Evo vam teme za razmišljanje pa zaključite zbog čega (ili koga) se dešavaju ovakve stvari:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=03&dd=27&nav_id=291076
Kisač: Psi ubijaju ovce
27. mart 2008. | 06:49 | Izvor: B92
Novi Sad -- Poljoprivredno gazdinstvo Miroslava Đurovke iz Kisača nekoliko noći zaredom meta napada čopora pasa lutalica.
Tokom prva dva napada psi su ubili oko četrdeset njegovih ovaca, a protekle noći vlasnik je organizovao dežurstvo kako bi razjarene pse oterao sa imanja. Od nadležnih organa posetili su ga policija i republička veterinarska inspekcija.
Imanje Miroslava Đurovke nalazi se u centru ovog vojvođanskog sela, što ne sprečava pse da napadaju stoku. Prvi napad dogodio se u noći između nedelje i ponedeljka, a najviše ovaca stradalo je naredne noći.
"Oni ovce hvataju za noge, prave stampedo, obaraju ih na zemlju i onda ubijaju. Srećan sam što mi nisu napali decu jer dolaze u čoporima", kaže Đurovka.
U Kisaču tvrde da je uzrok agresivnosti pasa lutalica stočno groblje koje se nalazi na izlazu iz sela i na koje se, po svemu sudeći, donosi uginula stoka i drugi otpad i iz okolnih mesta. Za groblje je nadležno preduzeće "Čistoća", u kome navode da je Kisač jedina mesna zajednica sa kojom nemaju ugovor o odnošenju otpada.
Tvrde da "Čistoća" redovno održava to groblje, ali da problem predstavljaju nesavesni građani koji uginulu stoku i drugi otpad ne odlažu na groblje.
Direktor "Čistoće" kaže da bi najbolje bilo da su kazne strože i da se za nesavesno ponašanje odgovara krivično ili visokim novčanim kaznama.
Vlasnik procenjuje da pričinjena šteta iznosi oko 7.000 evra, ali da je mnogo veća nematerijalna jer se radi o rasnim ovcama na čiji je uzgoj uloženo više decenija rada.
"Zvao sam ekološku inspekciju i rekli su da nisu nadležni, a sanitarna inspekcija se nije ni pojavila. Sada je već treći dan, ja te leševe moram da uklonim", kaže Đurovka.
Uvučen u lavirint propisa i nadležnosti, Đurovka je je dospeo u paradoksalnu situaciju da svoje ubijene ovce mora da istovari na stočno groblje, na kome se skupljaju psi koji napadaju njegovu stoku.