APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Psi lutalice nisu toliko bas opasne, pa pobogu vecinu njih necija ruka mora da hrani!
I jos nesto, ja imam psa koji je jako dominantan za druge muzjake i malte ne na svakog rezi, ali nikad nikad nebi ujeo coveka, i izmedju ostalog posto su ga komsije pustale na ulicu vezan jeste preko dana ali se i seta uvece bar sat vremena, tako da nisu svi psi u dvoristu koji su vezani samo vezani i kraj, i on je vezan samo preko dana.

Stvarno mi nije jasno , na koji nacin ja to vama odredjujem kakvog cete vi psa i gde da drzite.Ovo je forum a ne gradska uprava :lol:

Ja cu samo navesti primer jedne devojke koja je bila veoma odgovorna i pravilno postupila.(po meni,barem)

Sanha,ona je otvarala temu na kucnim ljubimcima.Imala je dobermana Reu i imala je zbog nje problema sa nekim stanarima.Uglavnom ona je dosta poradila i uspela vecinu problema da reshi sa ljudima.A onda je morala da se preseli u manji stan bez dvorishta.
Rea je jako temperamentan pas i trazi prostor.A ona je zbog posla bila primorana da je ostavlja samu dugo vremena u stanu.Jednostavno nije ishlo.
Bez obzira na svu ljubav ona je prelomila i dala Reu na usvojenje.
Rea danas cuva ribnjak.Trci koliko joj volja po ceo dan,proshla je dresuru.Sanha je bila da je vidi i kaze da izgleda odlicno.(rasplakala se kad ju je videla,koliko je bila vezana za nju)

E sad sto se tice dvorishta , nisam ja ni mislila da pas bude vezan lancem i da ceo zivot provede u tom dvorishtu.Jer onda mu se sve svede na isto stan ili kuca.
Sto se tice ishrane,to je naravno na vlasnicima i njihovim mogucnostima.Mada je meni malo bezveze saznanje da ima gomila pasa koji zive bolje od ljudi.(to meni smeta,ne znaci da smeta svakom)
Ne volim kad vidim debelog psa ciji vlasnici troshe pare na dijetalnu hranu.Ili josh gore lece ga od holesterola,sto ne bi ni imao da je redovno trcao.
Ja sam pokushavala,trudila sam se da obezbedim svom psu dovoljno prostora,setala sam ga dugo,vodila sam ga vikendima na plac u shumu da se istrci.I opet mi je bilo tesko kad ga vratim kuci a on juri opet po stanu jer se nije dovoljno istrcao.Uzela ga je zena sa kucom ispod Avale,Medjutim princip drzanja pasa u njenoj kuci (kao i kod vecine vlasnika koji zive u kuci) je jednostavno da ga pushtaju van da se sam istrci i izivi i vrati se kad treba.(sto je predpostavljam vama neprihvatljivo,ali ako pas voli vlasnika onda nece ni pobeci)
A krpelji i buve, i sve ostale nedace,boze moj,dolaze sa travom i prostorom i slobodom,ne mozes zivotinju zatvoriti u stakleno zvono radi svog straha.

I zadnja stvar,muka mi je kad izvedem sestricinu u parkic i NE SMEM da je pustim da se igra po travi , a kamoli ispod drveta.Jer je sve usrano i zapishano ,posto u tu shumicu cela opshtina izvodi svoje pse.A na ulici morash stalno da gledas u pod da ne ugazish razgaznu pirosmrdiku.:lol:Alan ford.
Eto hvala svim onim ljudima koji su velikodushno reshili da fekalije svojih pasa podele sa ostalim ljudima.:lol:

Naravno,pobogu,da cete vi nastaviti sa svojim zivotom onako kako mislite da je najbolje.Nikom ja ne mogu da nametnem svoje misljenje.Ali ukoliko ste se osetili ''prozvano'' dok ste ,ako ste uopshte procitali post,nije mi cilj da vas nagrdim i sejem mrznju ovde.Nego samo da se malo zamislite oko toga sto ste procitali.

Danas sam u stampi cotala kako je copor pasa lutalica rastrgao veci broj jagnjadi, zeceva i sl - nisu ih jeli, samo su ih rastrgli.
Mesto dogadjaja: N.Sad.

Pa, jel` to treba dozvoliti?

Molim za link te novine.:)
Kada na forumu prezentuješ takvu informaciju, bilo bi uputno da nam daš i izvor iste, da bismo, u eventualnoj argumentovanoj diskusiji, mogli da baratamo podacima a ne poluinformacijama i pretpostavkama.:)

Ја морам да вас замолим да наставите да сукобљавате мишљења, али то чините не вређајући једни друге. У противном, мораћу да закључам тему.

.I opet mi je bilo tesko kad ga vratim kuci a on juri opet po stanu jer se nije dovoljno istrcao.

A krpelji i buve, i sve ostale nedace,boze moj,dolaze sa travom i prostorom i slobodom,ne mozes zivotinju zatvoriti u stakleno zvono radi svog straha.

I zadnja stvar,muka mi je kad izvedem sestricinu u parkic i NE SMEM da je pustim da se igra po travi , a kamoli ispod drveta.Jer je sve usrano i zapishano ,posto u tu shumicu cela opshtina izvodi svoje pse.A na ulici morash stalno da gledas u pod da ne ugazish razgaznu pirosmrdiku.:lol:Alan ford.
Eto hvala svim onim ljudima koji su velikodushno reshili da fekalije svojih pasa podele sa ostalim ljudima.:lol:
.

Ima pasa kojima ne treba mnogo istrchavanja dnevno i takvi psi bez ikakvih problema mogu da se drze u stanu.A moja Una koja bi jurcala ceo dan,kada je izvedem ona se istrchi koliko zeli i sama krene kuci,sto znachi da njoj nije teshko u stanu vec da voli da bude u stanu.Sta je sa rasama koje su velike i treba im trchanje a nisu za napolje pogotovo zimi zato sto su osetljivi?sta da ih drzimo u dvorirshtu pa da zarade upalu pluca ili nesto?
A za buve i krpelje nije reshenje stakleno zvono kao sto ti mislis da je neko mislio,vec frontline ili ogrlice protiv istih,koje 90 % ljudi koji drze pse napolju,ne stavljaju svojim psima.
A shto se tiche fekalija,i meni je muka kada izvedem unu u park i ona se zaleti do nekog drveta i pojede LJUDSKI izmet koji tu stoji ko zna koliko dugo buduci da se za razliku od pseceg ne raspada i ne nestaje u roku od dva tri dana,vec tako bleji bar nedelju dana ili dok neki pas ne dodje i ne pojede....
gledam kako majke u parku na banovom brdu UCHE decu da kake i pishke po parku a mek donalds im je na dva minuta odatle.....E kada majke pochnu da kupe za decom i kada ljudi pochnu da kupe za sobom,onda moze da se ochekuje od vlasnika pasa da pokupe za svojim psima....(sto se tiche parka,a na ulici ako se desi da se pas uneredi,treba pokupiti,zato ja nosim kesu sa sobom,posto se nekad desi da me Una izblamira na sred trotoara)
I tema nije koji je pas za kucu a koji za stan i nije tema o psecim fekalijama,vec je tema o psima lutalicama

Zefira nam je jako pametna :oops: ima ona tako tikove ali treba joj pojasniti da ONA ne odlucuje koliku ce ko zivotinju drzati u svom stanu :shock:i da nikad nece odlucivati :oops:
Ne znam zašto napadate nekoga ko je sasvim uljudno izneo svoje mišljenje. Koliko sam razumeo ona nije ni pokušala da nameće odluku, već je iznela miškjenje sa kojim se slažem.
Ako želiš držati svog psa u stanu - izvoli. Imam jednog haskija iznad mene. Po celu noć skače, grebe parket, cvili, laje... Meni ne smeta, ali voleo bih da vidim kome još na mom mestu ne bi smetao. Kada mi dođu gosti, nenaviknuti na slično, ne mogu da spavaju. Kada pozvonim komšijama na vrata i oni ih otvore, iznutra se oseti kao u zoološkom vrtu.
I čisto sumnjam da je tom psu mnogo lepo u 45 kvadrata u skučenom prostoru.

A seljacki mentaliteti da su veliki psi za dvoriste uopste nemaju tezinu ,i ona to nemoze dokazati da im je bolje nego u stanu , ako pas ide svaki dan u setnju 3 puta dnevno mnogo bolje mu je u stanu nego u dvoristu ,jer kad je u dvoristu niko ga ni neseta jer cemu sluzi dvoriste nego za lenje "ljubitelje zivotinja ".
Psu koji može da šeta koliko hoće i kada god hoće nije bolje od onoga skučenog u 45 kvadrata, koji šeta samo kada ga vlasnici izvedu?
Izgleda da mi seljački mentalitet ne dozvoljava da shvatim zašto bi ograničenje slobode bilo dobro za bilo koje živo stvorenje.

A i niko nema pravo da odluci u vase ime jer ako zelim da drzim slona , sta to nekog briga ,stan je moj i vodi se na mene ,tako da ako neko odlucuje odlucujem ja !!!!!
Ipak su sad demokrate i to je sasvim demokratski :):lol::D;)
Drži brate ako hoćeš i nosoroga. Samo, da li zaista misliš da bi mu bilo lepo u tvom stanu?

A i niko nema pravo da odluci u vase ime jer ako zelim da drzim slona , sta to nekog briga ,stan je moj i vodi se na mene ,tako da ako neko odlucuje odlucujem ja !!!!!
Ipak su sad demokrate i to je sasvim demokratski

Ово није тачно. Колико знам, а ти би то ипак требало да знаш боље од мене, постоје закони о држању домаћих животиња и закони о држању кућних љубимаца. Не можеш држати свиње и краве у центру града, као што немаш право да држиш више од, колико знам, два или три пса у стану... Даље, знам да стоји у кућном реду у мом улазу да је у становима дозвољено само држање птица певачица и мачака, а да се могу држати и пси, али уз сагласност осатлих станара. Ту одлуку је потписао градоначелник, па претпоствљам да се то уређује на градском нивоу.

Ово није тачно. Колико знам, а ти би то ипак требало да знаш боље од мене, постоје закони о држању домаћих животиња и закони о држању кућних љубимаца. Не можеш држати свиње и краве у центру града, као што немаш право да држиш више од, колико знам, два или три пса у стану... Даље, знам да стоји у кућном реду у мом улазу да је у становима дозвољено само држање птица певачица и мачака, а да се могу држати и пси, али уз сагласност осатлих станара. Ту одлуку је потписао градоначелник, па претпоствљам да се то уређује на градском нивоу.

Sad bi te ja pitala gde zivis , mislim verovatno neces odgovoriti , ali bash me interesuje u kojim zgradama ovde ima takav propis?

Даље, знам да стоји у кућном реду у мом улазу да је у становима дозвољено само држање птица певачица и мачака, а да се могу држати и пси, али уз сагласност осатлих станара.

Ovo je sjajan propis.

zefirra mislim da nema poente da ti odgovaram na post. ipak cu reci. od zarazenih krpelja psi umiru-zastita je prekopotrebna. od nepravilne ishrane izrodi se gomila disfunkcija i bolesti cim pas malo ostari.

Avale,Medjutim princip drzanja pasa u njenoj kuci (kao i kod vecine vlasnika koji zive u kuci) je jednostavno da ga pushtaju van da se sam istrci i izivi i vrati se kad treba.(sto je predpostavljam vama neprihvatljivo,ali ako pas voli vlasnika onda nece ni pobeci)
meni ovo jeste neprihvatljivo, zamisli kada bi svi pustali svoje pse da se istrce sami? koja je razlika izmedju njih i lutalica za koje mislis da ne treba da su na ulici? da li oni sterilisu pa pustaju pse ili ti psi koji se sami setkaju prave jos lutalica? pare se mali i veliki pa umiru zenke na porodjaju? kao i u svakom "postenom" selu kad im se vrati trudna kuja iz "setnje" pobacaju male?

ne stakleno zvono nego zastita koja kosta. bez koje pas lako moze da umre. znaci nije to zbog mog straha vec zbog pseceg zivota!

Sto se tice ishrane,to je naravno na vlasnicima i njihovim mogucnostima.Mada je meni malo bezveze saznanje da ima gomila pasa koji zive bolje od ljudi.
znaci preselite se u kucu sa dvoristem u predgradju ako hocete psa, ali hranite ga prema mogucnostima? i ishrana je bitna da bi pas taj svoj zivot na slobodi mogao lepo da iskoristi, da se razvije i ostane zdrav i u starosti.

a za ribnjak- koliko takvih mogucnosti postoje? mislim da je tako lako ponaci super smestaj za nekog mesanca ne bi ih ovoliko bilo u azilima i na ulicama!

rekoh, necu da odgovaram, ali morala sam...

Psu koji može da šeta koliko hoće i kada god hoće nije bolje od onoga skučenog u 45 kvadrata, koji šeta samo kada ga vlasnici izvedu?
Izgleda da mi seljački mentalitet ne dozvoljava da shvatim zašto bi ograničenje slobode bilo dobro za bilo koje živo stvorenje

Ako se ne varam, taj pas što šeta koliko hoće i kada hoće i kome nije ograničena sloboda od strane vlasnika je - LUTALICA! (ako sam dobro shvatila!) I čini mi se da se ovom rečenicom po stoti put zatvorio začarani krug... :roll:

Jeste samo sto bi se u 99 % slucajeva nasla jedna ili vise osoba koje iz inata ne bi dali da neko drzi psa. Mozes da psa naucis da dubi na trepavici pa opet ne bi pristali. Taj propis je malo previse iskljucivo napisan. Mislim da bi adekvatnije bilo propisati jasan kucni red po kojem bi se drzali svi ukljucujuci i vlasnike pasa.

Aman jesam li negde rekla da necu psu leciti i stititi ga od krpelja samo zato sto zivi u dvoristu.Pa budite realni ne hvatajte se za svaku rec.Sad treba da pishem kilometarski post o nezi koju svaki pas moze realno dobiti i u kuci.

ali ne dobija... ne shvataj bukvalno ni ti ono sto ja pisem. da je po tebi niko ne bi drzao pse, jedni jer nemaju prostor koji treba, drugi jer ne neguju psa kako treba, treci jer ne setaju dovoljno pse... razumes?

sta onda da radimo sa tolikim psima u neadekvatnim uslovima?

Izvini ali ne mogu a da ne primetim ovo. Samo mi reci jednu stvar - da li si mozda ikada primetila koliko su klupe u parkovima okruzene raznim izlucevinama iz nosa i usta? Da li si ikada primetila koliko je opusaka i zvaka baceno svuda? I od svega toga tebi najvise smeta pseci izmet? Ispade sada da covek ne moze da napravi jedan korak a da ne ugazi u go.vno. Nece biti. A na ulici u centru grada pogotovo. Ne mozes da napravis dva koraka a da ne ugazis u neciju slajmaru. Ali ne, molim te, pseci izmet je najvece zlo koje opseda ovaj grad. :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back