APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ne da bežite...samo upootite psu jedan tigrov pogled......samo mirno i izdate mu komandu...sedi....normalno da će da vas pas joori ako trčite.. ( : ako je čopor u pitanju.....nema vam spasa.....tu je lek.....da ne idete kroz parkove noću...da zapoocate preko nekre prečice ko ja....pa boodete na otvorenom prostoru....i da izbegavate kad iz daljine vidite nekoliko pasa okoopljenih oko nečega...jer odmah može da se stvori 40 pasa ravno iz pakla.........
e ova fora.....moja devojka pre jedno mesec dana se istraoomirala.....na stanici trole joj neki rot skinio rookavicu....krenuo je da je ujede i ugrabio rookavicu....pas je bio sa gazdom..... !

Stara poslovica kaže - Pas koji laje, ne ujeda.;)
U tome, naravno, ima istine.
Ovo je vrlo komplikovana problematika. Sve o ponašanju pasa, kao i o aktuelnim zakonima koji se tiču držanja pasa (i drugih životinja) imate na sajtovima o životinjama.

Ono, što meni pada u oči kada se povede ovakva diskusije, jeste očigledna podela na ljude koji vole pse, i ljude koji ih ne vole. Malo je onih koji su negde između, i koji su u stanju da budu objektivni.
Psi-lutalice JESU problem, ali mnogo veći problem je naš odnos prema psu koji je čovekov najbolji prijatelj već 12000 godina. Trenutno ne govorim globalno, već o tom odnosu u NAŠEM kulturnom miljeu. D
Počevši od vaspitanja, obrazovanja... pa do loših zakona i još goreg primenjivanja zakona... sve to, ukupno, dovodi do pojave sve većeg broja pasa lutalica.
Kojekakve zvanične organizacije (društva za zaštitu životinja ili oni koji se tako nazivaju a zapravo se bave zoo higijenom, što je eufemizam za šinteraj), koje su na grbači države (a samim tim, posredno, na našoj) samo su perači novca i lovci na raznorazne tendere.
Ne vidim neko rešenje u skorije vreme; ne dok PRAVI ljudi ne dođu na PRAVA mesta.

I da, neko je ovde spomenuo da su povremene vesti o pojavi besnila obična 'patka'.
Apsolutno tačno i poznato ljudima koji se bave zaštitom životinja.

Uf... koliko tu ima da se priča!:roll:

Pa savet ti je da ne bezis posto si tek onda gotova vec da se okrenes ka njima i krenes na njih. Tako su ti najvece sanse. Mada ako je copor u pitanju onda najbolje ako ima neko drvo u blizini pa skaci na njega ;)

Postoje dve varijante:
1) Ako naletiš na agresivni čopor, okreneš se ka njima, kreneš u njihovom pravcu i pokretom ruke simuliraš da ćeš ih gađati nečim. Nikad ne bežati okrenutih leđa, i ne trčati.
2) Ako naletiš na jednog-dva psa, koji ispoljavaju agresivnost (ne samo lajanjem, jer lajanje NIJE uvek znak agresivnosti), čučneš i mirno sačekaš da prođu. Psi u malim grupama ne brane teritoriju, nego su u prolazu. Ako si na njihovoj visini, prestaju na tebe da gledaju kao na uljeza.

hah....ne bih ja to probao...tu pozu iz čoočnja..... da me ćape za vrat..ja sam ipak za metod ja sam kralj životinja.... tarzan varijantu: tigrov pogled pravo u oči.....bez pokreta i komanda.....sedi....maaaarš kooći.. ( :

terator je neka spravica koja sluzi za dresuru pasa.
navodno emituje neki zvuk koji ljudi ne cuju, a psi cuju, pa tako umiruje psa.
verovatno su me nalagali nisam primetila da pas bilo kako reaguje na njega.

joj..hah...pa izazovi poodlicu neke droogarice ili nekog pekinezera...malo ga iznerviraj pa upotrebi spravu....valjda to radi kad su životinje uznemirene...

verovatno su me nalagali :lol: nisam primetila da pas bilo kako reaguje na njega.

Zar tvoj razum (ono što te čini superiornijom u odnosu na psa) nije dovoljno velika teralica?
Zašto ne probaš da ignorišeš psa ako počne da laje na tebe? Ili zašto mu ne kažeš nešto, u fazonu - gde si kuco itd (sad će ovi što se plaše pasa reći da sam poremećena jer se obraćam džukcu...:) ) Kod mene to upali ako počne da laje na mene. Ali ne vidim razlog da krene iz čista mira da kidiše...

totalno ste sooper....gde si, kooco.........jesi roočkala danas....jao, što imaš velike uši i lep rep...... daj šapu.....hoćeš na piće....a da imemo u bioskop?....znaš šo imam lep parizer kod kooće.....

A znala sam da će neko ovako prokomentarisati :D
Meni uopšte nije frka da se obratim psu... ustvari jeste malo ako ima nekog u neposrednoj blizini... onda mu samo namignem :D

pa kad voliš kooce...ja sam imao drooga..imam ga i sada...on je čovek fobičan...kad vidi kooče pređe na droogu stranu ulice....uopšte se ne šalim.....bio bi spreman da otvori šaht na ulici i da se sakrije unootra.......strah je to...... ono....velike oči......fobija...od psa...nema veze da li je taj drooog u našem drooštvu.....nisam smeo kroz tašmajdan da prođem sa njim.....ne kapiraš o kojoj se tu dozi straha radi.....ide nas trojica....i tamo neki pas se vidi iz daleka...i on kaže....vidimo se kasnije..........lepo...ne sme da hoda....ode negde, sakrije se...pa dođe kad pas ode...koonem se...

pa kad voliš kooce...ja sam imao drooga..imam ga i sada...on je čovek fobičan...kad vidi kooče pređe na droogu stranu ulice....uopšte se ne šalim.....bio bi spreman da otvori šaht na ulici i da se sakrije unootra.......strah je to...... ono....velike oči......fobija...od psa...

Jeste to zayebano.. Al ja cenim da ne bi sebi dozvolila da se tako fobično bojim nečega, 100% bih dala sve od sebe da se suočim... Ja imam mačku u stanu i znam ljude koji se boje mačaka! Eeeej, mačaka se boje! Kao ogrebaće me, uješće me... I to zato što su im to verovatno govorili roditelji kad su bili mali i hteli da pomaze mace (jer je dotične mrzelo da detetu posle peru ruke... ) :D

ne bih smela da cucnem. :neutral:
ali, bre, pussycat, ja pricam o coporu od 5 - 8 - 10 pasa koji kidisu na tebe, gde da pricam sa njima... :lol: gde si kooco... :lol: idi bre moonjo iskidah se od smeha sad. :lol:

Nikad ja nisam zapazila da sam zanimljiva tom čoporu... Obično se okupe oko ženke pa mene i ne primete :D Mislim, nikad nisam imala takvo iskustvo... Ustvari jesam slično... Sezona parenja itd. okupili se oko ženke, ja i drugarica prolazile, ženkica nam prišla, mi je pomazile, ona počela da nas prati i za njom 10ak džukaca od najmanjeg do najvećeg... I naravno svi se okupili oko njenog repića i reže jedan na drugog.. Mislim nije bilo prijatno što su režali u našoj blizini al šta sad, nastavile smo svojim putem i gledale da ubrzavamo kad oni zastanu... :)

Imam ja jednu drugaricu koja se plasi macaka :lol:.Kada vidi macku sva se prepadne i kaze, ogrebace me, one i ujedaju....Meni bude smesno, sta macka moze da ti uradi :lol:. Ne boji se pasa a boji se macke.:lol:To je fobija od macaka.

Znam ja lično da mačka može i da ujede i ogrebe, al kad bi ljudi znali da su apsolutno nebitni mačkama i da ove mrzi da obraćaju pažnju na njih...

al moramo da kapiramo da ima i takvih ljoodi....pa kao mi moramo da ih zaštitimo....teško da će neko da ide kod lekara da mu leči fobiju od pasa......e..u celoj toj priči....bio neki kreten ...stariji čiča.... i imali smo divne štence u kraju... prvo je pokoošao da zacementira roopu gde su štenci....da ih ubije...pa smo mu rekli par reči..i sklonili pse.....a posle je svog stratforda učio da kidiše na njih......ima raznih pasa i ljoodi....pa ako ne poznaješ psa...nema ša da mu se obraćaš.... to je napametnije...mada ja sve žive koočiće mazim kad ih vidim...ne mogu da odlolim.......ovo..ignorišeš ih...je dobro postoopanje..... ili ako već se desi da psi kidišu...da ne mlatite rookama..i ne deloojete panično... nema treće...i baš ako se neko plaši....ako misli da je sigoornije nek nosi terator....

verovatno su me nalagali :lol: nisam primetila da pas bilo kako reaguje na njega.
ovako, pokusala sam da nadjem tekst koji tacno opisuje kako se treba ponasati kada setate psa i susretnete se sa coporom, sto je gora varijanta nego da ste sami, ali na zalost su skinuli tekst sa sajta.

glavna stvar je ne bojati se kao sto helen napisa oni osecaju strah, adrenalin u vama i misle da hocete da ih napadnete. ostanite smireni, bez naglih pokreta, bezanje nikako.

lutalice su najcesce samo glasne i boje se ljudi jer su im u glavnom svasta radili. ako je u pitanju jedan, dva psa, prvo probajte sa ignorisanjem, ako se ipak priblize lajuci pokusajte da ih tepajucim, smirenim , neznim glasom koji poziva na igru smirite i pokazete im da se ne plasite i da im nista lose ne smerate. mogu da nastave da laju ali probajte da prodjete pazljivo i dalje pricajuci dobra kuca i sl i verovatno cete proci. lajanje je najcesce samo upozorenje. ako to ipak izgleda malo opasnije pokusajte sa onom forom gadjanja sa nepostojecim kamenom, pravite se da podizete nesto sa zemlje i gadjajte, vicuci i terajuci ih, pokusajte da ih najurite.

ako lajanje i pritrcavanje nije samo blef nego se keze i reze ostanite smireni, tad se nikako ne bezi, ne gledajte pse, narocito vodju copora u oci nego negde u tacku iza glave, na ledjima. pogled u oci je izazivanje. pokusajte da smirujucim tonom izvucete situaciju i ako vidite da su se smirili polako korak unazad da proverite njihovu reakciju. ne okrecte ledja.nego korak unazad.

ne znam ja sve ovo iz teorije, kad god mi se rezeci , lajci pas priblizavao, instinktivno sam resavala situaciju, doduse ni jednom nisu hteli mene da napadnu, nego npr.mog psa, ili se svadjao copor medju sobom, oko mene, rezuci, lajuci, sto zna da izgleda kao da hoce da te napadnu a u stvari se svadjaju oko zenke i sl, a tebe tretiraju kao ne znam posmatraca? deo teritorije? to je bilo bas cudno, isli su duz cele krunske prateci me, ali ja stvarno ne verujem da ce me ujesti i valjda to i oni osecaju.

:lol: iako ne koristi ne moze da steti... :wink:
ma ja cu vas da zovem u pomoc, pussycaaaaaat i moonjooooooooooo, ako cujete neke urlike iz pravca Banovog Brda dodjite da pomognete.
ma ja sam magnet za pse, obavezno mi se neki prikaci, pa me prati i prati... :oops:
ali dobro, ne govorim o takvim situacijama... :o

Jao pa ja sam na Ceraku! :)
Imam još jedno konstruktivno rešenje - nosi u džepu neku hranu za džukce.. :) Ako ne možeš da ih pobediš - pridruži im se... Ustvari pridružiće se oni tebi, ali šta ti to smeta, bitno je da ne kidišu! :D

totalno ste sooper....gde si, kooco.........jesi roočkala danas....jao, što imaš velike uši i lep rep...... daj šapu.....hoćeš na piće....a da imemo u bioskop?....znaš šo imam lep parizer kod kooće.....

nosi parizer kao ponudu za prolaz kroz njihovu teritoriju:lol: sala ali u sustini ako imas neki coporcic koji te ne zna u kraju a bojih ih se, pocni sa nekim ko se ne plasi prvo da ih hranis i upoznaj ih, nikada te nece napasti!

ma de bre...pa da dođe još 50 kerova iz žarkova....ima neka šo nas hrani..ajmo tamo...nego, ti psi koji te prate...to su psi koji gloome da maju gazde....i psu treba čovek...emotivna je ta veza...ozbiljno od pećinskog čoveka i vooka... ( : ...prate do ugla...pa onda preoozmu sledećeg šetača...to su mirni i dobri psi...nema razloga da se plašiš........... a daj mu nešto...koricu hleba sa pooterom....ponesi nož da mu napraviš sendvič ( :...ne, stvarno...daj mu nešto..... da pregrize....ako ti nije baš velika frka...

Meni je ranije uvek bilo gotivnije da ide neko džukac samnom nego da idem sama... U tom slučaju nema šanse da te napadne neki drugi pošto će se pozabaviti tvojim pratiocem a ne tobom ili će videti da si ‚‚kučkara‚‚ pa im nećeš biti zanimljiva! :)
Wau, nisam znala da o ovoj temi može toliko da se filozofira :)

ovako, pokusala sam da nadjem tekst koji tacno opisuje kako se treba ponasati kada setate psa i susretnete se sa coporom, sto je gora varijanta nego da ste sami, ali na zalost su skinuli tekst sa sajta.

glavna stvar je ne bojati se kao sto helen napisa oni osecaju strah, adrenalin u vama i misle da hocete da ih napadnete. ostanite smireni, bez naglih pokreta, bezanje nikako.

lutalice su najcesce samo glasne i boje se ljudi jer su im u glavnom svasta radili. ako je u pitanju jedan, dva psa, prvo probajte sa ignorisanjem, ako se ipak priblize lajuci pokusajte da ih tepajucim, smirenim , neznim glasom koji poziva na igru smirite i pokazete im da se ne plasite i da im nista lose ne smerate. mogu da nastave da laju ali probajte da prodjete pazljivo i dalje pricajuci dobra kuca i sl i verovatno cete proci. lajanje je najcesce samo upozorenje. ako to ipak izgleda malo opasnije pokusajte sa onom forom gadjanja sa nepostojecim kamenom, pravite se da podizete nesto sa zemlje i gadjajte, vicuci i terajuci ih, pokusajte da ih najurite.

ako lajanje i pritrcavanje nije samo blef nego se keze i reze ostanite smireni, tad se nikako ne bezi, ne gledajte pse, narocito vodju copora u oci nego negde u tacku iza glave, na ledjima. pogled u oci je izazivanje. pokusajte da smirujucim tonom izvucete situaciju i ako vidite da su se smirili polako korak unazad da proverite njihovu reakciju. ne okrecte ledja.nego korak unazad.

ne znam ja sve ovo iz teorije, kad god mi se rezeci , lajci pas priblizavao, instinktivno sam resavala situaciju, doduse ni jednom nisu hteli mene da napadnu, nego npr.mog psa, ili se svadjao copor medju sobom, oko mene, rezuci, lajuci, sto zna da izgleda kao da hoce da te napadnu a u stvari se svadjaju oko zenke i sl, a tebe tretiraju kao ne znam posmatraca? deo teritorije? to je bilo bas cudno, isli su duz cele krunske prateci me, ali ja stvarno ne verujem da ce me ujesti i valjda to i oni osecaju.
joj :( nikako nije prijatno, hvala ti, alal, ovo je zaista korisno, nadam se da mi nikad vise nece zatrebati, ali bih svakako pokusala da ostanem pribrana (i sigurno bih se setila moonje i jao, što imaš velike uši i lep rep :D ...).
ih, ne bojim se ja tih sto me prate, bas su mi slatki... :oops:

ako meni pricas za te sto prate, ja nisam o tome pisala, mene je pratio copor koji se samo uvecavao svi su rezali i lajali ali samo zbog zenke u teranju, i sve vreme me okruzivali dok sam ja hodala... nekome bi izgledalo kao da kidisu i keze se na mene, ali nisu, nego "preko" mene jedni na druge, ja im dosla ko setajuca prepreka:D

do sada nisam naisla na situaciju kada je pas mene licno hteo da capi...

ala brzo kucate, ja ovo moonji odgovaram...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back