APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se razumemo, ne smatram sebe "bolesnim" ljubiteljem životinja (pasa), ali ipak pokušavam da budem logična.
Pogledajte čime je ova tema otvorena.
Pogledajte (ili se prisetite) novine (jučerašnje, one od pre 10 ili mesec dana - nebitno) i prebrojte koliko je bolesnih umova (ljudskih) samo tog dana ugrozilo potpuno nedužne ljude (pa, na žalost, i decu) na ovaj ili onaj način.
Pokušajte da nađete koliko je slučajeva da su psi ozbiljno ugrozili nečiji život - lutalice pogotovo. Ne, ne kažem da se to ne dešava i ne kažem da to nije problem koji treba rešavati, samo kažem da u ovom društvu (i svakom drugom) ima mnogo većih i ozbiljnijih problema koje isto tako jako teško rešavamo (da ne kažem da ih ne rešavamo).
Rešenje za pse lutalice je jednostavno - samo ga treba "prepisati" od drugih. Npr. Češka (više) nema taj problem.
Ali, da li ja treba da pišem gradonačelniku da mog komšiju (pogledati moj prethodni post na ovoj temi) ukloni sa ulice i da apelujem na vas da me u tome podržite? I ako to uradimo, da li će gradonačelnik (ili bilo ko) u tome pomoći? I uopšte se ne šalim. Čovek je svakodnevno u školi stranih jezika (dakle, u kontaktu sa decom), pre godinu dana je (i) fizički nasrnuo na mladu devojku, predavača, pre neki dan je potegao katanu (to vam je onaj japanski mačsa izuzetno oštrim sečivom koji seče glavu u jednom potezu) na svog najbližeg saradnika, sve je predato sudu i proces traje, traje, traje...
Htedoh reći da i kad uklonimo sve pse lutalice sa ulica (na ovaj ili onaj način), verovatnoća da se nekom desi nešto loše ili potpuno nedužan bude napadnut - samo je neznatno smanjena. A psi su samo psi - ne znaju naše zakone, ne znaju naša pravila (osim ako ih ne naučimo) i nemaju način da se odbrane od nepravde.

Sve to stoji shto si ti napisala, ali mi jedna stvar sve vreme prolazi kroz glavu. Zamisli kako bi to izgledalo da u skupshtini zadaju jednu temu (naravno primer normalne skupshtine koja nema veze sa ovom nashom :lol:) , koju ljudi trebaju da izglasaju, i na sred rasprave o tome kako najbolje reshiti problem, javi se par poslanika sa prichom kako su zapostavljena deca u Africi i dalje gladna.:lol:
Dobro, napravila sam malu shalu na taj rachun, ali kada se pricha o psima kao o konkretnoj temi, ne treba skretati sa nje, i shiriti je na npr, manijake..itd...iako je i ta tema sasvim dostojna rasprave i nalazenja reshenja za taj problem...Ali kao poseban...
Zato ajde lepo vi meni dajte predlog shta ja da radim sa ovim mojim komshijama...ideja je da pozovem inspekciju...Ali kome da se obratim?

Pretpostavljam da ima josh dosta ljudi koji bi uradili ovak neshto na civilizovan nachin...i koji imaju problem slicghan, ili chak gori od mog...

Au ybte...trebala sam da idem u advokate...:lol:
Nego...malo je rano za ozbiljne teme...dobro jutro svima :D

I srecan 8. mart! :)

Prvo da se razumemo, nisam za to da se kuce odgaja(da se tako izrazim) u zgradi. Tu svakako treba da postoji mera i postovanje ostalih stanara. Razumem te potpuno sto se toga tice. Medjutim, interesuje me da li se iko zapitao zasto to kuce toliko laje kad deca prolaze pored njega? Mozda su ga ta ista deca sutnula, vukla za rep, usi itd. Naravno, opravdanja za to da pas ZIVI u zgradi nema(da tu povremeno kad je napolju spava naravno da ima), ali prosto treba razmisliti i o uzrocima agresivnosti pasa. Deca su sad totalno istraumirana, razumljivo, i sad je verovatno kasno za to da im se objasnjavaju neke stvari... Upravo zato sam pricala o edukaciji. Ti roditelji su kad je pas prvi put zalajao verovatno munjevito zgrabili decu, poceli da panice i deca su se sto od laveza sto od straha roditelja i sama uplasila. A trebalo je da bude drugacije, no sad je kasno. Zaista ne znam sta da vam kazem... Nije u redu to sto taj pas prepada decu ali s druge strane ne bi bilo ni u redu izbaciti sad tog psa koji je tu navikao napolje... Koliko su ta deca velika i koliko su roditelji spremni da se sprijatelje s tim psom? Pitam ovo unapred da ne dajem savete bezveze. Mnogi ljudi se plase zivotinja i mrze ih ni ne pokusavajuci da se sprijatelje s njima.
Sto se tice druge price necu da se ponavljam. Ako neko zeli savet mogu da dam, necu da davim bespotrebno. Samo jos da dodam... Kad covek zna zasto je pas ljut, mnogo je lakse poraditi na tome i pretvoriti psa u mazu:-)

Ljudi ne mogu da drze sve ulicne pse u svojoj kuci ili stanu, sigurna sam da to dobro znas. E sad po tebi, kad vec ne mogu onda treba da ih ignorisu, ne treba da ih hrane itd treba da ih puste da crknu, ili sta, ne razumem? Teror? Prejaka rec. Ne znam da li razumes da ce psi lutalice hranile ih tvoje komsinice ili ne i dalje postojati, i dalje lajati. Pa sad ispred tvoje ili moje zgrade ali postojace. Ili je tebi cilj da skines sebi muku s vrata a nakacis je drugom? Eto preko puta mene zivi zena sa 3 cerke, u kuci. Imaju dvoriste i dva psa, i uzele su dva psa sa ulice, stence. Sta mislis kako je meni bilo svake noci kad te stenci u glas kukaju i sad svake noci kad hor od 4 psa pocne da laje i ne prestaje? Pa nije prijatno ali ***. Eto nisu ulicni psi a i dalje laju. Pa psi su tu da laju, sta da se radi. Moramo da zivimo s njima, nekome se to svidja nekom ne, ali moramo. Ne znam dal me kapiras, danas kod tebe laju psi koje hrane tvoje komsinice, sutra ce, kad oni uginu a komsinice umru, doci psi koje NIKO nece hraniti, nastanice se kod tvoje zgrade jer ce im iz samo njima poznatih razloga bas tu biti lepo i opet ce lajati... Oni POSTOJE a mi treba sa tim da se pomirimo i da u njima gledamo prijatelje a ne ZLO. I ponavljam milioniti put, da se edukujemo. Mozda to zvuci kao fraza ali to je ono sto je ovom drustvu najpotrebnije da shvati da psi nisu nista opasniji od ljudi. I ne, ono boldovano mi je i dalje neshvatljivo. Jer ti, kao verovatno i roditelji te dece i dalje imate misljenje da su psi najvece zlo koje koraca ovom planetom. Procenat izujedane dece sigurno nije nista veci od procenta dece koje su silovali manijaci. Razmisli i o tome.
Sto se tice pitanja koje mi je upuceno. Ti si napisala da ne bi dala pare kada biti neko trazio da se izgradi azil. Ali na koji nacin zelis da se resi problem? Zelis da kukas nad svojom crnom sudbinom a nista ne preduzmes? ***, neduzni psi su u pitanju... Jeste, neodgovorni ljudi su ih izbacili napolje i nastali su ali izdigni se iznad toga, budi humanija i bolja osoba od njih pa daj pare. Pomocices i sebi i komsijama i psima. A konkretan odgovor na pitanje koje si mi postavila je NE. Jer ne mogu na taj nacin da poredim ljude i pse. Taj sin narkoman je svestan svojiih postupaka bez obzira na bolest, psi su u celoj prici neduzni. I da, dala bih pare za azil. Ako se odlucite za tako nesto, javite:-)
Eto ja bih bas volela da znam koji je to kraj grada, da dodjem i vidim pse. Prosto ne mogu da verujem da su toliko agresivni.
Ti ne razumnes mene. Uopste nije rec o tome da mene boli uvo kako ce se deca i roditelji osecati, vec o tome da oni treba da se edukuju i shvate da nemaju cega da se plase, da su psi, POSEBNO gradski izuzetno miroljubivi i dobri. I svi bi bili srecni i zadovoljni.
Ti psi sigurno ne reze i ne laju na komsinice koje ih hrane. Zapitajte se zasto.
Ponavljam ako zelite ja mogu da dodjem i pokazem vam sa par trikova kako se sa psima koji su "opasni" postupa. AKo zelite tu vrstu pomoci.

Tek sad videh ovaj post. Naravno da mogu da ti kazem koji je kraj grada, itd, ali mislim da bi edukacojom samo ojachala stav tih zena u tome da nastave da se ponashaju kako se ponashaju. Malo mi je sebichno , kao shto rekoh, da se na pse gleda kao na neduzne, a na gomilu komshija koji trpe sve to kao na potencijalne manijake, koji su samim tim shto su ljudi , uglavnom mnogo vishe zli nego psi...
Shto se tiche edukacije, ne verujem da bilo kome od tih komshija treba edukacija, jer su se tokom ovih godina ispraksirali u tome kako da se ophode prema psu. Pas rezi laje, i ponekad stane da bi nekom preprechio put, jer chuva svoju teritoriju. To je jasno. Ali opet kazem nije mu mesto tu. Jer prostor ulaza na spratu od njihovog stana do vrata oba lifta nije dvorishte jednog stana, ili privatna svojina, nego zajednichki hodnik za 4 stana. I to je kraj svake dalje rasprave, koja se tiche toga.
Isto tako dvorishte izmedju 2 zgrade, na kome je chak napravljen mini dechiji park, nije park za zbrinjavanje lutalica (ma koliko one neduzne bile), nego igralishte za decu.

Shto se tiche starosti dece sa sprata, imaju 2,3 godine. Najstarije mozda 4. Nisu u pitanju dovoljno stara deca.

I na kraju , ne znam vishe ni shta da kazem, a da se ne ponavljam. U pravu si sa svojim zadnjim postom, pokushacu da uradim sve shto je u mojoj moci da se ova situacija kod mene reshi. Nekako ipak u toj situaciji stavljam vecinu ljudi kojima to smeta, ispred kuchica. Jer ne zivimo mi u naselju koje je predvidjeno za kuchice, nego za ljude. Samim tim su ljudi oni koji su prioritet.

PS. i iskreno da ti kazem, kada se setim one situacije koju sam spominjala u nekom od ranijih postova kada su mene i bivsheg (dok smo setali njegovo kuche - retrivera) na Tashmajdinskom parku) napali kuchici u choporu, uopshte ne gledam kuchice na ulici kao dobre. Pojedinachno nisu opasnost. Ali svaka lutalica tezi da bude u choporu. Oni su zivotinje, i to nije nishta chudno...Svaki chovek koji potpomaze hranjenju jedne lutalice, potpomaze indirektno (ili chak direktno), razvijanju chopora. A mi , slozicesh se, ipak nismo na selu, nego u gradu. Taj problem treba da se preseche, jer ma koliko da ima apela da se kuchici sterilishu, itd...evo ti shta se deshava u zadnjih mesec dana u mom bloku. Imamo znachi u gradu josh 5 potencijalnih lutalica.A to je samo u mom bloku. Koliko ih samo ima na nivou grada?
Ljudi ochigledno ne shvataju ozbiljno ovaj problem, i vrlo se bahato ponashaju. Moje mishljenje je da ce svaki ljubitelj gajenja pasa lutalica na ulici, dobro razmisliti koliko dugo ce da se bavi tim "humanitarnim radom" kad ga udare debelo po dzepu par puta sa visokim kaznama.
Sve te pare koje su dali na razmnozavanje , i tovljenje tih lutalica, mogli su da daju na lechenje bolesne dece npr, shto bi zaista bilo humano.

Животиње волим и имам их од кад знам за себе. Морам да признам да много више волим мачке,
како због њихове лепоте, елеганције, љупкости и самосвојности од паса.
При том мачке и кад су слободне, без власника, не представљају опасност по људе.
Пси луталице, када се "учопоре" знају да буду веома агресивни, а њихово понашање крајње непредвидиво
како по људе, тако и по друге животиње.
Пре извесног времена, у раним јутарњим сатима са улице је допирало неко лајање, режање, али некако
чудно и агресивно, што ме је пробудило из најдубљег сна и натерало да онако буновна, скочим из кревета
и дотрчим до прозора... Призор који сам видела био је језив, чопор паса луталица, растргао је мачку...
С каквим жаром су ти пси кидали и цимали несрећну мачку, то је нешто страшно... Позлило ми је и данима
након тога ми се цео филм вртео пред очима. Након тог догађаја мој однос према псима луталицама и
самилост коју сам до тада имала према њима је заувек ишчезао...

Животиње волим и имам их од кад знам за себе. Морам да признам да много више волим мачке,
како због њихове лепоте, елеганције, љупкости и самосвојности од паса.
При том мачке и кад су слободне, без власника, не представљају опасност по људе.
Пси луталице, када се "учопоре" знају да буду веома агресивни, а њихово понашање крајње непредвидиво
како по људе, тако и по друге животиње.
Пре извесног времена, у раним јутарњим сатима са улице је допирало неко лајање, режање, али некако
чудно и агресивно, што ме је пробудило из најдубљег сна и натерало да онако буновна, скочим из кревета
и дотрчим до прозора... Призор који сам видела био је језив, чопор паса луталица, растргао је мачку...
С каквим жаром су ти пси кидали и цимали несрећну мачку, то је нешто страшно... Позлило ми је и данима
након тога ми се цео филм вртео пред очима. Након тог догађаја мој однос према псима луталицама и

Ja nisam imao prilike da gledam kako kidaju macku ali sam imao prilike da gledam nekoliko puta kako napadaju ljude i decu iz cista mira.Ja recimo na te pse lutalice gledam isto kao i na pacove. Totalno beskorisna stvorenja tj stetocine.

B&H ne mogu da shvatim da se zalazes za izgladnjivanje tih pasa i ocigledno njihovu smrt od gladi. Udariti po dzepu nekoga ko hrani pse? Suludo. A ne mislis da treba udariti po dzepu one koji sutiraju i maltretiraju te pse pa postaju agresivni zbog toga?
Da lit i dajes pare za lecenje bolesne dece? Svako bira da bude human u oblasti koja mu odgovara, i pre svega je ruzno a onda i bezobrazno govoriti "bolje da je dao za ovo nego za ono". Treba ceniti ljudsku humanost al najlakse je kritivikovati, naravno.
Strela, ne znam da li si cula da je psima u prirodi da hvataju macke? Pa i ta macka ce rastrgnuti misa kad ga uhvati, pobogu... Kakvi argumenti za mrznju prema psima:roll:

Tipican Srbin...samo gleda korist:roll:

A tipican Amerikanac,Englez,Italijan,Japanac..... ne gledaju??

Problem ove drzave je sto je toliko tih raznih NVO a i stranaka koje rade ko zna za koga ali samo ne za Srbiju.Svaki problem koji treba da se resi i kada neko zeli da ga najzad resi pojave se raznorazni dusebriznici,mediji i ostala g_ovna i nista od resavanja problema. Iskreno ovaj problem pasa moze da se resi za maximum 3 meseca.Od toga 2 meseca za hvatanje i mesec dana fore ljudima koji bi zeleli da imaju psa da usvoje i " spasu" nekog. Ostale uspavati i cao.
To bi na zapadu nazvali kolateralnom stetom.Pa kad nije bilo problema da za vreme bombardovanja ljudi budu kolataralna steta sto bi sada pravili problem.

whatcolor_iswhite.jpg

Problem ove drzave je sto je toliko tih raznih NVO a i stranaka koje rade ko zna za koga ali samo ne za Srbiju.Svaki problem koji treba da se resi i kada neko zeli da ga najzad resi pojave se raznorazni dusebriznici,mediji i ostala g_ovna i nista od resavanja problema. Iskreno ovaj problem pasa moze da se resi za maximum 3 meseca.Od toga 2 meseca za hvatanje i mesec dana fore ljudima koji bi zeleli da imaju psa da usvoje i " spasu" nekog. Ostale uspavati i cao.
To bi na zapadu nazvali kolateralnom stetom.Pa kad nije bilo problema da za vreme bombardovanja ljudi budu kolataralna steta sto bi sada pravili problem.

whatcolor_iswhite.jpg

da li ti shvatas da svojim agresivnim, pretecim i krajnje nehumanim postovima a i ponasanjem u zivotu mozes izazvati samo jos vise zla. ja sebe smatram poprilicno tolerantnom osobom koja se trudi da na miran nacin resi probleme, komunikacijom, logikom da se agresijom nista ne postize, ali citajuci tvoje postove pocinje da se krajnje emotivno i iracionalno u meni budi poriv da likvidiram osobu kao sto si ti i da spasim ovaj svet jednog krajnje stetnog stvora. ja sam racionalna osoba i ovakav poriv se necu truditi da zadovoljim, ali naleteces na nekoga ko ce na tebe odreagovati onako kako ti reagujes na ostatak sveta, pa i pse.

ne radi drugome ono sto ne zelis da tebi rade, radi tvog primera jako bih volela da postoji karma i reinkarnacija... da se rodis kao pacov recimo bar u jednom zivotu... a kao pas lutalica u nekom 10, pa dok dodjes do coveka da naucis sta znaci biti covek.

Moje mishljenje je da ce svaki ljubitelj gajenja pasa lutalica na ulici, dobro razmisliti koliko dugo ce da se bavi tim "humanitarnim radom" kad ga udare debelo po dzepu par puta sa visokim kaznama.
Sve te pare koje su dali na razmnozavanje , i tovljenje tih lutalica, mogli su da daju na lechenje bolesne dece npr, shto bi zaista bilo humano.

po deseti put ko razmnozava pse po ulici??? ludi ih sterilisu, a naravno da ih hrane i brinu se o njihovom zdravlju, pa da li bi ti radije da imas izgladnele pse neprijateljski nastrojene prema ljudima jer ih niko ne pazi i ne gleda?

psi se ne mogu sutra skloniti sa ulica, problem se stvarao godinama i mora se resavati postepeno. pa sta treba za to vreme da ih pustimo da se sami snalaze, pocrkaju od gladi, vuku se bolesni i sugavi po ulicama?

zar nije bolje da budu sterilisani, pitomi jer su mazeni i siti ako vec moraju da budu na ulici?

whatcolor_iswhite.jpg

Ocigledno nisi imao prilike da zivis ili makar posetis taj zapad. U suprotnom pricao bi sasvim drugacije. Prestani da se pravis pametan jer ovakvim postovi dokazujes upravo da to nisi. Kazem ti ovo za tvoje dobro.

Strela, ne znam da li si cula da je psima u prirodi da hvataju macke? Pa i ta macka ce rastrgnuti misa kad ga uhvati, pobogu... Kakvi argumenti za mrznju prema psima:roll:

Видиш нисам то чула, јер сам и сама имала пса који је живео у слози и љубави са мачкама. При том
тај мој пас није усамљен и редак случај, већ свуда где у истој кући живе пси и мачке, углавном се лепо
слажу, или барем живе у миру, без нападања.

А ова друга тврдња о мачки и мишу је :roll: .... Прво, мачка је домаћа животиња, коју многи људи управо
и држе, да би ловила мишеве, а друго, поредити једну прелепу домаћу животињу са једним глодаром је
стварно којешта...

Затим, где си видео реч мржња (према псима) у мом посту?!

Након тог догађаја мој однос према псима луталицама и

B&H ne mogu da shvatim da se zalazes za izgladnjivanje tih pasa i ocigledno njihovu smrt od gladi. Udariti po dzepu nekoga ko hrani pse? Suludo. A ne mislis da treba udariti po dzepu one koji sutiraju i maltretiraju te pse pa postaju agresivni zbog toga?
Da lit i dajes pare za lecenje bolesne dece? Svako bira da bude human u oblasti koja mu odgovara, i pre svega je ruzno a onda i bezobrazno govoriti "bolje da je dao za ovo nego za ono". Treba ceniti ljudsku humanost al najlakse je kritivikovati, naravno.

Ma otkud tebi uopshte da ja mrzim pse?:confused:
Ja smatram da treba da se zna neki odredjeni red. Prioritet u gradu kao zivo bice je chovek. Zar ne?
Ustanova u kojoj se drze zivotinje zove se zoloshki vrt. Pri tome zivotinje kao shto su psi, machke, ptice, ribice itd, moguce je chuvati i po kucama ili stanovima. Mislim prichamo o babama i zabama.
Kad bi svi mogli da se ponashaju kako misle da bi trebalo verujem da bi pojednici vrshili veliku i malu nuzdu gde god pozele... Ali da ne bi to radili postoje neka pravila, kojim izmedju ostalog poshtujemo tudje potrebe.
Eto tu treba da se napravi razlika .

A shto se tiche udaranja po dzepu, to je od najdavnijih vremena bio metod kojim se uspostavljao red. Na taj nachin se uveo red i u stranim zemljama, to je jedan od nachina da se uvede red i kultura i u nashoj zemlji. Pa ako vec neko nece da poshtuje nekog choveka, onda barem svi znamo da je sposoban da plati taj svoj hir, pa makar bila u pitanju emocija koju ti u ovom sluchaju nazivash "humanost" sa chijim nazivom se uopshte ne slazem.

Видиш нисам то чула, јер сам и сама имала пса који је живео у слози и љубави са мачкама. При том
тај мој пас није усамљен и редак случај, већ свуда где у истој кући живе пси и мачке, углавном се лепо
слажу, или барем живе у миру, без нападања.

А ова друга тврдња о мачки и мишу је :roll: .... Прво, мачка је домаћа животиња, коју многи људи управо
и држе, да би ловила мишеве, а друго, поредити једну прелепу домаћу животињу са једним глодаром је
стварно којешта...

Затим, где си видео реч мржња (према псима) у мом посту?!

Jel Look mushko ili zensko?

Zaboravih da napravim paralelu. Zamisli da zivish u Australiji sa tim tvojim stavom o humanosti prema zivotinjama. Lokacija: Sidnej. Poshto je tamo poznato da stanovi u visokim zgradama vrve od gushtera i shkorpija, i ostalih manje ili vishe otrovnih zivotinjica...da li bi ih gajila? Hranila? Bilo bi ti zao da ih ubijesh? Razmnozavala bi ih?
pretpostavljam da je odgovor ne. Na taj odgovor postavljam sledece pitanje: "Pa gde ti je humanost? To su ziva bica, i nishta ti nisu skrivila da bi ih ti uklonila sa lica ove nashe tako velike zemlje?" :confused:

Narovouchenije: pravila moraju da postoje, i granice preko kojih ne se da se ide moraju da se poshtuju...jer niko od nas ne zivi sam na ovoj planeti,drzavi, gradu, naselju. Nazalost jako nas je puno, i moramo da se prilagodjavamo jedni drugima.

Look je zensko ali to je u celoj prici nebitno.

Strela, nisi cula da psi jure macke? Onda stvarno ne znam sta da mislim o tvojoj opstoj kulturi. Da, naravno da psi mogu da zive u ljubavi i slozi sa mackama, eto moj pas se plasi pasa a obozava macke. Ali to su vecinom psi koji odmalena rastu, zive sa mackama. Vidis ti macku smatras prelepom domacom zivotinjom i kucnim ljubimcem. Pa isto tako mnogi ljudi drze miseve, hrcke, morske prasice i druge glodare kao kucne ljubimce i sta, zato sto su glodari manje su vredni od macke? Mislim stvarno... Dozvolite ljudima da misle drugacije:roll:
Sto se tice tvog pitanja... Ne mora sve direktno da se procita, nesto se vidi i medju redovima.
B&H, pojedinci i vrse malu i veliku nuzdu gde god stignu. Samo ocigledno da neki primecuju samo pseci izmet po ulicama.
Naravoucenije koje sam ja procitala medju redovima tvog poslednjeg posta je:"Na ovoj zemlji zasluzuju da zive samo ljudi"

Odustajem od dalje rasprave na ovoj temi, ogranicenim ljudima se neke stvari ne mogu objasniti.

Ocigledno nisi imao prilike da zivis ili makar posetis taj zapad. U suprotnom pricao bi sasvim drugacije. Prestani da se pravis pametan jer ovakvim postovi dokazujes upravo da to nisi. Kazem ti ovo za tvoje dobro.

Jok ti si imala prilike.Inace najvise sam putovao recimo u Spaniju.Tamo imaju neku koridu gde se sjajno ophode prema bikovima. Ne znam da li si imala prilike da gledas to a narocito uzivo.Sjajan primer sa zapada.
Zapad je ovo sto mi prozivljavamo vec nekoliko godina odavno preziveo tako da uporedjivanje nase sa zapadom je teska nebuloza a takodje i primenjivanje odredjenih zakona koji na zapadu vaze posto mnoge stvari pre toga moraju da se jos urade ovde da bi neki zakoni sa zapada mogli da se zaista primenjuju i kod nas.

da li ti shvatas da svojim agresivnim, pretecim i krajnje nehumanim postovima a i ponasanjem u zivotu mozes izazvati samo jos vise zla. ja sebe smatram poprilicno tolerantnom osobom koja se trudi da na miran nacin resi probleme, komunikacijom, logikom da se agresijom nista ne postize, ali citajuci tvoje postove pocinje da se krajnje emotivno i iracionalno u meni budi poriv da likvidiram osobu kao sto si ti i da spasim ovaj svet jednog krajnje stetnog stvora. ja sam racionalna osoba i ovakav poriv se necu truditi da zadovoljim, ali naleteces na nekoga ko ce na tebe odreagovati onako kako ti reagujes na ostatak sveta, pa i pse.

ne radi drugome ono sto ne zelis da tebi rade, radi tvog primera jako bih volela da postoji karma i reinkarnacija... da se rodis kao pacov recimo bar u jednom zivotu... a kao pas lutalica u nekom 10, pa dok dodjes do coveka da naucis sta znaci biti covek.

Pa i ja sam prilicno tolerantna osoba cak i preterano ali i realna. Sta ces kada je takva situacija.
Koje je tvoje resenje za lutalice? Da idemo da ucimo pseci jezik,da pazimo kako cemo se ponasati i kretati u njihovom prisustvu.....???
Normalno da volim zivotinje kao sto verovatno 99% ljudi voli cak sam i imao psa dok sam ziveo u Zemunu ali kada sam se preselio na NBGD pas je zavrsio na selu.Nije vise ziv posto je umro od starosti.Imao je 14 god.Ali ono sto je strela napisala je ono cime se ja vodim.Prema psu koji je agresivan i napada bez razloga nemam vise nikakve samilosti.

Realno stanje je da je u ovoj zemlji teska beda, da se nema para ni za ljude koji nemaju sta da jedu i gde da zive,80% stanovnistva je beda i oni se u ovoj nasoj demokratiji nazivaju zrtve tranzicije.I sada se ocekuje da se uloze na hiljade evra za izgradnju smestaja za stotine a mozda i hiljade pasa lutalica plus koliko novca treba posle obezbedjivati za ishranu istih.Pa to se nikada nece desiti a tih pasa ce biti sve vise i sve vise ce ugrozavati bezbednost ljudi.

Da se razumemo, ne smatram sebe "bolesnim" ljubiteljem životinja (pasa), ali ipak pokušavam da budem logična.
Pogledajte čime je ova tema otvorena.
Pogledajte (ili se prisetite) novine (jučerašnje, one od pre 10 ili mesec dana - nebitno) i prebrojte koliko je bolesnih umova (ljudskih) samo tog dana ugrozilo potpuno nedužne ljude (pa, na žalost, i decu) na ovaj ili onaj način.
Pokušajte da nađete koliko je slučajeva da su psi ozbiljno ugrozili nečiji život - lutalice pogotovo. Ne, ne kažem da se to ne dešava i ne kažem da to nije problem koji treba rešavati, samo kažem da u ovom društvu (i svakom drugom) ima mnogo većih i ozbiljnijih problema koje isto tako jako teško rešavamo (da ne kažem da ih ne rešavamo).
Rešenje za pse lutalice je jednostavno - samo ga treba "prepisati" od drugih. Npr. Češka (više) nema taj problem.
Ali, da li ja treba da pišem gradonačelniku da mog komšiju (pogledati moj prethodni post na ovoj temi) ukloni sa ulice i da apelujem na vas da me u tome podržite? I ako to uradimo, da li će gradonačelnik (ili bilo ko) u tome pomoći? I uopšte se ne šalim. Čovek je svakodnevno u školi stranih jezika (dakle, u kontaktu sa decom), pre godinu dana je (i) fizički nasrnuo na mladu devojku, predavača, pre neki dan je potegao katanu (to vam je onaj japanski mačsa izuzetno oštrim sečivom koji seče glavu u jednom potezu) na svog najbližeg saradnika, sve je predato sudu i proces traje, traje, traje...
Htedoh reći da i kad uklonimo sve pse lutalice sa ulica (na ovaj ili onaj način), verovatnoća da se nekom desi nešto loše ili potpuno nedužan bude napadnut - samo je neznatno smanjena. A psi su samo psi - ne znaju naše zakone, ne znaju naša pravila (osim ako ih ne naučimo) i nemaju način da se odbrane od nepravde.

Ova poređenja svakako nisu u redu i nisu prihvatljiva.
To što neko voli pse do te mere, da ih drži u stanu, krevetu,... svakako je neko lično pravo. Međutim, kada u zgradi imate 100 stanara, a od toga, njih 1-2 drže psa, koji još budu i takvi, da svojim ponašanjem ometaju ostale stanare (lajanje npr., koje vas budi,...) onda se postavlja pitanje ko je tu u pravu? Stanari, koji traže da se pas ukloni iz zgrade, ili taj jedan stanar, koji psa drži!

Kada je u pitanju ugrožavanje ljudi od strane pasa, treba se setiti deteta koje je rastrgnuto, ako se ne varam u Pančevu, deteta iz Valjeva koje su psi unakazili (pored ostalog, odgrižen deo usta i obraza,...) Imajte u vidu, da je samo u Kraljevu (ako se ne varam-možda je u pitanju Kruševac ili Kragujevac) skupština opštine isplatila preko 30 miliona dinara građanima koje su psi napali i ozledili,...

A pošto psi ne poznaju Zakone, normalno je da nas unakaze, a mi ćemo im oprostiti, jer eto, ne poznaju Zakone?!!!

Moj apel je krenuo od toga, da pse lutalice, jer su i potencijalno i stvarno opasni po ljude, posebno decu, treba što hitnije ukloniti sa ulice, slažem se uz primenu svih raspoloživih humanih sredstava. Ali ako toga nema, moraju se preduzeti i druge mere. Jer dozvolite, moj unuk ili bilo čije dete, draže mi je, ako sam doveden u tu situaciju da se opredeljujem, od bilo kog psa lutalice.

Nikako ne slažem sa tim, neka njih na ulici, neka nas ujedaju, neka nekoga obogalje za ceo život, a mi ćemo ih ukloniti sa ulica, u azile,... kada za to bude sredstava. To je neprihvatljivo!!! Prihvatljivo je da se uklone sa ulica odmah, da prestanu da budu opasnost, opeć ću podvući, pre svega za decu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back