Anketa kod matičara...

Kod matičara bih rekla da

• zadržavam svoje prezime.

• zadržavam svoje i dodajem njegovo prezime.

• uzimam njegovo prezime.

• uzimam onako kako najlepše zvuči.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Deca...
Samo nek su živa i zdrava...
To znači sledeće:
Nek' budu muška, nek' završe neki fakultet ako su pametni, ako su glupi neki
dobro oparen zanat, nek' se ožene s nekom koja će uzeti njegovo prezime,
nek izrode bar jedno muško dete...Ako to ne uradi tako bruka je za familiju...
Smešno.I tužno.
Lista nije konačna.Ali je zato univerzalna...
Isti ti koje ne bi trebalo da pokušavamo da menjamo kako bi bili uzorni građani
sputavaju generacije, milione i još aktivnije ih menjaju, i što je još gore na loše
ih menjaju - da ne razmišljaju o svojim željama nego o tuđim kompleksima
na kojima se celo društvo zasniva.
Ja na ovo sa prezimenom gledam kao na jednu manifestaciju toga i zato
sam tako stao u odbranu tog principa.Inače već sam rekao da nemam ništa protiv
toga da neko uzme prezime partnera.
Znate...bio sam skorije na svadbi gde su tapšali kao nenormalni kada je mlada rekla
da uzima njegovo prezime.Izgledalo je prilično bolesno iz mog ugla.Ali dobro ko sam ja
da tvrdim šta je bolesno jer i njima bi drugačiji ishod izgledao bolestan.
I tako možemo sve relativizovati, ali jbg takav je svet nećemo (li) ga menjati...

Lexa:
Pa da, ima opciju..... ipak to verovatno neće učiniti jer joj je to sva rodbina i prijatelji, sve što ima. Pa će ih, iz istog razloga, i pozvati na svadbu.

To i dalje ne znači da je ponašanje rodbine u datoj situaciji lepo i da ne treba reagovati na njega, makar i u ovoj, hipotetičkoj situaciji. Ti bi prva reagovala, zar ne? Ako mlada ćuti "za svoja dobro" mi, nevini posmatrači, ne moramo, zar ne?

Не, ја не бих реаговала, никако! Ако је неко други већ довољно некултуран да омета свечани чин, ја бих била још више некултурна ако бих у сред тога кренула да их критикујем...
Свачије понашање је огледало његове културе, васпитања, образовања, ставова...
Јесте да имам порив да исправљам криве Дрине, али не баш у толикој мери...

Уосталом, то сам рекла на некој другој теми: младенци могу да се са матичарем договоре да их уопште не пита за презиме. Нас су матичари, на договору, питали да ли желимо да се у току свечаности изјашњавамо јавно о презимену, и ми смо рекли да нећемо, тако да тога није ни било. Једноставно, то смо сматрали непотребним делом церемоније. Само смо потписали презимена која хоћемо (његово :wink: ), и то је било све...
После су неки рођаци (треба ли рећи - Црногорци? :lol: ) питали при честитању:''А презиме? А презиме?'', а ми смо се само загонетно смешкали...тек да им не удовољимо... :wink:

Hellen:
Аха, а што је логичније?

Али и у овој варијанти се даје предност једном презимену, значи нису равноправна...

Шта ако неки пар има само женску или само мушку децу...онда се нико неће презивати по супружнику другог пола? Што је он губав?
Zato je zakon fleksibilan i zato sam napisala (sve je pokriveno, pogledaj :D ) da to nije obaveza već preporučena situacija.
Ali čak i da nije fleksibilan, i dalje bi opšta slika bila zadovoljena. A ja sve vreme o njoj govorim.

A logičnije je zbog praćenja linije i vraćanja u prošlost, pol bi momentalno bio vidljiv samo po prezimenu i prezime bi bilo pretpostavljeno po polu. Postoje muška i ženska imena, zašto ne muška i ženska prezimena?
Naravno, ovo je samo ideja.....

Lexa:
E, Marice, dobra ti je fora, ali ne pravi se.... stvarno ti je dobra fora :lol:

Volimmmmmmmmmmm teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, koleginiceeeeeeeeeeeeee sa forumaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Nije fora, brzo se zblizim sa ljudima(mislim ja se vezem za njih), a ti si mi ovako bas simpaticna..........borbena...........podsecas me na moju najbolju prijateljicu...........

Bas si faca.......... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Harmony:
Iz ovogaproistice ovo :lol:
Veliki pozdrav! :D
Zivela logika :lol:
Zašto si izostavila deo citaranog teksta (tvog).
Odgovorio sam na ceo deo u vezi pitanja 1. a ne samo na tu rečenicu
iznesenu iz konteksta. Da sam hteo da odgovorim samo na tu rečenicu
citirao bih samo nju.Žao mi je što se koristiš takvim stvarima da bi opravdala
svoje postupka (mada je ovo više pokušaj omalovažavanja mene), ali šta je
tu je ti sa time živiš, i lepo ti je siguran sam...
Evo ti opet ceo citat koji si zloupotrebila :D
1-U skladu sa kulturom u kojoj zivimo (ne mislim da srpsku vec mnogo sire) porodica i deca nose najcesce muzevljevo prezime. Meni je normalno sto mi roditelji nose isto prezime. Normalno mi je takav slucaj i sa mojim sinom. Nemam nista protiv drugacijih izbora, ali meni moj izbor ima sasvim zdravo logicku osnovu.
Ave logic.

Hellen:
Аха, а што је логичније?

Али и у овој варијанти се даје предност једном презимену, значи нису равноправна...

Шта ако неки пар има само женску или само мушку децу...онда се нико неће презивати по супружнику другог пола? Што је он губав?
u bre helen pa sto su onda zene trenutno gubave pa menjaju prezimena i cak i ako zadrze svoja deca se prezivaju po ocu?znaci priznajes da se zene u sadasnjem svetu tretiraju kao gubave!

Tsutomu:
Znate...bio sam skorije na svadbi gde su tapšali kao nenormalni kada je mlada rekla
da uzima njegovo prezime.Izgledalo je prilično bolesno iz mog ugla.
Mozda ce tvoja buduca zeleti da uzme tvoje prezime;)
U tom slucaju (cim rodbina zavrsi sa aplauzom) ti:
1) cutis (sputan malogradjanskim obicajima) da ne uvredis dobronamerne ali (nazalost) tradicionalne rodjake
2)okreces se ka rodjacima i saopstavas da je to primitivno sto su uradili da bi zadovoljio potrebu za slobodnim izrazavanjem svog gnusanja prema njihovom cinu
3)zabranjujes supruzi da uzme tvoje prezime
4)... (nesto sto nije ponudjeno)

Hellen:
Па добро, ако се нека одлучи за опцију да позове сву патријархалну родбину иако зна какве ће реакција бити, а при томе неће да ћути и да најједноставније не обраћа пажњу на то...онда има опцију да се у сред свечаног чина окрене родбини и да дрекне:''Марш из моје свадбе малограђани и шовинисти!!'' Или :''Шта се дерете то је моје право - а коме се не свиђа нек ћути!''(Или нешто слично, зависи од афинитета...)
И та опција, постоји, што да не... Тиме ће испунити све опције: и задржати презиме, и позвати родбину која диже фрку, удовољити својој потреби да ''неће да ћути'' у том тренутку...
Hožeš da kažeš sve vreme da se slažeš, ali da smo bespomoćni?
Ja im ne bih rekao na prvi način, mada nisam baš siguran...
A svakako ne bih na svadbi pred matičarem.Prilično banalizuješ što reče Lexa.

Мало ми је чудно: овде је велик проблем што постоје неки људи којима је стало до традиције и обичаја...а ми се згражавамо над тим што је њима та традиција нешто битно...
С друге стране и сами поштујемо традицију правећи свадбу и позивајући сву ту родбину (јер је ''ред''!), а наше поштовање традиције и обичаја није за осуду...

И још: носимо белу венчаницу (а што не црвену - није обичај!), стављамо бурме (зар то није симбол окова који ће нас спутати?), газимо младожењу да бисмо биле ''газда у кући'' (али, ''то је духовито, симпатично, није увредљиво!''' ), бацамо букет другарицама да се види која ће се прва удати а оне се отимају (зар нам је једини циљ у животу удаја?).. и поштујемо сијасет других обичаја и друштвених норми везаних за тај чин као почетак заједничког живота...

Ако нам већ норме и традиција толико сметају - зашто уопште не прескочимо све то и не живимо срећне без папира, родбине, букета, презимена и свих тих дрангулија?

Tsutomu:
Ne sećam se da sam pročitao da se neko plaši reakcije već da samo
ne opravdava ili kritikuje što bi do reakcije došlo. I nemojte sad' da govorite opet kako
nećeš promeniti svet, pa ćuti govori samo o suvoj realnosti. Ne moram ništa da menjam ali se neću ućutati zato što je svet kretenast.

Liberalno do smrti...ili dok se ne predomislim :D
Ovako, ja sam doživela pola minuta tišine na svom venčanju. Jeste, pecnulo me malo (a posle me je nerviralo što me je uopšte i pecnulo :lol: :lol: ). Ne, ne opravdavam takvu reakciju. Doduše, i ne zameram, jer ništa bolje nisam ni očekivala. Šta je drugo trebalo da uradim? Da idem od čoveka do čoveka, da obrazlažem zašto sam ja u pravu, a oni ne, da ih teram da promene mišljenje? Ma, neeee - uradiš kako smatraš da treba i to govori glasnije od 1000 reči. Ako imaš nameru da nekome nešto saopštavaš.

I ja sam liberalna. Baš zato što jesam, prihvatam i tuđe neslaganje, ali samo dotle dok tuđe nerazumevanje, iščuđavanje i neslaganje ne počnu da ugrožavaju moje izbore i odluke. Nakon toga, ne odgovaram za svoje postupke :lol: :lol: :lol:

Niko i ne kaže da treba ćutati, ali koristiti metode kretenastih, liberalizam bi učini istim s ranjem, drugim pakovanjem (ne kažem da ti to radiš)

Hellen:
Мало ми је чудно: овде је велик проблем што постоје неки људи којима је стало до традиције и обичаја...а ми се згражавамо над тим што је њима та традиција нешто битно...
С друге стране и сами поштујемо традицију правећи свадбу и позивајући сву ту родбину (јер је ''ред''!), а наше поштовање традиције и обичаја није за осуду...

И још: носимо белу венчаницу (а што не црвену - није обичај!), стављамо бурме (зар то није симбол окова који ће нас спутати?), газимо младожењу да бисмо биле ''газда у кући'' (али, ''то је духовито, симпатично, није увредљиво!''' ), бацамо букет другарицама да се види која ће се прва удати а оне се отимају (зар нам је једини циљ у животу удаја?).. и поштујемо сијасет других обичаја и друштвених норми везаних за тај чин као почетак заједничког живота...

Ако нам већ норме и традиција толико сметају - зашто уопште не прескочимо све то и не живимо срећне без папира, родбине, букета, презимена и свих тих дрангулија?
Ja mislim da tu nema logike.

Harmony:
Mozda ce tvoja buduca zeleti da uzme tvoje prezime;)
U tom slucaju (cim rodbina zavrsi sa aplauzom) ti:
1) cutis (sputan malogradjanskim obicajima) da ne uvredis dobronamerne ali (nazalost) tradicionalne rodjake
2)okreces se ka rodjacima i saopstavas da je to primitivno sto su uradili da bi zadovoljio potrebu za slobodnim izrazavanjem svog gnusanja prema njihovom cinu
3)zabranjujes supruzi da uzme tvoje prezime
4)... (nesto sto nije ponudjeno)
4) nasmejao bih se motivu njihovog aplauza.
Sad' ste postali i extremni...sve više sa svakim sledećim postom.
A niste ugrožene? Ma daj, ti zapravo ne želiš da čuješ da neko
misli da su slabi oni koji tako postupe (uzmu partnerovo prezime).
My opinion again.

hanibal77:
u bre helen pa sto su onda zene trenutno gubave pa menjaju prezimena i cak i ako zadrze svoja deca se prezivaju po ocu?znaci priznajes da se zene u sadasnjem svetu tretiraju kao gubave!

Ма, неее...
Тако можда мисле они којима је јако битна једнакост (намерно не кажем равноправност) полова при чину удаје, код презимена деце...и тако тога...
Ја већ рекох за себе....''крчаг''.... :wink: :lol:

(Јбт, ја се још увек презивам по бишем мужу... :-? :lol: )

Tsutomu:
Zašto si izostavila deo citaranog teksta (tvog).
Preskocila sam deo u kome smo saglasni, a to je da mi obicaji ne smetaju. Ti iz toga izvodis zaljucak da su obicaji UZROK moje odluke.
Evo kompletnog citata
Harmony:
moj razlog je bio da se prezivamo isto moj sin, moj muz i ja. U skladu sa kulturom u kojoj zivimo (ne mislim da srpsku vec mnogo sire) porodica i deca nose najcesce muzevljevo prezime.
Pa tako reci...Radiš to zato što tako pravila nalažu i zato što ti ta pravila ne smetaju.
Sada mi je razlog potpuno logičan.Pozdravljam..

Back