Anketa kod matičara...

Kod matičara bih rekla da

• zadržavam svoje prezime.

• zadržavam svoje i dodajem njegovo prezime.

• uzimam njegovo prezime.

• uzimam onako kako najlepše zvuči.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Hellen:
Мало ми је чудно: овде је велик проблем што постоје неки људи којима је стало до традиције и обичаја...а ми се згражавамо над тим што је њима та традиција нешто битно...
С друге стране и сами поштујемо традицију правећи свадбу и позивајући сву ту родбину (јер је ''ред''!), а наше поштовање традиције и обичаја није за осуду...

И још: носимо белу венчаницу (а што не црвену - није обичај!), стављамо бурме (зар то није симбол окова који ће нас спутати?), газимо младожењу да бисмо биле ''газда у кући'' (али, ''то је духовито, симпатично, није увредљиво!''' ), бацамо букет другарицама да се види која ће се прва удати а оне се отимају (зар нам је једини циљ у животу удаја?).. и поштујемо сијасет других обичаја и друштвених норми везаних за тај чин као почетак заједничког живота...

Ако нам већ норме и традиција толико сметају - зашто уопште не прескочимо све то и не живимо срећне без папира, родбине, букета, презимена и свих тих дрангулија?
pa ne rade svi tako:p ja nemam burmu,venacala sam se u bez kratkoj haljini (i to zbog papira inace bismo ostali nevencani) da sam se udala u srbiji zvala bih stvarno samo one koje volim a ne one koje je red da zovem,nisam imala buket
a uzela sam prezime jer su me zeznuli:(

Hellen:
Мало ми је чудно: овде је велик проблем што постоје неки људи којима је стало до традиције и обичаја...а ми се згражавамо над тим што је њима та традиција нешто битно...
С друге стране и сами поштујемо традицију правећи свадбу и позивајући сву ту родбину (јер је ''ред''!), а наше поштовање традиције и обичаја није за осуду...

И још: носимо белу венчаницу (а што не црвену - није обичај!), стављамо бурме (зар то није симбол окова који ће нас спутати?), газимо младожењу да бисмо биле ''газда у кући'' (али, ''то је духовито, симпатично, није увредљиво!''' ), бацамо букет другарицама да се види која ће се прва удати а оне се отимају (зар нам је једини циљ у животу удаја?).. и поштујемо сијасет других обичаја и друштвених норми везаних за тај чин као почетак заједничког живота...

Ако нам већ норме и традиција толико сметају - зашто уопште не прескочимо све то и не живимо срећне без папира, родбине, букета, презимена и свих тих дрангулија?
Ja se trudim da preskočim što više mogu, a ti? Naravno, ako ti smeta.....

havalius:
Ovako, ja sam doživela pola minuta tišine na svom venčanju. Jeste, pecnulo me malo (a posle me je nerviralo što me je uopšte i pecnulo :lol: :lol: ). Ne, ne opravdavam takvu reakciju. Doduše, i ne zameram, jer ništa bolje nisam ni očekivala. Šta je drugo trebalo da uradim? Da idem od čoveka do čoveka, da obrazlažem zašto sam ja u pravu, a oni ne, da ih teram da promene mišljenje?
Ne, samo dođeš na forum i kažeš da dje to idiotski. I ono, vreme će učiniti svoje..... a ja čak nisam ni optimista, dokazano.

Lexa:
Ja se trudim da preskočim što više mogu, a ti? Naravno, ako ti smeta.....

Па о томе и причам - право избора увек имамо!

Мени не смета, ја сам (можда ће некоме чудно звучати) ипак један традиционалиста и уживам у свим тим обичајима...
Жао ми је само што сам се удавала у време сиромаштва и што се нисам удавала за неког Лалу, па да направим праве лалинске сватове са све каруцама, дугачким шлајером, кумовим керењем (ако неко зна шта је то) и свим осталим обичајима по реду... :D

To su ljudi sa kojima možeš ako želiš da podeliš nešto lepo pozivajući ih,
a prezime je tvoja odluka na koju ti nabace gomilu s.ranja ako im se ne svidi
ili te čak i uslove ako hoćeš da s'udaješ, imamo i takav slučaj na forumu.
Ne vidim kako su te dve stvari slične sem što obe nose etiketu običaja.
Nisam nigde rekao da su svi običaji glupi, već samo neki, i da treba razmisliti
a ne prihvatati samo zato što pripadaju toj grupi.

Harmony:
Naravno, ali kako ti se preziva dete? (ce se prezivati? )
Pa zar moj post gore ne objašnjava? Ako uopšte bude bilo supruga u blizini (imati dete je važnije nego imati muža) i ako bude pizdeo od same ideje da dete "ne nosi njegovo prezime", prezivaće se po njemu. Prioritet 2 - važnije je za dete da ima oca nego da ispunjava moje ideale.
Da, sve ću isto uraditi kao i vi. Ne ispravljam krive Drine. Ali kad gowno smrdi, smrdi. I nemoj sad reći da ne valja poređenje.

I, kao što rekoh, ova tema nije lična.

To su ljudi sa kojima možeš ako želiš da podeliš nešto lepo pozivajući ih,
a prezime je tvoja odluka na koju ti nabace gomilu s.ranja ako im se ne svidi
ili te čak i uslove ako hoćeš da s'udaješ

Извини, а шта онда ''лепо'' на венчању делиш са њима ако су то људи који те условљавају и праве ти срање на твојој свечаности? Мало је контрадикторно...

Зашто их онда уопште зовеш?
Ако су то људи који су ''твоји'', који знају колико си осетљива на то питање - они ти неће правити ни проблем ни бламажу...
Ако су то људи које зовеш ''ради реда'', да '''одужиш дуг'' - ко те ****, сама си то хтела, знаш у шта улећеш!

(Мислим, пишем у другом лицу женског рода, али је се односи на жене уопште, тачније на оне које су осетљиве на питање презимена и на могуће реакције...)

Tsutomu:
Nisam nigde rekao da su svi običaji glupi, već samo neki, i da treba razmisliti
a ne prihvatati samo zato što pripadaju toj grupi.
KONSENZUS!!!
d040.gif

Harmony:
Preskocila sam deo u kome smo saglasni, a to je da mi obicaji ne smetaju. Ti iz toga izvodis zaljucak da su obicaji UZROK moje odluke.
Evo kompletnog citata
Opet si pogrešila. Na ovo:
1-U skladu sa kulturom u kojoj zivimo (ne mislim da srpsku vec mnogo sire) porodica i deca nose najcesce muzevljevo prezime. Meni je normalno sto mi roditelji nose isto prezime. Normalno mi je takav slucaj i sa mojim sinom. Nemam nista protiv drugacijih izbora, ali meni moj izbor ima sasvim zdravo logicku osnovu.
sam ti odgovorio ovo:
1-Pa tako reci...Radiš to zato što tako pravila nalažu i zato što ti ta pravila ne smetaju.
Sada mi je razlog potpuno logičan.Pozdravljam.
P.S. sada valjda vidiš da si pomešala postove-pogledaj post #178... :D

Hellen:
Извини, а шта онда ''лепо'' на венчању делиш са њима ако су то људи који те условљавају и праве ти срање на твојој свечаности? Мало је контрадикторно...
Uslovljavanje je bilo vezano za konkretan post maricicak, gde je rekla da joj je budući muž
rekao da il' uzima njegovo prezime il' ništa od braka.
A lepo delim i sa ljudima koji su mi dragi ali imaju i žešćih gluposti u mozgu.
Nije mi to jedini niti najvažniji kriterijum.Zašto sve banalizuješ?!
Ti si te dve stvari napisala kao da su vezane za istu stvar, verovatno ne čitajući post
dovoljno zainteresovano, a odgovaraš kao da si ga prostudirala za 10.
Pročitaj malo bolje, i prati temu od početka.(dobronamerno ako me opet ne razumeš)

Hellen:

Зашто их онда уопште зовеш?
Ако су то људи који су ''твоји'', који знају колико си осетљива на то питање - они ти неће правити ни проблем ни бламажу...
Ne znaju. Ili znaju, ali su sebi važniji. Eto, ja imam jednog dedu..... mnogo dobar čovek, uvek me iscmače i uvek je nasmejan kad me vidi i ja njega isto volim, malo smara ali mi ne bi palo na pamet da se nekad negde udam, a da ga ne pozovem ni na ručak.

Eto, taj deda bi baš bio ponosan da vidi kako se udubljujem u srpske običaje i kako sam postala prava ženica :)
Mogu misliti kakav bih tek komentar popila od njega pri nekom zadržavanju prezimena, sutra, teoretski. Ali ja ću istrpeti taj komentar, svakako, prioritet 3 - mišljenje nekolicine me neće pokolebati ovde, iz iskonskog srpskog, debilnog inata. Tu bih da ispravim Drinu, jer posledice nisu katastrofalne.

Ali zašto smo mi onda uopšte prinuđene da biramo, u ovakvim situacijama? I da li ih treba negirati, da nam bude lakše? Ako okrenemo leđa, kao da se i ne dešava.....

Hellen:
Оваквим вредносним ставом стављаш се раме уз раме уз оне тапшаче на венчању...само друго паковање!
Naravno da ću se boriti svim sredstvima.
Ono ko njega kamenom ti njega hlebom, ili ko uništava vrednosni sistem
ti mu ćuti k'o ***** ne prihvatam, a ti (pogledaj gore) si takođe takva ako
ti je ovo kriterijum.
Ja mislim da je to što oni rade loše i boriću se protiv toga, ako se ispostavi da
je dobro, ja sam ispao loš.Ali ti ni ne pokušavaš da kažeš da je to dobro, čak
bih rekao da se slažeš da je loše (pritisci ucene i sl.) ali govoriš kako je realnost
takva i takva pa kao šta hoćeš, da se suprotstaviš širokoj
indoktrinaciji masa...I ne govorim o Srbiji govorim uopšteno, neko je pomenuo da
u Americi ženu zovu gđa. Ričard Etkins.(ilizi žena ričarda etkinsa)
De je prezime tu je i ime.Ni to vam ne bi smetalo?
Nije drugo pakovanje.Već je različito sranje.

Lexa:
Ne znaju. Ili znaju, ali su sebi važniji. Eto, ja imam jednog dedu..... mnogo dobar čovek, uvek me iscmače i uvek je nasmejan kad me vidi i ja njega isto volim, malo smara ali mi ne bi palo na pamet da se nekad negde udam, a da ga ne pozovem ni na ručak.

Eto, taj deda bi baš bio ponosan da vidi kako se udubljujem u srpske običaje i kako sam postala prava ženica :)
Mogu misliti kakav bih tek komentar popila od njega pri nekom zadržavanju prezimena, sutra, teoretski. Ali ja ću istrpeti taj komentar, svakako, prioritet 3 - mišljenje nekolicine me neće pokolebati ovde, iz iskonskog srpskog, debilnog inata. Tu bih da ispravim Drinu, jer posledice nisu katastrofalne.

Ali zašto smo mi onda uopšte prinuđene da biramo, u ovakvim situacijama? I da li ih treba negirati, da nam bude lakše? Ako okrenemo leđa, kao da se i ne dešava.....

Па ето, ако волиш свог деду и решиш да га позовеш у свадбу знајући да ће његова реакција бити таква... То те неће заболети јер га прихваташ таквог какав јесте, можда ће ти бити чак и симпатичан...
Онима који су нам заиста драги опростићемо и тај фамозни аплауз, а оне друге нећемо ни звати у свадбу - и мирна Бачка...

Ali zašto smo mi onda uopšte prinuđene da biramo, u ovakvim situacijama? I da li ih treba negirati, da nam bude lakše?
Ово не разумем. На венчању се ОБА СУПРУЖНИКА изјашњавају које ће презиме имати, не само жена (или се уопште не изјашњавају, ако се тако договоре са матичарем)...

Back