Anketa kod matičara...

Kod matičara bih rekla da

• zadržavam svoje prezime.

• zadržavam svoje i dodajem njegovo prezime.

• uzimam njegovo prezime.

• uzimam onako kako najlepše zvuči.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Рекоше и Хармони и Хавалиус, ал не би Хелен била Хелен кад не би имала да каже (иако су све лепо и јасно рекле)...

Увек имамо право избора.
1. Можемо да задржимо своје презиме. Ако је то свар преко које наш будући не би могао да пређе, онда је боље на време запитати се шта радимо са таквим човеком који има дијаметрално супротне погледе на тако битне ствари као што су партнерски односи....

2. Ако наш будући то прихвата, али знамо да ће његова родбина коментарисати...-па ако сам двољно СВОЈА да нећу туђе презиме, да оно штити мој идентитет и интегритет - онда сам ваљда и довољно своја да мирно и без неког обазирања пређем преко реакција миле му родбине...
Мало ми то контрадикорно: залаћем се на ветрењаче да рушим партијархални модел и сукобљавам се са ставом средине, а онда када средина очекивано одреагује - онда сам малограђанка која ће да уздрхти од тога! Или јеси - или ниси лав!

И треће - увек имамо могућност да на свадбу позовемо само оне људе који су нам слични и драги и од чије реакције немамо разлога да страхујемо....

Harmony:
1-U skladu sa kulturom u kojoj zivimo (ne mislim da srpsku vec mnogo sire) porodica i deca nose najcesce muzevljevo prezime. Meni je normalno sto mi roditelji nose isto prezime. Normalno mi je takav slucaj i sa mojim sinom. Nemam nista protiv drugacijih izbora, ali meni moj izbor ima sasvim zdravo logicku osnovu.
2-Razumela bih je kada bi ta pravila bila obavezna, a ovako kada sami odlucujemo ne vidim problem.
3-Kada sam se rodila dobila sam tatino prezime. Ne dozivljavam to kao vekovnu nepravdu i ugnjetavanje zena od strane muskaraca.
4-Kako ce se prezivati tvoja deca?
1-Pa tako reci...Radiš to zato što tako pravila nalažu i zato što ti ta pravila ne smetaju.
Sada mi je razlog potpuno logičan.Pozdravljam.
2-Poenta je da ne odlučujemo 100% sami kako bi trebalo, sorry ja sam malo idealista.
3-Ni ja.Već kao glupi običaj.Ali to ne govorim na porodičnim okupljanjima :D
4-Ne znam, ja ću ženi da kažem da ona bira prezime i da ću ja biti srećan jedino
ako ona odluči kako zaista želi - i da to ne znači na finjaka 'ali bih voleo kad bi uzl moje'
A što se dece tiče nek' se prezivaju - po meni jedno po njoj jedno.

Lexa:
Tu je, naravno, i pitanje loze koje je neko pomenuo kao razlog za zadržavanje njenog prezimena i, čak, prenošenja na decu :shock:
Zašto "loza umire" ako nema muškog naslednika? Kada loza, očigledno, ne umire, mislim - šta nam to poručuje? Da su ćerkina deca manje bitna? WTF?!
Računajte da sam i ja napisao ovo gore uz jedan:
P.S. U modernom svetu, jedino možeš biti siguran da ti se 'loza' nastavila
ako su u pitanju ćerkina deca...(ili uz dnk test - ali to je samo 99.x% u odnosu na 100%
a i taj test je kod nas tako redak slučaj...)

Što se tiče dece, rešenje bi bilo da se ženska, recimo, prezivaju po majci, muška po ocu..... to kao dodatak onome - jedno po meni jedno po njoj..... jer, ne mora se uvek imati dvoje dece. Naravno i ovo pravilo da bude izborno. Neko je tražio rešenje. I pored toga da negde iza u dokumentima stoji i prezime drugog roditelja, s tim da se po udaji uvažava prvo.

Zašto? Logika nasleđa..... čak ima i nekog smisla. Ali u našem zakonu stoji da se braća/sestre ne smeju prezivati različito.
Brat - Marković (Petrović)
Sestra - Petrović (Marković).

Ima li nekoga ko ne bi prevrnuo očima na ovo?

Онда се Марко Марковић (Петровић) ожени Лепосавом Дрндаревић (Бугарски) и добију ћерку Дивну.
Онда се Дивна Марковић (Петровић) Дрндаревић (Бугарски) уда и добије сина Миливоја који ће опет имати и очево и мајчино презиме:
Миливој Марковић (Петровић) Дрндаревић (Бугарски) Џоњало (Шујица) Ристић (Спаравало)....
....а онда се Миливој ожени....јбт, не могу више...

Hellen:
И треће - увек имамо могућност да на свадбу позовемо само оне људе који су нам слични и драги и од чије реакције немамо разлога да страхујемо....
Ne sećam se da sam pročitao da se neko plaši reakcije već da samo
ne opravdava ili kritikuje što bi do reakcije došlo. I nemojte sad' da govorite opet kako
nećeš promeniti svet, pa ćuti govori samo o suvoj realnosti. Ne moram ništa da menjam ali se neću ućutati zato što je svet kretenast.
I ja sam takav da komentarišem debilizme i da volim da 'menjam' ljude, a neka je
gore rekla kako ja ili neko drugi ne treba da menja ljude i da ih sputava ili nešto sl,
pa je tom rečenicom postala ista kao i ona-j kome je bilo upućeno jer je time uradila
upravo ono što je 'prekorena' osoba uradila i čime je zaslužila 'prekor'.
Tj. sve je dozvoljeno i opravdano te je taj argument 'ne možeš menjati ljude samo zato što'
potpuno bespredmetan.
Liberalno do smrti...ili dok se ne predomislim :D

Hellen:
Онда се Марко Марковић (Петровић) ожени Лепосавом Дрндаревић (Бугарски) и добију ћерку Дивну.
Онда се Дивна Марковић (Петровић) Дрндаревић (Бугарски) уда и добије сина Миливоја који ће опет имати и очево и мајчино презиме:
Миливој Марковић (Петровић) Дрндаревић (Бугарски) Џоњало (Шујица) Ристић (Спаравало)....
....а онда се Миливој ожени....јбт, не могу више...
Nisi dobro pročitala.....

Lexa:
I pored toga da negde iza u dokumentima stoji i prezime drugog roditelja, s tim da se po udaji uvažava prvo.

Brat - Marković (Petrović)
Sestra - Petrović (Marković).
Prezimena u zagradama su tu samo formalno, na dete se prenosi prvo.
Dakle, žene po ženskoj, muškarci po muškoj linij, a što se mene tiče - može i upravo suprotno (mešano). Mada je ovo prvo logičnije.

ne opravdava ili kritikuje što bi do reakcije došlo. I nemojte sad' da govorite opet kako
nećeš promeniti svet, pa ćuti govori samo o suvoj realnosti. Ne moram ništa da menjam ali se neću ućutati zato što je svet kretenast.

Па добро, ако се нека одлучи за опцију да позове сву патријархалну родбину иако зна какве ће реакција бити, а при томе неће да ћути и да најједноставније не обраћа пажњу на то...онда има опцију да се у сред свечаног чина окрене родбини и да дрекне:''Марш из моје свадбе малограђани и шовинисти!!'' Или :''Шта се дерете то је моје право - а коме се не свиђа нек ћути!''(Или нешто слично, зависи од афинитета...)
И та опција, постоји, што да не... Тиме ће испунити све опције: и задржати презиме, и позвати родбину која диже фрку, удовољити својој потреби да ''неће да ћути'' у том тренутку...

Tsutomu:
ne opravdava ili kritikuje što bi do reakcije došlo.
I nemojte sad' da govorite opet kako
Da, sama ovo ne bih bolje rekla.

Lexa:
Prezimena u zagradama su tu samo formalno, na dete se prenosi prvo.
Dakle, žene po ženskoj, muškarci po muškoj linij, a što se mene tiče - može i upravo suprotno (mešano). Mada je ovo prvo logičnije.

Аха, а што је логичније?

Али и у овој варијанти се даје предност једном презимену, значи нису равноправна...

Шта ако неки пар има само женску или само мушку децу...онда се нико неће презивати по супружнику другог пола? Што је он губав?

Hellen:
Па добро, ако се нека одлучи за опцију да позове сву патријархалну родбину иако зна какве ће реакција бити, а при томе неће да ћути и да најједноставније не обраћа пажњу на то...онда има опцију да се у сред свечаног чина окрене родбини и да дрекне:''Марш из моје свадбе малограђани и шовинисти!!''
Pa da, ima opciju..... ipak to verovatno neće učiniti jer joj je to sva rodbina i prijatelji, sve što ima. Pa će ih, iz istog razloga, i pozvati na svadbu.

To i dalje ne znači da je ponašanje rodbine u datoj situaciji lepo i da ne treba reagovati na njega, makar i u ovoj, hipotetičkoj situaciji. Ti bi prva reagovala? Ako mlada ćuti "za svoje dobro" mi, nevini posmatrači, ne moramo, zar ne?

Back