APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
То је кључни проблем- нема се новца за то.
Тако да, док се не среди стање у држави ( ако се икад среди) можемо и ти и ја и сви одавде само да маштамо о томе, а они који се плаше паса да се надају да ће се с њима што маље сретати.

Pa zato je dobar predlog da se ti psi pohvataju i izvezu tamo gde predstavljaju delikates.
Ubijemo dve muve jednim udarcem. Prvo resimo se pasa sa ulica a drugo ,zaradimo pare da se izgrade objekti za prihvat pasa koji ce u buducnosti biti na ulici.. Znaci izvezemo samo jednom a toliko lutalica ima da bi to bila gomila i mlatnula bi se dobra kinta taman da se naprave objekti za prihvat buducih pasa lutalica i onda posle mozemo tu da ih smestamo. :D:D

u današnjem broju nin-a ogroman tekst ...na 2 strane o azilima i malverzacijama orke...kak oubijaju štence..kako odrasle a bolesne pse pooštaju na ulicu....o tome da volonteri ne rade ništa...ti navodni stood. medicine..i gomila nekih stvari od kojih je normalnom mooka...a pare imaju koliko hoće.........ne..stvarno..nekad mislim i to često ...da treba sve nvo ukinooti zakonom.....

Pa normalno da treba. Pa dok nije bilo " demokratije" znalo se sta je sta.Ja se nesto ne secam da je bilo pasa lutalica kad sam klinac bio tj retko su se mogli videti. Danas svi kao traze neka prava a iza toga iskljucivo stoje malverzacije razne i neki drugi licni i ko zna ciji ciljevi.Zato nista u ovoj zemlji i ne moze da se resi.Toh raznih NVO ko g_ovana i sve vode glavnu rec.

A problem jednostavan.
1.Napravi se novi rigorozni zakon o drzanju kucnih ljubimaca , narocito za gradske sredine; gde ce se tacno znati obaveze vlasnika i sankcije za iste.
2.Cipovati sve pse da se zna ciji je
3.Pohvatati sve pse lutalice i raspisati oglas za one koji zele da mozda usvoje nekog od njih
4.I posle mesec dana ono pasa sto ostane pravac Azija
5.Od zaradjenih para sagraditi prihvatiliste za pse.
6. I problem resen.Pasa na ulici nema ,buduce lutalice imaju obezbedjen smestaj a gazde pasa dovedene u red.

P.S.- E stvarno me treba za predsednika izabrati :)

hah..hajde da razmotrimo...po tačkama

1. može...u redu je tačka......držanje kooćnih ljoobimaca podrazimeva: pa se navede tačno gde i kako može da ih drži, propiše se obavezna zdravstvena zaštita i kontrola.......higijena ....u prakovima da se skoopljaju otpaci za psima..mislim vlasnici da to rade... ko maltretira svog kooćnog lj. ili ga poojda na drooge pse...kazna....za napad na ljoode...zatvor... može sve da se propiše...

2. slažem se...obavezno čipovanje....pa da vidimo da li će da izbace psa na ulicu ako je kazna 10.000e.. nije tvoj...a nije tvooooj...

ma misli...ove drooge tačke značke su ti malo bezveze...trebalo bi da platiš kafileriju...i to ti je neki aparat.....ša sad...izašao nekom pas ispred dvorišta u manjem mestu...i ti ga ubiješ....mislim...koga u aziju ako pobijemo sve pse...kafilerija ne rešava ništa...ni eutaniazija...........e pazi kakva je čovek 100ka......kad ubiju psa..kažu eutanazija...kao da je pas pristao.....potipsao sopstvenu smrt.....mislim....o droogim tačkama možemo na civilizovan način da raspravljamo....ali nelogične su...aj što su nehoomane i ništa ne rešavaju problem...

hah..hajde da razmotrimo...po tačkama

1. može...u redu je tačka......držanje kooćnih ljoobimaca podrazimeva: pa se navede tačno gde i kako može da ih drži, propiše se obavezna zdravstvena zaštita i kontrola.......higijena ....u prakovima da se skoopljaju otpaci za psima..mislim vlasnici da to rade... ko maltretira svog kooćnog lj. ili ga poojda na drooge pse...kazna....za napad na ljoode...zatvor... može sve da se propiše...

2. slažem se...obavezno čipovanje....pa da vidimo da li će da izbace psa na ulicu ako je kazna 10.000e.. nije tvoj...a nije tvooooj...

ma misli...ove drooge tačke značke su ti malo bezveze...trebalo bi da platiš kafileriju...i to ti je neki aparat.....ša sad...izašao nekom pas ispred dvorišta u manjem mestu...i ti ga ubiješ....mislim...koga u aziju ako pobijemo sve pse...kafilerija ne rešava ništa...ni eutaniazija...........e pazi kakva je čovek 100ka......kad ubiju psa..kažu eutanazija...kao da je pas pristao.....potipsao sopstvenu smrt.....mislim....o droogim tačkama možemo na civilizovan način da raspravljamo....ali nelogične su...aj što su nehoomane i ništa ne rešavaju problem...

Pa te tacke vaze samo jednom.Posto je toliko tih lutalica da stvarno trebaju ogromne pare da bi se to izdrzavalo a u ovoj zemlji ni za ljude nema tj i ljudi gladuju.Posle je lako udomiti ili zbrinuti po neku lutalicu koja se pojavi kada se prvo otarasis krda od sigurno par hiljada pasa ako se uracunaju svi gradovi po Srbiji.

Pa normalno da treba. Pa dok nije bilo " demokratije" znalo se sta je sta.Ja se nesto ne secam da je bilo pasa lutalica kad sam klinac bio tj retko su se mogli videti. Danas svi kao traze neka prava a iza toga iskljucivo stoje malverzacije razne i neki drugi licni i ko zna ciji ciljevi.Zato nista u ovoj zemlji i ne moze da se resi.Toh raznih NVO ko g_ovana i sve vode glavnu rec.

A problem jednostavan.
1.Napravi se novi rigorozni zakon o drzanju kucnih ljubimaca , narocito za gradske sredine; gde ce se tacno znati obaveze vlasnika i sankcije za iste.
2.Cipovati sve pse da se zna ciji je
3.Pohvatati sve pse lutalice i raspisati oglas za one koji zele da mozda usvoje nekog od njih
4.I posle mesec dana ono pasa sto ostane pravac Azija
5.Od zaradjenih para sagraditi prihvatiliste za pse.
6. I problem resen.Pasa na ulici nema ,buduce lutalice imaju obezbedjen smestaj a gazde pasa dovedene u red.

P.S.- E stvarno me treba za predsednika izabrati :)

ja se stvarno nadam da imas samo iscasen smisao za humor... plan ti je neprihvatljiv, da se najblaze izrazim:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x

Butterflies & Hurricane nije pristojno uleteti na temu koju se svi trudimo da uzdignemo sa prepucavackog nivoa istresanja po onome ko misli drugacije i evo na delikatnoj temi vec 4 stranu uspevamo i samo histericno istresti na jako grub nacin svoje misljenje. ja ne mislim isto kao i ti i nemam problema da prodiskutujemo civilizovano i smireno.

ja sam vise puta napisala pa evo jos jednom. niko ne stavlja pse ispred ljudi, ali cinjenica je da i oni imaju neka svoja prava. ovo je kultura u kojoj se psi ne jedu i to je tabu. jelte svaka kultura ima neki. tvoja rasprava o laznom altruizmu i jedenju svinjetine nema nikakve veze sa konkretnim problemom vec je ono sto si zamerila mackicu- puko filozofiranje. u nasoj kulturi, drustvu, pas je covekov prijatelj koji ponekad ima i radnu funkciju (cuvar, lovac, sluzbeni pas) i kao takav se ne jede! sve zivotinje koje si ti navela od uvek imaju funkciju da se odgajaju za ishranu coveka i to je tako, opet nema previse veze sa problemom pasa lutalica.

tvoj problem sa ljudima koji se doseljavaju u gradove iz ruralnih oblasti takodje je iskljucivo tvoj problem i opet nema mnogo veze sa temom. u to takodje ne zelim da zalazim. ali nemam nista lepo da ti kazem o tom tvom stavu-predrasudi.

da naglasim: problem pasa lutalica napravio je covek svojom neodgovornoscu i psi tu stvarno nisu krivi. problem se resiti mora, ali ne postoje laka, brza i humana resenja. u resavanju ovakvih problema na human nacin bi svi trebalo da ucestvujemo. nije u redu pobiti sve pse i zavrsiti pricu. niko ne podrzava nekontrolisano razmnozavanje lutalica, niko ne pravi agresivne copore jer mnogo volimo zivotinje, to su nebuloze. svako ko pokusava da resi ovaj problem zalaze se za sterilizaciju pitomih jedinki, uklanjane agresivnih, azile, udomljavanje napustenih pasa, ali cinjenica je da se ovakvi problemi resavaju postepeno i da psi ne mogu biti sklonjeni preko noci sa ulica.

ja se stvarno ovde ponavljam po ko zna koji put, a tebi da je stalo da vidis kakov je stav "nas ljubitelja" procitala bi pazljivo postove.

U pravu si, Za sve shto si napisala. Preterala sam, istina. Posle svih postova koje sam napisala, pre spavanja sam sela i razmislila, i shvatila da iako potpuno imam sve razloge da budem besna zbog celu situacije koja se deshava oko mene vezano za te pse lutalice, psi su oni koji su najmanje krivi za to shto postoje. Krivi su ljudi.Pojednici. I za to zaista treba da se nadje reshenje.
Reshenje koje se planira sa chipovima i kaznama je vrlo dobro, as tim shto ochigledno ne postoji dobra i redovna inspekcija, da udari sve ljude po dzepu, koji su vakcinisali lutalice i stavili im chipove, a drze ih na ulici. Jedino na taj nachin ce biti moguce da se ovaj problem reshi za neko vreme. Jer ochigledno jedini nachin da se ljudi promene jeste da ih udarish po dzepu.

E sad shto se tiche ljudi koji nisu poreklom iz grada, nego su doseljeni...Objasnicu zashto sam to rekla. Mozda nisam u pravu, verovatno sam delom i generalizovala, ali ipak postoji verovatno odredjeni procenat koji se uklapa u taj profil. Naime, polazim od sebe. Rodjena sam u gradu, i uchili su me od malih nogu da je MOJA DUZNOST da obracam paznju na druge ljude oko sebe. S obzirom da zivim chitav zivot u zgradi, u to se podrazumevalo od poshtovanja kucnog reda, do poshtovanja ostalih pravila (i nepisanih)...shto se svodi na to da kao npr. stanar zgrade ne ugrozavam ni jednog komshiju svojim ponashanjem, ili postupcima.

Poshto zivim u vojnom naselju (vojna lica su iskljuchivo dobijala pre 27 godina stanove u mom bloku), zaista se jako puno obracalo paznju na takve stvari, i nikada nije bilo vecih problema. Vremenom, stvari su pochele da se menjaju, stanovi se prodaju, komshije penzioneri su poumirali, a njihova deca dala stanove na izdavanje, ili shto je josh chesce na prodaju. Tako je i pochelo....
I zasta nisam neki kreten, niti mi smeta buka...ama bash nishta...sem tih pasa.
Posle 27 godina zivljenja u svojoj zgradi, prvi put sam se susrela sa ovakvim ponashanjem od strane nekih stanara, i malo je reci da sam zgrozena. Ja ne mogu da shvatim da ce neko ko je rastao u gradu, i u zgradi, napraviti kucicu za pse u sred naselja, gde se igraju deca, ili da ce drzati u sred zgrade na spratu ispred svojih vrata psa, koji laje i rezi, na sve komshije sa tog sprata, dok njhova deca (mala) vrishte od placha svakli put kad ih roditelji sprovode od ulaznih vrata do vrata lifta. Jel shvatate koji je to extrem? Pas laje nocu (nalazi se na 4-tom spratu, stan ispod mene), svaki put kad neki stanar prodje, a da bi situacija bila josh gora, to lajanje u ulazu odzvaanja.
I da pored gomile zalbi, niko vec 3 godine nishta nije uradio po tom pitanju.:confused:
Komshinice nemaju mogucnosti da tog psa drze u kuci (to su one rekle), jer jedna ima machku u kuci, a druga ima pit bula. Ali svakako imaju mogucnosti da ga drze ispred kucnih vrata, sa sve cebetom, vodom i hranom.
I ja sad vas pitam, koliki bi procenat ljudi koji su odrasli u zgradi, u gradu uradio tako neshto?

To je samo jedan, po mom mishljenju manji problem shto se tiche pasa lutalica i zashtite pojedinaca. Najveci problem zaista jesu deca. napada po Beogradu narochito u Tashmajdanskom parku ) je bilo jako mnogo.

Prichala sam o toj temi sinoc sa par ljudi, i recimo predlog je bio da se pokrene akcija, gde ce ljudi davati pare (100 din po stanu, ili tako neshto ) za azil za te kuchice. Ali mi se onda postavilo pitanje, zashto bih ja davala pare za neshto shto je neko drugi napravio svojom gluposhcu? Neko drugi ih je razmnozavao, hranio,i ja sad trebam da dajem pare za tudju glupost. S druge strane , dala bih pare da bi zashtitila svoju buducu, i nechiju tudju decu. Ne znam, nisam pametna, ali kako prolazi vreme, postajem sve vishe i vishe ozlojadjena zbog takvog ponashanja ljudi. Jer sam , kao i gomila drugih pojedinaca ugrozena ponashanjem pojedinaca, I da, psi zaista nisu krivi. To je istina.

Hm... Možda bi nekima odavde trebalo objasniti na koji način se u Aziji psi 'pripremaju' za 'konzumaciju'?:mrgreen: Nisam sigurna da biste to hteli da čujete.

Ja nisam prichala o Aziji, prichala sam o Kinezima koji su ovde i kojih je pun Beograd, a i ostali gradovi u Srbiji.
Muche ih na najstrashnije nachine jer smatraju da im je meso posle muchenja ukusnije. Boleshtina...Jbq...Znam da ...Preterala sam definitivno shto se tiche toga...

Ja ne mogu da shvatim da ce neko ko je rastao u gradu, i u zgradi, napraviti kucicu za pse u sred naselja, gde se igraju deca, ili da ce drzati u sred zgrade na spratu ispred svojih vrata psa, koji laje i rezi, na sve komshije sa tog sprata, dok njhova deca (mala) vrishte od placha svakli put kad ih roditelji sprovode od ulaznih vrata do vrata lifta. Jel shvatate koji je to extrem? Pas laje nocu (nalazi se na 4-tom spratu, stan ispod mene), svaki put kad neki stanar prodje, a da bi situacija bila josh gora, to lajanje u ulazu odzvaanja.
I da pored gomile zalbi, niko vec 3 godine nishta nije uradio po tom pitanju.:confused:
Komshinice nemaju mogucnosti da tog psa drze u kuci (to su one rekle), jer jedna ima machku u kuci, a druga ima pit bula. Ali svakako imaju mogucnosti da ga drze ispred kucnih vrata, sa sve cebetom, vodom i hranom.
I ja sad vas pitam, koliki bi procenat ljudi koji su odrasli u zgradi, u gradu uradio tako neshto?

Pa zato ja kazem da ovde jedino pali kada uzmes pravdu u svoje ruke u suprotnom mozes da se slikas.Mada iskreno i ne razumem ljude koji zive u zgradi u stanu i drze psa. Ajde neki pekinezer ,malteska pudla i ti mali oni mu dodju ko macka ali vece pse to mi jasno nije. Stan nije za psa ma sta neki pricali.

Pa zato ja kazem da ovde jedino pali kada uzmes pravdu u svoje ruke u suprotnom mozes da se slikas.Mada iskreno i ne razumem ljude koji zive u zgradi u stanu i drze psa. Ajde neki pekinezer ,malteska pudla i ti mali oni mu dodju ko macka ali vece pse to mi jasno nije. Stan nije za psa ma sta neki pricali.

Ja nemam nishta protiv toga da se pas drzi u stanu. Onaj ko ga drzi , njemu sigurno odgovara, i tu nema dalje priche. Taj pas ne ugrozava nikog, i tu se stavlja tachka.
S druge strane smatram (poshto sam imala prilike skoro da vidim), da je mnogo nehumanije drzati psa u kucnom dvorishtu, jer ono shto sam vidjala po dvorishtima u zadnje vreme je da se chovek najezi kad vidi. Od najextremnijeg primera gde se pas drzi u ogradjenom prostoru sa ogradom (lovachki pas), do najmanje ekstremnog, gde je vezan pored kucice ili za drvo. Svaki od tih pasa, nije kupan, smrzava se na -10 , - 15 stepeni napolju zimi, i ono shto je najgore od svega , jako retko se sheta. Chovek u stanu je primoran da svog psa ljubimca sheta najmanje 2 puta dnevno, gde se taj pas istrchi, ima kontakta sa drugim psima, i ima drastichno normalnije ponashanje od ovih pasa koje sam malo pre naevla. Tako da ako prichamo sa strane humanosti prema psima, mnogo je humanije drzati ga u stanu.

Ja nemam nishta protiv toga da se pas drzi u stanu. Onaj ko ga drzi , njemu sigurno odgovara, i tu nema dalje priche. Taj pas ne ugrozava nikog, i tu se stavlja tachka.
S druge strane smatram (poshto sam imala prilike skoro da vidim), da je mnogo nehumanije drzati psa u kucnom dvorishtu, jer ono shto sam vidjala po dvorishtima u zadnje vreme je da se chovek najezi kad vidi. Od najextremnijeg primera gde se pas drzi u ogradjenom prostoru sa ogradom (lovachki pas), do najmanje ekstremnog, gde je vezan pored kucice ili za drvo. Svaki od tih pasa, nije kupan, smrzava se na -10 , - 15 stepeni napolju zimi, i ono shto je najgore od svega , jako retko se sheta. Chovek u stanu je primoran da svog psa ljubimca sheta najmanje 2 puta dnevno, gde se taj pas istrchi, ima kontakta sa drugim psima, i ima drastichno normalnije ponashanje od ovih pasa koje sam malo pre naevla. Tako da ako prichamo sa strane humanosti prema psima, mnogo je humanije drzati ga u stanu.

Veruj mi da nije.Samo naravno to da je vezan to je isto uzas. Pas treba da ima dvoriste ,da nije vezan i da ima toplu kucicu gde moze da se ufura kada je bas hladno.Nularica je za psa maciji kasalj. A da ne pricam za haskije .

Да, за твоју информацију, ја имам два пса, тако да даљу расправу на ту тему о предвидивости и непредвидивости животиња немам намеру да водим.

Јеси ти чула за псе који нападну газду?:roll:

П.С. било би лепо да ми модератор објасни зашто је избрисана моја претходна порука с обзиром да је давала одговор на тему?

jesam.

takodjer sam VIDJELA kako taj isti pas u suzivotu s normalnim ljudskim bicem
postane sasvim drukcija licnost

tako da - tesko da je u samom psu uzrok vecine takvih incidenata, iako ni to nije "pravilo"

ni pas ni macka nemaju neko svoje "prirodno staniste"
oni su ljudski pratioci i nas teren im je jedino staniste

cinjenica jeste da u regulaciji broja jedinki (strozi zakoni za vlasnike, sterilizacija, cipovanje) lezi rjesenje,
ali je potpuno suludo ocekivati da se to rijesi za 10-15 god
trebace dulje raditi na tome - jer se tu ne radi o psima i mackama vec o mijenjanju svijesti ljudi, kao i obicno

B&H cini mi se da pogresno gledas na neke stvari. Ti psi lutalice postoje i tu su, na ulicama, svidelo se to tebi ili ne. Kad vec postoje, zar nije bolje, korisnije i humanije da se cipuju, vakcinisu i sterilisu? Ne vidim zbog cega tebi smeta sto se neko brine o psima lutalicama. Po meni to je humano, i jako mi pre svega cudno a onda i zalosno sto neko na takav cin moze da bude ogorcen. Po tebi sta da se SADA uradi sa njima, sta je po tebi SADA najbolje resenje. Kazem sada, u drzavi u kakvoj sada zivimo, u ovakvim okolnostima. Jel mozda niko na njih ne treba da obraca paznju, niko da ih ne vakcinise ne sterilise i ne cipuje pa da budu agresivni jer su gladni, opasni po ljudsko zdravlje jer su bolesni i da se kote jos vise jer nisu sterilisani? Zasto psu ne napraviti kucicu? Zasto da mu ne bude toplo i zasto da nema redovan obrok? Ne razumem te.

To o cemu ti pises da je slucaj u tvojoj zgradi, ako nije preterivanje, takodje i ja smatram da nije u redu, ukolikosu ti psi zaista agresivni. Mada pre bih rekla da su ljudi needukovani i da se deru na te pse kad zalaju umesto da pridju i pomaze ih i rese se te muke za ceo zivot. Ne mogu a da ne budem sumnjicava. Zivim u kraju Beograda u kome ima puno, previse pasa lutalica i o njima ljudi brinu. Skoro svi su sterlisani, cipovani, zdravi, lepi i debeli:-) I da, oni laju jer brane svoju teritoriju. Nekima je ta teritorija park a nekima okolina zgrade. I ako se sagnes tog psa da pomazis i eventualno nahranis ja ti garantujem da nikada vise nece zalajati na tebe. Ljudi jednostavno nisu edukovani i ne trude se da se edukuju. Kada bi ljudi samo imali malo bolje misljenje o psima i shvatili da ako vec moraju da zive sa njima, to ucine na sto lepsi nacin i po sebe i po njih, ne bi bilo ovakvih izliva agresivnosti od strane mrzitelja pasa. Meni recimo mnogo vise smeta muzika koju redovno pustaju komsije nocu. I ne smatram sebe kretenom zbog toga. Onaj ko kao sumanut pusta muziku svako vece je po meni mnogo veci problem nego neko ko hrani pse lutalice i trudi se da im obezbedi lepsi zivot jer on brine ZA DRUGOG, nebitno sto to nije covek pa i druga ziva bica imaju osecanja. Dok ovaj koji pusta muziku gleda samo sebe i zadovoljenje svojih potreba za muzikom. Ja zaista ne mogu da razumem kakva je to osoba koja moze da se ljuti na drugu osobu koja nekome POMAZE. U soliteru mog decka ljudi s vremena na vreme pustaju jednog velikog i jednog malog psa da prespavaju u zgradi. To su dobri, miroljubivi psi koji ni na koga ne laju a kamoli da napadnu nekog. Za ovog veceg je cak jedno vreme u soliteru stajala molba da ljudi prestanu da ga hrane jer ima jedna porodica koja ga hrani, inace ce se pas razboleti od debljine. Pa ne mogu a da ne pomislim da na svetu jos ima dobrih ljudi:-) Znam puno lepih primera gde ljudi brinu o psima oko zgrada i zato mi je i tesko da poverujem u ovo sto ti pises. Jer upravo takvi psi koji su mazeni, pazeni i hranjeni su najmanje agresivni. Znam cak i primer da je jedan pas tako sprecio da provalnik udje u zgradu, lajanjem je probudio komsije.

Evo danas recimo sam imala situaciju, prolazim kroz park iza sebe cujem topot koraka, trcanje i vristanje zene AAAAA NAPASCE TE PSI AAAA UPOMOOOOOCCCC!!! 4 psa trce ka meni brzinom svetlosti i ko blesavi pocinju da skacu oko mene, na mene, da laju od radosti itd. To su psi koje poznajem i koje mazim svaki put kad prodjem kroz park. Samo deo copora. A zena za malo da se slogira od straha... Da nije zalosno bilo bi smesno. A zasto je zalosno? Zato sto se juis pasa koji se presrecni sto nekog vide razlikuje od jurisa pasa koji su reseni da napadnu. I ne, ne krivim toliko tu zenu sto je needukovana koliko krivim drustvo i organizacije tipa Orka. Treba organizovati tribine, ici po skolama i EDUKOVATI ljude i decu. Ali treba nesto uraditi i sam, za svoje dobro. A i dobro tih omrazenih zivotinja.

Bilo je reci i o predvidjanju ponasanja pasa. Kao neko ko je od samog svog rodjenja okruzen psima, ko je rastao i ziveo sa psima mislim da mogu pre da kazem nesto na tu temu i eventualno budem u pravu, nego neko ko se pasa plasi. Da, njihovo ponasanje se moze predvideti, i to mnogo cesce nego ponasanje ljudi. Samo treba poznavati govor tela psa. U 99% slucajeva po tome moze da se zna kako je pas raspolozen i sta ce uraditi.

I da, i mene je ujeo pas. Pas koji je imao gazdu doduse. I to zato sto je bio u dvoristu, na lancu a ja sam samo prosla tim dvoristem, u pratnji vlasnika psa. Prema tome psi koji su lutalice nisu nista opasniji od vlasnickih pasa.

Sto se tice mracnih kutaka po gradu... Zaobilazim ih, ne zbog pasa lutalica vec zbog manijaka. Isto tako, neko je pominjao strah koji se javlja kad puste decu napolje da nece neki pas lutalica ili copor to dete da napadne. Kad budem imala decu sigurna sam da cu se vise plasiti onoga sto neki poremeceni manijak moze da mu uradi nego lutalica.

Da ne bude zabune, znam i ja da nisu svi psi zlatni. ALi veoma veoma male sanse su da ce vas taj pas napasti ako postupite ispravno. Ja recimo svakog psa na ulici volim da pomazim. Ali i to treba znati raditi. Ovo ujedno moze da bude savet i onim na koje psi laju reze itd dok prolaze ulicom. Cucnite na razdaljini 4-5 metara od psa, pruzite ruku i obratite se psu mirnim glasom uz tepanje "jao sto si ti slatka kuca" i slicno... Najverovatnije ce pas shvatiti da niste opasnost i prici da se mazi. Ako se to ne desi, nista, mirno rpoduzite dalje ali se s vremena na vreme okrecite ka njemu. PSU NIKAD NE OKRECITE LEDJA. Iako psi ne bi trebalo da napadaju s ledja, psi koji su plasljivi uvek ce tako napasti. Takodje, razumem strah, ali NIKAKo ne mlatarajte rukama i nogama ko pomahnitali, to pse nece oterati samo moze jos vise da ih naljuti jer ne znaju sta cete sledece uciniti. Isto jedan primer, setam mog psa i zamnom ide nekoliko pasa iz kraja, prolazimo pored zene, psi je uopste ne konstatuju i onda pocne stapom na njih i razveza jezik zena, tolko psovki ni od kocijasa ne bih cula. Normalno psi se prepadnu i pocnu da laju, zena se tek onda usere da izvinete na izrazu. Pa na kraju krajeva i vase dete neko tako da prepadne ono bi pocelo da se dere.

A ta deca koja vriste kad vide psa... Imam tu jednu u kraju koja vristi kad vidi moju pudlu. To je sve ili decije foliranje i privlacenje paznje na sebe, ili potice od vaspitanja...tj roditelja koji svojoj deci nisu objasnili sta je to pas. Izuzimam ovde decu koja zaista imaju patoloski strah.

Poslednji pasus B&H je cist primer kako bi svi da se nesto uradi ali da ne moraju da daju nista iz svog dzepa. Evo banalno poredjenje. U emisiji Plesom do snova jedna devojka plese za decka koji je gluv, da bi mu se nabavio slusni aparat. Mogla je i ona da razmislja "A sto bih se ja trudila i plesala za to kad je drzava trebala da mu obezbedi?" B&H, najblaze receno ja to vidim kao licemerje.

Ah da... Rodjena sam u gradu kao i moji roditelji, bake, deke itd.

b&h mislim da je lepo uvideti gresku i priznati je, razumem tvoje probleme ali se takodje slazem sa look u njenom odgovoru, brzo resenje za nezbrinute pse ne postoji i za sada sterilisani psi koji nisu agresivni moraju da se vrate na ulicu gde ce ih ljudi hraniti, brinuti o njima, cipovati ih ako vec ne mogu da ih prihvate. mozda je ipak kucica van zgrade neko srednje resenje za vas problem, psi ce biti na toplom a oni kojima smetaju u zgradi ce na neki nacin biti ispostovani. niko ne moze biti potpuno zadovoljan, a iz kakvih god pobuda bilo skupljanje para za azil je takodje dobro resenje.
Ali mi se onda postavilo pitanje, zashto bih ja davala pare za neshto shto je neko drugi napravio svojom gluposhcu? Neko drugi ih je razmnozavao, hranio,i ja sad trebam da dajem pare za tudju glupost. S druge strane , dala bih pare da bi zashtitila svoju buducu, i nechiju tudju decu.
niko te ne tera da pare das ali po meni iako nisi izbacila psa na ulicu deo si drustva, zajednice koja ako hoce da napreduje mora da preuzme odgovornost za sve i svasta. npr.nisi ti nasilnik koji maltretira zenu i decu, ali ako ti stigne postom blanko uplatnica i ti to mozes da priustis, uplatices pomoc za sigurnu kucu. isto i ovo, psima treba pomoc, oni su slabiji u ovoj prici, ti si jaca, njihova sudbina jeste u nasim-tvojim rukama i treba postupiti plemenito, humano.

@_Look_Of_Expectancy_

Ne mogu da se slozim sa tobom.
Postavicu paralelu, jedne porodice koja zivi u stanu, ili kuci, i jedne zgrade (koja u mom sluchaju obuhvata 6 ulaza). Isto kao shto se ukucani koji zive zajedno trude da ne smetaju jedni drugima, i da svojim ponashanjem ne ugrozavaju ostale ukucane, isto tako bi ttrebalo da bude i sa komshijama. Postoje nepisana pravila, ranije se vrlo poshtovao kucni red, sada, barem koliko ja znam, tako neshto vishe ne postoji, ali se zbog takvih stvari deshavaju izgleda i ovakve...

Isto kao shto ti ne skachesh po glavi svom tati, mami, sestri , bratu ili dechku, (ili sa kim vec zivish), isto kao shto se trudish da budesh tisha da ne bi probudila nekog ko spava, isto kao shto se ti trudish da uchestvujesh u raznoraznim kucnim aktivnostima zajedno sa svojim ukucanima, i shto je najbitnije isto kao shto poshtujesh njihove potrebe kao i oni tvoje, tako bi trebali da se poshtujemo komshije. Naravno nikada necemo ni zeleti niti imati potrebu da idemo u extreme poshtovanja, ali neka osnovna pravila ponashanja , kada jedan veliki broj ljudi dele jednu zgradu mora da postoji. A ne postoji.
U mojoj zgradi u kojoj zivim postoji 9 ulaza, svaki ulaz ima 9 spratova, svaki sprat ima po 4 stana, svaki stan ima u proseku da uzmem..oko 3 -oje ljudi. Znash li ti koliko je to ljudi? A i dece...
Nego da ne bi shirila prichu na vishe ulaza (ipak je "uzorak" preveliki), vraticu se na moj ulaz. Znachi, 9 spratova, po 4 stana na spratu.
Diskutabilni su 3 -ci i 4 -ti sprat sa po jednim stanom, i kuchetom koje spava, jede, i chuva teritoriju,(a nevezano je) ispred tog stana. NA tom 4-tom spratu (gde je najchesce to kuche) nalazi se josh 3 stana. U 2 postoje porodice, jedna sa troje dece (dvoje male), jedna sa dvoje male dece. Ta deca vrishte svaki put kada ih roditelji donose do lifta. Donose, sam boldovala zato shto mukice, ne smeju da prodju pored kucheta. Za to vreme zena ispred chijih vrata se nalazi kuche (koja u medjuvremenu dezura non stop kad ono zalaje), izlazi ispred vrata i drzi ga za ogrlicu, dok ljudi ne udju u lift.
To je jedan primer.
Primer kucice koja je pre mesec dana izgradjena na 10m od mog ulaza, u prolazu do maxija, je sledeci. Kucica od drveta koja je izgradjena da bi zbrinuli kuchku koja se okotila sa jedno 5, 6 malih kuchica. Svaki dan idem po hleb i ostale potrebshtine ujutro do maxija, i prinudjena sam da prolazim pored te kucice, jer je to najblizi put do prodavnice. Na mene ne laje, ali se desilo 5,6 puta da sam videla (kad sam se vracala iz prodavnice) da je to kuche lajalo na osnovce koji su se vracali iz shkole. Neki se pribiju uza zid (obichno mushki) i prodju, zaledjeni od straha, devojchice obichno placheci pobegnu. To se nije desilo jednom...Rekoh 5,6 puta. E onda sam zatekla da je neko pomerio tu kucicu, na neko drugo mesto (koje nije toliko na prolazu stanara), a to kuche pogadjajte gde sad spava preko dana...Ispred mog ulaza...Josh jedno kuche, sa josh 5, 6 malih kuchica...Pretpostavljam da ga iste one komshinice koje hrane ovo sa sprata, hrane.

Ovo je poprilichno dugachka pricha koja vrlo ima sushtinu. Znachi navela sam koliko ljudi otprilike ima u nashem ulazu. Od svih nas, 2 porodice se zalazu za kuchice, i drze ih u blizini, i na taj nachin ugrozavaju na 100 razlichitih nachina veliku vecinu drugih stanara. neki ce se groziti kuceta kao kucheta (to je najmanji problem), neke ce (kao moju majku) kuche svaku noc buditi lajanjem vishe puta u toku noci, neki nece moci da prodju stepenishtem kad nestane struja (kao ja npr), nechija deca ce imati svakodnevne frustracije od tih kuchica, a nechija deca ce biti greshkom izujedana. Da li je ovo dovoljno da bi shvatila da je chin ljubavi gajenja zivotinja, tamo gde im nije mesto jedan izuzetno sebichan chin, koji nema veze sa altruizmom?

Ja razumem da ljudi vole zivotinje, kuchice u ovom sluchaju. Ja razumem da drze kuchice kao kucne ljubimce jer ih vole. Zashto ih onda ti isti ljudi koji ih toliko vole ne drze u svojoj kuci. Niko ne bi imao nishta protiv, nikoga ne bi ugrozavalo, i sve bi bilo ok?

Pomagati nekom bicu na rachun tudje nesrece nije pomaganje, to je chin koji se pravedno treba kazniti. Jer bi i tvoja i bilo chija dobrota zaista imala smisla da ti to kuche koje volish, drzish u svom stanu, ili da ga jednostavno udomish. Ej, svaka chast, onda bi stvarno uchinila dobro delo. Ovo shto se radi nisu dobra dela, nego teror, sa svom tezinom koju ta rech nosi.

Shto se tiche toga da ti mene optuzujesh da sam licemer, jer sam rekla da bih dobro razmislila da li bi dala pare za bilo koje kuche koje nije udomljeno, pritom znajuci da ih je neko drugi hranio, a nije hteo da ga udomi kod sebe kuci...Ni sa tim ne mogu da se slozim.
Dacu ti prost ljudski primer. Dodje ti nepoznat chovek na vrata, roditelj deteta koje je narkoman (pritom znash da je pokrao par tvojih poznanika zbog droge,da roditelji nisu marili godinama znajuci vrlo dobro da se on drogira, i bilo ih je bash briga na silne prituzbe komshija kako ih je na raznorazne nachine isti taj sin zlostavljao nadrogiran... ali da je u sushtini bio nekada dobro dete), i moli tebe i sve tvoje komshije da date pare, i pomognete im da odvedu sina na lechenje. Da li bi dala pare? Da li bi se osecala kao neko, ko je duzan da uchestvuje u ispravljanju tudjih greshaka, iako ste i ti , a i ostali stanari te zgrade, dugo bili na raznorazne nachine podvrgavani nekoj vrsti "nasilja" od tog choveka.
Ja te molim da mi dash iskren odgovor.

Vidish, ja se tako osecam. Godinama sam vodila prvo fine, pa rasprave, pa se na kraju i svadjala sa mojim komshinicama upozoravajuci ih da nije u pitanju samo jedno kuche, vec zachetak chopora, i da ce se hvatati za glave jednog dana kad shvate do chega su doveli. Molila sam ih da prestanu to da rade, i da udome to kuche , ili shta god...da ga odvedu na selo..Itd...Niko nishta nije uradio...Prestala sam da komuniciram sa njima. Ali bes u meni samo raste. Zashto sam ja 27 godina, pazila da svojim ponashanjem njih ne ugrozim, a njih nije briga za mene? I na kraju josh da placam njihove greshke. Shta je tu licemerno reci mi molim te.

Kada jako mnogo ljudi deli tako mali prostor moraju da se poshtuju neka pravila.Moraju da se poshtuju svi ljudi koji zive na tom mestu. Ovo shto ovi ljudi rade, ili ovo o chemu ti prichash je po mom mishljenju jedan jako sebichni chin, i sebichno ponashanje, jer tebe nije briga za to kako ce se gomila ljudi sa svojom decom osecati...to nije bitno...bitno je da ti chinish dobra dela..Pa dobro reci mi molim te kakva su to dobra dela na rachun tudje nesrece?
Eto to jhe sve shto imam da kazem.

Prvo da se razumemo, nisam za to da se kuce odgaja(da se tako izrazim) u zgradi. Tu svakako treba da postoji mera i postovanje ostalih stanara. Razumem te potpuno sto se toga tice. Medjutim, interesuje me da li se iko zapitao zasto to kuce toliko laje kad deca prolaze pored njega? Mozda su ga ta ista deca sutnula, vukla za rep, usi itd. Naravno, opravdanja za to da pas ZIVI u zgradi nema(da tu povremeno kad je napolju spava naravno da ima), ali prosto treba razmisliti i o uzrocima agresivnosti pasa. Deca su sad totalno istraumirana, razumljivo, i sad je verovatno kasno za to da im se objasnjavaju neke stvari... Upravo zato sam pricala o edukaciji. Ti roditelji su kad je pas prvi put zalajao verovatno munjevito zgrabili decu, poceli da panice i deca su se sto od laveza sto od straha roditelja i sama uplasila. A trebalo je da bude drugacije, no sad je kasno. Zaista ne znam sta da vam kazem... Nije u redu to sto taj pas prepada decu ali s druge strane ne bi bilo ni u redu izbaciti sad tog psa koji je tu navikao napolje... Koliko su ta deca velika i koliko su roditelji spremni da se sprijatelje s tim psom? Pitam ovo unapred da ne dajem savete bezveze. Mnogi ljudi se plase zivotinja i mrze ih ni ne pokusavajuci da se sprijatelje s njima.
Sto se tice druge price necu da se ponavljam. Ako neko zeli savet mogu da dam, necu da davim bespotrebno. Samo jos da dodam... Kad covek zna zasto je pas ljut, mnogo je lakse poraditi na tome i pretvoriti psa u mazu:-)

Ljudi ne mogu da drze sve ulicne pse u svojoj kuci ili stanu, sigurna sam da to dobro znas. E sad po tebi, kad vec ne mogu onda treba da ih ignorisu, ne treba da ih hrane itd treba da ih puste da crknu, ili sta, ne razumem? Teror? Prejaka rec. Ne znam da li razumes da ce psi lutalice hranile ih tvoje komsinice ili ne i dalje postojati, i dalje lajati. Pa sad ispred tvoje ili moje zgrade ali postojace. Ili je tebi cilj da skines sebi muku s vrata a nakacis je drugom? Eto preko puta mene zivi zena sa 3 cerke, u kuci. Imaju dvoriste i dva psa, i uzele su dva psa sa ulice, stence. Sta mislis kako je meni bilo svake noci kad te stenci u glas kukaju i sad svake noci kad hor od 4 psa pocne da laje i ne prestaje? Pa nije prijatno ali ***. Eto nisu ulicni psi a i dalje laju. Pa psi su tu da laju, sta da se radi. Moramo da zivimo s njima, nekome se to svidja nekom ne, ali moramo. Ne znam dal me kapiras, danas kod tebe laju psi koje hrane tvoje komsinice, sutra ce, kad oni uginu a komsinice umru, doci psi koje NIKO nece hraniti, nastanice se kod tvoje zgrade jer ce im iz samo njima poznatih razloga bas tu biti lepo i opet ce lajati... Oni POSTOJE a mi treba sa tim da se pomirimo i da u njima gledamo prijatelje a ne ZLO. I ponavljam milioniti put, da se edukujemo. Mozda to zvuci kao fraza ali to je ono sto je ovom drustvu najpotrebnije da shvati da psi nisu nista opasniji od ljudi. I ne, ono boldovano mi je i dalje neshvatljivo. Jer ti, kao verovatno i roditelji te dece i dalje imate misljenje da su psi najvece zlo koje koraca ovom planetom. Procenat izujedane dece sigurno nije nista veci od procenta dece koje su silovali manijaci. Razmisli i o tome.
Sto se tice pitanja koje mi je upuceno. Ti si napisala da ne bi dala pare kada biti neko trazio da se izgradi azil. Ali na koji nacin zelis da se resi problem? Zelis da kukas nad svojom crnom sudbinom a nista ne preduzmes? ***, neduzni psi su u pitanju... Jeste, neodgovorni ljudi su ih izbacili napolje i nastali su ali izdigni se iznad toga, budi humanija i bolja osoba od njih pa daj pare. Pomocices i sebi i komsijama i psima. A konkretan odgovor na pitanje koje si mi postavila je NE. Jer ne mogu na taj nacin da poredim ljude i pse. Taj sin narkoman je svestan svojiih postupaka bez obzira na bolest, psi su u celoj prici neduzni. I da, dala bih pare za azil. Ako se odlucite za tako nesto, javite:-)
Eto ja bih bas volela da znam koji je to kraj grada, da dodjem i vidim pse. Prosto ne mogu da verujem da su toliko agresivni.
Ti ne razumnes mene. Uopste nije rec o tome da mene boli uvo kako ce se deca i roditelji osecati, vec o tome da oni treba da se edukuju i shvate da nemaju cega da se plase, da su psi, POSEBNO gradski izuzetno miroljubivi i dobri. I svi bi bili srecni i zadovoljni.
Ti psi sigurno ne reze i ne laju na komsinice koje ih hrane. Zapitajte se zasto.
Ponavljam ako zelite ja mogu da dodjem i pokazem vam sa par trikova kako se sa psima koji su "opasni" postupa. AKo zelite tu vrstu pomoci.

Da se razumemo, ne smatram sebe "bolesnim" ljubiteljem životinja (pasa), ali ipak pokušavam da budem logična.
Pogledajte čime je ova tema otvorena.
Pogledajte (ili se prisetite) novine (jučerašnje, one od pre 10 ili mesec dana - nebitno) i prebrojte koliko je bolesnih umova (ljudskih) samo tog dana ugrozilo potpuno nedužne ljude (pa, na žalost, i decu) na ovaj ili onaj način.
Pokušajte da nađete koliko je slučajeva da su psi ozbiljno ugrozili nečiji život - lutalice pogotovo. Ne, ne kažem da se to ne dešava i ne kažem da to nije problem koji treba rešavati, samo kažem da u ovom društvu (i svakom drugom) ima mnogo većih i ozbiljnijih problema koje isto tako jako teško rešavamo (da ne kažem da ih ne rešavamo).
Rešenje za pse lutalice je jednostavno - samo ga treba "prepisati" od drugih. Npr. Češka (više) nema taj problem.
Ali, da li ja treba da pišem gradonačelniku da mog komšiju (pogledati moj prethodni post na ovoj temi) ukloni sa ulice i da apelujem na vas da me u tome podržite? I ako to uradimo, da li će gradonačelnik (ili bilo ko) u tome pomoći? I uopšte se ne šalim. Čovek je svakodnevno u školi stranih jezika (dakle, u kontaktu sa decom), pre godinu dana je (i) fizički nasrnuo na mladu devojku, predavača, pre neki dan je potegao katanu (to vam je onaj japanski mačsa izuzetno oštrim sečivom koji seče glavu u jednom potezu) na svog najbližeg saradnika, sve je predato sudu i proces traje, traje, traje...
Htedoh reći da i kad uklonimo sve pse lutalice sa ulica (na ovaj ili onaj način), verovatnoća da se nekom desi nešto loše ili potpuno nedužan bude napadnut - samo je neznatno smanjena. A psi su samo psi - ne znaju naše zakone, ne znaju naša pravila (osim ako ih ne naučimo) i nemaju način da se odbrane od nepravde.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back