Koje gluposti. Pa i covekove reakcije cesto ne mozes da predvidis a mozes kao zivotinjske. Pa moj komsija je skoro uspavao svog psa zato sto je poceo da napada ukucane.Znaci svoje vlasnike. Inace coveku to nije prvi pas.Citav zivot ima pse.Pre ovog sto je uspavao( rotvajler od 10 god) imao je dobermana koji je umro ( bio je bas mator) a i sada ima nekog pekinezera kojeg je drzao zajedno sa tim rotom.Sad mu ostao samo pekinezer.Taj koji prica kako moze da predvidi ponasanje psa (ili bilo koje druge zivotinje) to ti je isto kao oni sto tvrde da su sjajni vozaci.A sjajnih vozaca nema.Ti sjajni uglavnom zavrse u nekoj saobracajki.
ovaj izvini a jel ja pisem na kineskom ili ti citas samo pojedine recenice mojih postova. vidim da si ti i mene i moje stavove ubacio u neki vec oformljen stereotipni kos u tvojoj glavi i sve tumacis kroz to, a ne citas sta pisem.
samo sam mislila da nisu nista vise nepredvidive od ljudi
uvek postoje izuzeci i u ljudskom i u zivotinjskom svetu, napadne i covek iz cista mira coveka, kao i neki pas cak i vlasnika, ali to je jedan u ko zna koliko slucajeva, a ti to pokusavas da prodas kao pravilo, kao nepredvidivost psa uvek i u svakoj situaciji. cinjenica je da i mi i oni imamo jezik tela koji se cita i moze na osnovu toga predvideti ponasanje. uglavnom.
kada treba da sprecis psa da nesto uradi moras da reagujes maltene u trenuku kad krene da mu se radja misao u glavi, kad vec krene sta je naumio teze ces ga kontrolisati, on je vec u svojoj prici i manje konstatuje i tebe i komandu. a za tako nesto treba da poznajes psa, njegovo ponasanje. gulp primer ali ilustrativan: pas promeni ponasanje na sekund dok setate, odmah znas da je nesto primetio, u sledecem momentu ces videti kako zumira macku, ako tada odreagujes sa "ne macu" "miran" "stani" poslusace te, jer jos nije krenuo a sprovodi radnju u delo, kad se vec cimne i zatrci, tesko da ce te poslusati. ja ovom mom kad vidim kako stoji odmah znam kakvu je glupost krenuo da radi, da li je video dr psa ili ce da se sunja za pticom ili ce da pritrci komsiji da vidi sta ima u kesi, ne moram ni da vidim pticu, komsiju, dr psa... a imam ga tek godinu dana... zamisli ljude koji se bas bave psima. oni ih citaju bez problema...
sto ne znaci da nema nepredvidivih ponasanja, ali uglavnom je moguce nauciti njihov jezik...
i ovo ne znaci da sad svi treba da idemo u skolu poznavanja pasa i polazemo ispit iz vestina komunikacija sa domacim zivotinjama

ne kacite se, samo dajem primer.