ovako, pokusala sam da nadjem tekst koji tacno opisuje kako se treba ponasati kada setate psa i susretnete se sa coporom, sto je gora varijanta nego da ste sami, ali na zalost su skinuli tekst sa sajta.
glavna stvar je ne bojati se kao sto helen napisa oni osecaju strah, adrenalin u vama i misle da hocete da ih napadnete. ostanite smireni, bez naglih pokreta, bezanje nikako.
lutalice su najcesce samo glasne i boje se ljudi jer su im u glavnom svasta radili. ako je u pitanju jedan, dva psa, prvo probajte sa ignorisanjem, ako se ipak priblize lajuci pokusajte da ih tepajucim, smirenim , neznim glasom koji poziva na igru smirite i pokazete im da se ne plasite i da im nista lose ne smerate. mogu da nastave da laju ali probajte da prodjete pazljivo i dalje pricajuci dobra kuca i sl i verovatno cete proci. lajanje je najcesce samo upozorenje. ako to ipak izgleda malo opasnije pokusajte sa onom forom gadjanja sa nepostojecim kamenom, pravite se da podizete nesto sa zemlje i gadjajte, vicuci i terajuci ih, pokusajte da ih najurite.
ako lajanje i pritrcavanje nije samo blef nego se keze i reze ostanite smireni, tad se nikako ne bezi, ne gledajte pse, narocito vodju copora u oci nego negde u tacku iza glave, na ledjima. pogled u oci je izazivanje. pokusajte da smirujucim tonom izvucete situaciju i ako vidite da su se smirili polako korak unazad da proverite njihovu reakciju. ne okrecte ledja.nego korak unazad.
ne znam ja sve ovo iz teorije, kad god mi se rezeci , lajci pas priblizavao, instinktivno sam resavala situaciju, doduse ni jednom nisu hteli mene da napadnu, nego npr.mog psa, ili se svadjao copor medju sobom, oko mene, rezuci, lajuci, sto zna da izgleda kao da hoce da te napadnu a u stvari se svadjaju oko zenke i sl, a tebe tretiraju kao ne znam posmatraca? deo teritorije? to je bilo bas cudno, isli su duz cele krunske prateci me, ali ja stvarno ne verujem da ce me ujesti i valjda to i oni osecaju.