umro ( bio je bas mator) a i sada ima nekog pekinezera kojeg je drzao zajedno sa tim rotom.Sad mu ostao samo pekinezer.Taj koji prica kako moze da predvidi ponasanje psa (ili bilo koje druge zivotinje) to ti je isto kao oni sto tvrde da su sjajni vozaci.A sjajnih vozaca nema.Ti sjajni uglavnom zavrse u nekoj saobracajki.

Kinezi jedu pse. Rekla sam da pse lutalice u vishku treba isporuchiti lepo kinezima, isto kao shto bi kravu ili prase isporuchio svom seoskom komshiji ako ti je u vishku, da ih on zakolje i pojede. Iako grozno zvuchi, tako je. Jedesh prasetinu, pilice govedinu, jagnjetinu i ne grozish se shto su te jadne zivotinje zaklane. A grozish se da neko zakolje psa i pojede ga, jer je njemu to sasvim normalno kao i tebi da pojedesh shniclu za ruchak. U chemu je razlika????
idi bre, jos kucice da jedemo :lol: ili da ih izvozimo u Kinu :lol: izvini, ali smesno je (a pazi, jos na prvoj strani sam napisala da je pre potrebno zastititi ljude od pasa nego obrnuto!) :oops:

mislim da je do sad na temi bilo jako puno korisnih informacija, pogotovo za roditelje koji treba da nauce decu kako se ponasati u susretu sa psima. za ljude koji se plase lutalica. ne mojte da od ovoga pravimo prepucavanje.
jeste, slazem se.

idi bre, jos kucice da jedemo :lol: ili da ih izvozimo u Kinu :.

Pa pazi ovo i nije losa ideja.Zasto svinje,krave,ovce,razna zivina....da budu zivotinje druge vrste. Kad vec ne znamo sta cemo sa tolikim psima lutalicama zasto drzava ne bi zaradila nesto i ovako smo u losoj ekonomskoj situaciji.Kao sto izvozimo svinjsko,govedje,ovcije.....meso tako mozemo i kerece.Dok ima zaliha :D:D:D

nego?
za kavez?

Да, за твоју информацију, ја имам два пса, тако да даљу расправу на ту тему о предвидивости и непредвидивости животиња немам намеру да водим.

Јеси ти чула за псе који нападну газду?:roll:

П.С. било би лепо да ми модератор објасни зашто је избрисана моја претходна порука с обзиром да је давала одговор на тему?

Koje gluposti. Pa i covekove reakcije cesto ne mozes da predvidis a mozes kao zivotinjske. Pa moj komsija je skoro uspavao svog psa zato sto je poceo da napada ukucane.Znaci svoje vlasnike. Inace coveku to nije prvi pas.Citav zivot ima pse.Pre ovog sto je uspavao( rotvajler od 10 god) imao je dobermana koji je umro ( bio je bas mator) a i sada ima nekog pekinezera kojeg je drzao zajedno sa tim rotom.Sad mu ostao samo pekinezer.Taj koji prica kako moze da predvidi ponasanje psa (ili bilo koje druge zivotinje) to ti je isto kao oni sto tvrde da su sjajni vozaci.A sjajnih vozaca nema.Ti sjajni uglavnom zavrse u nekoj saobracajki.

ovaj izvini a jel ja pisem na kineskom ili ti citas samo pojedine recenice mojih postova. vidim da si ti i mene i moje stavove ubacio u neki vec oformljen stereotipni kos u tvojoj glavi i sve tumacis kroz to, a ne citas sta pisem.
samo sam mislila da nisu nista vise nepredvidive od ljudi

uvek postoje izuzeci i u ljudskom i u zivotinjskom svetu, napadne i covek iz cista mira coveka, kao i neki pas cak i vlasnika, ali to je jedan u ko zna koliko slucajeva, a ti to pokusavas da prodas kao pravilo, kao nepredvidivost psa uvek i u svakoj situaciji. cinjenica je da i mi i oni imamo jezik tela koji se cita i moze na osnovu toga predvideti ponasanje. uglavnom.

kada treba da sprecis psa da nesto uradi moras da reagujes maltene u trenuku kad krene da mu se radja misao u glavi, kad vec krene sta je naumio teze ces ga kontrolisati, on je vec u svojoj prici i manje konstatuje i tebe i komandu. a za tako nesto treba da poznajes psa, njegovo ponasanje. gulp primer ali ilustrativan: pas promeni ponasanje na sekund dok setate, odmah znas da je nesto primetio, u sledecem momentu ces videti kako zumira macku, ako tada odreagujes sa "ne macu" "miran" "stani" poslusace te, jer jos nije krenuo a sprovodi radnju u delo, kad se vec cimne i zatrci, tesko da ce te poslusati. ja ovom mom kad vidim kako stoji odmah znam kakvu je glupost krenuo da radi, da li je video dr psa ili ce da se sunja za pticom ili ce da pritrci komsiji da vidi sta ima u kesi, ne moram ni da vidim pticu, komsiju, dr psa... a imam ga tek godinu dana... zamisli ljude koji se bas bave psima. oni ih citaju bez problema...sto ne znaci da nema nepredvidivih ponasanja, ali uglavnom je moguce nauciti njihov jezik...

i ovo ne znaci da sad svi treba da idemo u skolu poznavanja pasa i polazemo ispit iz vestina komunikacija sa domacim zivotinjama:roll: ne kacite se, samo dajem primer.

mozda sam se malo pogresno izrazila. govorim o predvidivosti u smislu poznavanja ponasanja. da nece pas vrteti repom i umiljavati se a u stvari ima nameru da te ujede i obratno onaj koji rezi sigurno mu nije do mazenja. nisam mislils da mogu da im crtem natalnu kartu i citam iz sape.

nego?
za kavez?

Љубитељ паса који мисли да пси ЈЕСУ за улицу?!.:roll:

mozda sam se malo pogresno izrazila. govorim o predvidivosti u smislu poznavanja ponasanja. da nece pas vrteti repom i umiljavati se a u stvari ima nameru da te ujede i obratno onaj koji rezi sigurno mu nije do mazenja. nisam mislils da mogu da im crtem natalnu kartu i citam iz sape.
Ево, ја одговорно тврдим да није ни тад могуће знати како ће пас реаговати ( чак и кад врти репом и умиљава се! ).

Пре ова два која сад имам, имали смо Немачког ловног теријера који је био прилично ћудљив...никог никад није дирао...до једном!
Сестрина другарица, која је редовно долазила и пролазила поред њега, чак га и мазила, успела је да буде угрижена, јер је њему тако дошло.
Ја сам стајала поре и нисам веровала очима!
Пришао јој је, сео испред ње, помазила га по глави и кад је кренула да се одмакне ладно ју је заскочио и угризао.:roll:
Тако да...нема правила...

ja mislim da su to izuzeci, da u 90% slucajeva mozes predvideti, ti mislis drugacije, tako da zavrsimo sa ovim delom? mislim da cemo samo nabrajati primere i nista novo neceemo reci...
Дакле само потврдисмо оно што написах у неком од горњих постова- НЕМА ПРАВИЛА!
А пошто не постоје психолози за псе, како би се вршила процена који је искључиво доброћудан, а који није, решење је за све који су на улици- АЗИЛ.

Ту могу да се друже, имају храну, вакцинисани су, имају свог доктора...ништа им не фали.:D

То је кључни проблем- нема се новца за то.
Тако да, док се не среди стање у држави ( ако се икад среди) можемо и ти и ја и сви одавде само да маштамо о томе, а они који се плаше паса да се надају да ће се с њима што маље сретати.

nego?
za kavez?

Moj komšija u poslovnom prostoru do mog, dakle ista zgrada, isti ulaz, vrata do vrata je pre neki dan izvadio katanu, vitlao njome na svog najbližeg saradnika uz pretnju da će mu "glavu odseći". Ovom pao "mrak na oči", dobro ga izudarao (zaradio pri tom i dve doooobre posekotine), napasnik je sav u flasterima, ali - SLOBODNO ŠETA ULICOM!
Bila policija, uzela oružje i izjave, prijave podnete protiv obojice i stvar je predata sudu.
Da napomenem da se radi o školi stranih jezika kroz koju svakodnevno prodefiluje dosta ljudi, najviše dece.
Nisam za to da čopori unezverenih i uplašenih pasa napadaju i, daleko bilo sakate ljude po ulici. Ali, problemi nisu tako jednostavni za rešavanje, niti će uklanjanje pasa lutalica ukloniti opasnost sa ulica!
Htedoh reći da je sistem takav da ni jednog mnogo puta dokazanog ludaka u ljudskom obliku (i potencijalnu opasnost) ne možeš da skloniš sa ulice, pa nemojmo onda formirati ni "preke sudove" za pse koji nisu svojom voljom tamo gde su...

u današnjem broju nin-a ogroman tekst ...na 2 strane o azilima i malverzacijama orke...kak oubijaju štence..kako odrasle a bolesne pse pooštaju na ulicu....o tome da volonteri ne rade ništa...ti navodni stood. medicine..i gomila nekih stvari od kojih je normalnom mooka...a pare imaju koliko hoće.........ne..stvarno..nekad mislim i to često ...da treba sve nvo ukinooti zakonom.....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back