Butterflies & Hurricane nije pristojno uleteti na temu koju se svi trudimo da uzdignemo sa prepucavackog nivoa istresanja po onome ko misli drugacije i evo na delikatnoj temi vec 4 stranu uspevamo i samo histericno istresti na jako grub nacin svoje misljenje. ja ne mislim isto kao i ti i nemam problema da prodiskutujemo civilizovano i smireno.
ja sam vise puta napisala pa evo jos jednom. niko ne stavlja pse ispred ljudi, ali cinjenica je da i oni imaju neka svoja prava. ovo je kultura u kojoj se psi ne jedu i to je tabu. jelte svaka kultura ima neki. tvoja rasprava o laznom altruizmu i jedenju svinjetine nema nikakve veze sa konkretnim problemom vec je ono sto si zamerila mackicu- puko filozofiranje. u nasoj kulturi, drustvu, pas je covekov prijatelj koji ponekad ima i radnu funkciju (cuvar, lovac, sluzbeni pas) i kao takav se ne jede! sve zivotinje koje si ti navela od uvek imaju funkciju da se odgajaju za ishranu coveka i to je tako, opet nema previse veze sa problemom pasa lutalica.
tvoj problem sa ljudima koji se doseljavaju u gradove iz ruralnih oblasti takodje je iskljucivo tvoj problem i opet nema mnogo veze sa temom. u to takodje ne zelim da zalazim. ali nemam nista lepo da ti kazem o tom tvom stavu-predrasudi.
da naglasim: problem pasa lutalica napravio je covek svojom neodgovornoscu i psi tu stvarno nisu krivi. problem se resiti mora, ali ne postoje laka, brza i humana resenja. u resavanju ovakvih problema na human nacin bi svi trebalo da ucestvujemo. nije u redu pobiti sve pse i zavrsiti pricu. niko ne podrzava nekontrolisano razmnozavanje lutalica, niko ne pravi agresivne copore jer mnogo volimo zivotinje, to su nebuloze. svako ko pokusava da resi ovaj problem zalaze se za sterilizaciju pitomih jedinki, uklanjane agresivnih, azile, udomljavanje napustenih pasa, ali cinjenica je da se ovakvi problemi resavaju postepeno i da psi ne mogu biti sklonjeni preko noci sa ulica.
ja se stvarno ovde ponavljam po ko zna koji put, a tebi da je stalo da vidis kakov je stav "nas ljubitelja" procitala bi pazljivo postove.
U pravu si, Za sve shto si napisala. Preterala sam, istina. Posle svih postova koje sam napisala, pre spavanja sam sela i razmislila, i shvatila da iako potpuno imam sve razloge da budem besna zbog celu situacije koja se deshava oko mene vezano za te pse lutalice, psi su oni koji su najmanje krivi za to shto postoje. Krivi su ljudi.Pojednici. I za to zaista treba da se nadje reshenje.
Reshenje koje se planira sa chipovima i kaznama je vrlo dobro, as tim shto ochigledno ne postoji dobra i redovna inspekcija, da udari sve ljude po dzepu, koji su vakcinisali lutalice i stavili im chipove, a drze ih na ulici. Jedino na taj nachin ce biti moguce da se ovaj problem reshi za neko vreme. Jer ochigledno jedini nachin da se ljudi promene jeste da ih udarish po dzepu.
E sad shto se tiche ljudi koji nisu poreklom iz grada, nego su doseljeni...Objasnicu zashto sam to rekla. Mozda nisam u pravu, verovatno sam delom i generalizovala, ali ipak postoji verovatno odredjeni procenat koji se uklapa u taj profil. Naime, polazim od sebe. Rodjena sam u gradu, i uchili su me od malih nogu da je MOJA DUZNOST da obracam paznju na druge ljude oko sebe. S obzirom da zivim chitav zivot u zgradi, u to se podrazumevalo od poshtovanja kucnog reda, do poshtovanja ostalih pravila (i nepisanih)...shto se svodi na to da kao npr. stanar zgrade ne ugrozavam ni jednog komshiju svojim ponashanjem, ili postupcima.
Poshto zivim u vojnom naselju (vojna lica su iskljuchivo dobijala pre 27 godina stanove u mom bloku), zaista se jako puno obracalo paznju na takve stvari, i nikada nije bilo vecih problema. Vremenom, stvari su pochele da se menjaju, stanovi se prodaju, komshije penzioneri su poumirali, a njihova deca dala stanove na izdavanje, ili shto je josh chesce na prodaju. Tako je i pochelo....
I zasta nisam neki kreten, niti mi smeta buka...ama bash nishta...sem tih pasa.
Posle 27 godina zivljenja u svojoj zgradi, prvi put sam se susrela sa ovakvim ponashanjem od strane nekih stanara, i malo je reci da sam zgrozena. Ja ne mogu da shvatim da ce neko ko je rastao u gradu, i u zgradi, napraviti kucicu za pse u sred naselja, gde se igraju deca, ili da ce drzati u sred zgrade na spratu ispred svojih vrata psa, koji laje i rezi, na sve komshije sa tog sprata, dok njhova deca (mala) vrishte od placha svakli put kad ih roditelji sprovode od ulaznih vrata do vrata lifta. Jel shvatate koji je to extrem? Pas laje nocu (nalazi se na 4-tom spratu, stan ispod mene), svaki put kad neki stanar prodje, a da bi situacija bila josh gora, to lajanje u ulazu odzvaanja.
I da pored gomile zalbi, niko vec 3 godine nishta nije uradio po tom pitanju.

Komshinice nemaju mogucnosti da tog psa drze u kuci (to su one rekle), jer jedna ima machku u kuci, a druga ima pit bula. Ali svakako imaju mogucnosti da ga drze ispred kucnih vrata, sa sve cebetom, vodom i hranom.
I ja sad vas pitam, koliki bi procenat ljudi koji su odrasli u zgradi, u gradu uradio tako neshto?
To je samo jedan, po mom mishljenju manji problem shto se tiche pasa lutalica i zashtite pojedinaca. Najveci problem zaista jesu deca. napada po Beogradu narochito u Tashmajdanskom parku ) je bilo jako mnogo.
Prichala sam o toj temi sinoc sa par ljudi, i recimo predlog je bio da se pokrene akcija, gde ce ljudi davati pare (100 din po stanu, ili tako neshto ) za azil za te kuchice. Ali mi se onda postavilo pitanje, zashto bih ja davala pare za neshto shto je neko drugi napravio svojom gluposhcu? Neko drugi ih je razmnozavao, hranio,i ja sad trebam da dajem pare za tudju glupost. S druge strane , dala bih pare da bi zashtitila svoju buducu, i nechiju tudju decu. Ne znam, nisam pametna, ali kako prolazi vreme, postajem sve vishe i vishe ozlojadjena zbog takvog ponashanja ljudi. Jer sam , kao i gomila drugih pojedinaca ugrozena ponashanjem pojedinaca, I da, psi zaista nisu krivi. To je istina.